Επιστολή με προτάσεις ώστε να ξεπεραστούν οι παρανοήσεις που έχουν δημιουργηθεί, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την Ιστορία, απέστειλε  στην υπουργό εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ο Σκοπιανός ομόλογός της Αντόνιο Μιλόσοσκι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η κίνηση αυτή έρχεται ως αντιστάθμισμα του πρόσφατου επεισοδίου εναντίον ελλήνων τουριστών στην Αχρίδα, ώστε να βελτιωθεί κάπως η έξωθεν καλή μαρτυρία των Σκοπίων.

Παράλληλα, όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στην πΓΔΜ, η σκοπιανή ηγεσία ίσως επιθυμεί να «νερώσει» το εθνικιστικό προφίλ της, ενώ παράλληλα η «επιστολή φιλίας» προς την Αθήνα αφήνει θετικές εντυπώσεις στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν την προσέγγιση της πΓΔΜ.
Οι προτάσεις του κ. Μιλόσοσκι αφορούν: Tη δημιουργία επιτροπών με εμπειρογνώμονες από την Αθήνα και τα Σκόπια προκειμένου να εξεταστούν θέματα που άπτονται της Ιστορίας. Την υπογραφή μιας διακήρυξης φιλίας και συνεργασίας. Την υιοθέτηση κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και της ατμόσφαιρας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ.Κουμουτσάκος χαρακτήρισε την επιστολή ως «παρελκυστική τακτική», υπογραμμίζοντας ότι καταλύτης για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα είναι η λύση του ζητήματος της ονομασίας.

«Πεποίθηση όλων είναι ότι οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στο κομβικό ζήτημα της ονομασίας», δήλωσε ο κ.Κουμουτσάκος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει απάντηση στην επιστολή.

Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος επιβεβαίωσε χθες ότι η υπουργός Εξωτερικών κυρία Μπακογιάννη σκοπεύει να επισκεφθεί τα Σκόπια μετά τις εκλογές υπό την ιδιότητα της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ (στη χώρα υπάρχει αποστολή του οργανισμού), χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά πότε θα λάβει χώρα η επίσκεψη αυτή.

ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ