By Factorx 

Συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών με τον γνωστό μας από τα Βαλκάνια Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ -ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Ομπάμα για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν- είχε χθες το βράδυ στο Μόναχο η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στο περιθώριο των εργασιών της 45ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια, όπου συμμετέχει και με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΠΕ) μετέδωσε ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν», ενώ έγινε και ….σύντομη μνεία στην κατάσταση στα Βαλκάνια και στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, που διαδραματίζει στην περιοχή η Ελλάδα».

Πως μεταφράζεται αυτό; Όπως εξηγούμε σε προηγούμενα post, η Ουάσιγκτον «καίγεται» αυτήν την εποχή για το Αφγανιστάν και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα ασκηθούν  σφοδρότατες πιέσεις στην Ελλάδα για την αποστολή στρατού και ελικοπτέρων στο Αφγανιστάν. Αυτό εξηγεί και γιατί ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν συμμετέχει φέτος στη Σύνοδο. Άφησε, δηλαδή, στη Ντόρα την «καυτή πατάτα», μια και η υπουργός Εξωτερικών «δεν έχει τέτοιες αναστολές αν πρόκειται να κερδίσει πέντε λεπτά δίπλα σε Αμερικανούς αξιωματούχους», λένε με κακία κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες έχουν γίνει γενναίες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί μία φωτογραφία της κ. Μπακογιάννη με, τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζ. Μπάιντεν, που επίσης βρίσκεται εκεί.