Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να επανεξετάσουν το σχέδιο για την αντιπυραυλική άμυνα αν η Ρωσία βοηθήσει να εξαλειφθούν οι απειλές που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, δήλωσε ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Ουίλιαμ Μπέρνς, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Κανένας αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να επιτρέψει να καταστούν ευάλωτες οι ΗΠΑ από ενδεχόμενους πυρηνικούς πυραύλους από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα ή το Ιράν», σημείωσε ο κ. Μπέρνς, οι δηλώσεις του οποίου δημοσιεύθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του Interfax.

«Στο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας, θα πρέπει πράγματι να λάβουμε υπόψη μας έναν ορισμένο αριθμό παραγόντων, αν δηλαδή το σύστημα λειτουργεί, αν είναι αποδοτικό, ποία είναι η φύση της απειλής», πρόσθεσε ο κ. Μπερν και διευκρίνισε:

«Αν μέσω μιας ισχυρής διπλωματίας με τη Ρωσία και τους άλλους μας εταίρους, μπορέσουμε να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε αυτήν την απειλή, αυτό θα προσδιορίσει και τον τρόπο που θα βλέπουμε την αντιπυραυλική άμυνα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεξετάσουν το "ρυθμό ανάπτυξης" του συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη εφόσον η Ρωσία συμφωνήσει να βοηθήσει ώστε να εμποδιστεί το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, υποστήριξε σήμερα ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος.

"Εάν είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε το Ιράν να επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα μπορούσαμε να τροποποιήσουμε το ρυθμό ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη", ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Οι δηλώσεις έγιναν σε μια στιγμή που ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, επισκέπτεται τη Μόσχα σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων.