FLASH.GR

 

 

Τα Σκόπια αποφάσισαν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία για το όνομα.

Η θέση της ΠΓΔΜ στην πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς οριστικοποιήθηκε στην τρίωρη σύσκεψη των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ (Νίκολα Γκρούεφσκι πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO-DPMNE, Ράντμιλα Σεκερίνσκα αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης -SDSM- Αλί Αχμέτι αρχηγός της Ένωσης για τη Δημοκρατική Ένταξη -DUI- και Μέντουχ Θάτσι αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών – DPA), παρουσία και του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

 

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι σε μία λιτή του δήλωση, είπε τα εξής:

«Η μακεδονική θέση καθορίστηκε. Ολοι οι πολιτικοί φορείς την υποστηρίζουν. Η θέση αυτή θα μεταφερθεί στον κ. Νίμιτς στην επόμενη συνάντηση. Η Μακεδονία συνεχίζει να συμμετέχει στην διαπραγματευτική διαδικασία. Δεν μπορώ να σας ανακοινώσω λεπτομέρειες, διότι η συμφωνία αναφέρει ότι οι θέσεις πρέπει να ειπωθούν στον ίδιο τον μεσολαβητή. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα, δομημένες θέσεις υπέρ και κατά, καθώς και επιχειρήματα τα οποία μπορούν να ανοίξουν νέα συζήτηση στη διαδικασία».

Τα Σκόπια δέχονται κατ΄αρχήν τα ονόματα Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας και Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Στόχος μας είναι μια λύση που θα βασίζεται στη συναίνεση, στον ρεαλισμό και την εθνική αξιοπρέπεια», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της πτήσης της προς το Μαρόκο, όπου από τη Δευτέρα πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας. «Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση και γνωρίζουμε πολύ καλά τι επιδιώκουμε στις διαπραγματεύσεις» τόνισε, επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές, έχουν «κόκκινες γραμμές».

Ο  Μάθιου Νίμιτς, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, τονίζει ότι αναζητεί δίκαιη λύση και σημειώνει πως σέβεται και ενδιαφέρεται και για τις δυο χώρες. «Σχεδιάζω να ανακοινώσω συγκεκριμένη ημερομηνία για τον επόμενο γύρο συνομιλιών, μόλις λάβω επίσημες απαντήσεις και από τα δύο μέρη», προσθέτει.

Ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον Μ. Ιγνατίου μετέδωσε ότι ο κ. Νίμιτς θα ετοιμάσει νέα πρόταση για αυτή καθαυτή την ονομασία και θα προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στο κείμενο του σχεδίου του, καθώς οι θέσεις των δύο πλευρών δεν συγκλίνουν. Θα παρουσιάσει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ νέο κείμενο, νέα πρόταση, νέα ονόματα.

Επίσης, πληροφορίες του Mega αναφέρουν πως το αμερικανικό Πεντάγωνο φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει πως τα Σκόπια θα προσκληθούν στο ΝΑΤΟ ανεξαρτήτως των ελληνικών αντιρρήσεων. Οπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, το βράδυ της Κυριακής, στο Πεντάγωνο υποδέχθηκαν τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ, στον οποίο ανακοίνωσαν πως η χώρα του στρατιωτικά είναι έτοιμη για την ένταξη στη Συμμαχία.

Περισσότερα για τις αντιδράσεις στην Ελλάδα το τελευταίο 48ωρο-Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

 

IN.GR    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ    ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ   ΑΠΕ    ΕΘΝΟΣ    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ