Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της ομογένειας του Γιοχάνεσμπουργκ παραβρέθηκε χθες ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία  στη Νότιο Αφρική και στη Μποτσουάνα.

 Ο κ. Ταμβάκης παρέστη στην παρέλαση  για την Εθνική Επέτειο, που διοργάνωσε την Κυριακή η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής στο ελληνικό σχολείο ΣΑΧΕΤΙ, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Πρετόρια κ. Αριστείδης Σάνδης, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αργύρης Αντωνίου, οι Βουλευτές κ.κ. Αναστάσιος Καραμάριος (ΝΔ) και Νικόλας Τσούκαλης (ΣΥΝ), ο Υπουργός Αποκέντρωσης της Νοτίου Αφρικής κ. Sicelo Siceka, η Τοπική Υπουργός Αυτοδιοίκησης κα. Dorothy Mahlangu,  ο Συντονιστής ΣΑΕ Αφρικής/Εγγύς-Μέσης Ανατολής κ. Χάρης Γκουβέλης, ο Πρόεδρος της ΟΕΚΝΑ κ. Τάσος Χριστοφόρου,  ο Αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Μαγδαληνός, μέλη και οι δύο του Συντονιστικού Συμβουλίου ΣΑΕ Περιφέρειας Αφρικής/Εγγύς-Μέσης Ανατολής  και σύσσωμο το Προεδρείο της ΟΕΚΝΑ. Στη συνέχεια οι υπουργοί, οι βουλευτές και ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κατέθεσαν στεφάνια υπέρ των πεσόντων αγωνιστών.  

Χθες βράδυ ο κ. Ταμβάκης είχε συνάντηση με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Άλμπερτον παρουσία των Βουλευτών, 150 και πλέον εκπροσώπων των οργανώσεων και παροίκων. Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ και ο Συντονιστής ΣΑΕ Αφρικής/Εγγύς-Μέσης Ανατολής κ. Χάρης Γκουβέλης παρουσίασαν το έργο του ΣΑΕ την τελευταία διετία και συζήτησαν τα προβλήματα, που απασχολούν την ομογένεια.

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι ανάμεσα σας, στην τρίτη μου πατρίδα, μετά την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς από το παρελθόν, σε έναν ελληνισμό ό οποίος αγωνιά αλλά και αγωνίζεται, βλέπει μπροστά», τόνισε-μεταξύ άλλων- ο κ. Ταμβάκης στην ομιλία του. 

Αναφερόμενος στο βασικό ρόλο του ΣΑΕ τόνισε ότι «η προσέγγιση Ελλήνων της Διασποράς και η δημιουργία μιας παγκόσμιας δικτύωσης, με στόχο το σχεδιασμό προγραμμάτων προς το συμφέρον της Ομογένειας, και η μεταφορά τους, ως Γνωμοδοτικό και Συμβουλευτικό όργανο, προς την Ελληνική Πολιτεία», αποτελεί βασικό μέλημα της οργάνωσης.

«Η μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα του Απανταχού Ελληνισμού θα υλοποιηθεί με βασική προϋπόθεση ότι το ΣΑΕ δεν έρχεται να επικαλύψει ή να αντικαταστήσει τις Ομοσπονδίες, Κοινότητες, Συλλόγους και άλλες οργανώσεις στο χώρο της Ομογένειας, αλλά να λειτουργήσει εισηγητικά και υποστηρικτικά τόσο προς την Βάση του, όσο και προς το Υπουργείο Εξωτερικών- Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και άλλους συναρμόδιους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας», τόνισε ο κ. Ταμβάκης.

Παράλληλα επισήμανε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και ο βασικός στόχος του ΣΑΕ είναι η συνεργασία, η υποστήριξη και η συνένωση της Ομογένειας σε ένα παγκόσμιο επίπεδο, ώστε ο Ελληνισμός να αποκτήσει ακόμη περισσότερη δύναμη.

«Η συνεργασία αυτή», τόνισε, «μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα στην προβολή προγραμμάτων: προγράμματα για την προβολή των Εθνικών Θεμάτων, την Επιχειρηματική Δικτύωση ανάμεσα σε Ελληνικές Επιχειρήσεις ανά τον κόσμο και την Ελλάδα, την προβολή προγραμμάτων ανταλλαγών Καθηγητών και Φοιτητών, την οργάνωση μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών κ.α.».

Κατά την παραμονή του στο Γιοχάνεσμπουργκ ο κ. Ταμβάκης παρέστη και σε δείπνο με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αιγύπτου και Σουδάν κ. Κώστα Γεωργίου, τον Αντιπρόεδρο του ΟΕΚΝΑ και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου ΣΑΕ Περιφέρειας Αφρικής/Εγγύς-Μέσης Ανατολής κ. Βασίλη Μαγδαληνό καθώς και έλληνες δημοσιογράφους, που εργάζονται στα ΜΜΕ της Νοτίου Αφρικής. 

Ο κ. Ταμβάκης παραβρέθηκε στη δεξίωση για την Εθνική Επέτειο, που παρέθεσε ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Πρετόρια κ. Αριστείδης Σάνδης, στην οποία ήταν παρόντες επίσης η Υφυπουργός Εξωτερικών Ν. Αφρικής κα. Fatima Nagdee Hajaig και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Προέδρου της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα γραφεία της Περιφέρειας ΣΑΕ Αφρικής/Εγγύς-Μέσης Ανατολής

Στην επίσκεψη του στην Ελληνική Κοινότητα της Πρετόριας, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ.  Νίκο Ευθυμιάδη και τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής. Επίσης επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Πρετόρια, όπου είχε συνάντηση με τον εφημέριο Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ.

Την Τρίτη 24.3, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, επισκέφθηκε την Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, όπου σε συνάντηση με τον Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία μεταξύ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του ΣΑΕ και εκφράστηκε η συμπαράσταση του ΣΑΕ στο ιεραποστολικό και ποιμαντικό έργο της Μητρόπολης.

Κατά την επίσκεψή του στο ελληνικό σχολείο ΣΑΧΕΤΙ ο κ. Ταμβάκης είχε  συνομιλία με την Διευθύντρια κα. Σούλα Κρυσταλλίδου πάνω σε θέματα Παιδείας, την πρόσληψη ομογενών εκπαιδευτικών, την ανάγκη εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας όπου χρειαστεί και την προώθηση των πιστοποιητικών ελληνομάθειας. Σημειώνεται ότι η ελληνική γλώσσα έχει αναγνωριστεί σαν δεύτερη επιπρόσθετη γλώσσα σε όλα τα σχολεία της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής και διδάσκεται από το Νηπιαγωγείο. Φέτος για πρώτη φορά οι απόφοιτοι των σχολείων, θα δίνουν εξετάσεις και στην ελληνική γλώσσα, για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ν. Αφρικής.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΣΑΕ επισκέφθηκε επίσης την Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Johannesburg, το Αρχείο του Λυκείου των Ελληνίδων και τον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό «Νέα Πανελλήνια Φωνή».

Τέλος, το βράδυ ο κ. Ταμβάκης παρευρέθηκε στην δεξίωση που παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Johannesburg κ. Παναγιώτης Σαρρής, για την Εθνική  Επέτειο της 25ης Μαρτίου, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου και πλήθος παροίκων της Νότιας Αφρικής.

Σήμερα, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ και ο  Συντονιστής ΣΑΕ Αφρικής/Εγγύς-Μέσης Ανατολής αναχωρούν για το Durban, και στη συνέχεια για  το Cape Town  και την Botswana, όπου θα έχουν συναντήσεις με την ομογένεια.