Του Κωστάκη Αντωνίου 

Η αντιπαράθεση Βάσου Λυσσαρίδη με την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, ως προς την ακολουθούμενη πολιτική στο Κυπριακό, είχε χθες συνέχεια στους τηλεοπτικούς σταθμούς, με τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ να αποκαλύπτει ότι υπέστη επίθεση από τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Εθνικό Συμβούλιο, όταν ζήτησε να καταγγελθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, το Νίκο Κατσουρίδη, να καταγγέλλει τον κ. Λυσσαρίδη ότι η αιτία των επικρίσεών του εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η αντίθεσή του στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε εναντίον της διζωνικής ομοσπονδίας. Θα υπέγραφα και με τα δέκα μου τη διζωνική ομοσπονδία την οποία περιγράφει ο Δημήτρης Χριστόφιας στο προεκλογικό του πρόγραμμα, αλλά όχι τη διζωνική ομοσπονδία του σχεδίου Ανάν», ανταπάντησε ο Βάσος Λυσσαρίδης σε συζήτηση στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ. Η συζήτηση επαναβεβαίωσε ότι το κάθε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και το κάθε κόμμα δίνουν τη δική τους διαφορετική ερμηνεία για τη διζωνική, ενώ δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς το στοιχειωδέστερο: Τι συζητείται και τι όχι στο Σώμα…

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι η διζωνική είναι ανύπαρκτη ουσιαστικά νομική ορολογία, δεν απαντάται και δεν εφαρμόζεται σε καμιά χώρα, και όσοι την επικαλούνται το πράττουν για να συγκαλύψουν παραχωρήσεις.

Αναφέρθηκε σε ομιλία που έκαμε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όταν ερώτησε τους συνέδρους, πώς είναι δυνατό να εφαρμοστεί ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη να απολαύει του δικαιώματος της ελεύθερης εγκατάστασης και της άσκησης επαγγέλματος στην περιοχή που θα ελέγχει το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, αλλά να μην έχει το ίδιο δικαίωμα ο Ελληνοκύπριος πολίτης. «Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση των παρευρισκομένων;» ερώτησε ο κ. Λυσσαρίδης. «Μα εσείς αποδεχθήκατε αυτό το σύστημα».
Ο κ. Λυσσαρίδης αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας τού επετέθη στη διάρκεια συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, όταν ζήτησε να καταγγελθούν οι εγγυήσεις και ανέφερε ότι ενώ ζήτησε όπως συζητηθούν όσα αναφέρει στην επιστολή του στον Πρόεδρο, στο Εθνικό, ουδεμία συζήτηση έγινε. Παρεπονέθη, επίσης, ότι ενώ έστειλε την επιστολή του στις 27 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ούτε τον κάλεσε σε συνάντηση ούτε απάντησε γραπτώς σε όσα θέτει.
Τόνισε, ακόμη, ότι δεν τον ενδιαφέρει η ονομασία της λύσης, αλλά το περιεχόμενό της και σε απάντηση ότι ουδείς Πρόεδρος κατάγγειλε το σύστημα εγγυήσεων, ανέφερε ότι το έπραξε ο Μακάριος, μετά την τουρκική ανταρσία και τις απειλές της Τουρκίας για επέμβαση.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επέμεινε ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται σε αντίθεση με το προεκλογικό του πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΔΕΚ, και επανέλαβε τα «σημεία παρέκκλισης» που περιγράφει στην επιστολή του.

«Είσαι αντιδιζωνικός»
Ο Νίκος Κατσουρίδης κατηγόρησε το Βάσο Λυσσαρίδη ότι η όλη πολιτεία του ξεκινά από την αντίθεσή του στη διζωνική ομοσπονδία και υποστήριξε ότι όλες οι θέσεις που αναφέρει στην επιστολή του τέθηκαν και συζητήθηκαν με κάθε λεπτομέρεια στο Εθνικό Συμβούλιο.
Διαφώνησε μαζί του στο περιεχόμενο που δίνει στο κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια-Ταλάτ της 23ης Μαΐου και απέρριψε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποδέχθηκε συνεταιρισμό των δύο συνιστώντων κρατών.
Επίσης, υποστήριξε ότι η επιστολή Λυσσαρίδη, περιέχει χαρακτηρισμούς κατά του Προέδρου Χριστόφια, αφού τον παρουσιάζει έτοιμο να αποδεχθεί απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό.

Άλλα ο Καρογιάν, άλλα ο Κουτσού
Στη διαμάχη έχουν εμπλακεί και άλλοι πολιτικοί ηγέτες, με διαφορετικές όμως θέσεις, ως προς το τι συζητείται στο Εθνικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα: Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι συζητούνται όλα τα θέματα χωρίς περιορισμό, ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ υποστήριξε το αντίθετο.
Ο Μάριος Καρογιάν απέφυγε να σχολιάσει την επιστολή Λυσσαρίδη, ανέφερε όμως ότι στο Εθνικό Συμβούλιο διεξάγεται συζήτηση επί όλων των θεμάτων. «Εγώ» είπε, «δεν έχω νιώσει να υπάρχει περιορισμός στο Εθνικό Συμβούλιο στη διατύπωση από όλους μας των θέσεων και των απόψεών μας… Το κάθε κόμμα και το κάθε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου μπορεί ελεύθερα να διατυπώσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του, και να καταγράψει τις θέσεις του».
Ο Νίκος Κουτσού έδωσε άλλη ερμηνεία και άλλη εικόνα για το τι συμβαίνει στο Εθνικό Συμβούλιο. «Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης έχει δίκαιο όταν λέει πως αρκετά θέματα που αναφέρει στην επιστολή του δεν συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο». Και συνέχισε: «Πρέπει να απαντήσουν γιατί αρνούνται τη συζήτηση των όρων διζωνικότητα, δικοινοτικότητα και πολιτική ισότητα στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως γραπτώς ζητήθηκε».

Σημερινή,20/11/2008