ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σαν σήμερα, πριν από 19 χρόνια, ένας δικός μας άνθρωπος, ένας μαχητής της Δημοκρατίας και της εθνικής συμφιλίωσης, ο Παύλος Μπακογιάννης, δολοφονήθηκε άνανδρα. Τιμούμε τους αγώνες του. Τιμούμε τη μνήμη του. Τιμούμε τη μνήμη όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας. Παύλο δεν σε ξεχνούμε!

 

Κυρίες και κύριοι,

Κλείσαμε ένα χρόνο από τότε που οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε. Συναντιόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για την Πατρίδα μας. Ξέρουμε όλοι και τη διεθνή και την εσωτερική πραγματικότητα. Οι εντάσεις που ξεσπούν γύρω μας απειλούν τη διεθνή σταθερότητα και την ειρήνη. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας προσλαμβάνουν διαστάσεις, που απαιτούν εθνική επαγρύπνηση. Η διεθνής οικονομική κρίση ξεπερνά τις αντοχές των εθνικών οικονομιών και επηρεάζει σοβαρά τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Τα πράγματα δυσκόλεψαν σ' ολόκληρο τον Κόσμο. Δυσκόλεψαν και για τον Τόπο μας. Δυσκόλεψαν την καθημερινότητα των πολιτών. Κατανοούμε τα δίκαια παράπονά τους, κατανοούμε τα αιτήματά τους, κατανοούμε τις ανάγκες τους. Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων. Έχουμε συγκροτημένο Σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Γι' αυτό, συνεχίζουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.

Όμως, στη δύσκολη αυτή συγκυρία, δημιουργήθηκε ένα βαρύ πολιτικό κλίμα. Υπάρχει μια ατελείωτη σκανδαλολογία που συμπλέκει υπαρκτά ζητήματα με σενάρια, φημολογίες και διαδόσεις, εκθέτοντας δικαίους και αδίκους. Καλλιεργείται από ορισμένους, από κόμματα και ιδιοτελή συμφέροντα, ένα κλίμα συνολικής απαξίωσης, που επισκιάζει το έργο της Κυβέρνησης. Κάποιοι εναντιώνονται σε κάθε αλλαγή που χρειάζεται ο Τόπος. Υποκινούν αντιδράσεις ενάντια στο συλλογικό συμφέρον. Κάποιοι επιχειρούν να πλήξουν την Κυβέρνηση και να ανακόψουν το έργο που προωθούμε. Κάποιοι επιχειρούν να ποδηγετήσουν την κοινή γνώμη και να εκβιάσουν αποφάσεις. Δεν θα τα καταφέρουν. Δεν υπάρχει καμία ανεκτικότητα σε οποιαδήποτε παρανομία. Αυτό να μην το ξεχνάει ποτέ κανένας. Για έναν απλό και ξεκάθαρο λόγο: Τίποτα δεν πρόκειται να μένει αδιερεύνητο. Τίποτε δεν μπορεί να παραμερίσει την αλήθεια. Σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Βατοπεδίου, λάβαμε και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Δεν πρόκειται να μείνει στο σκοτάδι καμία πτυχή του. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανεχτούμε βλάβη του δημόσιου συμφέροντος. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και αναμένουμε τα πορίσματά της.

Πέρα όμως απ' όλα αυτά, δημιουργείται και ένα κλίμα έντονης εσωστρέφειας. Αναπτύσσονται απόψεις και προσεγγίσεις, που ξεπερνούν την υποχρέωση συντεταγμένης πορείας του Κόμματος και της Κυβέρνησης. Σε κάποιες περιπτώσεις προσλαμβάνουν χαρακτήρα προσωπικής προβολής, προσωπικής στρατηγικής.

Στη δημόσια συζήτηση μπήκε τώρα και θέμα αλλαγών στην Κυβέρνηση. Οι αλλαγές, κυρίες και κύριοι, είναι δύο ειδών: Είτε στην πολιτική, είτε στα πρόσωπα. Και τα δύο είναι πολύ μεγάλα κεφάλαια. Αυτές οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται, ούτε με όρους επικαιρότητας, ούτε με όρους εντυπώσεων. Δεν λαμβάνονται, ούτε επειδή το θέλει ο οιοσδήποτε -από ιδιοτέλεια, ή όχι- ούτε για πρόσκαιρες εντυπώσεις. Δεν μπορεί να είναι κινήσεις τακτικισμού και υπεκφυγής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλοι ξέρουμε την πραγματικότητα στον Τόπο μας. Σε δύσκολες ώρες η ευθύνη για όλους μας, αλλά και για τον καθένα από μας χωριστά, γίνεται ακόμη πιο μεγάλη. Οι πολίτες απαιτούν…

– να αφοσιωθούμε στο έργο που μας ανέθεσαν.

– Να μην υποχωρήσουμε μπροστά στις δυσκολίες.

– Να μη σταματήσουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο Τόπος.

Ξέρουμε όλοι τις αδυναμίες, αλλά και τις δυνατότητες που έχει η Οικονομία μας. Ξέρουμε όλοι τις παθογένειες του Δημόσιου Τομέα…

– που δυσχεραίνουν τα αναγκαία βήματα,

– που κοστίζουν ακριβά στους φορολογούμενους,

– που εξοργίζουν, πολλές φορές, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Γι' αυτό ξεκινήσαμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτό επιμένουμε στην εξυγίανση της Οικονομίας και την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Γι' αυτό εστιάζουμε στα μεγάλα προβλήματα, που απασχολούν τους πολίτες: Την ανεργία, την ακρίβεια, τις περιφερειακές ανισότητες. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι εύκολο.

Δεν αλλάζουν τα πράγματα με λόγια, όπως κάποιοι επιχειρούν να πείσουν τον κόσμο. Δεν λύνονται τα προβλήματα με λαϊκίστικες υποσχέσεις και γενικόλογες αναφορές. Δεν κερδίζεται το μέλλον με συντηρητικές αντιλήψεις, ούτε με νοοτροπίες του παρελθόντος. Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του Τόπου για να πάμε την Ελλάδα μπροστά, με Πρόγραμμα και Σχέδιο, με δράσεις και συμπεριφορές ευθύνης.

Δεν υποκύπτω σε πειρασμούς εφήμερης δημοτικότητας, διακινδυνεύοντας το μέλλον της Χώρας. Δεν πρόκειται να καταφύγω σε χειρισμούς, που αύριο μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικοί για τον Τόπο, για την Κοινωνία, για όλους τους πολίτες. Δεν πρόκειται να μοιράσω ψεύτικες υποσχέσεις, επειδή το κλίμα έγινε βαρύ.

Ξέρω ότι κάποιοι τάζουν δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

– Πού λογαριάζουν, άραγε, να φτάσουν τα ελλείμματα;

– Πού θα εκτιναχθούν τα δημόσια χρέη και ποιος θα τα πληρώσει;

– Ποιά ασφάλεια, ποιά εμπιστοσύνη μπορεί να εμπνέουν;

– Ξέχασαν, άραγε, ότι μόνο οι τόκοι για τα χρέη που άφησαν κοστίζουν σήμερα πάνω από δέκα δις ευρώ;

– Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι η βασική αιτία, που δυσκολεύει τη θεμελίωση πραγματικά κοινωνικού κράτους;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεσμευτήκαμε στους πολίτες…

– να λέμε, καθαρά, την αλήθεια.

– Να συγκρουόμαστε με τα αίτια των προβλημάτων.

– Να τολμούμε αναγκαίες αλλαγές.

Παρά τις δυσκολίες, ασκήσαμε πολιτική, που αποδίδει καρπούς για όλους. Ιδίως, μάλιστα, για τους οικονομικά ασθενέστερους.

– Στα τέσσερα τελευταία χρόνια, οι αυξήσεις στις κοινωνικές μεταβιβάσεις έφτασαν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

– Στην τελευταία τριετία οι κατώτατες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 7,7% , ενώ στην Ευρωζώνη κατά 1%.

– Οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας, αυξήθηκαν, όπως το είχαμε πει στο πρόγραμμά μας.

Θυμίζω ακόμη:

– Λύσαμε το πρόβλημα με τα πανωτόκια.

– Καταργήσαμε το ΛΑΦΚΑ και επιστρέψαμε όλα τα αναδρομικά.

– Χορηγήσαμε στις μητέρες που αποκτούν τρίτο παιδί εφάπαξ ποσό 2.000 ευρώ.

– Επεκτείναμε το πολυτεκνικό επίδομα και στις τρίτεκνες οικογένειες.

Θυμίζω ακόμη:

– Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, για τα μεσαία και ασθενέστερα νοικοκυριά.

– Την αναμόρφωση του φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών.

– Την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από κάθε φορολογία.

Στη δεύτερη θητεία της, η Κυβέρνησή μας…

– έδωσε λύσεις σε χρόνιες παθογένειες,

– προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις,

– επικύρωσε νέες ενεργειακές συμφωνίες,

– υπερασπίστηκε, με τόλμη, τα εθνικά μας δίκαια.

Κάναμε κρίσιμες επιλογές. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Θυμίζω:

– Ασφαλιστικό.

– Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.

– Τάξη στον άναρχο χώρο των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

– Στρατηγικές συμφωνίες για τα λιμάνια.

– Επικύρωση της συμφωνίας για το South Stream .

– Αποφασιστικότητα στο Βουκουρέστι, για την ονομασία της FYROM .

Η Κυβέρνηση αυτή απέδειξε…

– συνέπεια στις δεσμεύσεις της,

– υπευθυνότητα στις επιλογές της,

– αποφασιστικότητα στις εθνικές μας υποθέσεις.

Αυτές τις επιλογές οφείλουμε να υπηρετούμε. Αυτές τις επιλογές οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε. Όλες και όλοι μας!

Εδώ και ένα χρόνο η παγκόσμια Οικονομία περνά μια βαθιά κρίση, με απρόβλεπτη διάρκεια και σοβαρές επιπτώσεις.

– Παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί καταρρέουν με πάταγο.

– Η διεθνής τιμή του πετρελαίου, σε τέσσερα χρόνια, πενταπλασιάστηκε.

– Οι τιμές πρώτων υλών και βασικών τροφίμων, σε ένα χρόνο, αυξήθηκαν πάνω από 50%.

– Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώθηκαν σ' ολόκληρο τον Κόσμο.

– Η ανεργία αυξάνεται, με ρυθμούς που ήταν άγνωστοι τα τελευταία χρόνια.

– Η ακρίβεια εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Οι πολίτες σ' ολόκληρη την ευρωπαϊκή Ήπειρο -και όχι μόνο- αισθάνονται ανασφάλεια για την εργασία τους, ανησυχία για τα δάνειά τους, οργή για την έκρηξη των τιμών.

Η διεθνής κρίση επηρέασε, όπως ήταν αναπόφευκτο, και τη δική μας Οικονομία.

– Το κόστος του δανεισμού αυξήθηκε σημαντικά.

– Οι δαπάνες του Δημοσίου μεγάλωσαν.

– Τα έσοδα του Κράτους μειώθηκαν.

Όμως! Παρά το δυσμενές κλίμα, η ελληνική οικονομία, θωρακισμένη από τις μεταρρυθμίσεις, κατάφερε να διασφαλίσει ισχυρή ανάπτυξη. Κινήθηκε -και κινείται – στις πρώτες θέσεις της Ευρωζώνης. Σε όλο αυτό το διάστημα, η Ελλάδα κατάφερε να αυξάνει διαρκώς την απασχόληση και να μειώνει την ανεργία.

Δεν είναι ούτε ασήμαντα, ούτε εύκολα, ούτε τυχαία τα αποτελέσματα αυτά. Οφείλονται στις στοχευμένες, τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που προωθήσαμε, όλοι μαζί. Οφείλονται σε αλλαγές που πολεμήθηκαν από τους εκφραστές της συντήρησης και του ανεύθυνου λαϊκισμού. Οφείλονται στο Πρόγραμμα, στο Σχέδιο, στις πολιτικές της Παράταξής μας.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα, χωρίς την οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική των τελευταίων χρόνων. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη νοοτροπίες και πρακτικές, που περιορίζουν την αποτελεσματικότητα, ελεγκτικών μηχανισμών και βασικών κρατικών υπηρεσιών. Όλοι συνειδητοποιούμε ότι είναι επιτακτική, οικονομική και κοινωνική, ανάγκη να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή ορμή που πετύχαμε.

Όλα αυτά, επιβάλλουν ένταση των μεταρρυθμίσεων. Επιβάλλουν διαρκή επαγρύπνηση, για…

– να κρατηθούν γερές οι αντοχές της Οικονομίας μας,

– να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας,

– να δυναμώσει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Αυτοί είναι οι άμεσοι στόχοι του Σχεδίου μας. Και οι στόχοι αυτοί…

– εγγυώνται την ασφαλέστερη έξοδο από την πίεση της διεθνούς κρίσης.

– Διασφαλίζουν μια καλύτερη προοπτική για την επόμενη μέρα.

– Θεμελιώνουν πραγματικά δίκαιο κοινωνικό κράτος.

Αυτή είναι η επιλογή μας. Σ' αυτό το δρόμο συνεχίζουμε.

Οι καιροί απαιτούν προσήλωση στην ουσία της πολιτικής. Απαιτούν ομαδικό πνεύμα, ουσιαστική συλλογικότητα, στενή συνεργασία. Η πρόκληση είναι κοινή, για όλους. Δημιουργεί συλλογικές, αλλά και προσωπικές ευθύνες. Ορίζει ξεκάθαρες προτεραιότητες.

– Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε σταθερότητα σ' έναν αβέβαιο Κόσμο.

– Εργαζόμαστε για να περιορίσουμε τις συνέπειες του διεθνούς περιβάλλοντος και να βγούμε δυνατά μπροστά.

Το Σχέδιό μας, για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, αφορά, πρώτ' απ' όλα, τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Δουλέψαμε εντατικά στο διάστημα που πέρασε και είμαστε έτοιμοι να βάλουμε σε εφαρμογή συγκεκριμένες δράσεις, σε συγκεκριμένους στόχους:

1ον: Ισχυρότερο δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Διαρκής επιδίωξή μας ήταν -και είναι- η στήριξη…

– της επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών,

– της απασχόλησης των ανέργων,

– της πλήρους κοινωνικής ένταξης Ατόμων με Αναπηρία.

  • Άμεση προτεραιότητά μας είναι η νομοθετική παρέμβαση για την περαιτέρω προστασία του καταναλωτή, με ευνοïκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
  • Αταλάντευτη δέσμευσή μας είναι η μάχη διαρκείας με την ακρίβεια. Μάχη μαζί με τους πολίτες, τις καταναλωτικές οργανώσεις, τους κοινωνικούς εταίρους. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστούν.

Επιπλέον: Ενεργοποιούμε, στο επόμενο διάστημα, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Κάνουμε την αρχή με το επίδομα θέρμανσης σε άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

2ον: Συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, με στόχο την ποιοτική Αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας, αλλά και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας. Πέρα από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, προετοιμάζεται τώρα η έναρξη ανοικτού διαλόγου, για ένα καλύτερο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Απαντούμε έμπρακτα στις δυσκολίες, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς της νεολαίας μας. Εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε την κοινωνική κινητικότητα. Εργαζόμαστε για να σπάσουμε τους κρίκους που κληροδοτούν τη φτώχεια από γενιά σε γενιά.

3ον: Συνέχιση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, με…

– την πλήρη εφαρμογή του πρόσφατου νόμου,

– την προώθηση νέου νόμου για τη λειτουργική αναβάθμιση του ΙΚΑ,

– την καθιέρωση Κάρτας Ασφάλισης και Υγείας,

– την προετοιμασία δίκαιης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

4ον: Εξυγίανση των Οργανισμών και των Επιχειρήσεων του Δημόσιου Τομέα.

Στόχος μας είναι η μείωση των δαπανών και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η Ολυμπιακή και ο ΟΣΕ, που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους με ζημιές, που ξεπερνούν τα 2,7 εκ. ευρώ την ημέρα! Τολμούμε να αντιμετωπίσουμε ένα άλυτο πρόβλημα πολλών δεκαετιών. Αποφασίζουμε με γνώμονα το συμφέρον των πολλών. Σε πλήρη αντίθεση με όσους αδιαφορούν για τη συνεχή, την αβάσταχτη επιβάρυνση των φορολογούμενων.

5ον: Περιορισμός της σπατάλης και περαιτέρω διασφάλιση της δημοσιονομικής διαφάνειας.

– Εντάσσονται οι ειδικοί λογαριασμοί στον Προϋπολογισμό.

– Υποχρεώνονται τα Νοσοκομεία, τα Ταμεία και οι ΟΤΑ να καταρτίζουν προϋπολογισμούς και απολογισμούς.

– Συγκροτείται διυπουργική επιτροπή για την εποπτεία και τον έλεγχό τους. Δεν αφήνεται κανένα περιθώριο σπατάλης. Ούτε ένα ευρώ! Είναι ουσιώδες βήμα διαφάνειας και εξυγίανσης.

Θέλω εδώ να τονίσω κάτι: Αντιδράσεις συνδικάτων, την ώρα που δεν θίγονται δικαιώματα εργαζόμενων, είναι έξω από κάθε λογική. Απεργιακοί εκβιασμοί ολόκληρης της κοινωνίας, όπως αυτοί των τελωνειακών, δεν πρόκειται να περνούν, σε καμία περίπτωση. Όσοι τους σιγοντάρουν αποδεικνύουν λαϊκισμό, ανευθυνότητα. Αποδεικνύουν ασυνέπεια, αντικοινωνική αντίληψη.

6ον: Δράσεις με στόχο τη φορολογική δικαιοσύνη. Ο πρόσφατος νόμος αφορά εκείνους που, ενώ έχουν σημαντικά εισοδήματα, δεν πληρώνουν καθόλου φόρους. Αποβλέπει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στοχεύει σε υπερκέρδη και υπεραξίες.

Σχεδιάζουμε, ταυτόχρονα, νέες δράσεις που αφορούν…

– στο λαθρεμπόριο του ναυτιλιακού πετρελαίου,

– την ένταση των ελέγχων, με κατεύθυνση τα μεγάλα εισοδήματα,

– την καθιέρωση απλών, δίκαιων τεκμηρίων, που θα αφορούν κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

7ον: Μεταρρυθμίσεις για ένα κράτος πιο κοντά στον πολίτη.

  • Προετοιμάζεται η μεγάλη μεταρρύθμιση για μια νέα διοικητική δομή της Χώρας. Είναι παγκόσμια τάση. Είναι ουσιώδης προϋπόθεση για να πάρουν στα χέρια τους οι τοπικές κοινωνίες την ανάπτυξη του τόπου και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
  • Καταρτίζεται νέος νόμος που δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των υπαλλήλων που υπηρετούν με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου σε θέσεις ευθύνης.
  • Εφαρμόζεται επιχειρησιακό πρόγραμμα, που προάγει την απλοποίηση των διαδικασιών, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

– Συνεχίζεται, με εμφανή θετικά αποτελέσματα, η θωράκιση της Πολιτικής Προστασίας.

– Προωθούνται αλλαγές για την ορθότερη και ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

– Καταρτίζεται νέος νόμος για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, σε ό,τι αφορά την οικογένεια, τη γυναίκα, το παιδί.

– Ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, για μια εντεινόμενη σύγκρουση με επίορκους λειτουργούς. Είναι χρέος κοινωνικής Δικαιοσύνης.

8ον: Βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας.

– Καταρτίζεται νέος νόμος, που δίνει συνέχεια στην απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση του κόστους ίδρυσης εταιριών.

– Θεσπίζονται σύγχρονα εργαλεία για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

– Προετοιμάζεται σταδιακή απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, με χρονοδιαγράμματα μεταβατικής περιόδου, που αποκλείουν απότομες ανατροπές.

9ον: Ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, της εξωστρέφειας και της ελκυστικότητας της Χώρας.

– Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια.

– «Δρόμοι της Ανάπτυξης».

– Έργα που, μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ξεπερνούν τα 18,5 δις ευρώ.

– Σχέδιο αναβάθμισης των περιφερειακών αεροδρομίων.

– Έμπρακτη υποστήριξη στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία.

– Δράσεις για την αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Αυτές είναι οι άμεσες προτεραιότητές μας. Αυτοί είναι οι στόχοι μας. Αυτό είναι το διακύβευμά μας.

Πλάνες ας μην υπάρχουν: Η εφαρμογή της πολιτικής μας οδηγεί σε τρίτη εκλογική νίκη. Οδηγεί σε νίκη για να υπηρετήσουμε και τα σημερινά και τα αυριανά συμφέροντα του Τόπου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πριν από ένα χρόνο, ο ελληνικός λαός ενέκρινε το πρόγραμμά μας. Αυτό το πρόγραμμα μας δεσμεύει όλες και όλους. Οι καιροί απαιτούν πολιτικές συνέπειας και αποτελέσματος. Οι πολίτες απαιτούν συμπεριφορές ευθύνης και ευαισθησίας.

Δεν αρνήθηκα -και δεν αρνούμαι- ότι υπήρξαν λάθη, παραλείψεις, καθυστερήσεις. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Έχω πλήρη επίγνωση. Έχω καθαρή εικόνα για όλα.

Αυτοκριτική οφείλουμε να κάνουμε όλοι: Υπουργοί, βουλευτές, στελέχη. Οφείλουμε να ακούμε τους πολίτες. Τα παράπονα, τις πικρίες τους, τους προβληματισμούς τους.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε όλοι να μετρούμε, να υπολογίζουμε, να υπηρετούμε το συμφέρον της Ελλάδας, το συμφέρον του πολίτη. Αυτός είναι ο γνώμονάς μου. Διεκδικούσα και διεκδικώ πάντα το καλύτερο για την Πατρίδα μου. Διεκδικούσα και διεκδικώ καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους τους Έλληνες. Υπάρχουν, αναμφίβολα, δυσκολίες.

Υπάρχουν προβλήματα. Έγινε, όμως -και γίνεται- σημαντικό έργο. Δυστυχώς, σ' ένα κλίμα απαξίωσης και αποπληροφόρησης, το έργο αυτό, έργο που αποτελεί την ουσία της πολιτικής, επισκιάζεται από την παραπολιτική. Οφείλουμε, γι' αυτό, να αναλάβουμε όλοι δράσεις. Γιατί το έργο αυτό ανήκει, πράγματι, σε όλους μας. Οφείλουμε, προπάντων, να μην απαξιώνουμε, να μην σκιάζουμε εμείς οι ίδιοι το έργο μας. Οφείλουμε να προστατεύουμε και όχι να τραυματίζουμε την Παράταξή μας.

Είναι καλοδεχούμενες οι απόψεις και οι προτάσεις που αναπτύσσονται στη συντεταγμένη, την προγραμματική πορεία Κόμματος και Κυβέρνησης, είτε από συναδέλφους, είτε από κομματικά στελέχη. Όχι, όμως στις υπονομευτικές αμφισβητήσεις, στις προσωπικές στρατηγικές, στους ανοίκειους χαρακτηρισμούς.

Το λέω ξεκάθαρα: Έχω επιδείξει υπομονή και ανοχή σε διαφοροποιήσεις και στρατηγικές προσωπικής προβολής. Έχω επιδείξει υπομονή και ανοχή ακόμη και σε υπερβολές.

Δεν μπορεί, όμως, να μην υπάρχει καμιά συναίσθηση συλλογικής ευθύνης απέναντι στα εκατομμύρια των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν. Δεν μπορεί να συνεχίζονται συμπεριφορές που μας αδικούν όλους κατάφωρα, που ναρκοθετούν τις κοινές μας προσπάθειες, που διασπούν την ενότητά μας, που μας πλήττουν πολιτικά.

Υπάρχουν όρια στην ανοχή συμπεριφορών που ζημιώνουν και την Παράταξη και τον Τόπο μας. Ο καθένας ας αναλάβει, στα ίσια, τις ευθύνες του. Απέναντί σας, απέναντι στην Παράταξη και, πάνω απ΄όλα, απέναντι στον Τόπο.

Είμαστε εδώ για να προάγουμε το συλλογικό καλό. Είμαι εδώ γιατί θέλω να υπηρετώ την Παράταξη και τον Τόπο μου. Δεν ήταν για μένα -και δεν είναι ποτέ- αυτοσκοπός η πρωθυπουργία. Ξέρετε και τις ιδέες μου και τις αρχές μου. Δεν με δεσμεύει τίποτα άλλο, παρά μόνο η καθαρή λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε την πολιτική μας. Την εντολή αυτή οφείλουμε να τη σεβόμαστε. Και να τη σεβόμαστε όλοι μας. Όλοι οι υπουργοί, όλοι οι βουλευτές, όλοι όσοι υπηρετούν σε κρατικές θέσεις. Όλα τα στελέχη του κόμματός μας. Όλοι!

Οφείλουμε, λοιπόν, να ανταποκριθούμε, στη συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες. Όλοι στην πρώτη γραμμή. Να αντισταθούμε στις συμμαχίες των συμφερόντων, που απαιτούν να μην αλλάξει τίποτα. Όλοι κοντά στον πολίτη. Να προχωρήσουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο Τόπος. Να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

Δεν πρόκειται να υποκύψω στις πιέσεις εκείνων που επιλέγουν τη στασιμότητα της Χώρας. Δεν συμβιβάζομαι με αντιδράσεις ιδιοτέλειας. Δεν παίζω με το μέλλον του Τόπου.

Η επιλογή μου είναι δεδομένη. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω στο δρόμο που πίστεψα και πιστεύω, στο δρόμο που μαζί συμφωνήσαμε και μαζί χαράξαμε, ιδίως, στο δρόμο που επέλεξαν οι πολίτες.

Η δική μου απόφαση είναι αυτή. Και η απόφαση αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν δέχομαι εκβιασμούς. Δεν δέχομαι απόπειρες, που στόχο έχουν να επιβάλουν πολιτικές ξένες προς την εντολή του Λαού.

Δίλημμα δεν έχω κανένα. Όχι στο συνεχές πριόνισμα της Κυβέρνησης. Όχι στην υπονόμευση. Όποιος έχει άλλα σχέδια, ας με αμφισβητήσει στα ίσια. Ας ανατρέψει, ας ρίξει την Κυβέρνηση. Ξεκαθαρίζω τη θέση μου απέναντι σε όλους, προς κάθε κατεύθυνση. Ασκώ την πολιτική που επέλεξαν οι πολίτες, την πολιτική που χρειάζεται η Πατρίδα μας.

Είμαι εδώ αφοσιωμένος σε σταθερές αρχές και αξίες. Είμαι εδώ με ξεκάθαρη αντίληψη για τα δημόσια αξιώματα. Είμαι εδώ για να υπηρετώ την Πατρίδα μου. Είμαι εδώ για να υπηρετώ όλους τους πολίτες. Είμαι εδώ γιατί πίστεψα και πιστεύω σ' ένα καλύτερο αύριο για όλους.