Με  πυρετώδεις ρυθμούς εξελίσσονται εδώ και μια εβδομάδα  σε επιβλητικό  και μεγαλοπρεπές σκηνικό   στον  Ιερό Ναό της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού  οι διαδικασίες εκλογής του νέου 16ου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών. Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου τελέσθηκε παρουσία δεκάδων επισκόπων και Μητροπολιτών αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής ζωής της χώρας, η Πανηγυρική πολυαρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του τοποτηρητή (και ενός εκ των φαβορί για την διαδοχή του μακαριστού πατριάρχη Κυρού Αλεξίου) Μητροπολίτη Σμόλενσκ και Κάλινιγκραντ κ. Κύριλλου.  Mια κίνηση που λέει πολλά για τις προσεχείς εξελίξεις  είναι η επιστολή που έστειλε ο Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου Μητροπολίτης Κύριλλος στον νεοκελεγέντα 44ο Πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama   στις 21 Ιανουαρίου και σήμερα δόθηκε στην δημοσιότητα,  η ενέργεια αυτή δείχνει στους κόλπους της Ορθοδοξίας πολλά από τα επερχόμενα, αφού συμβολικά και σημειολογικά είθισται να στέλνει πρώτα ο Προκαθήμενος και αρχηγός των ανά τω κόσμω Ορθόδοξων Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον οποίο παραδοσιακά ο Λευκός Οίκος έχει καλές, και κάτι περισσότερο από άριστες σχέσεις λόγω και των εδώ κινήσεων των γνωστών Ελληνοαμερικανών υπέρ των θέσεων και της προβολής και προώθησης τους στην Γερουσία και το Λ.Οίκο. Στην επιστολή ο Μητροπολίτης Κύριλλος κάνει σαφές αλλά με έμμεσο και ξεκάθαρο τρόπο πως οι Ρώσοι Αμερικανοί Ορθόδοξοι  ανήκουν στην πνευματική δικαιδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας θέμα που ήδη υπάρχει προς συζήτηση στην επερχόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο -όταν και όποτε αυτή γίνει- ανοίγοντας ένα ακόμα  καυτό μέτωπο αυτό της δικαιοδοσίας των Ορθοδόξων της Διασποράς.  Η αιφνιδιαστική κίνηση αυτή την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Greek American News Agency προμηνύει και δείχνει πάρα πολλά…   

Η εκλογική διαδικασία ξεκινά στις 27 Ιανουαρίου και αναμένεται εκτός απροόπτου να ολοκληρωθεί στις 29 ενώ η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Μόσχας θα γίνει την 1 Φεβρουαρίου παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας αλλά και εκπροσώπων της ανά τον κόσμο Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εν τω μεταξύ ήδη στην Μόσχα έχουν καταφθάσει από όλα τα σημεία της αχανούς χώρας οι 711 περίπου εκλέκτορες που έχουν προσέλθει από 64 περιοχές της Ρωσίας προκειμένου να συμμετάσχουν στην ιδιότυπη εκλογική διαδικασία. Η  12μελης Σύνοδος των Αρχιερέων υπό την προεδρεία του Τοποτηρητή κ. Κύριλλου ενέκρινε ήδη τον καταρχήν πρώτο  κατάλογο των υποψηφίων -δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν επίσκοποι εν ενεργεία(όχι τιτουλάριοι, βικάριοι κτλ) που έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους-   και εν συνεχεία σε ειδική συνεδρίαση της Αρχιερατικής Συνόδου των Μητροπολιτών και Επισκόπων θα καταρτισθεί το τριπρόσωπο από το οποίο και θα αναδειχθεί μέσω εκλογής ο 16ος πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών. Νωρίτερα, σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή   της πρώτης ελεύθερης εκλογικής διαδικασίας και χωρίς την αυστηρή επιτήρηση της πάλαι ποτέ KGB, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσσιαλισμού, θα έχει συνέλθει η τοπική κληρικολαϊκή  Σύνοδος κατά την διάρκεια της οποίας μπορεί να υποβληθούν και άλλες υποψηφιότητες αρκεί να έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη  25 εκλέκτορων από τους 711. 

Οι δυο υποψήφιοι τα ονόματα των οποίων ακούγονται στους διαδρόμους  των ναών είναι εκτός από του πανίσχυρου άνδρα Μητροπολίτη κ. Κύριλλου και του   Μητροπολίτη Καλούγκα και Μπορόβσκ κ. Κλήμη. Ωστόσο υπάρχουν και εκτιμήσεις που θέλουν, για κάποιο διάστημα προκειμένου να μην επέλθει εσωτερικό ρήγμα στην Ρωσική Εκκλησία, μια μεταβατική λύση και αυτή προκρίνεται στο πρόσωπο του γηραιών Μητροπολιτών  Μινσκ και Σλουτσκ κ. Φιλάρετο και Κρουτίτσκ και Κολόμνα κ. Ιουβενάλιο. Αναλυτές ωστόσο που γνωρίζουν  άριστα τα εσωτερικά της Ρωσικής Εκκλησίας εκτιμούν ότι θα εκλεγεί και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία ο Μητροπολίτης Σμόλενσκ κ. Κύριλλος.  Πάντως τα μέχρι στιγμής δεδομένα και η αλλαγή των εκλεκτόρων από 900 που δηλώθηκαν αρχικά σε 711 έχει κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι αυτή η εκλογική διαδικασία ίσως και να έχει απρόοπτα. Ήδη όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί η τελική διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη του νέου πατριάρχη επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη.

 

Στην ενθρόνιση  η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων και άνευ νέων αποροόπτων αναμένεται να προσέλθουν όλοι οι αρχηγοί και προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ενώ η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου αναμένεται να αναθερμάνει τις ήδη ταραγμένες και  τεταμένες σχέσεις  της τελευταίας 10ετιας. Εντάσεις που οδήγησαν τις δυο Εκκλησίες πριν από λίγους μήνες σε ρήξη και ένα βήμα πριν το σχίσμα το οποίο απειλούσε η Ρωσική Εκκλησία πως θα επέλθει, αν προσέρχονταν οι προκαθήμενοι των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών στις εορταδτικές εκδηλώσεις στο Κίεβο της Ουκρανίας. Τελικά μετά από πιέσεις αλλά και μη έχοντας άλλη την τελευταία στιγμή προσήλθε και ο ίδιος ο μακαριστός πατριάρχης Μόσχας Κυρός Αλέξιος. Εκ τότε μεσολάβησε η Σύναξις των Προκαθημένων στο Φανάρι τον περασμένο Οκτώβριο(08).  

09.jpgΟ Νέος 16ος  προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας εκτός από τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα της αχανούς Ρωσικής  Εκκλησίας που έχει να διαχειρισθεί θα πρέπει να διευθετήσει και τα προβλήματα που αναφύονται με τις αποσχίσεις   Εκκλησιών από το Πατριαρχείο Μόσχας ως φυσικό επακόλουθο των γεωπολιτικών ανακατάταξεων και την γέννηση νέων κρατών που επιθυμούν αντίστοιχα και ανεξάρτητες της Εκκλησίες τους.  Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Εκκλησιών της Εσθονίας και της Ουκρανίας που έχουν δημιουργήσει τις γνωστές εντάσεις.  Μια πραγματικότητα που αρνείται να δεχθεί  η Ρωσική Εκκλησία και ως συνέπεια αυτής της κατάστασης έχει δημιουργηθεί το εσωτερικό ρήγμα στις σχέσεις Μόσχας και Κωνσταντνούπολης. Ρήγμα που αυτή την περίοδο βρίσκεται εν υπνώσει αλλά οι σχέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί ενώ το Φανάρι παρακολουθεί με αγωνία της εξελίξεις της εκλογής αφού η έκβαση της εν πολλοίς θα σημάνει ή την συνέχεια της έντασης ή το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις των δυο Εκκλησιών. Η τυχόν ανάδειξη-κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο- στον Πατριαρχικό θρόνο του Μητροπολίτη Κύριλλου του ανθρώπου που επί μια δεκαετία και πλέον ουσιαστικά κυβερνούσε το Πατριαρχείο της Μόσχας από την φύση της θέσεως του ως υπευθύνου των εξωτερικών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας δεν μπορεί να εφυσυχάζει τους αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι τον γνωρίζουν αρκετά καλά από τις μακροχρόνιες επαφές μαζί του ως διαπραγματευτού και εκπροσώπου της Ρωσικής Εκκλησίας στις μέχρι σήμερα διενέξεις με τον Πατριαρχικό Θρόνο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

 

Το άμεσο ζήτημα που εκκρεμεί και θα απαιτηθεί διευθέτηση και προγραμματισμός είναι η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων η οποία προετοιμάζεται τα τελευταία 50 χρόνια μετ εμποδίων. Σημιεώνεται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μετά το σχίσμα του 1054 και την 7ηης Οικουμενικής Συνόδου.  Για την προετοιμασία αυτή της Συνόδου γίνεται ήδη λόγος στο τελευταίο ανακοινωθέν της 12ης Οκτωβρίου(08)

Σημειώνετε ότι η Ορθόοδοξη Εκκλησία Οικουμενική Σύνοδο δεν έχει συγκαλέσει άλλη παρόμοια Σύνοδο εν αντιθέσει με την Καθολική Εκκλησία.  Η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα έχει  χαρακτήρα Οικουμενικής Συνόδου και αυτή θα είναι που θα επικυρώσει και τα πρακτικά της 7 Οκτωβρίου(08) των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που συνήλθε στον  Φανάρι. Τα  εμπόδια  στην νέα διαδρομή και πορεία της ελεύθερης πλέον και πανίσχυρης Ρωσικής Εκκλησίας  εντάθηκαν και πλήθυναν μετά το 1990 που όλα άλλαξαν γεωπολιτικά στην γηραία αλβιώνα με τις αλλαγές που επήλθαν πρώτα με την εσωτερική περεστρόικα και την γκλάσνοστ του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ  στην Ρωσία που εν τω μεταξύ διασπάστηκε σε άλλα νέα κράτη όπως η Γεωργία.  Η Ρωσική Εκκλησία παρά το ισχυρό προφίλ της που προβάλλεται προς τα έξω με την θεωρεία της Τρίτης Ρώμης να εμφορείται και να εκφράζεται  σε πνεύμα και πράξεις των Ρώσων  Μητροπολιτών και Ορθόδοξων διανοητών της, έχει πολύ περισσότερα εσωτερικά προβλήματα να επιλύσει όπως: η φτώχεια του ποιμνίου της, η ολοένα αυξανόμενη τάση των ισλαμικών στοιχείων και η επιρροής τους  σε περιοχές της δικαιοδοσίας της, η καταπολέμηση των νέων σύγχρονων μορφών αίρεσεων όπου προσελκύουν  «πιστούς» που αναζητούν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό   την ημέρα για τα μέλη των οικογενειών τους, οι αποσκιρτήσεις κληρικών της σε διάφορες φατρίες άλλων Ορθοδόξων σχισματικών τάσεων που με  καμία άλλη  Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχουν Κοινωνία όπως η σκληροπυρηνική Ελληνικής προελεύσεως  «Εκκλησία του Κυπριανού» από την οποία  χάνει πολλά μέλη που ασπάζονται όλο και πιο ακραίες μοφρές έκφρασης  των λεγομένων ζηλωτών(παλαιοημερολογιτών) της Ορθοδοξίας.     

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ & ΕΔΩ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΣ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΉΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

 

The Moscow Patriarch to be elected by representatives of about 30
Interfax-Religion, Russia –
Moscow, January 26, Interfax – The Local Council to convene on Tuesday, January 27, to elect the next Russian patriarch, will bring together representatives
The 16th Moscow Patriarch to be enthroned to the same bell ringing
Interfax-Religion, Russia –
Moscow, January 25, Interfax – Bell ringers of Christ the Savior Cathedral are going to revive one ancient Russian bell ringing pattern which will accompany
Cellular connection to be jammed in Christ the Savior Cathedral
Interfax-Religion, Russia – Jan 25, 2009
Moscow, January 25, Interfax – Supposedly, cellular phone jammers will be installed in Christ the Savior Cathedral to disable cellular connection during the
Voting on candidates for Moscow Patriarch ends
Interfax-Religion, Russia – Jan 25, 2009
Moscow, January 25, Interfax – Voting on candidates for the patriarch of Moscow and All Russia at the Archbishop's Council has come to an end.


  1. Εκλογή νέου Πατριάρχη Μόσχας – Pathfinder News

  2. Εκλογή νέου Πατριάρχη Μόσχας :: Οι καλύτερες ειδήσεις από την

  3. TO BHMA – Ποιος θα είναι ο νέος Πατριάρχης Μόσχας

  4. Ελλάδα: Προς εκλογή νέου Πατριάρχη

  5. Ρωσία: Προς την εκλογή νέου Πατριάρχη

  6. Romfea.gr :

  7. TO BHMA –

  8. klasikoperiptosi: Ρωσία: Εκλέγεται αύριο ο νέος Πατριάρχης

  9. Πρώτο ΘΕΜΑ online – Τέλη Ιανουαρίου η εκλογή νέου Πατριάρχη στη Ρωσία

  10. Sigma Live | Ρωσία: Εκλέγεται αύριο ο νέος Πατριάρχης | Sigma Live

  11. iKypros.com – All about Cyprus – Όλη η Κύπρος με ένα κλίκ!

  12. Agio Oros (Athos) – 1η Φεβρουαρίου η εκλογή του νέου Πατριάρχη Ρωσίας

  13. Αρχονταρίκι • View topic – 1 Φεβρουαρίου η εκλογή του νέου

  14. » Τέλη Ιανουαρίου η εκλογή νέου Πατριάρχη στη Ρωσία kantonopou's blog

  15. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ-ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

  16. Αύριο οι εκλογές για διαδοχή του Αλέξιου | ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ