ΑΞΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

της Δέσποινας Συριοπούλου

Νέα Υόρκη

ΑΞΙΑ  σελ24 σελ25

Μπορεί η ιστορική νίκη του Μπάρακ Ομπάμα να σηματοδοτεί μια καινούργια εποχή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η εκλογή του ωστόσο συμπίπτει με μια πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα. Ο 44ος πρόεδρος εξελέγη μέσω μιας οικονομικής κρίσης που, όπως επισημαίνουν οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις επί του θέματος, δεν μπορεί να ξεπεραστεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Η οικονομία και η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, καθώς και οι συνεχιζόμενοι δυο πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν θα βρεθούν ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες του νέου προέδρου. Την περασμένη Τρίτη το βράδυ, ο Μπάρακ Ομπάμα, χωρίς να θριαμβολογήσει για την νίκη του, έκανε σαφές ότι «ο δρόμος είναι μακρύς. Μπορεί να μην φτάσουμε στο  στόχο μας σε έναν χρόνο ή σε μια θητεία, αλλά ποτέ δεν ήμουν πιο αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε. Σας το υπόσχομαι».

Όπως αντίστοιχα μεταξύ άλλων έχει υποσχεθεί την μείωση της φορολογίας για τους περισσότερους αμερικανούς, την έξοδο από το Ιράκ και την διόρθωση του συστήματος υγείας. Τα όσα έχει να αντιμετώπισει ο Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο είναι πολλά, και σε επίπεδο εσωτερικής αλλά και εξωτερικής πολιτικής. Δίνοντας την δική τους εκτίμηση για τις προτεραιότητες του νέου προέδρου, ελληνο-αμερικανοί πολιτικοί, πολιτικοί σύμβουλοι, προσωπικότητες, άνθρωποι που στάθηκαν κοντά και στήριξαν την υποψηφιότητα του Ομπάμα δίνουν την δική τους εκτίμηση για τα όσα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος.

Για τον Τζον Σαρμπάνη, μέλος της Βουλής των αντιπροσώπων από την πολιτεία του Μέριλαντ, πίστευε στην νίκη των Ομπάμα-Μπάιντεν, με την προσδοκία ότι «η νέα κυβέρνηση θα εστιάσει στα θέματα που επηρεάζουν τον μέσο αμερικανό πολίτη, καθώς επίσης και την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην διεθνή πολιτική σκηνή, με μια εξωτερική πολιτική που σέβεται τα συμφέροντα των άλλων κρατών, που βασίζεται στην συνεργασία και στον εποικοδομητικό διάλογο». Πρώτη προτεραιότητα του νέου προέδρου, όπως επισημαίνει ο ελληνοαμερικανός βουλευτής, αποτελεί η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. «Τα πράγματα είναι πολύ ασταθή στην παρούσα φάση, όπως αντίστοιχα και στην παγκόσμια κοινότητα. Προσπαθούμε να εργαστούμε συλλογικά με τις ξένες κυβερνήσεις για την σταθεροποίηση της κατάστασης, κάτι που θα απασχολήσει τον νέο πρόεδρο στους πρώτους μήνες της θητείας του. Στη συνέχεια, πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως οι αμερικανοί τις έθεσαν ξεκάθαρα. Το θέμα της εκπαίδευσης, το σύστημα υγείας, οι νέες τεχνολογίες για την ενέργεια, ανεξαρτησία των Ηπα στην ενέργεια και φυσικά τέλος του πολέμου στο Ιράκ». Τέλος ο Τζον Σαρμπάνης, για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος σημειώνει ότι θα υπάρχουν νέες ευκαιρίες για το Πατριαρχείο, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κυπριακό, τονίζοντας ότι «οι γερουσιαστές Ομπάμα και Μπάιντεν έχουν δείξει ότι είναι πραγματικοί φίλοι της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Γνωρίζουν τα θέματα και τα κατανοούν. Ευελπιστώ ότι η νέα κυβέρνηση θα κατανοεί την βαθιά ιστορική σχέση που υπάρχει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας για τόσες δεκαετίες».

Για τον Ζακ Σπέις, ελληνοαμερικανό δημοκρατικό βουλευτή από το Οχάιο, πέρα από την οικονομία που αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση, ο νέος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «Α», ο ελληνοαμερικανός βουλευτής επισήμανε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, τα πυρηνικά, η ενέργεια και η ανεξαρτησία των ΗΠΑ, αποτελούν κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Όσον αφορά τέλος τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, ο ελληνοαμερικανός βουλευτής θεωρεί ότι «υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα κάνει ό,τι μπορεί να βοηθήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως αντιλαμβάνεται αντίστοιχα και τις ελληνικές ανησυχίες για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο Μπάρακ Ομπάμα είναι άνθρωπος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, είμαι πεπεισμένος, λοιπόν, πως θα φέρει έναν καινούργιο αέρα και στο θέμα της Κύπρου». Σε νέα δήλωσή του στην «Α», ο Δημήτρης Γιάνναρος, αναπληρωτής πρόεδρος της πολιτειακής Βουλής του Κονέκτικατ, αναφέρει ότι «μετά την οικονομία και την σταθεροποίησή της, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο, θα αρχίσουμε να βλέπουμε την διαφορά και στην εξωτερική πολιτική, στο θέμα του Ιράκ, του Αφγανιστάν, στα θέματα που αφορούν στην Μέση Ανατολή, την Αφρική, όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά και για την Ελλάδα και την Κύπρο. Θεωρώ ότι μέχρι τον προσεχή Ιούνιο ή Ιούλιο, θα είμαστε σε θέση να δούμε αυτές τις αλλαγές». Ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Φλόριδα, Γκας Μπιλιράκης, επανεκλεγείς στην Βουλή των Αντιπροσώπων, θεωρεί την εσωτερική ασφάλεια ως το σημαντικότερο θέμα. «Αν δεν είμαστε ασφαλείς, τίποτε άλλο δεν έχει σημασία», κάνοντας λόγο παράλληλα για την σοβαρή κατάσταση της οικονομίας. «Το βασικό για μας που είμαστε εδώ, είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Στην παρούσα φάση εργαζόμαστε πάνω στο πρόγραμμα visa waiver, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων (υποστηρίζοντας την κίνηση της Ελλάδας να βάλει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ), το Κυπριακό, καθώς επίσης και για την στήριξη των ελληνο-αμερικανών εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες» δηλώνει ο ελληνοαμερικανός ρεπουμπλικάνος βουλευτής.   

Η Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλου, ένα από τα βασικότερα στελέχη της επιτροπής για την οικονομική εκστρατεία (στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας ξεκίνησε στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον) εκ μέρους των Ελληνο-αμερικανών για το Μπάρακ Ομπάμα, τονίζει ότι «το τέλος του πολέμου στο Ιράκ και η οικονομική σταθεροποίηση αποτελούν τα πρώτα βασικά θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος, ενώ ακολουθούν το σύστημα υγείας και η ενίσχυση της μεσαίας τάξης». Για τα ελληνικά ζητήματα, η κα Κουναλάκη-Τσακοπούλου παρέπεμψε στον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Αναφορικά με τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, οφείλουμε να στραφούμε προς τον Τ. Μπάιντεν και την μακρά συνεργασία που είχε καθώς και την αναγνώριση εκ μέρους του της σημασίας που έχει η Ελλάδα ως στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν δούμε την παρουσία του στην Γερουσία για πάνω από δύο δεκαετίες, αρκεί για να καταλάβουμε προς τα πού θα βαδίσει η νέα κυβέρνηση. Υπάρχει ένα όραμα για φιλία και συνεργασία με τις άλλες χώρες, κάτι που δεν συμβαδίζει με την μέχρι τώρα πολιτική των Γερακιών τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Ένας από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνο-κυπριακής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες από τους απευθείας συνομιλητές του γερουσιαστή από το Ιλλινόις και από τα βασικά στελέχη της οικονομικής επιτροπής για την στήριξη του έγχρωμου γερουσιαστή, ο οποίος δεν έχει μόνο ενισχύσει την εκστρατεία του Ομπάμα, αλλά έχει προσελκύσει και άλλους να το κάνουν, ο Πανίκος Παπανικολάου, πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, κρίνει ότι «οι εκλογές αυτές συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο». Η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα βρήκε τον κ. Παπανικολάου στο Σικάγο, μαζί με όλα τα επιτελικά στελέχη της εκστρατείας του γερουσιαστή. «Αυτό που έγινε εδώ, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Πρώτη φορά βγήκαν άνθρωποι στους δρόμους σε πολιτική συγκέντρωση. Ήταν πραγματικά μια πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα, η οποία ουσιαστικά αποδεικνύει την επιθυμία του αμερικανικού λαού για την αλλαγή που επιζητεί στα πολιτικά τεκταινόμενα». Για τον Πανίκο Παπανικολάου, «το σημαντικό για μας είναι να επηρεάσουμε ώστε να μπουν άτομα σε θέσεις-κλειδιά που έχουν να κάνουν με τα εθνικά θέματα, όντας θετικά προσκείμενα προς τις δικιές μας θέσεις ή αντίστροφα να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα ότι είμαστε απογοητευμένοι για τον διορισμό ατόμων που είναι αρνητικά διακείμενα στις θέσεις μας. Θεωρώ ότι και η μέχρι τώρα πολιτική του του Ομπάμα και ο χαρακτήρας του θα φέρουν, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, μια καινούργια τάξη πραγμάτων στην εξωτερική πολιτική της Αμερικής. Τώρα για τα θέματα τα δικά μας, ιδίως για το Κυπριακό, είναι και θέμα συγκυριών, διότι εάν η Αμερική έχει να ασχοληθεί με πιο σοβαρά προβλήματα δικά της στην εξωτερική πολιτική, όπως ο πόλεμος σε Ιράκ και Αφγανιστάν, αντιλαμβάνεστε ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να ασχοληθεί όσο θα έπρεπε με το Κυπριακό, δεδομένου ότι δεν θεωρείται ότι είναι θέμα που χρήζει επείγουσας λύσης, αν βγάλουμε έξω βέβαια την επιθυμία των ΗΠΑ για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

 Ο Έντι Ζεμενίδης, πολιτικός διευθυντής του υπουργού των οικονομικών του Ιλλινόις Αλέξη Γιαννούλια και εκτελεστικός διευθυντής της επιτροπής των Ελληνοαμερικανών για την στήριξη του Ομπάμα θέτει και αυτός την οικονομία ως την πρώτη προτεραιότητα του νέου προέδρου. Για τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, οΈντι Ζεμενίδης θεωρεί ότι «η στάση του Ομπάμα στα ελληνικά ζητήματα έχει αλλάξει και την πολιτική της Αμερικής. Τελευταία ο Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος υποστήριζει τα Σκόπια περισσότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς, τώρα λέει στους Σκοπιανούς να δεχτείτε την λύση του κ. Νίμιτς, γιατί με τον επόμενο πρόεδρο δεν θα έχετε φίλο. Για τον Κυπριακό, στην δήλωση που είχε δώσει στην δημοσιότητα, ήταν ο πρώτος υποψήφιος που είχε αναφέρει την φράση "τουρκική κατοχή". Αυτό και μόνο είναι ενδεικτικό για το ρόλο που θα παίξει η Αμερική στο Κυπριακό».

Ένας άνθρωπος που έχει συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στα τεκταινόμενα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης, ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης(είναι ο περίφημος ιστορικός οργανισμός που οργανώνει την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο και που κάποτε γνώρισε στιγμές μεγάλης δόξας), και μέγας ευεργέτης της, ο κ. Βασίλειος Σταθάκος, θεωρεί ότι ο «αμερικανικός λαός δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι ο νέος πρόεδρος θα μπορέσει να επιτύχει, πώς θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν και στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική. Είναι δύσκολο κατά την εκτίμησή μου ο νέος πρόεδρος να σταθεί επάξια στην ηγεσία της Αμερικής. Όσο για τα ελληνικά ζητήματα, είναι μάλλον ουτοπία να λέμε ότι ο πρόεδρος είναι υπέρ των ελληνικών δικαίων, δεδομένου ότι η αμερικανική πολιτική στηρίζεται στο συμφέρον και την δύναμη, κάτι που έχει αποδειχθεί και από όλους τους προηγούμενους προέδρους. Καλύτερο είναι λοιπόν να στηριχτούμε στις δική μας δύναμη να επιμένουμε να επηρεάσουμε, παρά να πιστεύουμε ότι αυτός ο πρόεδρος θα δώσει την λύση. Όσον αφορά στα δικά μας θέματα η αμερικανική πολιτική είναι ίδια, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι χθες, και έχω την εντύπωση πως και στο μέλλον το ίδιο θα είναι».

Τέλος, η εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων και μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, του μεγαλύτερου και αντιπροσωπευτικότερου ίσως  δευτεροβάθμιου οργάνου που επιδιώκει να εκπροσωπεί την «οργανωμένη» ομογένεια, ένας οργανισμός που την περίοδο αυτή αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί από σειρά οικονομικών και διοικητικών σκανδάλων της προηγούμενης 4αετίας, έχοντας φτάσει στο ναδίρ της προσφοράς του εξαιτίας των παροχημένων αντιλήψεων κάποιων μελών της διοίκησης που αρνούνται να ακολουθήσουν το δρόμο της νομιμότητας, κα Έλλη Μελέμη, από τα υγειή νέα εκλεγμένα στελέχη του Δ.Σ.   τοποθετούμενη στο θέμα των αμερικανικών εκλογών αλλά και στα προσδοκώμενα από τον νέο πρόεδρο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Διευκρινίζοντας καταρχήν ότι ο οργανισμός ως θεσμός είναι υπερκομματικός και δεν ασχολείται με την πολιτική, ωστόσο παρακολουθεί και δείχνει ενεργό ενδιαφέρον την πολιτική επικαιρότητα. Ως ελληνίδα και ως άνθρωπος που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, ευελπιστώ ο Μπάρακ Ομπάμα να κάνει πράξει όσα έχει πει. Έχει αναφερθεί για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κυπριακό, την επαλειτουργία της θεολογικής σχολής της Σχολής της Χάλκης, θέματα που όλοι οι έλληνες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν σε επίλυση». 

ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΣΑΜΕ OBAMA ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ