Του Νίκου Σουτόπουλου

Με μια μεγαλειώδη πολιτική και στρατιωτική παρέλαση στην κεντρική πλατεία στα Γιάννενα και με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου 21-2-2009, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 96η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό (21-2-1913).

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Τασούλας, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης, ο Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος, ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας, ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας και Βαγγέλης Αργύρης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.ΟΣ. Γ. Ροντούλης, η εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος, ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Αθ. Καραγιαννόπουλος, ανώτατοι αξιωματικοί, εκπρόσωποι σωματείων και άλλων φορέων της πόλης. Επίσης παραβρέθηκαν οι ελληνικής καταγωγής εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία Πρόεδρος του Κ.Ε.Α.Δ. (P.B.D.NJ.) Βαγγέλης Ντούλες και ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Σπύρος Ξέρρας, ενώ παρέλασε και μαθητικό τμήμα από την περιοχή της Δερβιτσιάνης.

Μαχητικά αεροπλάνα "Mirage" και επιθετικά ελικόπτερα "Apachie" σε χαμηλές διελεύσεις έσχιζαν το γαλανό ουρανό της ηπειρωτικής πρωτεύουσας. Πλήθος επισήμων και κόσμου βρέθηκε στην περιοχή, παρά το τσουχτερό κρύο, προκειμένου να αποδώσει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν πριν από 96 χρόνια για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον Τουρκικό ζυγό.

Ο κ. Παπούλιας σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση συνέστησε ψυχραιμία για την κρίση που διέρχεται και η χώρα μας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επίλυση των προβλημάτων:«Είμαι αισιόδοξος ότι παρά την κρίση που επέρχεται, η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα, τις ικανότητες να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες περιστάσεις. Είμαι βέβαιος ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για την Ελλάδα».

Επίσης, ο κ. Παπούλιας επεσήμανε: «Είναι πολύ σημαντική ημέρα, μία λαμπρή μέρα σήμερα στα Γιάννινα, μία ημέρα ιστορικής μνήμης, απότισης φόρου τιμής στις αρετές του λαού μας, στις αρετές του στρατού μας, στην αγαστή συνεργασία και σύμπνοια στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας που ανέτρεψε τα δεδομένα των βαλκανικών πολέμων, που ενδυνάμωσε την ελληνική διπλωματία στις συναντήσεις εκείνης της εποχής για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης και που σήμερα είναι χρήσιμα τα διδάγματα: ενότητα, πάθος του λαού μας, συνεργασία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ψυχραιμία και εντιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή».

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του βασιλιά Πύρρου, στην ομώνυμη κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Ο ανδριάντας του βασιλιά Πύρρου είναι μια δωρεά του ευπατρίδη βορειοηπειρωτικής καταγωγής ομογενούς μας στη Φλόριδα των Η.Π.Α. και Πρόεδρο του Ιδρύματος «Ελληνισμού» Αμερικής Μιχάλη Σέρβου.

Αμέσως μετά ο κ. Κάρολος Παπούλιας παρακάθισε σε επίσημο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του, από το διοικητή της 8ης Μεραρχίας, στην Λέσχη Αξιωματικών.

Οι λαμπροί εορτασμοί, που ξεκίνησαν την Πέμπτη από την περιοχή του Μπιζανίου, συνεχίστηκαν την Παρασκευή 20-2-2009 με εκδηλώσεις τόσο στην ιστορική τοποθεσία του Εμίν Αγά, όπου στήθηκε το στρατηγείο του πολέμου 1912-13, όσο και στα Γιάννινα, με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης εγκαίνια έκθεσης στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και την κεντρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί έγινε και η απονομή του «Κλεισθένειου» Βραβείου προς τον κ. Κ. Παπούλια από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Ελληνισμού» Αμερικής Μιχάλη Σέρβο, σε αναγνώριση της δυναμικής ηγεσίας του ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρώην δήμαρχος Αναστάσιος Παπασταύρος, ο οποίος αναφέρθηκε στους μεγάλους Ηπειρώτες Ευεργέτες.

Παράλληλα ο κ. Παπούλιας εγκαινίασε και το συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του Ιδρύματος τόσο για τα Γιάννινα όσο και για ολόκληρη την Ήπειρο. Ακολούθησε επίσημο γεύμα του Δήμου Ιωαννιτών στο ξενοδοχείο «Epirus Palace», όπου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο Δήμαρχος Νίκος Γκόντας. Στην αντιφώνησή του ο κ. Κάρολος Παπούλιας κατά το επίσημο γεύμα, ανέφερε:

«Από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της χώρας μας. Υπήρξε καρπός μιας επιτυχούς προσπάθειας και ενός διαρκούς αγώνα του λαού μας… Η Ιστορία μας διδάσκει ότι οι Έλληνες πραγματοποίησαν άθλους, κάθε φορά που υπηρετούσαν με ευθύνη, ομοψυχία και ενότητα τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της δικαιοσύνης. Οι μεγάλες στιγμές των πολέμων του 1912-13, όπως και η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, μας ενέπνευσαν αυτοπεποίθηση, γιατί μας έδωσαν το μέτρο του εθνικού μας δυναμισμού. Το ελληνικό κράτος, που βγήκε από τους αγώνες της Εθνεγερσίας, απεδείχθη πολύ σύντομα αρκετά ισχυρό για να αναμετρηθεί με μια Αυτοκρατορία: την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Να απελευθερώσει τους υπόδουλους ελληνικούς πληθυσμούς και να υπερδιπλασιάσει τον ελληνικό χώρο. Τους αγώνες αυτούς οφείλουμε να τους διατηρούμε ζωντανούς στη μνήμη μας. Και να χρησιμοποιήσουμε την πείρα με την οποία μας εμπλούτισαν, σαν γνώμονα σε όλες μας τις πράξεις. Ιδιαίτερα σήμερα που οι συγκυρίες είναι δύσκολες. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί νέα αδιέξοδα αλλά και νέες εκτιμήσεις για θέσεις που μέχρι σήμερα θεωρούνταν απόλυτα στέρεες και δεν επιδέχονταν καμιά αμφισβήτηση. Σήμερα οι κοινωνίες παντού προβληματίζονται για τις επιπτώσεις των κλυδωνισμών στο παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα. Ανησυχούν για το μέλλον της εργασίας και της κοινωνικής πρόνοιας, για την καταστροφή του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ουσία της Δημοκρατίας».

Τόνισε ότι, «θα μπορούσαμε να πούμε πλέον ότι η ίδια η Δημοκρατία διέρχεται κρίση. Γι' αυτό ίσως θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη δημοκρατία όχι ως κάτι δεδομένο, αλλά ως μια συνεχή κατάκτηση.

Η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα, η ανεργία και ο αποκλεισμός, τραυματίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και ζητούν λύσεις.

Ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος πλέον με το ερώτημα, αν οι λύσεις που προτείνονται στο οικονομικό αδιέξοδο προσλαμβάνουν τις αγωνίες των πολιτών, αν εκφράζουν τις κοινωνίες στο σύνολό τους».

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν αποτελούν μόνο την κατάληξη ενός μοντέλου ανάπτυξης, αλλά και την αφετηρία για μια νέα πορεία με ουσιαστικότερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Μια ευκαιρία για νέες πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις, που θα οδηγήσουν σε μια κοινωνία με πιο ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη, πιο δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, με αξιοπρέπεια για όλους», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.