Θέμα μακεδονικής εθνότητας θέτει τώρα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, παρεκλίνοντας ουσιαστικά από τις τελευταίες θέσεις του τον περασμένο Ιουνιο όπου ρητώς είχε δηλώσει ότι «το κύριο στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι το ζήτημα του ονόματος και η χρήση της ονομασίας που θα συμφωνηθεί»,  χαρακτηρίζοντας τότε ως  «περιφερειακό» το θέμα της υποτιθέμενης μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας. Είχε δηλώσει επίσης ότι «η ταυτότητα των ανθρώπων πηγάζει από τους ίδιους, την παράδοση και την κληρονομιά τους».

Την δυσμενή αυτή εξέλιξη για την Αθήνα και τις διακυρηγμένες ελληνικές θέσεις όπου συζητούν μόνο ένα όνομα για διεθνή χρήση με γεωγραφικό προσδιορισμό παρουσιάσε ο κ. Νίμιτις ως μια νέα δέσμη ιδεών με οδηγίες για λύση που έχουν το χαρακτήρα πακέτου.

Διευκρινίζεται πως οι νέες ιδέες του κ. Νίμιτις παραβιάζουν την ειδική εντολή 817 που έχει λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία η Διαδικασία διαπραγμάτευσης αφορά μόνο στην διευθέτηση της ονομασία του γειτονικού κρατιδίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης  έχει λάβει εξουσιοδοτημένη εντολή από το υπουργείο Εξωτερικών, η οποία, όπως ο ίδιος έχει δηλωσει, η ελληνική πλευρά συζητά μόνο το θέμα της ονομασίας και ότι δεν τίθεται ζήτημα εθνότητας.

Μετά από την εξέλιξη αυτή η Αθήνα θα πρέπει να απαντήσει αν αποδέχεται ή απορίπτει το νέο πακέτο Νίμιτς,  αφού είναι σαφές ότι η νέα αυτή δέσμη ιδεών απέχει πολύ από τις ελληνικές θέσεις.

Τέλος να πούμε ότι τις τελευταίες εξελίξεις καυτηριάζει με επιστολή προς τα ελληνικά κόμματα η Παμμακεδονική οργάνωση Αμερικής.

Νάρκες στο νέο πακέτο Νίμιτς
Έθνος –
Αλμα στο κενό έκανε με τη νέα Δέσμη Ιδεών που παρουσίασε την Πέμπτη ο μεσολαβητής για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, καθώς με τις εισηγήσεις του πέτυχε να
Σκεπτικισμός στην Αθήνα
Η Καθημερινή –
Εντονο προβληματισμό προκάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών το νέο «πακέτο ιδεών» του ειδικού μεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κ.
Χαμηλοί τόνοι για το… πακέτο Νίμιτς
Nαυτεμπορικη –
Χαμηλούς τόνους τηρεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το «νέο πακέτο ιδεών Νίμιτς», το οποίο περιλαμβάνει -για πρώτη φορά- το επίμαχο θέμα της
Ατέρμονη διαπραγμάτευση
Πολίτης Οnline -Η Αθήνα ασθμαίνουσα έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά θέμα μακεδονικής εθνότητας στις συνομιλίες υπό τον Μάθιου Νίμιτς, ύστερα από τον θόρυβο που
Δεν τίθεται θέμα «εθνότητας» στο θέμα της ΠΓΔΜ ξεκαθαρίζει η Αθήνα
Ο Φιλελεύθερος – 12 Σεπτ. 2008
Ηνωμένα Έθνη: «Η συζήτηση αφορά αποκλειστικά μόνο το όνομα και δεν τίθεται θέμα εθνότητας» ξεκαθάρισε ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, αμέσως μετά τη
Βασιλάκης: Η διαπραγμάτευση αφορά αποκλειστικά μόνο στο όνομα
Η Καθημερινή – 12 Σεπτ. 2008
Τα Σκόπια θα πρέπει να καταλάβουν και να δεχτούν ότι εκπροσωπούν μόνο το κομμάτι που τους ανήκει, εξέφρασε ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης. «Η διαπραγμάτευση
Θέμα μακεδονικής εθνότητας έθεσε ο Μάθιου Νίμιτς
Nαυτεμπορικη – 11 Σεπτ. 2008
Θέμα μακεδονικής εθνότητας έθεσε για πρώτη φορά ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, παρουσιάζοντας νέα δέσμη ιδεών σε Αθήνα και Σκόπια.