Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2008

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, ορκίσθηκαν σήμερα το πρωί από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο οι κ.κ. Ιωάννης Παπαθανασίου ως Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης ως Υπουργός Ανάπτυξης, Αριστόβουλος Σπηλιωτόπουλος ως Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σωτήριος Χατζηγάκης ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νικόλαος-Γεώργιος Δένδιας ως Υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνιος Σαμαράς ως Υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος ως Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Ευριπίδης Στυλιανίδης ως Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Σταύρος Καλαφάτης ως Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Μπούρας ως Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ως Υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Μπούγας ως Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεώργιος Κοντογιάννης ως Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Μάριος Σαλμάς ως Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχαήλ Παπαδόπουλος ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μιχαήλ Μπεκίρης ως Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.  Στην συνέχεια ακολούθεισε η πρώτη συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του Κώστα Καραμανλή προς νέους και παλαιούς υπουργούς.

 

Καλή χρονιά και καλή δύναμη σε όλους! Ευχαριστώ, για την έως τώρα προσφορά τους, τους συναδέλφους που δεν μετέχουν στο νέο σχήμα και βεβαίως καλωσορίζω τους νέους υπουργούς και υφυπουργούς. Από σήμερα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα.

– Ξεκίνημα συνέχειας, ξεκίνημα ανανέωσης.  Με βαθιά συναίσθηση ευθύνης, μπροστά στο βεβαρημένο διεθνές περιβάλλον. Με νέα δυναμική, τόλμη, αποφασιστικότητα. Αυτό επιβάλλουν οι περιστάσεις και σ' αυτό οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι.

Ø Ξέρουμε ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι ανηφορικός, είναι δύσκολος. Οι προκλήσεις είναι πολλές και σύνθετες. Αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Αφορούν την έξαρση αντικοινωνικών φαινομένων και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Αφορούν τα προβλήματα και τους προβληματισμούς της Κοινωνίας. Αφορούν τις αγωνίες και τα ζητούμενα της νέας γενιάς. Αφορούν την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών σε όλα τα επίπεδα. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, σε καμία περίπτωση, σε κανέναν τομέα, για κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα του Τόπου. Χρειάζεται, γι' αυτό, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Ø Το 2009 προοιωνίζεται δύσκολο για ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες μιας κρίσης, που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ στη μεταπολεμική περίοδο. Ολόκληρη η Ευρώπη σκιάζεται από έντονη αβεβαιότητα και ανησυχία. Επηρεάζονται όλοι οι τομείς της Οικονομίας: Η κατανάλωση, η παραγωγή, το εμπόριο, οι κατασκευές. Επηρεάζονται, ακόμη περισσότερο, οι εξωστρεφείς τομείς: η Ναυτιλία, ο Τουρισμός, οι εξαγωγές. Υπάρχει, παντού, συνεχής μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι περισσότεροι από 20 εκ. εργαζόμενοι θα χάσουν, μέσα στο χρόνο, τη δουλειά τους. Από αυτούς, πάνω από 2,5 εκ. θα είναι στην Ευρώπη. Είναι ο πιο σοβαρός κοινωνικός κίνδυνος για τους επόμενους μήνες.

Ø Για μια ακόμη φορά, θέλω να υπογραμμίσω τρία βασικά στοιχεία της δυσμενούς παγκόσμιας συγκυρίας.

  • Το πρώτο, αφορά την αλληλεξάρτηση των Οικονομιών και, κατ' επέκταση, την παγκοσμιότητα των κραδασμών. Κάτι που γίνεται στη μία άκρη του Κόσμου επηρεάζει ολόκληρη την παγκόσμια Οικονομία.
  • Το δεύτερο, αφορά την ταχύτητα των εξελίξεων. Κάτι που χρειαζόταν χρόνια στο παρελθόν γίνεται, σήμερα, από τη μια στιγμή στην άλλη.
  • Το τρίτο, αφορά το απρόβλεπτο της διεθνούς κρίσης. Κάτι που θεωρείτο βέβαιο πριν από λίγους μήνες αποδεικνύεται, σήμερα, αβάσιμο. Θυμίζω ότι, στο πρώτο εξάμηνο του 2008, οι φόβοι, σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκονταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Ασφαλείς εκτιμήσεις δεν μπορεί να γίνουν, ούτε για την ένταση, ούτε για τη διάρκεια, ούτε για την τροπή που μπορεί να προσλάβει η διεθνής κρίση.

Ø Όλα αυτά, σε εθνικό επίπεδο, επιβάλλουν ευελιξία κινήσεων και ισχυρά ανακλαστικά. Επιβάλλουν πολιτικές, που περιορίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις, διασφαλίζουν τις αντοχές της Οικονομίας μας και εγγυώνται μια καλύτερη προοπτική.

 

Επιβάλλουν έμφαση στην πραγματική οικονομία. Στα καθημερινά αναπτυξιακά ζητήματα. Στην οικονομία της καθημερινότητας. Το Σχέδιό μας, απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση, αναπτύσσεται σε πέντε βασικούς άξονες:

 

1ον: Την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας και την άμεση στήριξη των τομέων, που αντιμετωπίζουν εντονότερα τη διεθνή πίεση.

2ον: Την προστασία της εργασίας με δράσεις και προγράμματα, για…

– την ενθάρρυνση της νέας επιχειρηματικότητας,

– τη στήριξη των νέων ελεύθερων επαγγελματιών,

– τις προσλήψεις άνεργων. 

3ον: Την αρωγή στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, τόσο μέσα από την ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, όσο και με την ανάπτυξη στοχευμένων προγραμμάτων. 

4ον: Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Οικονομία, στο Κράτος και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στην Υγεία και την Παιδεία. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητος όρος για τη βελτίωση του παρόντος. Είναι προϋπόθεση για να βγει η Πατρίδα μας, από τη διεθνή κρίση, ακόμη πιο ισχυρή.

5ον: Την εντατική εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για τη νέα προγραμματική περίοδο. Δίνουμε άμεση προτεραιότητα

στα προγράμματα που αφορούν στην τόνωση της απασχόλησης, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, την ανάπτυξη της Περιφέρειας, στην οποία κατευθύνεται το 80% των συνολικών εθνικών και κοινοτικών πόρων. Αυτές είναι οι βασικές μας προτεραιότητες. Και οι προτεραιότητες αυτές δεν αλλάζουν. Θέλω, ωστόσο, να υπογραμμίσω ότι τα νέα δεδομένα επιβάλλουν απόλυτη αφοσίωση σε συγκεκριμένες αρχές. Και από τις αρχές αυτές, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμιά παρέκκλιση:

 

1ον: Μετωπική σύγκρουση με όλα τα προβλήματα. Ξέρουμε ότι πολλά από τα προβλήματα δεν λύνονται, από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό δεν σημαίνει αναβολές. Δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις. Επιβάλλει νέα ταχύτητα, νέους ρυθμούς. Ζητώ:

– Επαναπροσδιορισμό των προβλημάτων, που εντοπίζονται σε κάθε τομέα.

– Άμεση ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

– Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, από κάθε υπουργείο, που θα τηρούνται στο ακέραιο.

– Χειροπιαστό έργο από τον καθένα.

Ζητώ πολλή δουλειά και μετρημένα λόγια. Οι αλλαγές να είναι ουσιαστικές και τα αποτελέσματα να φτάνουν στον πολίτη. Για όλες τις δράσεις, ζητώ τακτική γραπτή ενημέρωση, μέσω της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, στην οποία να περιλαμβάνεται σαφώς καθορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Για κάθε περίπτωση, θα υπάρχει στενή παρακολούθηση και τακτικός απολογισμός. Είμαι σαφής και είμαι κατηγορηματικός.

 

2ον: Περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών.  Ζητώ από τον καθένα να βάλει τέλος σε κάθε είδους περιττή δαπάνη στο χώρο των αρμοδιοτήτων του. Δεν δικαιολογείται και δεν γίνεται ανεκτή καμιά σπατάλη. Ταξίδια, επισκέψεις, εκδηλώσεις,

περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία και οργανώνονται με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Είναι ζήτημα ουσίας, αλλά και καλού παραδείγματος. Είναι απόδειξη ευθύνης. Απαιτείται αποτελεσματικότητα απ' όλους σε αυτό. Είναι βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση του έργου σε κάθε υπουργείο.

 

3ον: Δυναμική, καθημερινή, σύγκρουση με φαινόμενα που πικραίνουν τους πολίτες. Ζητώ τολμηρές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για την εμπέδωση της διαφάνειας, σε όλους τους τομείς, σε όλα τα υπουργεία, σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Αδυναμίες, παραλείψεις, ολιγωρίες, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

 

4ον: Αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος της Κανονιστικής Μεταρρύθμισης, που ξεκίνησε με την Εγκύκλιό μου τον Ιούλιο του 2006,έτσι ώστε να τηρούνται οι αρχές και οι διαδικασίες καλής νομοθέτησης. Ζητώ αναλυτική έκθεση αξιολόγησης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών για κάθε προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, πριν τη συζήτηση οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας από την Κυβερνητική Επιτροπή. Ένα νέο υπόδειγμα σχετικής έκθεσης θα σας αποσταλεί τις προσεχείς ημέρες από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

 

5ον: Ταχύτητα στην ενσωμάτωση των Κοινοτικών Οδηγιών. Η βελτίωση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια δεν αρκεί. Κάθε υπουργείο αναλαμβάνει τη δέσμευση να εκμηδενίσει τις περιπτώσεις καθυστερημένης ενσωμάτωσης Κοινοτικών Οδηγιών. Επιπλέον: Κάθε υπουργείο οφείλει να συνεχίσει τη συμμετοχή στην προπαρασκευή του παράγωγου Κοινοτικού Δικαίου (κανονισμών, οδηγιών) από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε υπουργείο να εκφράζει ενεργά τις θέσεις της Χώρας στις διαδικασίες διαβούλευσης, που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της Ένωσης. Τα σχετικά έγγραφα να κοινοποιούνται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

 

6ον: Μείωση των φορέων του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, που υπάγονται σε κάθε υπουργείο. Σκοπός είναι, τόσο η αποφυγή περιττών δαπανών, όσο και η πιο ορθολογική, η πιο αποτελεσματική άσκηση αρμοδιοτήτων. Η μείωση μπορεί να γίνει, είτε με συγχώνευση, είτε με κατάργηση φορέων.

– Σύσταση οποιουδήποτε νέου φορέα, μπορεί να γίνει μόνο μετά από έγκριση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής. Σχετική μελέτη σκοπιμότητας και αντιμετώπισης των σχετικών δαπανών θα αποστέλλεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

 

7ον: Επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων των υπουργείων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, καθώς και με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης.

Σκοπός είναι η βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών τους, η αποφυγή επικαλύψεων και η αναβάθμιση της συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες διαφορετικών υπουργείων.

 

8ον: Συλλογικότητα:

– Απόλυτος συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων.

– Στενή συνεργασία με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα.

– Ανοιχτές πόρτες των υπουργείων σε όλους τους βουλευτές. Ασυνεννοησίες και προσωπικές στρατηγικές δεν νοούνται και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

 

9ον: Απόλυτη αφοσίωση στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου: Και αυτό σημαίνει, πρώτ' απ' όλα, υπευθυνότητα. Σημαίνει τακτική παρουσία όλων μας στους χώρους των προβλημάτων. Σημαίνει συμμαχία με την Κοινωνία. Σημαίνει διαρκή αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες. Με διάθεση να ακούμε και να υιοθετούμε κάθε γόνιμη ιδέα. Με ετοιμότητα να εξηγούμε κάθε απόφασή μας. Να ξέρουν οι πολίτες τί κάνουμε και γιατί το κάνουμε.

Τα μέλη της Κυβέρνησης αναπτύσσουν συγκροτημένο λόγο στα θέματα της αρμοδιότητάς τους, με επιχειρήματα και υπευθυνότητα. Ανακοινώσεις για κυβερνητικές πολιτικές θα γίνονται κατά τρόπο συντονισμένο και σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Όπως είπα: πολλή δουλειά και μετρημένα λόγια.

Ø Για μια ακόμη φορά, θέλω να επαναλάβω ότι το μέλλον του Τόπου κρίνεται από τη σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας. Ξέρουμε ότι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις,

όπως επίσης και κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες, έχουν επιδοθεί σ' ένα παιχνίδι δημοκοπίας και λαϊκισμού. Δείχνουν, μάλιστα, πως παραμένουν αιχμάλωτες στη συνέχιση της ίδιας τακτικής. Δείχνουν πως δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας. Δεν αντιλαμβάνονται ποιά είναι τα πραγματικά προβλήματα του Τόπου και της Κοινωνίας. Η δική μας θέση είναι δεδομένη:

– Τόλμη και αποφασιστικότητα, απέναντι στις αδυναμίες του παρελθόντος.

– Αποτελεσματικότητα και αμεσότητα απέναντι στις ανάγκες του σήμερα.

– Προσήλωση στους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Δεν παίζουμε με το μέλλον του Τόπου. Προχωρούμε με σταθερά βήματα, αλλά και με νέα ταχύτητα. Αυτές είναι αρχές που ισχύουν για όλους. Δέσμευση για τον καθένα. Παρεκκλίσεις δεν νοούνται σε καμία περίπτωση και δεν γίνονται δεκτές. Η επιλογή μας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα δεν είχαμε (και δεν έχουμε) κανένα δίλημμα. Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας. Και το δρόμο αυτό δεν τον εγκαταλείπουμε. Από το δρόμο αυτό δεν λοξοδρομούμε.

 

Ø Προχωρούμε με Πίστη στην Πατρίδα μας.

– Αποφασισμένοι να βγάλουμε τον Τόπο από τη διεθνή κρίση με τις ελάχιστες επιπτώσεις. 

– Αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε το έργο που μας ανέθεσε ο Λαός.

– Αποφασισμένοι να πετύχουμε. Και θα πετύχουμε. Να είστε βέβαιοι γι' αυτό!

*CRETID: THANASIS STAVARKIS

ΔΗΛΩΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

 

Κάνουμε σήμερα ένα νέο ξεκίνημα, με ένα βήμα ανανέωσης και συνέχειας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις, αλλά τα ουσιαστικά αποτελέσματα, σε όλους τους τομείς. Αξιοποιούμε την εμπειρία των παλαιότερων, αλλά και το δυναμισμό των νεότερων. Επιδιώκουμε νέα ταχύτητα, νέους ρυθμούς, αποτελεσματικότητα, σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια.

 

Ξέρουμε πολύ καλά ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε μπροστά μας ανηφορικό δρόμο. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Και θα πετύχουμε, σε όλους τους τομείς, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα:

–       Στα εθνικά μας συμφέροντα.

–       Στα ζητήματα που αφορούν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

–       Στα καθημερινά προβλήματα των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

–       Στις αγωνίες και τα δίκαια ζητούμενα της νέας γενιάς.

–       Στις ανάγκες τις παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής συνοχής.

–       Στις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας.

 

Το 2009 προοιωνίζεται δύσκολο για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες μιας κρίσης, που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ στη μεταπολεμική περίοδο. Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη αβεβαιότητα και ανησυχία. Υπάρχει παντού συνεχής μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας.

 

Η αλληλεξάρτηση των οικονομιών, η ταχύτητα των εξελίξεων, αλλά και το απρόβλεπτο της διεθνούς κρίσης επιβάλλουν ευελιξία κινήσεων και ισχυρά ανακλαστικά. Επιβάλλουν πολιτικές …

–       που αποδίδουν άμεσα αποτελέσματα,

–       που προτάσσουν την οικονομία της καθημερινότητας,

–       που περιορίζουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας,

–       που διασφαλίζουν τις αντοχές της οικονομίας μας,

–       που εγγυώνται μια καλύτερη προοπτική για την επόμενη μέρα.

 

Όπως υπογράμμισα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το Σχέδιό μας απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση αναπτύσσεται σε πέντε βασικούς άξονες:

 

1ον: Την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και τη στήριξη των τομέων που αντιμετωπίζουν εντονότερα τη διεθνή πίεση.

 

2ον: Την προστασία της εργασίας.

 

3ον: Την αρωγή στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

 

4ον: Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, των έργων, των παρεμβάσεων που διασφαλίζουν ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

 

5ον: Την εντατική εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για τη νέα προγραμματική περίοδο.

 

Δίνουμε άμεση προτεραιότητα στα προγράμματα που αφορούν:

–       Την τόνωση της απασχόλησης.

–       Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

–       Την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου.

–       Τη δυναμική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

 

Αυτές είναι οι βασικές μας προτεραιότητες. Και οι προτεραιότητες αυτές δεν αλλάζουν. Είναι απαραίτητοι όροι για τη βελτίωση του παρόντος, είναι ουσιώδεις προϋποθέσεις για να βγει η πατρίδα μας από τη διεθνή κρίση ακόμα πιο ισχυρή.

 

Είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε απαρέγκλιτη προσήλωση σε ξεκάθαρες αρχές. Ιδίως μάλιστα σε ό,τι αφορά…

–       Τη μετωπική σύγκρουση με τα καθημερινά προβλήματα.

–       Την προσήλωση στις άμεσες ανάγκες των συμπολιτών μας.

–       Τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών.

–       Την έμπρακτη αντίσταση στα φαινόμενα που πικραίνουν τους πολίτες.

–       Την απόλυτη αφοσίωση στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

–       Την αποφασιστική αντιμετώπιση των φαινομένων καταστροφικής βίας.

 

Το μέλλον του Τόπου κρίνεται από τη σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας. Ξέρουμε ότι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, όπως επίσης και κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες, έχουν επιδοθεί σ' ένα αδιέξοδο παιχνίδι δημοκοπίας και λαϊκισμού.

 

Η δική μας θέση είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη: Δεν παίζουμε με το μέλλον του Τόπου. Ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα δεν είχαμε -και δεν έχουμε- κανένα δίλημμα. Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας. Και το δρόμο αυτό δεν τον εγκαταλείπουμε. Από το δρόμο αυτό δεν λοξοδρομούμε.

 

Προχωρούμε, αποφασισμένοι να βγάλουμε τον Τόπο από τη διεθνή κρίση με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις. Αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε.

 

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΑΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ…


ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ  –
Στην ανανέωση μεγάλου μέρους του κυβερνητικού σχήματος με πολλούς υφυπουργούς νεαρής ηλικίας προχώρησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής,

Με εκπλήξεις το νέο κυβερνητικό σχήμα
Alpha tv –
Το ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα το οποίο είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός μετά τον ανασχηματισμό προέκυψε ακόμα πιο διευρυμένο με τα μέλη της
Σαρωτικές αλλαγές
SKAI.gr –
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός κυβέρνησης, μένουν οι Γιώργος Αλογοσκούφης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Μιχάλης Λιάπης, Αλέξανδρος Κοντός, και οι υφυπουργοί
Ο Γ.Παπαθανασίου νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
Aegean Times – 7 Ιαν. 2009
Η αποχώρηση του Γ.Αλογοσκούφη από το υπουργείο Οικονομίας, αλλά και από το κυβερνητικό σχήμα, ήταν η σημαντικότερη κίνηση του πρωθυπουργού στον κυβερνητικό
Η «ακτινογραφία» της νέας κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο Κ.Καραμανλής
Τα Νέα Οnline – 7 Ιαν. 2009
Η αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο, η έξοδος από την κυβέρνηση πέντε υπουργών, η είσοδος τριών νέων, οι μετακινήσεις σε τέσσερα υπουργεία και η δημιουργία
Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση
Euro2day –
Στη συνέχεια θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να δώσει το στίγμα των
Εκτός κυβέρνησης Αλογοσκούφης, Φώλιας
Η Έρευνα –
Αλλαγή του προφίλ στον οικονομικό τομέα επιχειρεί ο κ. Καραμανλής προχωρώντας σε μετακινήσεις και απομακρύνσεις Η απομάκρυνση του Γ.Αλογοσκούφη από το
Ορκίσθηκε η νέα κυβέρνηση
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων –
Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.
Ορκίζεται η νέα ελληνική κυβέρνηση
iKypros –
Στη συνέχεια θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ακολουθήσουν οι παραδόσεις-παραλαβές των Υπουργείων. Ο
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
Η Καθημερινή – 7 Ιαν. 2009
Ανακοινώθηκε ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και η ορκωμοσία θα γίνει στις 11 το πρωί. Η νέα κυβέρνηση θα ορκισθεί αύριο στις

ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ  


Ελευθεροτυπία  –

Δεν χρησιμοποίησαν τη φράση «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», επί της ουσίας όμως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αυτό ακριβώς εννοούν με

Επικριτική η ελάσσων αντιπολίτευση
Η Καθημερινή –
Nα αποδομήσουν πλήρως τον ανασχηματισμό προεξοφλώντας μάλιστα ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι «ακόμη χειρότερο του προηγούμενου» έσπευσαν -όπως
Αντιδράσεις κομμάτων στον ανασχηματισμό
Nαυτεμπορικη – 7 Ιαν. 2009
Έντονα επικριτικός απέναντι στο νέο κυβερνητικό σχήμα εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι ο ανασχηματισμός
«Μία από τα ίδια» ο ανασχηματισμός, λέει η αντιπολίτευση
Τα Νέα Οnline – 7 Ιαν. 2009
Την άποψη ότι ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να φέρει καμία αλλαγή συμμερίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για «ανασχηματισμό εσωτερικής κατανάλωσης»,
"Δε λύνονται τα προβλήματα"
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων –
Περιοδεία στο Νομό Σερρών πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα επισκεφθεί το Δημοτικό διαμέρισμα Αναγέννηση και τη Νομαρχία Σερρών. Το απόγευμα θα
Οι πρώτες αντιδράσεις για τον ανασχηματισμό
Capital.gr – 7 Ιαν. 2009
«Αν κάτι χρειάζεται η χώρα είναι ένας νέος Πρωθυπουργός και μια νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κάνοντας λόγο για
Αντιπολίτευση: Ανασχημαρτισμός άνευ ουσίας
ΕΡΤ –
Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Για ανασχηματισμό άνευ ουσίας και ανασχηματισμό προσώπων
Η έκπληξη του ανασχηματισμού
Η Καθημερινή –
Μακράν μεγαλύτερη πολιτική έκπληξη από αυτές που επεφύλασσε ο ανασχηματισμός, έμελλε να αποδειχθεί η χθεσινή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.
Γ. Παπακωνσταντίνου: «Ανασχηματισμός εσωκομματικής κατανάλωσης»
Η Καθημερινή – 7 Ιαν. 2009
Ανασχηματισμό εσωκομματικής κατανάλωσης, ο οποίος δεν λύνει τα προβλήματα του κόσμου, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον