ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η επιστολή της 3ης Ιουλίου που απέστειλε ο Τάσσος Παπαδόπουλος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αναπτύσσει τις απόψεις του τέως Προέδρου για το Κυπριακό, τις απευθείας διαπραγματεύσεις, την 8η Ιουλίου και τις άλλες πτυχές της διαδικασίας επίλυσης του εθνικού προβλήματος.

Η επιστολή της 3ης Ιουλίου 2008, την οποία ο Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αποτελεί και την τελευταία γραπτή παρακαταθήκη του εκλιπόντος Προέδρου. Σ' αυτήν αναπτύσσονται οι απόψεις του για τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού, διατυπώνονται οι αντιρρήσεις, οι ενστάσεις και οι διαφωνίες του για σημαντικές πτυχές της διαδικασίας, τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, τα κοινά ανακοινωθέντα των δύο ηγετών, και καταγράφονται οι εκτιμήσεις του όσον αφορά στο θέμα των προϋποθέσεων για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων και τις επαφές των ομάδων εργασίας.


Αδόκιμες διατυπώσεις
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο Τάσσος Παπαδόπουλος κάνει λόγο για κενά και αδόκιμες διατυπώσεις στα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ, ενώ τονίζει ότι έχει παραγκωνιστεί πλήρως η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι δεν μπορεί να παραστεί στη συνεδρία του Σώματος της 4ης Ιουλίου, λόγω ταξιδιού του στο εξωτερικό για ιατρικές εξετάσεις, και, στη συνέχεια, παραθέτει τα σχόλιά του για την κοινή δήλωση Χριστόφια – Ταλάτ της 23ης Μαΐου.


Κενά και αδόκιμες διατυπώσεις

«Κατά τη γνώμη μου πάντα η 'Κοινή Δήλωση' της 23/5/2008 αφήνει αρκετά κενά και περιέχει αδόκιμες διατυπώσεις και παραδοχές, σε σημείο, για να πω το ελάχιστο, που παρέχει στην τουρκική πλευρά ερείσματα για να προβάλει επιχειρήματα ότι όσον αφορά βασικές πτυχές του Κυπριακού, εκείνη η συμφωνία συνιστά 'συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού', πολύ διαφορετική από τη διακηρυγμένη βάση της ε/κ πλευράς και πολύ δυσμενή για την πλευρά μας».
Επιπροσθέτως, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι ούτε με την κοινή δήλωση της 1ης Ιουλίου διευκρινίζεται η βάση της λύσης, όσον αφορά τα θέματα της κυριαρχίας και της ιθαγένειας.


Παραγκωνίστηκε η 8η Ιουλίου

Αναφερόμενος στο θέμα της «προόδου» πριν από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Τάσσος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι ναι μεν δεν έγιναν οιεσδήποτε εκπτώσεις από τις σταθερές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ωστόσο ούτε βήματα προς τα εμπρός έγιναν.
«Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι έχετε κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση από τις πάγιες ε/κ θέσεις, ούτε ότι έχετε κάνει βήμα προς τα πίσω. Αλλά δεν συμφωνώ ότι έγινε βήμα ή βήματα μπροστά» σημειώνει, ενώ για τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, τονίζει:
«Είναι δική μου εκτίμηση ότι η άκρως ευνοϊκή Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, 2006, έχει παραγκωνιστεί και έχει περιπέσει σε αχρηστία, τουλάχιστον από τους εμπλεκομένους που έχουν σημασία. Θεωρώ σοβαρή οπισθοδρόμηση αυτήν την εξέλιξη (δεν μέμφομαι καθόλου εσάς για αυτή την κατάληξη)».


Απουσία προϋποθέσεων

Κλείνοντας την επιστολή του ο Τάσσος Παπαδόπουλος και αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, δηλαδή την αποσαφήνιση της βάσης των διαπραγματεύσεων και επίτευξη προόδου στις ομάδες εργασίας, γράφει:
«Η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι δεν έχει, μέχρι τώρα, ικανοποιηθεί ούτε η μια ούτε η άλλη προϋπόθεση».