Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται οι προετοιμασίες για τον συνέδριο της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά  οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν στην Νέα Υόρκη από τις  16 μέχρι και τις 18 Μαϊου στο Crowne Plaza Hotel. Το συνέδριο συνδιοργανώνουν από κοινού ο Πανηλειακός σύλλογος Νέας Υόρκης και ο αντίστοιχος Σύλλογος του New Jersey «Κόρυβος». Αναλυτικά το πρόγραμμα καθώς και όλες οι λεπτομέριες του συνεδρίου παρουσίασαν κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης του πανηλειακού συλλόγου την Κυριακή 4 Μαϊου(08)  οι κ. Λυκογιάννης μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της Ομοσπονδίας και ο πρόεδρος της Πανηλειακής  Ομοσπονδίας  Αμερικής και Καναδά κ. Λουκάς Μαρίτσας.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών θα ξεκινήσει το Σάββατο το πρωί στις 17 Μαίου ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα δοθεί και το επίσημο δείπνο προς τιμήν των προσκεκλημένων από Ελλάδα, Καναδά αλλά και τις άλλες πολιτείες των ΗΠΑ όπου αναμένεται να  συμμετέχουν. Την Κυριακή 18 Μαϊου θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του συνεδρίου  με την συνεδριάση του Δ.Σ. της Πανηλειακής Ομοσπονδίας.   

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ… και αδελφοποίηση ΕΘΝΙΚΟΥ ΚHΡYΚΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΠΥΡΓΟΥ 

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου, και  με αφορμή τα 20 χρόνια της Ομοσπονδίας θα συζητηθεί το μέλον της Ομοσπονδίας αλλά και η φθείνουσα  πορεία των συλλόγων στο γενικότερο πλαίσιο και προβληματισμό της Ομογένειας και του Ελληνσιμού της Αμερικής.  Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου στο οποίο θα παραστούν προσκεκλημένοι από τον Νομό Ηλείας(έχουν προσκληθεί Νομάρχης, Δημάρχοι, και οι τοπικοί βουλευτές).  Με πρωτοβουλία της Πανηλειακής  Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά θα αδελφοποιηθούν η ιστορική εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», ιδιοκτησίας των αδελφών Βαρουξή και ο Εθνικός Κήρυκας  της Νέας Υόρκης, ενώ θα παρεβρεθούν αντίστοιχα και οι εκδότες και διευθυντές των εφημερίδων κ. Δ. Βαρουξής και Α. Διαματάρης.  Με το  τέλος του συνεδρίου αναμένεται να εκδοθούν σχετικά ψηφίσματα – εκκλήσεις προς την κυβέρνσηση  για τους πυροπαθείς προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση και αποκατάσταση των ζημιών, και τις καταπατήσεις που έχουν αρχίσει στα καμένα από τους γνωστούς ασυνήδειτους της περιοχής και όχι μόνον…   

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚHΡYΚΑ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΑΝΗ

Σύμφωνα με ενημέρωση του κ. Κώστα  Λυκογιάννη, μέλους της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου και με αποφασιστική συνδρομή στην όλη διοργάνωση, ήδη προωθείται και προχωρά η ιδέα δημιουργίας Μουσείου Απόδημου Τύπου στην Οικεία του ιδρυτή και πρώτου εκδότη της εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας αειμνήστου  Πέτρου  Τατάνη. Σύμφωνα με πληρφορίες  έχει ήδη αγοραστεί το σπίτι του Πέτρου Τατάνη από την Νομαρχεία Αμαλιάδας και προχωρούν οι εργασίες εξωραϊσμού και αναπαλαίωσης του οικείματος. Σε αυτή την πρωτοβουλία ουσιαστικό ρόλο έχουν διαδραματίσει τα μέλη των συλλόγων της Πανηλειακής Ομοσπονδίας και ειδικότερα του Πανηλειακού Συλλόγου της Νέας Υόρκης.

47.000$ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΨΥΧΗΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΑΝΗΕΛΙΑΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΗς ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ  

panhleiakos_1_2.jpgΚατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Πανηλειακού Συλλόγου ΝΥ, ο Κώστας Κολοβάδης ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Αποστολής που του είχε ανατεθεί εκ μέρους του Πανηλειακού Συλλόγου προς τους πυροπαθείς της Ηλείας του οποίους με εντολή του Δ.Σ. αλλά και της Γ.Σ. συνάντησε έναν προς έναν στα γραφεία της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ το διήμερο 24 και 25 Απριλίου όπου επέδεωσε νομαστική επιταγή 1100$ στις οικογένειες των 38 οικογενειών  που επλήγεισαν. Συνολικό ποσό για όλους που σε πρώτη φάση διέθεσε μόνον ο Πανηλειακός Σύλλογος της ΝΥ είναι 47.000$.  Ο κ. Κολοβάδης εισηγήθηκε ο Σύλλογος να υιοθετήσει ειδικά δυο γυναίκες που  τον μαρτυρικό Αύγουστο του 2007 έχασαν τους συζήγους τους άποψη που το σύνολο της Γ.Σ. υιοθέτησε  μετά και από τα επιχειρήματα που παρέθεσε ο κ. Κολοβάδης.  

Ο κ. Κολοβάδης μετέφερε επίσης αίτημα του διευθυντής του Νοσοσκομείου Αμαλιάδας για την οικονομική  υποστήριξη προκειμένου να αγοραστεί μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης της εντατικής μονάδας που διαθέτει το νοσοκομείο. Από την ενημέρωση που έκανε ο κ. Κολοβάδης που είχε επαφές με τις αρχές του Νομού προκέκυψε ότι από τις 1200 κατοικίες μόνο 4 ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να πάρουν  την απαιτούμενη οικονομική ενίσχυση για την απαοκτάσταση του σπιτιού και της περιουσίας που έχασαν. Συμπλήρωσε δε πως η μοναδική οικονομική βοήθεια που έχουν πάρει είναι τα 3000e που δόθεικαν προεκλογικά χωρίς μέχιρ σήμερα να μπορέσουν να ξεπράσουν τα εμπόδια της γραφειοκρατείας προκειμένου ναλάβουν το πολυπόθητο βοήθειμα και ενίσχυση για την απακατάσταση των ζημιών απο την ολοκληρωτική καταστροφή των περιουσιών και καοικιών τους.

Την πρωτοβουλία του κ. Κολοβάδη να ταξιδέψει ειδικά στην Ελλάδα τις Άγιες ημέρες του Πάσχα  επαίνεσε με θερμά λόγια ένα από τα αρχαίοτερα, και εκ των ιδρυτικών μελών του Πανηλειακού Συλλόγου της ΝΥ Ηλίας Δημητρόπουλος. Ο Μπαρμπά Ηλίας όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι νεότεροι,   ο οποίος έχει διατελέσει και  στο Δ.Σ. του Συλλόγου σήμερα απολαμβάνει του σεβασμού και της εμπιστοσύνης των νεοτέρων μελών του συλλόγου και ο λόγος του φαίνεται να έχιε βαρύνουσα σημασία για τον πανηλειακό Σύλλλογο της ΝΥ αλλά και την Ομοσπονδία Ηλείων Αμερικής και Καναδά. Οι πυρετώδεις προετοιμασίες  για την οργάνωση του Συνεδρίου της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά αναμένεται να συνεχιστούν και τις προσεχείς ημέρες ενώ την Πέμπτη 8 Μαϊου έχει προγραμματιστεί εκ νέου Γενική Συνέλευση στις 7 το απόγευμα στο Χιώτικο Σπίτι και  πρόεδρος κ. Γεωργία Παπαδοπούλου  και του Δ.Σ.  του Συλλόγου καλούν όλα τα μέλη του στις εργασίες της.    Τέλος από την ενημέρωση και τις αποφάσεις της γενικής Συνέλευσης προέκυψε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αρωγής και βοήθειας προς τους αναξιοπαθούντες της περιοχής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2007 ενώ μεταξύ των προσφορών που δόθεικαν ήταν και ειδική βοήθεια προς την οργάνωση   «Χαμόγελο του Παιδιού» όπου  ήδη παραδόθηκε στον τοπικό εκπρόσωπο της γνωστής  οργάνωσης  επιταγή  οικονομική  ενίσχυση περίπου 2300$.

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ 4ΧΡΟΝΗ ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ξεχωριστή αναφορά έγινε για την βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει ο Πανηλειακός Σύλλογος ΝΥ για την μικρή 4χρονη Μαρία Μιχαλοπούλου η οποία πάσχει από ειδική μορφή μεσογειαής αναιμίας και βρίσκεται στη  ΝΥ με την μητέρα της για την οποία ο Σύλλογος έχει διαθέσει ένα σεβαστό ποσό και παράλληλα έχει ανοίξει λογαρισμό αρωγής  και βοήθειας στην Marathon Bank. Για πληροφορίες υποστήριξης της προσπάθειας και αποστολή checks or money orders  στο  PO Box 5819, Astoria, NY 1105 ή  στον  ειδικό λογαρισμό  που έχει ανοιχτεί  PANELIAKOS SOCIETY OF NY Fund for Maria Mihalopoulos # 1000052133.