ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ  

Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε πριν από μέρες στο μεγάλο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην κοινότητα της Κορώνας μετά την επιβολή των επιτιμίων τον Μάρτιο του 2005. Σήμερα όπως αποκαλύπτει αποκλειστικά το GREEK AMERICAN NEWS AGENCY  τα πράγματα φαίνεται να  έχουν πάρει την οδό της καταλλαγής και της οριστικής  επίλυσης του  προβλήματος που ταλάνισε της  Εκκλησία της Αμερικής  τους  πιστούς, αλλά πιο πολύ τις οικογένειες όλων εκείνων που τους επεβλήθει το επιτίμιο της Ακοινωνησίας.

korwna_apofash_12_04_2007__b1.jpgΗ Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής κάνοντας το πρώτο μεγάλο και ουσιαστικό βήμα της αποκατάστασης απαλλάσει κάθε ευθύνης τους Κωνσταντίνο και Σοφία Λουρδά, Ελευθέριο Μαρτάκη, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Δημήτριο Κακαβά, Μιράνθη Κοσμετάτου, Κωνσταντίνο Αποστολίδη, Τ. Ψαλτάκη, και Κατερίνα Δαμαλά τους οποίους απαλλάσει από κάθε ευθύνη ενώ πολύ σύντομα αναμένεται και η πνευματική της αποκατάσταση.

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με νέο δικόγραφο που απέστειλε στις 12 Απριλίου  εμμένει στις κατηγορίες της ως προ τους Βασίλειο Λιβανό, πρώην  πρόεδρο της ενορίας, Δημήτριο Σπανό, αντιπρόεδρο, Ε. Τίλτον-Αποστολίδη, Φώτιο Μαυρίδη, Εαυγόρα Τζιάζα, και Μανόλη Μιχελάκη τους οποίους έχει παραπέμπψει στην δικαιοσύνη ενώ αντίστοιχα μηνύσεις και αγωγές έχει υποβάλλει και η πλευρά των έξι επιτημηθέντων.

Οι επιτημηθέντες είχαν συνάντηση προ ημερών όπου και αποφάσισαν να μείνουν σε διαρκή επικοινωνία και επαφή. Εμείς εκείνο που μπορούμε να πούμε με κάθε υπεύθυνοτητα είναι πως πολύ σύντομα η υπόθεση θα κλείσει με πρωτοβυλία του  Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου ο οποίος επιθυμεί να κλείσει αυτή η χαίνουσα γα την Ιερά Αρχ. Αμερικής δεδομένου ότι την περίοδο αυτή η Αρχ. Αμερικής δαπανά δεκάδες εκατομμύριων για δικαστικές πράξεις και αυτό δημιουργεί μείζον προβλημα στα οικονομικά της Εκκλησίας στην Αμερική. ξεχωριστά αναμενεται να εξεταστεί η υπόθεση του Δημήτριου Σπανού διότι θεωρείται ότι είναι εξ εκείνων που εμπράκτως  βοήθησαν στην εκτόνωση της κρίσης.  

Για το θέμα ο διευθυντής της  Greek American News Agency,inc   Αλέξανδρος Στεφανόπουλος έκανε  την ακόλουθη δήλωση : «  Σήμερα μετά από σιωπή σχεδόν δυο ετών  επί του θέματος, και αρκετής λάσπης στην οποία ουδέποτε απάντησα σεβόμενος το επαγγελματικό απόρρητο και το συμβόλαιο που έχω υπογράψει  θα ήθελα χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες και στην ουσία τη  υπόθεσης  να αναφέρω τα εξής: Το πρόβλημα με την Κοινότητα του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης στην  Κορώνα ήταν παλαιό και κρατούσε  από τη δεκαετία του 1980 όταν ακόμα αρχιεπίσκοπος ήταν ο μακαριστός Ιάκωβος και έγινε εντονότερο τη δεκαετία του 1990. Αιτία  προστριβής πάντα στο επίκεντρο η κινητή και ακίνητη περιουσία της κοινότητας.  Το θέμα  παρακολούθησα από τα αρχεία όπου εμφανώς φαίνεται ότι υπήρχε  έντονο πρόβλημα ειδικά από το 1998. Δόθηκε κάποια λύση επί Ποιμαντορίας Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα αλλά τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμα πιο πολύ στα τέλη του 2004 με αφορμή το σχολείο και τα προβλήματα του.  Προσωπικά προσκλήθηκα να αναλάβω τεχνικός και επικοινωνιακός σύμβουλος  στις 23 Μαρτίου όταν πια είχαν επιβληθεί τα επιτίμια από το πνευματικό δικαστήριο.   

Όλο αυτό το διάστημα προσπάθησα ως τεχνικός σύμβουλος των επιτιμηθεντων να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις προς την εκτόνωση της κρίσης καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια και προς κάθε κατεύθυνση ώστε αμφότερα τα μέρη (Αρχιεπισκοπή & Επιτιμηθέντες ) να παραμερίσουν κάθε εμπόδιο και με οδηγό την Αγάπη την οποία πολλές φορές επικαλέστηκα μέσα από τα κείμενα και τις επιστολές που συνέτασσα για λογαριασμό των ανθρώπων που με προσέλαβαν. Η εντολή που είχα  από τους εντολείς μου ήταν προς δυο κατευθύνσεις: Η πρώτη αφορούσε  παροχή τεχνικών συμβουλών  ως προς την εκκλησιολογική και νομοκανονική πλευρά του προβλήματος οπότε και τους  συνέστησα να αποφύγουν κάθε  περαιτέρω όξυνση και  να απευθυνθούν στον γνωστό και διακεκριμένο νομικό και καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών  νομοκανονικού δικαίου κ. Ιωάννη Κοννιδάρη ο οποίος με επιστημονική και θεολογική επάρκεια εξέδωσε σχετική γνωμοδότηση  επί του θέματος.

Γνωμοδότηση  η οποία σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμη προς κάθε κατεύθυνση και προσθέτει πολλά στην ζώσα εκκλησιαστική ιστορία.  Η δεύτερη κατεύθυνση  αφορούσε την επικοινωνιακή πλευρά του προβλήματος τουτέστι. Ενημέρωση της κοινής γνώμης και προβολή του προβλήματος στα Ελληνικά και ομογενειακά ΜΜΕ  με εκατοντάδες δημοσιεύματα. Πολλαπλές παρουσιάσεις στην Ελληνική τηλεόραση κτλ.  

Πάντοτε μέχρι και πρόσφατα κατέβαλλα κάθε δυνατή προσπάθεια για την υπόθεση αυτή που  ταλάνισε την Εκκλησία της Αμερικής. Εκείνο που μπορώ να αποκαλύψω σήμερα μετά από δυο χρόνια είναι ότι όταν ανέλαβα αυτή την υπόθεση εκείνο που εξ αρχής διαπίστωσα ήταν ότι στις επιστολές και δημόσιες ανακοινώσεις που συντάσσονταν  για λογαριασμό τους,  εκ μέρους τρίτου προς την υπόθεση προσώπου το οποίο εκμεταλλευόταν την άγνοια των ανθρώπων και την αληθινή περιπέτεια τους εμποτίζοντας τους με ένα άκρατο αντιπατριαρχικό πνεύμα   το οποίο εκφράζονταν με μένος και εμπάθεια προς το   Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπάρχουν τα σχετικά ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Αμέσως και πάραυτα με το που ανέλαβα την πλήρη ευθύνη με εξουσιοδότηση των εμπλεκομένων και ειδικά με εντολή του Δ. Σπανού στράφηκαμε αμέσως προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με μια σειρά απόρρητων επιστολών. Επιστολές και ενέργειες  που άνοιξαν το δρόμο επικοινωνίας και έθεσαν τις βάσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Εν τέλη μετά  από  την πάροδο ικανού χρόνου ίασης της πληγής που άνοιξε ως μη όφειλε, η Εκκλησία ενέσκηψε στο πρόβλημα και έγινε η πρώτη κίνηση αποκατάστασης των επιτιμηθέντων εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής με την σαφή παρότρυνση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.  Το πρώτο απτό αποτέλεσμα είναι η δικαστική αποδέσμευση της πλειοψηφίας των ατόμων που ατυχώς ενεπλάκησαν σε μια περιπέτεια που θα μπορούσε να μην είχε ξεκινήσει ποτέ. Εκείνο που ευχόμεθα εκ βάθους καρδίας είναι και αυτοί έξι να αποκατασταθούν σύντομα στους κόλπους της Εκκλησίας με Αγάπη. Αν και οι περισσότεροι εξ όσων γνωρίζω δεν απεκόπησαν ποτέ από την Εκκλησία,  τα μυστήρια  και το βίωμα της. Τέλος, εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω κάντοντας και δημοσίως έκκληση προς τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο είναι να δει το θέμα περισσότερο  ως  πενυματικός πατέρας και λιγότερο ως Ποιμενάρχης και Επίσκοπος ώστε να βρει την χρυσή τομή που τέμνει καρδιές και που δεν είναι άλλη από την Αγάπη που πρώτος διάδαξε ο Χριστός, είναι άδικο ας μου επιτραπεί να εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση ειδικά για τον Δημήτρη Σπανό ο οποίος κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια και με κάθε τρόπο για εξεύρεση λύσης και σήμερα  βλέπουμε το όνομα το μεταξύ εκείνων που σύρρονται στα δικαστήρια επειδή υπήρξε αντιπρόεδρος του συμβουλίου μένοντας στο στενό γράμμα του νόμου. Η Εκκλησία μας είναι  Θεόιδρυτη και  έδειξε πάντοτε Αγάπη και αυτό είναι που την καθιστά Αιώνια.    Μένει και η  Εκκλησία στην ανθρώπινη διάσταση της ως Ποιμαίνουσα Αρχή να δείξει την ίδια επιείκεια και προς τα μέλη του πρώην executive board και να μην φτάσουν ποτέ στις αίθουσες των δικαστηρίων.  Η  Εκκλησία είναι Αγάπη και στο τέλος πάντα η Αγάπη νικά γιατί ουδέποτε εκπίπτει"

ΧΡΟΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

2005

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου  ο Εθνικός Κήρυκας με πρωτοσέλιδο θέμα δημοσιοποιεί συνέντευξη του Επισκόπου Τρωάδος κ. Σάββα, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να φύγει ο κ. Λιβανός, να ζητήσει συγνώμη και να ασχοληθεί αν θέλει με το σχολείο»

Τρίτη 18 Ιανουαρίου  ο Εθνικός Κήρυκας με πρωτοσέλιδο θέμα του αναγγέλει «σε πνευματικό δικαστήριο ο Βασίλειος Λιβανός» ενώ η εφημερίδα έχει και εκτενές ρεπορτάζ από την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος συμβουλίου υπό τον κ. Βασίλειο Λιβανό, το οποίο όμως δεν αναγνωρίζει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου ο Εθνικός Κήρυκας με πρωτοσέλιδο τίτλο και εκτενές ρεπορτάζ  αναφέρει ότι «ο Βασίλειος Λιβανός δεν πήγε στον πνευματικό δικαστήριο» 

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου ο Εθνικός Κήρυκας με πρωτοσέλιδο θέμα και εξ ίσου εκτενές ρεπορτάζ με τις προηγούμενες ημέρες αναφέρει στον τίτλο του «ευκαιρία στον Λιβανό από το πνευματικό δικαστήριο»

Σαββάτο 29 Ιανουαρίου  ο Εθνικός Κήρυκας επανέρχεται στο θέμα του πνευματικού δικαστηρίου και με ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες του αναφέρει

« Μέχρι 28 Φεβρουαρίου ευκαιρία στο Βασίλειο Λιβανό»

Δευτέρα 31 Ιαναουαρίου, και ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία των πνευματικών δικαστηρίων, η  εβδομαδιαία  ομογενειακή εφημερίδα Greek News, η οποία παρακολουθεί επίσης στενά εξ αρχής το πρόβλημα από τα χρόνια που υπήρχαν προστριβές με τον Αρχιμανδρίτη Κλεώπα Στρογγύλη στην κοινότητα και το σχολείο αναφέρει στο πρωτοσέλιδιο  τίτλο της «Ελπίδες για λύση στην Κορόνα» και με σχόλιο επεξεγεί :

«ο Αρχιεπίσκοπος υιοθετεί πρόταση της Greek News και ορίζει απεσταλμένο του στην Κορόνα, τον επίσκοπο Μελόης Φιλόθεο. Παράταση στο Λιβανό. Νέες κλήσεις στο πνευματικό δικαστήριο.»

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου  ο Εθνικός Κήρυκας με ρεπορτάζ του σημειώνει «νέες παραπομπές στο πνευματικό δικαστήριο»

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου ο Εθνικός Κήρυκας με πρωτοσέλιδη αναφορά του ενημερώνει ότι «δυο πήγαν στο πνευματικό δικαστήριο» και συνεχίζει στις μέσα σελίδες με εκτενές ρεπορτάζ.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου η  Greek News με πρωτοσέλιδη αναφορά της επισημαίνει: «Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σκέφτεται να συγκαλέσει σύσκεψη» ενώ στις μέσα σελίδες της με αναλυτικό ρεπορτάζ αναφέρεται στα γεγονότα και σε κύριο άρθρο της με  χαρακτηριστικό τίτλο καυτηριάζει την απόφαση για τη σύγκληση πνευματικού δικαστηρίου, θέτοντας το καυτό ερώτημα και εύλογα αναρωτιέται, «Πνευματικά Δικαστήρια: Αναβιώνει ο μεσαίωνας;»  

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου η Greek News  με πρωτοσέλιδο υπέρτιτλο και πρώτο θέμα στην εφημερίδα για άλλη μια φορά το θέμα της κοινότητας αναφέρει ότι «Απαγορεύτηκε η Θεία Κοινωνία σε μέλος της κοινότητας Κορόνας» επεξηγώντας ότι αναφέρεται στον πρώην ταμία Φώτη Μαυρίδη επειδή δεν προσήλθε στο πνευματικό δικαστήριο.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου ο Εθνικός Κήρυκας με ρεπορτάζ παρακολουθεί τα δραματικά γεγονότα και ενημερώνει ότι «επτά ακόμα πήγαν στο πνευματικό δικαστήριο».

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου η Greek News  και ενώ το πνευματικό δικαστήριο είναι σε εξέλιξη η εφημερίδα με πρωτοσέλιδη αναφορά της προαναγγέλει ότι εισερχόμεθα

« σε εβδομάδα αποφάσεων για την κοινότητα της Κορόνας»  

Πέμπτη 10 Μαρτίου παραδίδονται τα πρώτα επιτίμα με κλητήρες στις οικίες των μελών του πρώην συμβουλίου.  

Σάββατο 12 Μαρτίου.  Τη νύχτα της 12ης Μαρτίου και σε πολλές περιπτώσεις μετά τις 11 το βράδυ όλα τα καθηρημένα και μη αναγνωρισμένα μέλη του συμβουλίου υπό τον Βασίλειο Λιβανό, παραλαμβάνουν τις αποφάσεις του πνευματικού δικαστηρίου που είναι σκληρότατες για όλους.

Τους έχει επιβληθεί το επιτίμιο της κοινωνησίας.

Οι ποινές μεταξύ άλλων προβλέπουν :

-την πλήρη αποκοπή   από την θεία κοινωνία

-την οριστική απομάκρυνση από την κοινότητα και το σχολείο

-την απαγόρευση εισόδου στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορόνα

-την απογόρευση εισόδου σε όλα τα οικίματα ιδιοκτησίας της Κοινότητας και κυρίως στο σχολείο και στον Ναό. Στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι μεταξύ των επιτιμηθέντων βρίσκονται και γονείς, στους οποίους πλέον απαγορεύται να πλησιάσουν το σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους!

-την απαγόρευση της ενασχόληση με τα κοινοτικά

-την ρητή και ξεκάθαρη αίτησης συγνώμης και αποκήρυξης των εκλογών που τους ανέδειξαν συμβούλιο υπό την προεδρεία του γνωστού επιχειρηματία  Βασίλειου Λιβανού και προηγούμενου προεδρου επί δυο θητείες.

Δευτέρα 14 Μαρτίου η Greek News που μέχρι στιγμής πρωτοστατεί στην ενημέρωση στο θέμα  με πρωτοσέλιδο τίτλο της αναφέρει: « Άρον – άρον σταύρωσον αυτούς» επισημαίνοντας « βαρύτατες οι ποινές! Η Αρχιεπισκοπή διατάσσει τα μέλη του συμβουλίου της Κορόνας να μην πατήσουν το πόδι τους στην κοινότητα για δυο χρόνια! Αναμένονται δικαστικοί αγώνες»

Σάββατο 19 Μαρτίου ο Εθνικός Κήρυκας με πρωτοσέλιδο θέμα και επίσης εκτενές ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες του ενημερώνει και αποφαίνεται «σκληρές ποινές για μέλη της Κορώνας» ενώ στη στήλη πρακτορικός ασκείται έντονη κριτική για την τακτική της αρχιεπισκοπής να μην εκδόσει ανακοίνωση για ένα τόσο σοβαρό  και πρωτάκουστο θέμα για τα ομογενειακά δεδομένα.

Παρασκευή 25 Μαρτίου ο Εθνικός Κήρυκας με πρωτοσέλιδο θέμα του δημοσιοποιεί «ανοικτή επιστολή προς το φανάρι για το θέμα της Κορώνας», που υπογράφει ομάδα ελληνοαμερικανών ομογενών απο την συγκεκριμένη κοινότητα και μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι δια της «παρούσης η οποία εκφράζει μεγάλη μερίδα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ζητούμε την άμεση προσοχή σας σε ένα ζήτημα που έχει διχάσει τον ελληνισμό της Αμερικής»  

Δευτέρα 21 Μαρτίου η Greek News με πρωτοσέλιδη φωτογραφία και με τίτλο « Κυριακή της Ορθοδοξίας με σεκιουρητάδες» παρουσιάζει αναλυτικά την κατάσταση στην ενορία, η οποία πλέον τελεί τις ακολουθίες της παρουσία ιδιωτικών φρουρών, για τους οποίους ακόμα παραμένει άγνωστο αν πληρώνονται από την κοινότητα ή την Αρχιεπισκοπή.

Οι εξελίξεις πια  τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς. Στο εσωτερικό της κοινότητας φαίνεται πως πλέον δεν ελέχγονται τα γεγονότα και οι καταστάσεις  από καμία πλευρά. Η ίδια πάντα εφημερίδα την

Δευτέρα 28 Μαρτίου  αναφέρει με μεγάλο τίτλο στο κεντρικό της θέμα ότι  «κατελήφθη η Κορόνα»  επισημένοντας ότι  « Η Αρχιεπισκοπή και έμμισθοι φρουροί της κατόρθωσαν να εκδιώξουν το τιμωρημένο συμβούλιο στις 25 Μαρτίου. Θλιβερά επεισόδια.»

Σάββατο  2 Απριλίου διορίζεται εκ μέρους των επιτιμηθέντων ως τεχνικός σύμβουλος και υπεύθυνος για θέματα τύπου και επικοινωνίας  ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος.  

Τετάρτη 6 Απριλίου αρχίζει το πολιτικό δικαστήριο, στο οποίο έχει προσφύγει ο νέος ιερατικός προϊστάμενος πατήρ Νικόλαος Κούβαρης συνεπικουρούμενος από τους δικηγόρους της Ιεράς αρχιεπισκοπής Αμερικής και τον Επίσκοπο Τρωάδος Σάββα.   

Πέμπτη 7 Απριλίου με σχετική φωτογραφία στην πρώτη σελίδα αναφέρει «στα δικαστήρια η κοινότητα της Κορώνας» και παρουσιάζει στιγμιότυπα από το δικαστήριο της 6 Απριλίου.

Παρασκευή 8 Απριλίου το θέμα κάνει την εμφάνιση του στην Ελλάδα μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 με τίτλο « η εκκλησία τελικώς τρελάθηκε»! Η εφημερίδα ασκεί σκληρή κριτική προς τον κ. Δημήτριο, αναφέρει επιγραμματικά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη κοινότητα με τους ιδιωτικούς φρουρούς στον Ιερό Ναό και αποκαλύπτει την επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που υπογράφει ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Βασίλειος Λιβανός. Μια επιστολή που τελικά έμελε να φτάσει στα χέρια του έλληνα πρωθυπουργού επισήμως μετά από αρκετούς μήνες και συγκεριμένα τον Ιούνιο μέσα από την διακομματική επιτροπή για θέματα αποδήμου ελληνισμού.

Παρασκευή 8 Απριλίου στη Νέα Υόρκη ο Εθνικός Κήρυκας με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ αναφέρει « αναμένεται δικαστική απόφαση για την Κορώνα»

Σάββατο 9 Απριλίου το θέμα περνά για τα καλά σε όλες του τις διαστάσεις στον Αθηναϊκό τύπο με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Απογευματινής, η οποία με ολοσέλιδο ρεπορτάζ στις πρώτες σελίδες της εφημερίδας αναφέρεται στο θέμα με τίτλο «αφορισμοί για λόγους συγκάλυψης» και παρουσιάζει αναλυτικό ρεπορτάζ ο συνάδελεφος δημοσιογράφος και εκκλησιαστικός συντάκτης Νίκος Παπαδημητρίου.

Τρίτη 12 Απριλίου η υπόθεση τραβά το ενδιαφέρον και των λεγομένων σκανδαλοθηρικών εφημερίδουν και έτσι η γνωστή Espresso με ολοσέλιδο ρεπορτάζ της αναφέρομενη στο θέμα που φαίνεται να τραβά τα Ελληνικά ΜΕΕ σα μαγνήτης αναφέρει «20 αφορισμοί Ελλήνων από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο στις ΗΠΑ»

Πέμπτη 15 Απριλίου το πολιτικό περιοδικό ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ αναφέρεται στο θέμα με άρθρο της γνωστής συναδέλφου Ιουστίνης Φραγκούλη, η οποία με σκληρή γλώσσα στηλιτεύει τις αποφάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και κάνει λόγο για μεσαιωνικές πρακτικές, σκοταδισμό, χαφιεδισμό, εξοστρακισμούς και απειλές που μας πάνε στα χρόνια της Ιεράς Εξέτασης!

Σάββατο 16 Απριλίου αναχωρούν για Αθήνα οι κύριοι Βασίλειος Λιβανός, Δημήτρης Σπανός, Μανόλης Μιχελάκης και Νικόλαος Βρεττός  με στόχο την ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης.

Κυριακή 17 Απριλίου η πρώτη σε κυκλοφορία αυτή την περίοδο κυριακάτικη εφημερίδα με 200.000 φύλλα ανά έκδοση ΠΡΩΤΟ ΘΈΜΑ των συναδέλφων Μάκη Τριανταφυλόπουλου και Θέμου Αναστασιάδη με ολοσέλιδο εκτενές ρεπορτάζ που υπογράφει η συνάδελφος Άντζυ Σταθάτου και με τίτλο «Αφορισμός..με μπόντιγκαρντ» αναφέρει ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής τιμώρησε αυτούς που ξεσκέπασαν τον αμαρτωλό Αρχιμανδρίτη» η εφημερίδα αποκαλύπτει τη δραστηριότητα του Αρχιμανδρίτη Κλεόπα Στρογγύλη και  αποκαλύπτει σειρά από ντοκουμέντα που καίνε στην κυριολεξία τον εν λόγω κληρικό.  

Δευτέρα 18 Απριλίου η  Greek News με σχετικό ρεπορτάζ της αναφέρει «στην Αθήνα μεταφέρεται η κρίση την Κορόνα» ενώ στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται ανακοίνωση διαμαρτυρίας προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και το Πρωτοσύγγελο Επίσκοπο Τρωάδος κ. Σάββα, ενός εκ των επιτιμιθέντων με το επιτίμιο της Ακοινωνησίας Νικολάου Βρεττού Μεγάλου ευεργέτου της Κοινότητας Μεταμορφώσεως Κορόνας Ν.Υ. Στην διαμαρτυρία του μεταξύ άλλων ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας αναρωτιέται « τι θα μπορέσω να πω στα εγγόνια μου για την εκκλησία μας; Για τους θεσμούς μας; Και τη συμπεριφορά της εκκλησίας μας απέναντι στον ευεργέτη παππού της κοινότητας; Και η ανακοίνωση καταλήγει « περιμένουμε την κατανόηση σας, τη βοήθεια σας, και την ευλογία σας εν όψει των Αγίων ημερών του Πάσχα για τη σωστή επίλυση της κρίσης στην κοινότητα»   

Δευτέρα  18 Απριλίου ώρα 8 το πρωί  ο επιχειρηματίας Δημήτρης Σπανός, ένας από εκείνους που τους έχει επιβληθεί το επιτίμιο της Ακοινωνησίας, είναι προσκεκλημένος της δημοφιλούς εκπομπής του γνωστού δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη στο MEGA και στην εκπομπή «κοινωνία ώρα 8» όπου επί δεκά λεπτά και πλέον συζητείται το θέμα και γίνεται δημόσια έκκληση προς τον αρχειεπίσκοπο Δημήτριο να κλείσει την υπόθεση των επιτιμιών, τα οποία χαρακτηρίζονται ως πρωτοφανή για τα δεδομένα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τρίτη 19 Απριλίου οι κ. Νικόλαος Βρεττός, Βασίλειος Λιβανός, Δημήτριος Σπανός και Μανόλης Μιχελάκης δίνουν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ προς το ελληνικά μέσα ενημέρωσης  παρουσία δημοσιογράφων και εκπροσώπων των μεγαλυτέρων ΜΜΕ της Ελλάδος. Η είδηση την  ίδια μέρα κάνει το γύρω του κόσμου μέσω του Αθηναϊκού πρακτορίου Ειδήσεων, το οποίο με δύο εκτενή τηλεγραφήματα του συναδέλφου Πανίκου Πναγιώτου κάνει λόγο για «αυταρχική συμπεριφορά της αρχιεπισκοπής Αμερικής».  

Την ίδια μέρα στην Νέα Υόρκη, στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ στη στήλη πρακτορικός δημοσιεύεται σχόλιο με τίτλο «Θέμα στην Ελλάδα η Κορώνα» το οποίο υπογράφει ο έγκριτος και καταξιωμένος  συνάδελφος Σταύρος Μαρμαρινός καταλήγοντας «..σήμερα στην Ελλάδα. Αλοίμονο αν πάρουν χαμπάρι στη συνέχεια και τα αμερικανικά ΜΜΕ.Αλοίμονο…»

Την επομένη,  Τετάρτη 20 Απριλίου σχεδόν όλα τα ΜΜΕ της Ελλάδας αναφέρονται στο θέμα παρά το γεγονός ότι πρώτη είδηση είναι η γνωστή εκκλησιαστική κρίση που ταλάνιζει την ίδια περίοδο το πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η Ελευθεροτυπία αναφέρει ότι «ομογενείς ζητούν παρέμβαση Βαρθολομαίου» Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι άλλες έντυπες και ηλεκτρονικές  εκδόσεις του αθηναϊκού τύπου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας γίνεται εκπομπή από το γνωστό δημοσιογράφο Σπύρο Καραντζαφέρη στο κανάλι extra 3 στην Αθήνα με προσκεκλημένο στο Βασίλειο Λιβανό. Η εκπομπή ξεκινά λίγο μετά τις 11 το βράδυ και ολοκληρώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες μετά τις 03:30 με τα τηλεφωνήματα να έχουν ανάψει κόκκινο στο τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού.

Την ίδια μέρα στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ παίρνει για πρώτη φορά ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση  με πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο, επισημαίνοντας «λάθος χειρισμοί στο θέμα της Κορόνας». Την ίδια στιγμή ασκεί αυστηρή κριτική και κάνει λόγο για «ωρολογιακή βόμβα με ανεπιθύμητες για όλους ανεξέλεκτες συνέπειες» προτρέποντας την Ιερά Αρχιεπισκοπή «σε ωριμότερη σκέψη και ψυχραιμία»  ενώ δημοσιεύει αποσπάσματα από τη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα και σχετικές δηλώσεις του κ. Λιβανού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μπροστά στις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα σε Αθήνα και Ν.Υ., ο Επίσκοπος  Τρωάδος κ. Σάββας με αποκλειστικές του δηλώσεις στον Hellas FM  σε έκτακτη ενημερωτική εκπομπή  από ηχογραφημένο μήνυμα του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι « Η Αρχιεπισκοπή περιμένει με ανοιχτή αγκάλη όλους εκείνους οι οποίοι είτε από άγνοια, είτε από παρεξήγηση έκαναν το λάθος να σταφούν εναντίον της Εκκλησίας. Τους περιμένει και είναι έτοιμη να τους συχγωρήσει και να τους αποκαταστήσει»  Στην ίδια εκπομπή συμμετέχει ως βασικός προσκεκλημένος ο εκπρόσωπος τύπου της ιεράς Αρχιεπισκοπής Σταύρος Παπαγερμανός.

Σάββατο 23 Απριλίου η εφημερίδα ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ του γνωστού δημοσιουγράφου Νίκου Κακακουνάκη με ολοσέλιδο δημοσιεύμα αναφέρει «αφοσιμένα τέκνα καλούν Βαρθολομαίο» και επισημαίνει ότι ξεσηκώνονται στην Νέα Υόρκη για το πιθανό κλείσιμο σχολείου»      

Και ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πρό της Μεγάλης εβδομάδος και των εορτών του Πάσχα η Greek News σημειώνει « Στην Κορόνα περιμένουν την Ανάσταση της Αγάπης» 

Δευτέρα 2 Μαϊου η ομογενειακή Greek News στη πρώτη της σελίδα αναφέρει για το θέμα ότι γίνεται  «μυστικός διάλογος στο παρασκήνιο».

Την ίδια μέρα αναχωρεί για την Αθήνα ο γνωστός Δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος ως εντολοδόχος εκπρόσωπος των επιτιμηθέντων με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου και του αρμοδίου για θέματα Τύπου, με εντολή να  ενημερώσει τα κόμματα για τα διαδραματιζόμενα στην Κοινότητα της Κορώνας και κορυφαίους έλληνες  πολιτικούς. Παράλληλα  προετοιμάζει το έδαφος  για επίσημες συναντήσεις με όλα τα κόμματα και ειδικώς με την αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής για θέματα αποδήμου Ελληνισμού. Στην Αθήνα θα παραμείνει επί ένα μήνα όπου πραγματοποιεί συσκέψεις και συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποιήσης της κοινής γνώμης με προσωπικότητες υψηλού πνευματικού, κοινωνικού και πολιτικού κύρους αλλά και  με αρμόδιους φορείς από το χώρο των ΜΜΕ, των γραμμάτων, της Εκκλησίας και  της τέχνης.  

Πέμπτη 4 Μαϊου παραδίδεται η γνωμοδότηση του καθηγητή εκκλησιαστικού δικαίου της Νομικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Κονιδάρη,  σύμφωνα με την οποία όλες οι ποινές που επέβαλε το πνευματικό δικαστήριο, το οποίο θεωρείται και παράνομο κατά τη σύνθεση του, είναι παράνομες και αντικανονικές ενώ προσκρούουν και σε βασικές διατάξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.   

Δευτέρα 9 Μαϊου η Greek News αναφέρεται στη γμωμάτευση του έλληνα κανονολόγου καθηγητή Ιωάννη Κονιδάρη  ο οποίος θεωρεί παράνομες και αντικανονικές τις ποινές.  

Σάββατο 14 Μαϊου η εφημερίδα ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ επανέρχεται με ολοσέλιδο δημοσίευμα της και με τίτλο «η αλήθεια για τον μικρό αφορισμό» επισημαίνει ότι «απαγορεύτηκε η θεία κοινωνία σε ομάδα ομογενών της Νέας Υόρκης!»

Κυριακή 15 Μαϊου  η επίσης μεγάλης κυκλοφορίας ΤΟ ΠΑΡΟΝ με αναφορά στην πρώτη σελίδα μιλά για τα σοβαρά προβλήματα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ενώ το ρεπορτάζ τιτλοφορείται «καζάνι που βράζει και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής» τονίζοντας με εμφαση ότι «στα χρόνια της Ιεράς εξέτασης μας γυρίζει ο Δημήτριος με τον αφορισμό 20 ομογενών. Καταγγελίες και για τη διαχείριση»

Στη Νέα Υόρκη τώρα την ίδια μέρα, το θέμα της Κορώνας φέρνει στη  διήμερη συνεδρίαση του αρχιεπισκοπικού συμβουλίου ο Ιατρός Τζόν Κόλλις μετά από συνάντηση που είχε με τον Δημήτριο Σπανό σε μια προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης αλλά η προσπάθεια πεφτει στο κενό, αφού το μείζον θέμα είναι τα οικονομικά της αρχιεπισκοπής και το χρέος που υπερβαίνει τα 10.000.000$

Πέμπτη 26 Μαϊου οι δεκαεννιά στους οποίους έχει επιβληθεί το επιτίμιο της ακοινωνησίας προσφεύγουν προς τιν ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής από την οποία ζητούν να επιληφθεί του θέματος αρμοδίως σύμφωνα με το καταστατικό της ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Σάββατο 28 Μαϊου ο Εθνικός Κήρυκας με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του αναφέρει ότι εκδόθηκε «απόφαση υπέρ της αρχιεπικοπής για την Κορώνα», απόφαση, η οποία θεωρεί νομιμες τις αποφάσεις της Ιεράς αρχιεπισκοπής εφ όσον εκ του νόμου δεν μπορεί να επεμβαίνει στα εσωτερικά των εκκλησιών.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται και η Greek News η οποία με σχετική αναφορά στο φύλο της 30ης Μαϊου αναφέρει ότι « Η Αρχιεπισκοπή κέρδισε τον πρώτο γύρο»

Κυριακή 29 Μαϊου η εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος του Κώστα Μήτση με πρωτοσέλιδο τίτλο της αναφέρει εκκλησιαστική κρίση και στις ΗΠΑ κάνοντας λόγο για «ανορθόδοξους Αφορισμούς» και αποκαλύπτει πτυχές από τη γνωμοδότη του καθηγητή Ιωάννη Κονιδάρη. Η εφημερίδα αφιερώνει δυο σελίδες στην υπόθεση που πλέον έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις και στην Ελλάδα.

Πέμπτη 2 Ιουνίου  τα μέλη του πρώην συμβουλίου δίνουν συνέντευξη τύπου στο γνωστό ρεστοράντ «Σταμάτης» την οποία παρακολουθούν όλα τα ομογενειακά ΜΜΕ και δίνεται  στη δημοσιότητα  η γνωμοδότηση Κονιδάρη.

Παρασκευή 3 Ιουνίου ο Εθνικός Κήρυκας αναφέρει με πρωτοσέλδιο δημοσίευμα του στις «πιέσεις αρχιεπισκοπής για Κορώνα» με αφορμή την συνέντευξη τυπου που δόθηκε στο κέντρο Σταμάτης εξ αιτίας άρνησης της ομοσπονδίας σωματείων μείζονος Ν.Υ. να παραχωρήσει την αίθουσα για τη συνέντευξη τύπου. Αίθουσα που όμως είχε κλειστεί προν μηνών από άλλο οργανισμό και εκ παραδορμής δόθηκε η ίδια ημερομηνία και στους ενδιαφερόμενους για την Κορώνα να παραχωρήσαουν συνέντευξη τύπου.

Δευτέρα 6 Ιουνίου  Η Greek News για το ίδιο  θέμα η εφημερίδα σημειώνει με έμφαση και καυστικότητα τα σχετικά σχόλια στο πρωτοσέλιδο της στο οποίο τονίζει «αχρείαστοι καυγάδες με την  ομοσπονδία»

Τετάρτη 8 Ιουνίου ο Εθνικός Κύρηκας επιχειρεί μια προσέγγιση-ανάλυση στο θέμα της Κορώνας  και αναφέρει ότι τελικά αποτελεί  «πηγή προβλημάτων το καταστατικό της Αρχιεπισκοπής».      

Κυριακή 12 Ιουνίου ο Αδέσμευτος Τύπος του κ. Μήτση επανέρχεται στο θέμα με ολοσέλιδο ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδο τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αμερικής: η κρίση πάει στο Φανάρι».    

Πέμπτη 23 Ιουνίου   ο  έγκριτος δημοσιογράφος-αρθρογάφος του Εθνικού Κήρυκα Θεόδωρος Καλμούκος,  επανέρχεται στη κρίση της κοινότητας και στους αφορισμούς με άρθρο του στη στήλη «η σειρά μου» όπου αφού ασκεί εντονότατη κριτική στην Ιερά Αρχιεπισκοπή καταλογίζοντας σοβαρές ευθύνες στην πρωτοσυγγελία, αλλά και στους ενιστάμενους όπως χαρακτηρίζει τα επιτιμηθέντα μέλη της Κορώνας, καταλήγει με μια προτροπή του και προς τις δυο πλευρές τονίζοντας  ότι «οι μεν ενιστάμενοι της Κορώνας πρέπει να κάνουν ένα βήμα προς την Αρχιεπισκοπή, να κάνει κι άλλο ένα ο Δημήτριος και να λυθεί το θέμα γιατί η ντροπή αγγίζει και τις δυο πλευρές».

Σάββατο 25 Ιουνίου ο Εθνικός Κήρυκας αναφέρει ότι «παραιτήθηκε η διευθύντρια του σχολείου Ελένη Λυδάκη» παραθέτοντας εκτενές ρεπορτάζ και πληροφορίες από τα γεγονότα που συγκλονίζουν το σχολείο τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση συνολικά έντεκα δασκάλων! 

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρονται και πληροφορίες από τη συνάντηση που είχε στη Βουλή ο επιχειρηματίας Νικόλαος Βρεττός με στενούς συνεργάτες του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου ο οποίος έχει ζητήσει να ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη του θέματος

Τετάρτη 29 Ιουνίου το ενδιαφέρον μεταφέρεται και πάλι στην Αθήνα όπου έχουν μεταβεί οι επιχειρηματίες  κ. Βασίλειος  Λιβανός και Νικόλαος  Βρεττός στη Βουλή των Ελλήνων  από τις 11 το πρωί  μέχρι και τις πέντε το απόγευμα πραγματοποιούνται διαδοχικές συναντήσεις με βουλευτές όλων των κομμάτων. Στο επίκεντρο των συναντήσεων η συνάντηση με τον πρόεδρο της διακομματικής για θέματα αποδήμου Ελληνισμού Βουλευτή Σερρών της Ν.Δ. Ευγένιο Χαϊτίδη ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι « η επιτροπή μελετά το θέμα» και θα κάνει ό,τι χρειάζεται προς κάθε κατεύθυνση για την ειρηνική  επίλυση του ζητήματος». Οι κύριοι Βρεττός και Λιβανός συναντήθηκαν  επίσης με τον  Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Νιώτη, τον Βουλευτή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αθνάσιο Λεβέντη, τον Θεόδωρο Πάγκαλο, και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ Αχιλλέα Καταρτζή. Σε όλους τους βουλευτές παραδίδεται ένας πλήρης  φάκελος που αποτελείται από περισσότερες των 150 σελίδων και στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα σχετικά ντουκουμέντα, οι δημόσιες  δηλώσεις και θέσεις των επιτιμηθέντων αλλά και ολόκληρη η επίμαχη αλληλογραφία,  καθώς και όλα τα  δημοσιεύματα μέχρι και εκείνη την ημέρα.    

Πέμπτη 30 Ιουνίου ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA στην εκπομπή ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ 8 με το γνωστό δημοσιογράφο Δημήτρη Καμπουράκη αναφέρεται για δεύτερη φορά στο θέμα τονίζοντας ότι απευθύνει έκκληση και προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να διευθετήσει το ζήτημα αφού -όπως αναφέρει ο συνάδελφος -αν συνεχιστεί αυτή η κρίση μπορεί να επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην ενότητα της ομογένειας. Στην εκπομπή προσκεκλημένοι είναι οι κύριοι Νικόλαος Βρεττός και Βασίλειος Λιβανός.

Από την άλλη πλευρά του ατλαντικού τώρα, την ίδια μέρα στη Νέα Υόρκη ο Εθνικός Κήρυκας με ανταπόκριση του από το γραφείο της Αθήνας αναφέρει ότι « Ενημέρωσαν έλληνες βουλευτές για τα γεγονότα στην Κορώνα»

Σάββατο 2 Ιουλίου ο Εθνικός Κήρυκας με πρωτοσέλιδο αναφέρει ότι «η υπόθεση  της Κορώνας απασχολεί  τα Ελλαδικά ΜΜΕ».  

Σάββατο 9 Ιουλίου η Διευθύντρια του Σχολείου Ελένη Λυδάκη σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα και στο δημοσιογράφο Θεόδωρο Καλμούκο, στον οποίο αποκαλύπτει μια σειρά από λόγους που την οδήγησαν στην παραίτηση της. Στη συνέντευξη της η διακεκριμένη δασκάλα κατγγέλει τον επίσκοπο Τρωάδος Σάββα και τον εφημέριο της ενορίας.

Παρασκευή 8 Ιουλίου η  παραιτηθείσα διευθύντρια του σχολείου της Κορώνας Ελένη Λυδάκη παραχωρεί συνέντευξη τύπου στα ομογενειακά ΜΜΕ ενώπιον γονέων, και πρώην μελών της κοινότητας που τους έχει επιβληθεί το επιτίμιο της Ακοινωνησίας. Στο πλευρό της βρίκεται και η πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων ο προμηθέας κ. Στέλα Κοκκόλη, η οποία δημοσίως της εκφράζει τη στήριξη και συμπαράσταση της. Στη συνέντευξη τύπου γίνονται μια σειρά απο συγκλονιστικές καταγγελίες εις βάρος το ιερέα Νικολάου Κούβαρη, ο οποίος λίγες ημέρες αργότερα στις 17 Ιουλίου επιχειρεί  να διασκεδάσει ανεπιτυχώς και χωρίς στοιχεία τις εντυπώσεις εις βάρος του σε ραδιοφωνική συνέντευξη του, και το μόνο που επιβεβαιώνει είναι οι παραιτήσεις των έντεκα δασκάλων χωρίς να εξηγεί τους λόγους.

Δευτέρα 11 Ιουλίου η Greek News αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ της «πικρό αντίο για την Ελένη Λυδάκη»

Τρίτη 12 Ιουλίου  Ο εθνικός Κήρυκας με κύριο άρθρο του και τίτλο «η Κορώνα σύμπτωμα της κρίσης» αναφέρεται στην συνέντευξη τύπου και στα όσα δημοσίως κατήγγειλε η εκπαιδευτικός Ελλένη Λυδάκη την οποία και επαινεί για τα όσα είπε στη συνέντευξη της 8ης Ιουλίου ενώ παραθέτει και εκτενές ρεπορτάζ από την κοινή  συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η κ. Λυδάκη.

Πέμπτη 14 Ιουλίου ο Εθνικός Κήρυκας με τίτλο «άκαμπτος ο Δημήτριος έναντι των αφορισμένων» αποκαλύπτει με ντοκουμέντα τις προσπάθειες διαλόγου και συμφιλιώσης που έγιναν κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας και δημοσιοπιεί δυο επιστολές προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τις οποίες είχε αποστείλει ο επιχειρηματίας Δημήτριος Σπανός την πρώτη την Μ.Δευτέρα και την δεύτερη την εβδομάδα του Πάσχα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης και διευθέτησης του όλου προβλήματος. Τις επιστολές επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ο ίδιος ο κ. Σπανός. Την ίδια ώρα στο ρεπορτάζ της εφημερίδας η αρχιεπισκοπή αρνείται ότι υπήρξαν μυστικές διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι στην απάντηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου προς τον κ. Σπανό  υπάρχει υπογραμμισμένη η  ένδειξη  «Αυστηρά προσωπικό». Στα ντοκουμεντα που αποκαλύπτει η εφημερίδα  ουσιαστικά καταγράφεται   η θέληση των επιτιμηθέντων για  λύση αλλά κυρίως  υλοποιούνται όσα έχει ζητήσει η αρχιεπισκοπή εδώ και μήνες για να κλείσει η υπόθεση αυτή. Το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα είναι γιατί δεν κλείνει η υπόθεση;

Παρασκευή 15 Ιουλίου  ο  Εθνικός Κήρυκας με πρωτοσέλιδο τίτλο που επιγράφει «ο Δημήτριος, το φανάρι και οι αφορισμένοι» επιμένει στις αποκαλύψεις για τις επιστολές Σπανού, και παραθέτει μια οξύτατη κριτική του Θεολόγου Δημοσιογράφου Θεόδωρου Καλμούκου, ο οποίος πετά το μπαλάκι των ευθυνών για την επίλυση της κρίσης  ευθέως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αφού «ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έχασε τη χρυσή ευκαιρία να τακτοποιήσει το θέμα δείχνοντας έναν άλλο εαυτό». Η εκτενής και μακροσκελής θεολογική ανάλυση καταλήγει συμπερασματικά τονίζοντας με έμφαση πως « η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, γιατί διακυβέβευεται το ίδιο και ο προκαθήμενος του ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος». Το άρθρο σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε την αντίδραση του Πατριάρχη, ο  οποίος δείχνει να έχει ενοχληθεί από τις μεγάλες  διαστάσεις που λαμβάνει καθημερινά το θέμα και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες αναμένεται να θέσει το θέμα στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο κατά την συνάντηση που θα έχει μαζί του στις 2 και 3 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη όπου μεταβαίνει ο κ. Δημήτριος.

Δευτέρα 25 Ιουλίου  ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σε πιεστική  ερώτηση του δημοσιογράφου Θεόδωρου Καλμούκου, απαντώντας  δηλώνει αποκλειστικά στον Εθνικά Κήρυκα «άν έρθουν και και είναι διατεθειμένοι να να δεχθούν τις αποφάσεις της Εκκλησίας φυσικά θα τους δεχθώ.Πρέπει να είναι διατεθειμένοι τις αποφάσεις της Εκκλησίας   από το Α ως το Ω» προσθέτωντας για πρώτη φορά « είμαι  απολύτως ανοικτός, αλλά πρέπει να είναι έτσι και να γίνει με σαφήνεια».  Δήλωση η οποία προκάλεσε εκ νέου έντονη κινητικότητα και νέες κινήσεις προς εκτόνωση της κρίσης και της εκκλησιαστικής τους αποκατάστασης.             

Τρίτη  26 Ιουλίου ο αρθρογράφος του Εθνικού Κήρυκα

Θεόδωρος Καλμούκος  εκπλήσει με την πρόταση του η οποία αναφέρει ότι με την αποκατάσταση και την οριστική λήξη της κρίσης στην κοινότητα- την οποία ο συνάδελφος δημοσιογράφος περίπου δείχνει να θεωρεί ως δεδομένη πλέον μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις- προτείνει την αντικατάσταση του Πρωτοσύγγελου της Αρχιεπισκοπής Επισκόπου Τρωάδος κ. Σάββα και την μετάθεση του σε άλλη θέση ενώ για την Κοινότητα προτείνει την απομάκρυνση του σημερινού εφημέριου της Ενορίας και την αντικατάσταση του με κάποιον νουνεχή και ικανό κληρικό…με ήθος και εκκλησιαστική παιδεία…» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 ώρα 20:00 ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ν.Υ. Hellas Fm κάνει έκτακτη ραδιοφωνική εκπομή και παρουσιάζεται για ρπώτη φορά το χρονικό όλων των εξελίξεων από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Την εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Σ.Σερρέτης και προσκεκλειμένοι της εκπομπής είναι οι Βασίλειος Λιβανός, Δημήτριος Σπανός και Μανόλης Μιχελάκης όπου για πρώτη φορά μετα το ξέσπασμα της κρίσης εμφανίζονται σε ραδιοφωνική εκπομπή στην Ν.Υ. κατά τη διάρκεια της εκπομπής καταθέτουν τις απόψεις τους έγρκιτοι συνάδελφοι όπως η κ. Ιουστίνη Φραγκούλη από τον ΑΠΕ και την Κυρικάτικη Ελευθεροτυπία  και βιογράφος τουτ πρώην αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα όπου ζητά την άμεση άρση των αφορισμών! Καταγγέλωντας την υποκριτική  τη στάση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής όπου ενώ από τη μια αφορίζει πιστούς και ευλαβείς πιστούς από την άλλη συγκαλύπτει κληρικούς της οι οποίοι καταδικάστηκαν για σεξουαλικά σκάνδαλα και η Ι.Αρχιεπισκοπή πληρώνει δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε αποζημιώσεις. Στην ίδια εκπομπή άκουγωνται αποσπάσματα από εκμπομπές στην αθήνα με τον Ν. Κακακουνάκη και Δ. Καμπουράκη καθώς και απόψεις άλλωβ δηγμοσιογράφων όπως ο κ. Νίκος Παπαδημητρίου από την Απογευματινή. Η αρχιεπισκοπή στέλνει ανακοίνωση  -κατά τη διάρκεια της εκπομπής-όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι πάντα πρόθυμος να συναντηθεί με τους επιτιμηθέντες  και να κάνει γίνουν όσα προβλέπονται για να κλείσει το θέμα.  Στην ίδια εκπομπή οι επιτιμηθέντες  Δημήτριος Σπανός, Βασίλειος Λιβανός και Μανόλης Μιχελάκης ανακοινώνουν ότι αποδέχονται την πρόσκληση να δούν τον αρχιεπίσκοπο και να κλείσει οριστικά η υπόθεση που συντάραξε την ομογένεια ολόκληρη στην Αμερική αλλά στην Ελλάδα.  Συμπληρώνοντας ότι έχουν ζητήσει να τον συναντήσουν αμέσως μετά την επάνοδο του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 4 Αυγούστου.     

Τετάρτη 27 Ιουλίου ο Εθνικός Κήρυκας αποκαλύπτει την τελευταία επιστολή έκκληση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο,  των επιτιμηθέντων με την οποία του ζητούν να παρέμβει θετικά και να ασκήσει όλη την επιρροή του προς το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερική κ. Δημήτριο, αφού επαναλαμβάνουν για άλλη μια φορά ότι ουδέποτε αμφισβητείσαν το καταστατικό, τους κανονισμούς πολύ δε περισσότερο τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής.  

Η εφημερίδα παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από την επιστολή.  

Το απόγευμα της ίδιας μέρας και με αφορμή έκτακτης ενημερωτικής εκμπομπής του ομογενειακού ραδιοφώνου Hellas Fm η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής  εκδίδει ειδική  ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αφού επαναλαμβάνει τους λόγους που επεβλήθεισαν τα επιτίμια και επιχειρεί να πείσει ότι δεν πρόκειται για αφορισμό αλλά για θεραπευτικό μέσο απευθύνεται με νέα πρόσκληση προς τους επιτιμηθέντες τονίζοντας ότι « ο Αρχιεπίσκοπος ήταν και είναι πάντοντε ανοιχτός ανά πάσα στιγμή πρόθυμος να αγκαλιάσει και να δεχθεί και πάλι στους κόλπους της Εκκλησίας όλους όσους διέπραξαν τις εντιεκκλησιαστικές ενέργειες που αναφέραμε…»

Το απόγευμα της ίδια ημέρας οι επιτιμηθέντες συνεδριάζουν και σε τηλεφωνική συνδιάσκψη μιλούν με τον  Βουλευτή και ρπόεδρο της διακοματικής για θέματα αποδήμου Ελληνιμσού Ε.Χαϊτίδη ο οποίος τους διαβεβαιώνει ότι με την επιστροφή του κ. Δημητρίου από τον Φανάρι πρέπει αν ζητήσουν αν τον δούν και σε πνεύμα καλής θελήσεως να συνομιλήσουν μαζί του αποφεύγοντας αναφορές στο παρελθόν.  Η επιστολή προς τον πατριάρχη γίνεται πρώτο θέμα και στο μεγαλύτερο μογενειακό πρακτορείο TGANEWS και μένει επί δυο  μέρες στη πρώτη ιστο-σελίδα του.

Πέμπτη   28 Ιουλίου 2005 ο επιχειρηματίας  Δημήτρης Σπανός εις εκ των επιτιμηθέντων και πρώην αντιπρόεδρος του τιμωρημένου συμβουλίου, μετά από εξουσιοδότηση όλων των επιτιμηθέντων αποστέλει επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και του ζητά συνάντηση με την επάνοδο του στην Ν.Υ. με βλασεις τις δημόσιες δηλώσεις και τις δεσμεύσεις του. Την ίδια μέρα το πρωί στην εκπομπή του δημοσιογράφου Σ. Σερέτη  στον Hellas Fm ο Βουλευτής κ. Ε. Χαϊτίδης δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση της κρίσης και διαβεβαιώνει ότι «ο Αρχιεπίσκοπος θέλει κλείσει το θέμα τονίζοντας ότι είναι βαθιά θλιμένος για τις διαστάσεις που  λάβει η υπόθεση». Επαναλαμβάνοντας ότι με την επάνοδο του από την Κωνσταντινούπολη στις 4 Αυγούστου θα γίνει η συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών και εκεί «ελπίζει και εύχεται να κλείσει αυτή η ιστορία με αμφότερες και αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2005. ο Εθνικός Κήρυκας παρουσιάζει αποκλειστική συνέντευξη Χαϊτίδη όπου σχεδόν προαναγγέλεται η άρση των επιτιμίων και επιβεβαιώνει τη διαμεσολάβση του ενώ προτρέπει και τις δυο πλευρές να αφήσουν πίσω τα παλιά και να δώσουν τα χέρια με σεβασμό όμως στο αξίωμα του Αρχιεπισκόπου και στις εκκλησιαστικές διαδικασίες.

Από τις 12 μέχρι και της 25 Αυγούστου υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Νικόλαου Βρεττού με τον πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής για θέματα αποδήμου ελληνισμού Ε.Χαϊτίδη ο οποίος συνεχίζει τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια μαζί με τον ειδικό εντολοδόχο-εκπρόσωπο των δεκαοκτώ Α.Στεφανόπουλο ο οποίος συνεχίζει τις προσπάθειες του. 

Τρίτη 23 Αυγούστου 2005. μακρά τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή Ε.Χαϊτίδη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής  κ. Δημήτριο ο οποίος επαναλαμβάνει τις ρητές δεσμεύσεις και δηλώσεις ότι θα κλείσει το θέμα με τον ενδεδειγμένο εκκλησιαστικό τρόπο, και ότι θα αποστείλει σχετική απαντητική επιστολή προς τον Δ.Σπανό με σχετικές οδηγίες.

Την ίδια μέρα συνάντηση του Ν.Βρετού στη Λευκάδα με τον καθηγητή του Παντείου πανεπιστημίου  Γ.Κοντογιώργη ο οποίος συμμετέχει σε ειδική επιτροπή προσωπικοτήτων που έχει σχηματιστεί για τη στήριξη των δεκαοκτώ επιτμηθέντων από τον Μάϊο με ευθύνη του Α.Στεφανόπουλου. 

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αποστέλλει απαντητική επιστολή στην από 1ης Αυγούστου επιστολή του Δ. Σπανού στην οποία ανακοινώνει την πρόθεση να του να κλείσει οριστικά αυτή "η θλιβερά ιστορία" και δίδει σχετικές  διαδικαστικές οδηγίες για το πως θα γίνει η εκκλησιαστική αποκατάσταση των δεκαοκτώ. Τους ζητά να αποστείλλουν μια επιστολή έκαστος των πρώην μελλών στην οποία θα ζητούν συγνώμη για οποιαδήποτε πράξη τους προσέβαλε την εκκλησία(σ.σ. εννοώντας την παράνομη διαδικασίας της  εκλογή τους γεγονός που και οι ίδιοι έχουν αναγνωρίσει με αλεπάλληλες δηλώσεις και επιστολές τους) τους διευκρινίζει δε ότι με τη λήψη της κάθε επιστολής θα προσκληθούν στην Αρχιεπισκοπή για να κλείσει η υπόθεση και εκκλησιαστικά με σχετική ευχαρηστιριακή δέηση. Ώστε όλοι να συνεχίσουν το έργο στην Ενορία.

7 Σεπτεμβρίου 2005. Συνάντηση των εμπλεκομένων στο γραφείο του Δ.Σπανού προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις καθώς και τα προσχέδια επιστολών απάντηση προς τον Αρχ. Αμερικής. Διαπιστώνεται πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των κ. Β.Λιβανού και Δ.Σπανού σχετικά με το αν και με ποιο τρόπο θα ανταποκριθούν στην επιστολή κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Η συνεδρίαση διαλύεται επεισοδιακά και ο Δ. Σπανός ανακοινώνει την παραίτηση του από την εν λευκώ εντολή ως συντονιστού στη διαχείριση της κρίσεως,  που είχε πάρει από όλους τους εμπλεκόμενους το Μάρτιο. Προσωρινά χρέη «συντονιστή» της  ομάδας των «τιμωρημένων» αναλαμβάνει η κ. Σοφία Λουρδά η οποία αναλαμβάνει να συντάξει εκ νέου επιστολή απάντηση προς τον Αρχ. Δημήτριο.

25 Οκτωβρίου 2005. Η Αικατερίνη Δαμαλά- εκ των δεκαεπτά τιμωρημένων- στέλνει στον Αρχιεπίσκοπο  επιστολή με την οποία του κοινοποιεί τις θετικές θέσεις τις  ως απάντηση επί των όσων είχε αναφέρει ο κ. Δημήτριος στις επιστολή της 29ης Αυγούστου. Ουσιαστικά θέτει τον εαυτό της στη διάθεση της εκκλησίας την μετάνοια της και ζητά την αγάπη και την κατανόηση της Εκκλησίας.   

Εκ τότε ακολούθησαν δυο ακόμα συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μέσα στον Οκτώβριο και στον Δεκέμβριο.

Ιανουάριος 2006.  Τέλη Φεβρουαρίου αποχωρεί και επισήμως από την υπόθεση ο δημοσιογράφος  Αλέξανδρος Στεφανόπουλος.