Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, πάνω από 700 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο (ΣΕΥΑΕΚ) και της Συμπαράστασης Αγώνα Κύπρου (ΣΑΚ), με ομιλητές τους Βάσσο Λυσσαρίδη, Γεράσιμο Αρσένη, Ανδρέα Αγγελίδη, Άριστο Μιχαηλίδη και συντονιστή από πλευράς των οργανωτών τον Γιώργο Καραμπελιά.

O πρώην πρ. της κυπριακής Βουλής Bάσσος Λυσσαρίδης εμφανίστηκε απογοητευμένος από την τροπή που έχουν λάβει οι διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά και εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, ενώ περιέγραψε το Κυπριακό «όχι ως διακοινοτικό αλλά ως θέμα εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης, κατάφορης παραβίασης των αρχών του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέμα απελευθέρωσης».

Σημείωσε δε ότι «δεν διακυβεύεται η διχοτόμηση του νησιού, αλλά η ίδια η παρουσία του ελληνισμού στην Κύπρο». Αναφερόμενος στις συνομιλίες των δύο κοινοτήτων, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε λόγο για «δοτές» κυβερνήσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά, γεγονός το οποίο, όπως είπε, δεν επιτρέπει πραγματικό διακοινοτικό διάλογο.

Επέκρινε μάλιστα την δημιουργία των Επιτροπών, τις οποίες χαρακτήρισε «φιλοανανικές» και πρόσθεσε ότι δεν θα έπρεπε να έχουν αρχίσει τις συνομιλίες, καθώς «δεν έχει εξευρεθεί κοινό έδαφος». Σχετικώς με τους χειρισμούς που θα πρέπει να επιλεγούν στο άμεσο μέλλον, ο κ. Λυσσαρίδης εισηγήθηκε την αξιοποίηση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε η Τουρκία να εξαναγκασθεί σε συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ προέβλεψε ότι η τουρκική ενταξιακή πορεία θα καταλήξει σε κάποια «ειδική σχέση» και όχι σε πλήρη ένταξη. 

 Ο πρώην υπουργός κ. Αρσένης από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός θα είναι πάντα ένα στα δύσκολες στιγμές. «Θα είμαστε όλοι Κύπριοι», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός και απέρριψε την κριτική που ασκείται στους πολέμιους του Σχεδίου Ανάν, τους οποίους, όπως είπε, κάποιοι θεωρούν «κουρασμένους πατριώτες μιας ξεπερασμένης εποχής» ή «καλοπροαίρετους αλλά αφελείς ουτοπιστές». Ο κ. Αρσένης υπερασπίστηκε την λογική του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθεί.

Ο ίδιος πρότεινε, μεταξύ άλλων, την διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών, εφόσον στα βασικά θέματα δεν υπάρχει κοινός τόπος, την συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης, την δημιουργία αρραγούς μετώπου με την Ελλάδα και την ομογένεια, την αξιοποίηση της διαπραγματευτικής δύναμης που δίνει η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και την δημιουργία πολύτιμων συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι, «για να μην "συνωστισθούν" οι Κύπριοι στο λιμάνι της Λεμεσού προκειμένου να έρθουν στην Αθήνα για να φτιάξουν μια νέα Κύπρο», κατέληξε ο πρώην υπουργός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ στην Κυπριακή Βουλή, κ. ΑγγελίδηςΈχουμε εγκαταλείψει το "Δεν ξεχνώ" και έχουμε περάσει στον βρετανικό όρο "επανένωση". Εμείς όμως απαιτούμε την απελευθέρωση», τόνισε. χαρακτήρισε την Τουρκία εχθρό της δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν βασικά δικαιώματά τους λόγω της τουρκικής κατοχής. «

Ο κ. Άριστος Μιχαηλίδης, διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας Φιλελεύθερος υποστήριξε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αλλά και ο Δημοκρατικός Συναγερμός προετοιμάζουν τον λαό ώστε να δεχθεί αυτά που απέρριψε το 2004 και κατηγόρησε τις δύο πλευρές για καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκυπρίους, άνευ όρων. Πρόσθεσε δε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία έχει αυτοεγκλωβιστεί, ενώ έκανε λόγο για «Αθήνα απολύτως απούσα, σε βαθμό κακουργήματος». Τέλος, τόνισε ότι «συνυπεύθυνα για τις αρνητικές εξελίξεις είναι και τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που με την συμμετοχή τους στην κυπριακή κυβέρνηση παρέχουν κάλυψη στην ενδοτική πολιτική Χριστόφια».

Κλείνοντας, ο Γ. Καραμπελιάς σημείωσε ότι: «Τα γεωπολιτικά και οικονομικά δεδομένα στην περιοχή, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, με την επανεμφάνιση του ρωσικού παράγοντα, την αποδυνάμωση του αγγλοαμερικανικού -ακόμα και με την νέα αμερικανική ηγεσία- καθώς και η παρουσία Ελλάδας και Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου μπορούν να πιέσουν αποτελεσματικότερα τους Τούρκους, θα αποτελούσαν παράγοντα αισιοδοξίας και ανάληψης πρωτοβουλιών από θέση ισχύος.[  ]

Και όμως η Κύπρος για άλλη μια φορά βρίσκεται στο σημείο μηδέν και θα πρέπει να ανοίξει μία ευρύτερη συζήτηση σε Ελλάδα και Κύπρο, ώστε η κοινή γνώμη και ο λαϊκός παράγοντας να παρέμβουν αποφασιστικά στα τεκταινόμενα για να μη βρεθούμε και πάλι, όπως έγινε με το Σχέδιο Ανάν κολλημένοι με την πλάτη στον τοίχο. Και κάποτε οι Μήδοι μπορεί και να περάσουν. Για να μη περάσουν λοιπόν οι Μήδοι, οργανώσαμε σήμερα αυτή την πρώτη δημόσια συζήτηση».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι εκπρόσωποι πολλών Κυπριακών Σωματείων και κινήσεων, με εκπροσώπους τους που ήλθαν από την Κύπρο, ανάμεσα τους ο Γιάννης Σεκέρσαββας της «Αδούλωτης Κερύνειας», ο Πάνος Ιωαννιδης από την «Κίνηση Ελευθερία και Κράτος Δικαίου στην Κύπρο», ο οποίος επέδωσε και τιμητική πλακέτα της κίνησης στους διοργανωτές, η Έλενα Μηλιώτη, από την «Κίνηση για το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κύπρου», ο Χρήστος Πέτρου από ομάδα Κυπρίων φοιτητών της Αθήνας, η ηρωική δασκάλα των εγκλωβισμένων Ελένη Φωκά, ενώ παρενέβησαν και πολλοί άλλοι όπως η Αλίκη Μαραγκοπούλου.

Είναι αλήθεια ότι η εκδήλωση της ΣΕΥΑΕΚ και του ΣΑΚ ξεπέρασε κάθε προσδοκία ακόμα και των ίδιων των διοργανωτών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρ. πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης, ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Γρίβας, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, στρατιωτικοί, πρέσβεις, κ.ά.

Και ως ήταν φυσικό θορύβησε πολλούς που θεωρούσαν ότι αυτή τη φορά θα κατορθώσουν να δημιουργήσουν τα τετελεσμένα που δεν μπόρεσαν να επιτύχουν με το σχέδιο Ανάν. Έτσι τα περισσότερα ΜΜΕ, τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και ιδιαίτερα τα κρατικά, φρόντισαν να αποσιωπήσουν την εκδήλωση ακόμα και να ματαιώσουν προγραμματισμένες συνεντεύξεις του Β. Λυσσαρίδη. Η Πρεσβεία της Κύπρου, -εν τη απουσία για λόγους υγείας του πρέσβη κ. Γεωργή– δεν απέστειλε  χαιρετισμό -όπως είχε δηλώσει και όφειλε να κάνει σε εκδήλωση με μέλη της Κυπριακής Βουλής- κατόπιν πιεστικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης της Λευκωσίας, διότι δήθεν επρόκειτο να ακουστούν υβριστικές εκφράσεις κατά του Προέδρου της Κύπρου από τους οργανωτές.

Η μαζική προσέλευση απέδειξε ότι τα αντιστασιακά αντανακλαστικά των πολιτών είναι θέση να υπερβούν την σιωπή που επιβάλλουν οι δυνάμεις που επιθυμούν να «τελειώσουν» την Κύπρο και το Κυπριακό εδώ και τώρα. Από παρά πολλούς, όπως και από τον Γεράσιμο Αρσένη η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε μεγαλειώδης και απαρχή μιας νέας κινητοποίησης για τη σωτηρία της Κύπρου. Το ψήφισμα που κυκλοφόρησε η ΣΕΥΑΕΚ και η ΣΑΚ για μαζική συλλογή υπογραφών και αποστολή στην Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση συγκέντρωσε ήδη τεράστιο αριθμό υπογραφών και ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

ΚΥΠΡΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!  του Ι. Μαύρου 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ