Η NEW YORK LIFE INSURANCE ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ 
ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 
ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Η ασφαλιστική εταιρεία New York Life Insurance Company  παρουσίασε στον Αρχιεπίσκοπο  Αμερικής κ. Δημήτριο , την περασμένη Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, επιταγή ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τη δημιουργία Κέντρου Μελέτης του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας στο Ελληνικό Κολέγιο / Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται στο Μπρουκλάϊν της Μασσαχουσέτης. Η ως άνω δωρεά αποτελεί μέρος  της προσπάθειας της εταιρείας να αποζημιώσει τους Έλληνες ασφαλισμένους της από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 


Την παρουσίαση της προσφοράς έκανε ο πρόεδρος και διοικητής της New York Life  κ. Ted Mathas κατά την διάρκεια επισκέψεώς του στην Αρχιεπισκοπή όπου μαζί με τον αντιπρόεδρο της Εφορίας του Ελληνικού Κολεγίου Δρ. Thomas Lelon υπέγραψε και το σχετικό συμφωνητικό. Παρόντες κατά την συνάντηση ήταν οι κ.κ. Michael DeMicco and William Werfelman της New York Life, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, ο οποίος είχε την φροντίδα της όλης διαδικασίας, καθώς και ο π. Ηλίας Βίλλης, ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητος του Σωτήρος στο Rye Νέας Υόρκης, όπου ανήκει ο κ. Mathas. 

«Είμεθα ευγνώμονες προς την New York Life για αυτήν την σημαντική προσφορά και είναι πεποίθησή μας  ότι το νέο Κέντρο θα προσθέσει μια μοναδική και δυναμική διάσταση στο έργο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε: «Αρμόζει στην Εκκλησία μας η οποία σήμερα περιλαμβάνει στους κόλπους της τα παιδιά και τα εγγόνια των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, να κάνει παν το δυνατόν για να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη των δύο αυτών κοινοτήτων που τότε έσφυζαν από ζωή και ευημερούσαν. Αποτελεί ιερό καθήκον να διατηρήσουμε και να κάνουμε γνωστή την ιστορία και την παρακαταθήκη αυτών των ανθρώπων που αποτέλεσαν ένα σημαντικό μέρος του ποιμνίου του Σεπτού Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, το οποίο μέχρι σήμερα υποφέρει εξ αιτίας της απωλείας των». 

«Χαιρόμεθα πολύ που είμαστε σήμερα εδώ», είπε ο πρόεδρος της New York Life κ. Ted Mathas. «Η εταιρεία μας έχει μακρά παράδοση κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης.  Προσπαθούμε πολύ να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις που ως εταιρεία έχουμε αναλάβει στο παρελθόν. Το παρόν είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που μας έδωσε τη δυνατότητα ανατρέχοντας στην ιστορία να κάνουμε ότι μπορούμε για μια τραγική περίοδο στην Ελληνική ιστορία. Η συνεργασία μας με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπήρξε εξαίρετη και είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα».   

Το Κέντρο Μελέτης του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας στο Ελληνικό Κολέγιο/Θεολογική Σχολή θα έχει ως σκοπό την επιμόρφωση όχι μόνο των φοιτητών αλλά και της κοινότητος εν γένει σχετικά με την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και τις παρακαταθήκες του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Ελληνικοί πληθυσμοί εγκαταστάθηκαν στη Μικρά Ασία και τον Πόντο χίλια χρόνια πρό Χριστού, αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα της ιστορίας των περιοχών αυτών και παρήγαγαν διαδοχικά κύματα υψηλής ποιότητος πολιτισμών επί τρεις χιλιετίες. Τα καταστροφικά γεγονότα με την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του εικοστού αιώνα προκάλεσαν όχι μόνο τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, αλλά και τον βίαιο ξεριζωμό ενάμισυ και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων από τη πατρογονική τους γη και το τέλος ενός μεγάλου και σημαντικού κεφαλαίου στη Ιστορία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ