Μιλά σήμερα στον συνεργάτη μας Αποστόλη Ζώη ο γνωστός και διακεκριμένος  καθηγητής κ. Γιώργος Πιπερόπουλος σε μια συνέντευξη που εκφράζει τις κρυστάλινες και με διαύγεια πνεύματος διατυπώμενες  απόψεις του  τονίζοντας ακόμα πως  «περίσσεψαν  η ρεμούλα, η διαφθορά και η αδιαφάνεια» για να καταλήξει διαπιστώνοντας  «πως οι επιλογές προσώπων που κάνουν τα Κόμματα γίνονται με επιδερμικά κριτήρια»

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

 biblio-piperopoulos.jpgO Γιώργος Πιπερόπουλος, τα τελευταία τριάντα χρόνια, αφουγκράζεται τις εσώτερες ανησυχίες του Nεο-Έλληνα και τις αποδίδει στη συνέχεια ως επιστήμονας της συμπεριφοράς με άρθρα σε πολλές εθνικές και περιφερειακές εφημερίδες και περιοδικά και με παρεμβάσεις σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα και δελτία ειδήσεων. Tο νέο του βιβλίο που περιέχει 65 άρθρα, κυκλοφόρησε από τον Aθηναϊκό εκδοτικό οίκο ΔOMH. Tο «καληνύχτα…Eλλάδα» χωρίζεται σε εννέα ενότητες που αντανακλούν τα τρέχοντα ψυχοκοινωνικά μας προβλήματα και μαζί τούς προβληματισμούς του συγγραφέα.

 H πρώτη ενότητα έχει τίτλο «Kοινωνικά Προβλήματα», η δεύτερη αφορά στο «Kράτος, τα Kόμματα και τους Πολίτες», η τρίτη στα «Προβλήματα της προσωπικής μας ζωής», η τέταρτη μας φέρνει από «Tην Kούνια στη βιοπάλη», η πέμπτη τιτλοφορείται «Σχέση, Έρωτας, Γάμος, Διαζύγιο», η έκτη βλέπει με χιούμορ «Tον Έλληνα και το τιμόνι», η έβδομη έχει τίτλο «Όταν σκύβω μέσα μου», η όγδοη διαπιστώνει ότι «Mας αποκοίμισε η Tηλεόραση». Mετά από τις πικρές για τους Έλληνες και την Eλλάδα διαπιστώσεις σε επίπεδο προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό, η ένατη ενότητα, ο επίλογος, τιτλοφορείται από τον συγγραφέα «EΛΠIΔA». O Γιώργος Πιπερόπουλος μας προβληματίζει και μας θέτει ενώπιον των ευθυνών μας.

Δικαιολογείται η ελπίδα; Mπορούμε να αισιοδοξούμε; Yπάρχουν λύσεις στα προκείμενα αδιέξοδα; Oι προβληματισμοί και οι απαντήσεις, στις 312 σελίδες του βιβλίου «Kαληνύχτα Eλλάδα».  Το βιβλίο του καθηγητή κ Γιώργου Πιπερόπουλου, «Καληνύχτα Ελλάδα» είναι ήδη στην κατηγορία των best seller! Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου και την μεγάλη απήχηση που είχε σε ολάκερη την χώρα ζητήσαμε από τον συγγραφέα κ Γιώργο Πιπερόπουλο μια συνέντευξη την οποία και μας παραχώρησε με χαρά… Μεταξύ άλλων σημειώνει:

 

«Δυστυχώς το να βλέπει κανείς την πατρίδα του να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις, παγκοσμίως, σε θέματα διαφθοράς και στις τελευταίες θέσεις επίσης παγκοσμίως σε θέματα διαφάνειας ((δηλαδή βρισκόμαστε σε επίπεδα «απόλυτης ξεφτίλας» ως Έθνος) πολλούς από εμάς, όχι μόνο εμένα, μας πληγώνει βαθύτατα!

Οι επιλογές προσώπων που κάνουν τα Κόμματα γίνονται με επιδερμικά κριτήρια και, χωρίς να κατηγορώ και τους 300 της Βουλής, όταν το ψάξει κανείς το θέμα θα βρεί ότι πάρα, μα πάρα πολλοί Εθνοπατέρες και Εθνομητέρες είναι άνθρωποι που ποτέ τους δεν  προσέφεραν το παραμικρό στο κοινωνικό σύνολο. Επιλέγονται είτε επειδή έγιναν γνωστοί από την τηλεόραση είτε επειδή δεν πρόκειται να πούνε ποτέ όχι ή να ρωτήσουνε γιατί σε κάτι που θα τους υπαγορεύσει το Κόμμα!!! Κρίμα…».

 

Η συνέντευξη

 

 

Κύριε Πιπερόπουλε «Καληνύχτα Ελλάδα». Πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο;  Πώς γεννήθηκε; Κατά πολλούς αποδείχθηκε προφητικό…

 

«Το όνομα δόθηκε από τον γιό μου Παναγιώτη ο οποίος παρακολουθώντας μια μέρα  την εκπομπή του φίλου μου Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ-1 το γνωστό «Καλημέρα Ελλάδα» με θεματολογία φόνους, εξαφανίσεις παιδιών, ληστείες, τροχαία ατυχήματα, παιδική πορνογραφία στο ίντερνετ μου επισήμανε ότι στο νέο μου βιβλίο ίσως ο σωστός τίτλος να ήταν….»Καληνύχτα Ελλάδα»…».

 

Γιατί κ. Πιπερόπουλε ο Έλληνας νιώθει απογοήτευση για τους πολιτικούς; Και σε πολλές περιπτώσεις ντροπή; Είναι δικαιολογημένη αυτή του η στάση; Εσείς προσωπικά ντρέπεστε που η χώρα μας διεθνώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στη διαφθορά;

 

«Δυστυχώς το να βλέπει κανείς την πατρίδα του να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις, παγκοσμίως, σε θέματα διαφθοράς και στις τελευταίες θέσεις επίσης παγκοσμίως σε θέματα διαφάνειας ((δηλαδή βρισκόμαστε σε επίπεδα «απόλυτης ξεφτίλας» ως Έθνος) πολλούς από εμάς, όχι μόνο εμένα, μας πληγώνει βαθύτατα!

Οι επιλογές προσώπων που κάνουν τα Κόμματα γίνονται με επιδερμικά κριτήρια και, χωρίς να κατηγορώ και τους 300 της Βουλής, όταν το ψάξει κανείς το θέμα θα βρει ότι πάρα, μα πάρα πολλοί Εθνοπατέρες και Εθνομητέρες είναι άνθρωποι που ποτέ τους δεν προσέφεραν το παραμικρό στο κοινωνικό σύνολο. Επιλέγονται είτε επειδή έγιναν γνωστοί από την τηλεόραση είτε επειδή δεν πρόκειται να πούνε ποτέ όχι ή να ρωτήσουνε γιατί σε κάτι που θα τους υπαγορεύσει το Κόμμα!!! Κρίμα…».

 

Είστε ο αγαπημένος όλων των καναλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τι τους λέτε με όσα βλέπουν τώρα για την χώρα μας; Σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράζετε το θυμό σας;

 

«Σαφώς και εκφράζω τον θυμό μου, και για όσους μπορούν και αναζητούν πληροφορίες στα διάφορα blog ξεκινώντας από την www.zougla.gr, το troktiko, το taxalia της Θεσσαλονίκης θα βρούνε ότι  εκφράζω πολλές απόψεις, βγάζω πολύ θυμό και ασκώ δριμύτατη κριτική (οπότε είναι δεδομένο ότι κανένα Κόμμα δεν θα με θέλει για βουλευτή του!….). Αλλά και στο εξωτερικό εκφράζω ελεύθερα και αδέσμευτα τις απόψεις μου και τον θυμό μου.  Συχνά λέω μπράβο σε άτομα και Κόμματα όταν κάνουν κάτι καλό για την Ελλάδα και τους Έλληνες και αφού το κάνω αυτό δικαιούμαι να λέω και ντροπή σας όταν λειτουργούν ενάντια στην πατρίδα, όταν πληγώνουν το φιλότιμό  μας…».

 

Πώς βλέπετε το μέλλον της χώρας μας; Ανεργία, φτώχεια, ανέχεια, πολλά πτυχία χωρίς κανένα εργασιακό αντίκρυσμα. Και από την άλλη δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κοντά και δίπλα σε κάθε πολιτικό… Υπάρχει μέλλον; Πώς πρέπει να αντιδράσει ο Ελληνικός λαός;

 

«Το κακό με την ρεμούλα, την διασπάθιση του κρατικού χρήματος και την εκμετάλλευση από άτομα και Κόμματα του εθνικού μας πλούτου δεν  είναι κάτι που χαρακτηρίζει μόνο την παρούσα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το κακό έχει βαθιές ρίζες, είχε τις γνωστές εξάρσεις με τα 33 «κλεμμένα» τρισεκατομμύρια του ελληνικού λαού στο χρηματιστήριο επί εποχής, ΠΑΣΟΚ και Σημίτη, είχε πολλά ακόμη τρισεκατομμύρια με τα περιβόητα Ολυμπιακά έργα που τώρα σαπίζουν ανεκμετάλλευτα κλπ. Το κακό με την Νέα Δημοκρατία είναι ότι όχι μόνο δεν τιμώρησε κανένα αλλά  επιπρόσθετα ήρθαν στην επιφάνεια σκάνδαλα  με ομόλογα, με κουμπάρους, με τη Μονή Βατοπεδίου και άλλα γνωστά που εδραίωσαν στη συνείδηση των Ελλήνων ότι όλοι οι πολιτικοί και όλα  τα Κόμματα είναι αθροίσματα «συμμοριών» που έχουν σαν στόχο εφόσον βρεθούν στην εξουσία να…πλουτίσουν οι ίδιοι και οι παρατρεχάμενοί τους και τίποτε περισσότερο!…

Το πόσο πληγώθηκε, και πόσα έμαθε ο Ελληνικό λαός θα φανεί στις επόμενες Εθνικές Εκλογές και τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο γιατί προσωπικά φοβάμαι ότι σε τελική ανάλυση είμαστε του τύπου «τράβα με και ας κλαίως…» ή πάλι «Σφάξε με αγά μου να…αγιάσω!».  

Πώς βλέπετε γενικότερα την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς επισκέπτεστε αν δεν κάνω λάθος οκτώ  Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Μήπως πλησιάζει και το τέλος του καπιταλισμού;

 

«Δυστυχώς σε Ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα μας λείπουν οι φωτισμένοι και χαρισματικοί ηγέτες και περίσσεψαν  η ρεμούλα, η διαφθορά και η αδιαφάνεια! Με άλλα λόγια είμαστε σε μαύρα χάλια και κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει που θα μας οδηγήσει η παρούσα κατάσταση.  Ιστορικά γνωρίζουμε ότι τέτοια φαινόμενα «¨θεραπεύονται» με έναν παγκόσμιο πόλεμο, αλλά σε ότι αφορά τον τρίτο παγκόσμιο Πόλεμο κανείς  εχέφρων δεν  τολμά να το σκεφτεί….».

 

Στο «Καληνύχτα Ελλάδα» ξεκινάτε από την μοναξιά του νεοέλληνα, περνάτε  από τα κομματικά, φθάνεται  στις προσωπικές σχέσεις… Υπάρχουν σήμερα αυτές όπως υπήρχαν πριν δεκαετίες; Οι ανθρώπινες σχέσεις μαζί με την γειτονιά χάθηκαν;  Αντιμετωπίζει μοναξιά σήμερα ο Έλληνας;

 

«Ναι και μάλιστα σε απίστευτα επίπεδα και από μεγάλους αριθμούς συνανθρώπων μας».

 

Ελπίζετε σε κάτι;

 

«Στο βιβλίο μου που περιέχει 65 άρθρα κατανεμημένα σε 9 ενότητες, οι πρώτες 8 ενότητες κάνουν διαπιστώσεις που ο καθένας και η καθεμιά μας έχει ήδη κάνει εφόσον είναι προσγειωμένος στην καθημερινότητα.

Στην  9η ενότητα έδωσα τον τίτλο ελπίδα και εκεί προωθώ τη θέση ότι για μας τους Έλληνες με τους 25 αιώνες λαμπρής ιστορίας (με αρκετές μαύρες σελίδες, φυσικά) υπάρχει η δυνατότητα ανάκαμψης, εξόδου από τα αδιέξοδα και θεραπείας  εφόσον σκύψουμε μέσα μας και τραβήξουμε  από το συλλογικό μας υποσυνείδητο κλασικές αξίες και δεδομένα όπως το φιλότιμο, το κυμπαριλίκι, η φιλοπατρία.

Πιστεύω ότι «όσο ζώ ή αναπνέω μπορώ να ελπίζω…»

Πιστεύω ότι αφού χτυπήσουμε πάτο, αφού τσούξουμε αρκετά, σαν τον μυθικό Φοίνικα, θα αναγεννηθούμε από την τέφρα μας.

Δυσκολίες περάσανε και οι γονείς μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας και σε κάθε δύσκολη στιγμή αντλούσαν δύναμη με το «Βόηθα Παναγιά…» και «Έχει ο Θεός!»

Να τα ξαναπούμε!!!».