του Χάρη Μπότσαρη,

Το πρώτο του ταξίδι στην Αφρική από τότε που έλαβε τον τίτλο πραγματοποιεί ο Πάπας Βενέδικτος ο οποίος θα αναχωρήσει αύριο Τρίτη για το Καμερούν και την Ανγκόλα. Ο Καθολικός πληθυσμός της αφρικανικής ηπείρου αγγίζει τα 160 εκατομμύρια και για το Βατικανό το ταξίδι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρείται ότι μέχρι το 2025 θα ξεπεράσει τα 230 εκατομμύρια πιστών.

Το μεγαλύτερο άνοιγμα προς την Αφρική είχε γίνει επί Πάπα Ιωάννη Παύλου που στη διάρκεια της 25ετούς θητείας του ταξίδεψε 16 φορές στη Μ. Ήπειρο επισκεπτόμενος 42 χώρες και ονόμασε τον πρώτο Αφρικανό Καρδινάλιο το 1960 (σήμερα υπάρχουν 16 Καρδινάλιοι από την Αφρική σε σύνολο 192).

Ο Βενέδικτος που είχε επισκεφθεί το 1987 ως Καρδινάλιος μόνον την Κινσάσα θα παραμείνει στην Αφρική επί 6ήμερο και θα αναφερθεί σ' όλα τα φλέγοντα ζητήματα της Ηπείρου, όπως τους πολέμους, την πείνα, το AIDS και τις επιδημίες, τη διαφθορά κ.ά.

Επίσης ο Πάπας θα προσπαθήσει να εισάγει τρόπους συνύπαρξης με το Ισλάμ ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αντιπαλότητας όπως συμβαίνει στη Νιγηρία, αλλά και άμυνες στη συνεχώς αυξανόμενη επίδραση της Ευαγγελικής Εκκλησίας στην Αφρική.

Το Βατικανό διοργανώνει τον Οκτώβριο τη 2η Ειδική Σύνοδο για την Αφρική και ο Πάπας θα παρουσιάσει στο Καμερούν τις έγγραφες εισηγήσεις στους επισκόπους της Μ. Ηπείρου.

Ευαίσθητα θέματα στο ταξίδι του Βενέδικτου είναι η αγαμία των Αφρικανών καθολικών ιερέων και η χρήση προφυλακτικών στην οποία αντιτίθεται το Βατικανό, παρά το AIDS και τα άλλα αφροδίσια νοσήματα που μαστίζουν την αφρικανική ήπειρο.

Στα 4 χρόνια της θητείας του ο Πάπας Βενέδικτος που θεωρείται «ευρωκεντρικός» έχει ταξιδέψει δέκα φορές από τις οποίες τις επτά στην Ευρώπη, ενώ τον Μάϊο θα επισκεφθεί την Ιορδανία και το Ισραήλ.