Βρισκόμαστε όντως στα πρόθυρα μιας νέας παγκόσμιας σύρραξης;


Ποια ημέρα ξημερώνει για την ανθρωπότητα; Ποιο είναι το μέλλον του
καπιταλισμού; Θα καταφέρει τελικά η ανθρωπότητα να αποτρέψει τα χειρότερα;

Η παντοδυναμία του αμερικανικού δολαρίου εξανεμίζεται. Το γόητρο της παγκόσμιας δύναμης έχει υποστεί βαθιά ρήγματα και ένας αφροαμερικανός υποψήφιος είναι σε σταθερή πορεία προς τον Λευκό Οίκο. Στο μεταξύ, Ρωσία και Κίνα βρίσκονται σε τροχιά οικονομικής και στρατιωτικής ανάκαμψης, ενώ το Ιράν δεν διστάζει να εκφράσει ανοικτά τον έντονο αντιαμερικανισμό του. Την κούρσα του νέου γεωστρατηγικού ανταγωνισμού ακολουθούν κατά πόδας, κυρίως χώρες από την Λατινική Αμερική, που βρίσκονται στο «μαλακό υπογάστριο» των ΗΠΑ

Η οικονομική κρίση, με το αποκορύφωμα των τελευταίων εβδομάδων, ανάδειξε την Ευρώπη σε νέο ρυθμιστή της παγκόσμιας οικονομίας και όλα δείχνουν, ότι δεν θα αργήσει να φανεί η απομόνωση της Αμερικής και η διεθνής αποδέσμευση του κόσμου από την εξάρτηση του Δολαρίου.

Όλα αυτά, καθώς και πολλά άλλα στοιχεία, κάνουν τους πολιτικούς αναλυτές σε όλο τον κόσμο να ανησυχούν έντονα, διότι αφήνουν την αίσθηση μιας κατάστασης, η οποία στο παρελθόν οδήγησε σε παγκόσμιες συρράξεις.

Κάποιοι εκφράζουν την άποψη ότι η παρούσα οικονομική κρίση είναι τεχνητή και ότι αποτελεί μέρος ενός καλοστημένου σχεδίου. Και έτσι να είναι όμως, δεν παύει να υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας, ο οποίος είναι αυτός ακριβώς που εξώθησε την ανθρωπότητα στους τελευταίους δύο Παγκόσμιους Πολέμους στα άκρα, με τις γνωστές τρομακτικές για την ανθρωπότητα συνέπειες.

Πολλοί -ειδικά οι προνομιούχοι- κάνουν το λάθος να αισιοδοξούν, πιστεύοντας ότι το οικονομικό σύστημα θα ανακάμψει, και δεν βλέπουν ότι ο στόχος αυτή τη φορά είναι ακριβώς η νεοφιλελεύθερη μεσαία τάξη, η οποία με την ασυδοσία της, εξώθησε τα πράγματα στο απόλυτο χάος που βλέπουμε σήμερα γύρω μας.

Η προσωπική μου γνώμη είναι, ότι η περίοδος των «παχιών αγελάδων» έχει περάσει ανεπιστρεπτί, και ότι μπαίνουμε τώρα σε μια νέα περίοδο, ελεγχόμενης οικονομίας, που δεν θα επιτρέψει τον ανεξέλεγκτο διαμερισμό του πλούτου. Η ανθρωπότητα έχει αρκετή πείρα σήμερα ώστε να πάρει τις σωστές αποφάσεις, κι αυτό με κάνει να αισιοδοξώ ότι δεν θα υπάρξει η επανάληψη των δύο τελευταίων καταστροφικών πολέμων. Το ποιο θα είναι όμως πραγματικά το τελικό αποτέλεσμα, αυτών που μόλις τώρα ξεκίνησαν, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα.

Αυτό όμως που σίγουρα διαφαίνεται, είναι, πως ακόμα κι αν αποτραπεί τελικά η παγκόσμια σύρραξη, η «χρυσή εποχή» του καπιταλισμού είναι πια παρελθόν. Η γνωστή μπουρζουαζία και τα κακομαθημένα «Golden Boys», θα πρέπει να αναζητήσουν τώρα άλλον ρόλο μέσα στην αναδυόμενη Νέα Παγκόσμια Τάξη.