Του Μιχάλη Ιγνατίου
 
Η, μετά οδυρμών, αποχώρηση της κ. Χίλαρι Κλίντον από την διεκδίκηση του  προεδρικού χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος, ξεκαθάρισε το  εκλογικό  πεδίο στις Ηνωμένες Πολιτείες και σήμανε την έναρξη μίας πολύ σκληρής  προεκλογικής εκστρατείας, που -όπως λέγεται- παρόμοιά της δεν έχει  δει  ποτέ η Αμερική. Ο Τζον ΜακΚέιν και ο Μπαράκ Ομπάμα, εισήλθαν δυναμικά  στην τελική φάση των προεδρικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν στις  4  Νοεμβρίου. Κάθε τέσσερα χρόνια, τέτοια εποχή, διαβάζουμε αναλύσεις  για τα προγράμματα των υποψηφίων, και κάθε φορά -αφού στο μεταξύ περάσει  η  τετραετία- αντιλαμβανόμαστε με θλίψη ότι οι υποσχέσεις ήταν μόνο  λόγια. 

 Λόγια ψεύτικα. Είναι γεγονός πως η επικράτηση του Αφροαμερικανού  γερουσιαστή προκάλεσε μία πρωτόγνωρη αισιοδοξία, και στους  Αμερικανούς αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Βέβαια, διαβάζοντας κανείς το πρόγραμμά   του, δεν πείθεται εύκολα για την αφοσίωσή του στην κοινωνία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως, στα ζητήματα αυτά, όπως και στο άλλο  μείζον θέμα της αποφυγής ανάμειξης σε ξένες χώρες, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα  είναι μόνο καλύτερος από τον αντίπαλό του, αλλά θα ανοίξει καινούργιους  δρόμους για την Αμερική: Αναμένεται πως θα κλείσει τις απάνθρωπες  φυλακές που έχει «σπείρει» ανά τον κόσμο η CIA και θα διατάξει την  αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και τον τερματισμό της κατοχής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, μία κίνηση που θα τον κάνει αρεστό σ' όλο τον κόσμο. Οι επιτελείς των κομμάτων πιστεύουν ότι οι εκλογές θα  κριθούν στο νήμα και τονίζουν πως «τα πάντα είναι ανοικτά» για τους  υποψήφιους. Ετσι, έχουν αποφασίσει να φτάσουν μέχρι και το τελευταίο χωριό! Είναι  χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος βρίσκεται πάντα -με  αισχρό τρόπο- απέναντι στα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, έσπευσε  την Τρίτη το πρωί στο κτίριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για να συναντήσει  τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Ηδη ανακοίνωσε πως θα μιλήσει και στο  συνέδριο της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί την   δεύτερη εβδομάδα Ιουλίου, στην Ουάσιγκτον. Το ίδιο αναμένεται να  πράξει και ο κ.. Ομπάμα, ο οποίος έτσι κι αλλιώς διατηρεί στενότατη σχέση με αρκετούς Ελληνοαμερικανούς. Αλλωστε, ο γερουσιαστής του Ιλλινόις έχει   ταχθεί προ καιρού υπέρ της Ελλάδας στο Σκοπιανό, ενώ ήταν από τους  πρώτους που αντιλήφθηκε τις καταστρεπτικές συνέπειες του σχεδίου Ανάν
για την Κύπρο. Στην ελληνοαμερικανική κοινότητα παίζονται διάφορα  παιγνίδια. Από την μία έχουμε τους συντηρητικούς της Εκκλησίας, οι  οποίοι με κλειστά μάτια ψηφίζουν τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού   Κόμματος, άσχετα από τις θέσεις τους για τα ελληνικά εθνικά θέματα.


Από την άλλη -ιδιαίτερα τούτη την εκλογική χρονιά- στέκονται οι νέοι της ομογένειας, που τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή με τον Μπαράκ Ομπάμα. Αν και παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς, νιώθουν και αποδέχονται τις  ελληνικές ευαισθησίες. Οι συντηρητικοί της Εκκλησίας, που έσπευσαν να «κλείσουν» το ραντεβού του κ. ΜακΚέιν με τον προκαθήμενο της  Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής και να τον «φορτώσουν» με χρήματα, κακώς έπραξαν. Είχαν υποχρέωση να κοιτάξουν τις επιδόσεις του έναντι της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, επιδόσεις που είναι άκρως ανθελληνικές. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δεν κρύβει πως είναι ταγμένος να στηρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ουδείς πιστεύει ότι ο κ. Ομπάμα θα κάνει  θαύματα για την Ελλάδα, το Φανάρι και την Κύπρο, εάν εκλεγεί. Είναι  βέβαιο, όμως, πως δεν θα τα δώσει όλα στην Τουρκία, όπως θα πράξει ο κ. ΜακΚέιν, ο οποίος μέχρι τώρα δείχνει ένα πρωτόγνωρο αυταρχισμό και μία επιμονή για να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στις υποθέσεις ξένων χωρών.

Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία, ιδιαίτερα όσοι οδηγούν σε  πολιτικές περιπέτειες την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, πως δεν είναι θετικός  ούτε στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ό,τι ενοχλεί την Τουρκία,  ενοχλεί και τον κ. ΜακΚέιν. Αλλά, και στο Σκοπιανό, όπου ο κ. Ομπάμα  έχει ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων, ο κ. ΜακΚέιν καθοδηγείται από  τον  σύμβουλό του, Ράντι Σούνεμαν, ο οποίος είναι μέχρι σήμερα  καταγεγραμμένος στους καταλόγους του αμερικανικού Υπουργείου  Δικαιοσύνης ως λομπίστας για την «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ολα αυτά, θα  ανέμενε κανείς, πως θα τα γνώριζαν οι συνεργάτες του αρχιεπισκόπου  Αμερικής…