Με την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου έκλεισε η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη ο οποίος συμμετείχε στο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link για 3η συνεχή χρονία. Πάντως απαντώντας  σε σχετική  ερώτηση συναδέλφου αν μέσα από τη διαδικασία αυτή (των συναντήσεων που οργανώνει ο συγκεκριμένος φορέας) ο υπουργός  ήταν μάλλον ασαφής. Ολόληρη η συνέντευξη που παραχώρησε  στους δημοσιογράφους ανταποκριτές και τους ανταποκριτές των ομογενειακών ΜΜΕ έχει ως εξής:

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ.  ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ 9ο CAPITAL LINK FORUM

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έδωσε σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη συνέντευξη Τύπου για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο 9ο Capital Link Forum. Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλό απόγευμα σε όλους. Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, ο συνάδελφος κ. Παπαθανασίου, εγώ και μια μεγάλη αντιπροσωπεία – από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και γενικότερα από την Κυβέρνηση και από τον επιχειρηματικό κόσμο – για να συμμετάσχουμε στο ετήσιο οικονομικό και επιχειρηματικό συνέδριο για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να παρουσιάζουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας. Πλεονεκτήματα, τα οποία απορρέουν από τον δυναμισμό που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία. Που απορρέουν από τον δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα της χώρας μας. Από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Και, βεβαίως, από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν πολλές συναντήσεις, τόσο δικές μου όσο και των μελών της ελληνικής αποστολής, με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών και επενδυτικών οίκων.

Χθες, κηρύξαμε την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο οποίο για τρίτη συνεχή χρονιά υπάρχει η «Ημέρα της Ελλάδας». Σε δηλώσεις μου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Χρηματιστήριο, όπως και αργότερα σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg, ανέφερα ότι αυτή τη χρονιά υπάρχουν πολύ μεγάλες αβεβαιότητες, ειδικά στην αμερικανική οικονομία και οι αβεβαιότητες αυτές έχουν συνέπειες και στην παγκόσμια οικονομία. Οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτές οι αβεβαιότητες είναι αντιμετωπίσιμες. Επηρεάζουν, βεβαίως, τις αγορές, αλλά τα θεμελιώδη δεδομένα των οικονομιών είναι ισχυρά. Και ειδικά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα – στην περιοχή μας – οι επιπτώσεις από τις αβεβαιότητες αυτές φαίνεται ότι είναι μικρές. Σε κάθε περίπτωση, εμείς που είμαστε υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής παρακολουθούμε τα πράγματα με προσοχή και φροντίζουμε οι αβεβαιότητες αυτές να έχουν τις μικρότερες δυνατόν επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Και πιστεύω ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα, οι αβεβαιότητες αυτές θα αντιμετωπισθούν με επιτυχία.

Χθες, επίσης, συναντηθήκαμε – εγώ και ο κ. Παπαθανασίου – με τον Πρόεδρο των Επιχειρήσεων Trump, τον κ. Donald Trump, ο οποίος έδειξε ένα κατ' αρχήν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στη συνάντηση αυτή ήταν παρόντες ο Πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Παπαγεωργίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑ κ. Κοκκώσης – είναι κατ' εξοχήν αρμόδιοι, γιατί και οι δύο εταιρίες έχουν αντικείμενο τα ακίνητα. Στη συνέχεια, συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Citigroup και πρώην Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον κ. Robert Rubin. Και σήμερα το πρωί συναντήθηκα με την κ. Zoe Cruz, που είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος στη Morgan Stanley. 

Με τον κ. Παπαθανασίου, επισκεφθήκαμε χθες τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο διαπιστώθηκαν εκ νέου οι άρρηκτοι δεσμοί με την ομογένεια στην Αμερική. Μας χωρίζει ένας ωκεανός, αλλά οι ψυχές και οι σκέψεις μας βρίσκονται πάρα πολύ κοντά. Συζητήσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και πώς θα μπορέσει η ελληνική Πολιτεία να βοηθήσει τις κατασκηνώσεις της Εκκλησίας που απευθύνονται σε Ελληνοαμερικανούς δεύτερης και τρίτης γενιάς. Γιατί, είναι μια επιπλέον ευκαιρία για τη νεότερη γενιά, για τα παιδιά των ομογενών να έρχονται σε επαφή με την Ελλάδα.

Σήμερα το πρωί είχα μια συνάντηση με τον κ. Daniel Speckhard, ο οποίος ορκίσθηκε χθες από την Υπουργό Εξωτερικών, την κ. Rice, και είναι ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Συζητήσαμε όλο το πλέγμα των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων. Και αυτή η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα. 

Στην ομιλία μου, σήμερα το μεσημέρι, στο 9ο Capital Link Forum, ανέφερα ότι μετά από τριάμισι χρόνια συνεπούς εφαρμογής του προγράμματός μας, οι μεταρρυθμίσεις μας έχουν οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα. Η Ελλάδα έχει μπει σε μια νέα εποχή. Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει προχωρήσει σημαντικά. Παραλάβαμε ελλείμματα που έφταναν το 8% του ΑΕΠ το 2004. Το 2006 και το 2007 τα ελλείμματα βρίσκονται για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωζώνη κάτω από το όριο του 3%, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ελλείμματος το 2008. Αυτό άλλωστε, αναγνωρίζεται και από την έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλες.

Επεσήμανα, επίσης, ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα προέρχεται πλέον από την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και από τον δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα και όχι από το ρόλο του κράτους, όπως γινόταν στο παρελθόν. Δημιουργήσαμε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που βασίζεται στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και τις δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα, που επιτυγχάνει απτά αποτελέσματα. Η ανάπτυξη είναι ισχυρή και ξεπερνά το 4% εφέτος – παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου – και αναμένεται να διαμορφωθεί στο περίπου ίδιο επίπεδο και το 2008 και το 2009. Η ανεργία μειώνεται σημαντικά, από 11,3% το πρώτο τρίμηνο του 2004 σε 7,8% τον Ιούλιο του 2007 και προβλέπεται να συνεχίσει να μειώνεται.

Όχι μόνο η ελληνική οικονομία, αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις σημειώνουν εντυπωσιακή πρόοδο. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης περισσότερα από 2.300 υποκαταστήματα και αξιοποιούν τις μεγάλες ευκαιρίες από τη δυναμική ανάπτυξη της περιοχής. Σχεδόν τέσσερις χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται ενεργά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Μιας περιοχής, που έχει περισσότερα από 140 εκατομμύρια κατοίκους και που ολοένα και περισσότερο μεταμορφώνεται σε έναν ολοκληρωμένο οικονομικό χώρο. Οι εξαγωγείς μας σημειώνουν υψηλές επιδόσεις και παράλληλα τα προϊόντα τους φτάνουν σε περισσότερες αγορές.

Οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι διασφαλισμένες και διαγράφονται ακόμη πιο θετικές για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, η οικονομική δυναμική της ευρύτερης περιοχής – η σταδιακή σύγκλισή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σε αυτή -, στηρίζει τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων στον τουρισμό, τις εξαγωγές, τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες.

Κτίζουμε πάνω στην πρόοδο που πετύχαμε τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια. Βεβαίως δεν εφησυχάζουμε. Αποτελεί βασική μας επιδίωξη να επιτύχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς από το 2010, μαζί με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αλλά και να προωθήσουμε μια σειρά από άλλα ζητήματα, που θα αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες του κράτους – που είναι ο «μεγάλος ασθενής» της κοινωνίας μας – αλλά και θα εξορθολογήσουν τις δημόσιες δαπάνες και τη λειτουργία των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Να έχουμε έναν πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Και, όπως ξέρετε, στην Ελλάδα ήδη γίνεται διάλογος για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. 

Στις επαφές που είχα με τους εκπροσώπους των χρηματοπιστωτικών και επενδυτικών οίκων, αλλά και στην ομιλία μου στο Συνέδριο, ανέφερα ότι η Ελλάδα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε όποιον επενδύσει σε αυτή. Στον χώρο του τουρισμού, της ενέργειας, των υπηρεσιών. Στον τραπεζικό κλάδο. Στον χώρο της ανάπτυξης ακινήτων. Τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι σαφή και συγκεκριμένα:

  • Είναι μια δυναμική οικονομία με διασφαλισμένη μελλοντική προοπτική,
  • Έχει ισχυρή επιχειρηματική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή,
  • Έχει άμεση πρόσβαση σε μια αγορά 140 εκατομμυρίων ανθρώπων – μια αγορά που θα σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο για πολλά ακόμη χρόνια,
  • Διαθέτει υψηλής στάθμης ανθρώπινο δυναμικό.

Η Ελλάδα αποτελεί το αδιαμφισβήτητο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί τη βάση για επιτυχή επιχειρηματική δραστηριότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Αποτελεί μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Και όσο προχωρά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδαμε κύριε Υπουργέ τα στοιχεία της Κομισιόν, είναι κοντά στις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο εσείς κατά καιρούς λέγατε για το θέμα του διαρθρωτικού ελλείμματος. Τι γίνεται με αυτό, σε ποια φάση βρισκόμαστε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα και για την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και για την ανάπτυξη. Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία την επόμενη διετία – όπως προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ρυθμός ανάπτυξης τη διετία 2008-2009  – αναφέρεται και στις προβλέψεις που κάνει η Επιτροπή – θα συνεχίσει να είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και αυτό βασίζεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. 

Για το διαρθρωτικό έλλειμμα που αναφέρατε, είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η μείωσή του μεταξύ 2007 και 2008 ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, που είναι η υποχρέωση με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Είναι η πρώτη φορά που αυτό αναγνωρίζεται και για το διαρθρωτικό έλλειμμα. Δηλαδή, ότι δεν μειώνεται μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά μειώνεται και το διαρθρωτικό έλλειμμα για το 2008 – και αυτό είναι σημαντικό. Βεβαίως, αυτό θα γίνει με τα μέτρα που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ είχατε πει στο παρελθόν για τη σημασία των ομογενών στις επενδύσεις στην Ελλάδα. Σκοπεύετε να επισκεφθείτε τα κέντρα Ελληνισμού στο μέλλον – Βοστόνη, Νέα Υόρκη, Σικάγο – για να μιλήσετε απευθείας με ομογενείς; Ποια είναι τα σχέδια σας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε, πράγματι, συζητήσει με εκπροσώπους των ομογενών και με τον Πρέσβη στην Ουάσιγκτον – στην τελευταία επίσκεψη που είχαμε τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον – να οργανώσουμε μια σειρά επισκέψεων στα μεγάλα ομογενειακά κέντρα, όχι μόνο στην ανατολική αλλά και στη δυτική ακτή.  Πιστεύω ότι μέσα στο 2008 κάποιες από αυτές τις επισκέψεις θα τις υλοποιήσουμε, είτε με τη δική μου παρουσία είτε με την παρουσία συνεργατών από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.      

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε στη Νέα Υόρκη για τρίτη συνεχή χρονιά. Έχετε δει απτά αποτελέσματα από την παρουσία σας αυτή; Την παρουσία γενικότερα του οικονομικού επιτελείου που έρχεται εδώ για να προσελκύσει επενδύσεις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτή την παρουσία στη Νέα Υόρκη, όπως και σε άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου – στο Λονδίνο και από την άνοιξη εφέτος και στο Παρίσι. Η Νέα Υόρκη έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι είναι η βάση όλων των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Άρα, η παρουσία της Ελλάδας, οι επαφές που έχουμε με τους  μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και η ευκαιρία που έχουν και αυτοί να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες για την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από τις ΗΠΑ, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Η συνάντηση που είχαμε με τον κ. Trump. Δεν τη ζητήσαμε εμείς. Ζητήθηκε από εκείνον. Εάν δεν υπήρχε η παρουσία μας στη Ν. Υόρκη, αμφιβάλλω εάν θα γινόταν αυτή η συνάντηση. Δεν ξέρω εάν θα βγει κάτι από αυτή. Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Αλλά, φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Και αντιστοίχως, βεβαίως, από άλλες επιχειρήσεις και από άλλους επενδυτικούς οργανισμούς. Αποτελέσματα θα θέλαμε και εμείς να είχαμε περισσότερα. Αλλά, ξέρετε, αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής, πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνέχεια και συνέπεια, δεν πρέπει να φαίνεται αποσπασματική. Είναι μία συστηματική προσπάθεια προβολής της Ελλάδας και έτσι τη βλέπουμε. Και τα αποτελέσματα, έστω και μικρά έστω και λίγο-λίγο, πιστεύω ότι έρχονται για την ελληνική οικονομία. Η εξωστρέφεια είναι η μόνη διέξοδος που έχουμε ως χώρα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ CAPITAL LINK