Τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει ότι μπορεί, μαζί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για να επανενώσει την Κύπρο, έδωσε χθες από το Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. «Αφού ο λαός μας περιέβαλε, μαζί με τον κ. Ταλάτ, με την εμπιστοσύνη του, πρέπει να κάμουμε ό,τι μπορούμε για να επανενώσουμε τη χώρα μας, διαφορετικά δεν ξέρω ποιος θα την επανενώσει», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας σε ομάδα Τουρκοκυπρίων της Βρετανίας.

''Είμαστε δυο ηγέτες που είχαν και, ελπίζω ότι έχουν το ίδιο όραμα, το προοδευτικό όραμα, για μια ενωμένη Κύπρο με τους Κυπρίους να ζουν μαζί σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας. Αυτό είναι το όραμα μου. Αυτό είναι που αναμένουν οι απλοί άνθρωποι και από τις δυο κοινότητες. Αν δεν επιτύχουμε αισθητή πρόοδο ο κόσμος θα απογοητευθεί», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε πρώτα το ακροατήριο για τη χειρουργική
επέμβαση στο πόδι του λέγοντας ότι αυτή ήταν πολύ επιτυχής και ότι αισθάνεται πολύ καλά, χαριτολογώντας είπε ότι πρόκειται για το δεξί πόδι και ότι το αριστερό είναι εντάξει. Στη συνέχεια, έδωσε μια περιεκτική εικόνα των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα, συμπεραίνοντας ότι παρουσιάζονται συγκλίσεις σε ορισμένα θέματα αλλά και σημαντικές αποκλίσεις σε άλλα.

Αναφέρθηκε στο θέμα του Λιμνίτη για να πει – έστω και αν ενοχληθεί ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως σημείωσε – ότι προβλήθηκε σειρά προσχηματικών δικαιολογιών για να αποφευχθεί το άνοιγμα του οδοφράγματος με τελική απαράδεκτη θέση εκείνη της παροχής καυσίμων. Τα καύσιμα είναι είδος πυρομαχικών, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι στο τραπέζι τώρα είναι πρόταση για παροχή ηλεκτρισμού εκ μέρους της Κυβέρνησης και εκφράζοντας την ελπίδα ότι κατά την επόμενη συνάντηση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα δώσει θετική απάντηση έστω και αν αυτό θα προκαλέσει επιθέσεις εναντίον του ιδίου, του κ. Χριστόφια.

Δεν επιδεικνύεται κατανόηση, είπε, ούτε για τη δεύτερη φάση του ανοίγματος της οδού Λήδρας που προνοεί για την επιδιόρθωση των γύρω κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σαν αποτέλεσμα των μέχρι τώρα συνομιλιών τέθηκαν οι βάσεις αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε αυτές οι βάσεις να είναι σταθερές για να ανεγερθεί το οικοδόμημα της ενωμένης Κύπρου. Για το περιουσιακό, είπε ότι και οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες της περιόδου 63-74 είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.

«Πρέπει να αποφασίσουμε το πρόβλημα με τους χρήστες. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν σε δικαστήρια. Ταυτόχρονα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό κατά πολιτικό τρόπο. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες για το πώς θα το χειρισθούμε τελικά. Γι' αυτό το αφήσαμε για επανεξέταση. Θα πρέπει πάντως να λαμβάνονται υπόψη οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Για το θέμα της διακυβέρνησης, είπε ότι ένας είναι ο κυπριακός λαός με δυο κοινότητες, οι οποίες πρέπει να μερισθούν την εξουσία σε όλα τα όργανα της ενωμένης ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας. «Επειδή υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το τι σημαίνει διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που προέρχονται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και άλλους κύκλους της Αγκυρας, επέμενα και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχθηκε ότι το κράτος θα είναι ένα, ενωμένο, ομόσπονδο με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Θα υπάρχει ένα είδος ισότητας μεταξύ των δυο μονάδων της ομοσπονδίας».

Ανέφερε ακόμα ότι «πρέπει να έχουν το δικό τους σύνταγμα που θα πηγάζει και στις δυο περιπτώσεις από το κεντρικό σύνταγμα. Διαφορετικά το κράτος δεν θα είναι ενωμένο. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται ότι επηρεάζεται από τις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Εχουμε διαφορές για τις εξουσίες των δυο ομόσπονδων μονάδων. Θέλουν να εξασφαλίσουν περισσότερες εξουσίες για τις μονάδες. Εμείς είπαμε ότι αυτό μυρίζει συνομοσπονδία παρά ομοσπονδία». 

Και στις εξωτερικές υποθέσεις υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις. Τώρα στο τραπέζι είναι τα θέματα οικονομίας για τα οποία παρουσιάζονται οι ίδιες δυσκολίες. Το εδαφικό και τα θέματα ασφαλείας ακόμη δεν έχουν αγγιχτεί, είπε ο Πρόεδρος. ''Η Τουρκία είναι δογματική για το θέμα των εγγυήσεων και μιλά για
κόκκινες γραμμές. Για κόκκινες γραμμές μιλούν και στη δική μας πλευρά'' πρόσθεσε.

Για το θέμα των εποίκων, ο Πρόεδρος είπε ότι ελπίζει πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν αναμένει περαιτέρω υποχωρήσεις. «Δεν είναι μόνο θέση των Ελληνοκυπρίων. Είμαι βέβαιος ότι είναι και θέληση της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων ότι αυτοί πρέπει να αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση μονάδας. Αυτό αισθάνομαι», σημείωσε.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι του ζητήθηκαν δημογραφικά στοιχεία τα οποία έδωσε και δείχνουν ότι από το 1963 η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε την κυπριακή ιθαγένεια σε 24,000 άτομα από τα οποία η πλειοψηφία δεν είναι Ελληνες. «Εγώ δεν πήρα ακόμη στοιχεία από την άλλη πλευρά», είπε. Δεν καταλογίζω ευθύνες στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ γι' αυτό αλλά όταν ασχοληθούμε με το θέμα πρέπει να είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς», υπέδειξε.

Κατά την εκδήλωση που έγινε σε αίθουσα του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου προήδρευσε ο Ilker Kilic, πρόεδρος των Φίλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βρετανία και σ' αυτή παρευρέθησαν αντιπροσωπευτικοί διαφόρων  οργανώσεων και σωμάτων παράγοντες της τουρκοκυπριακής παροικίας. Παρευρέθησαν, επίσης, ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Πίτερ Δρουσιώτης, ο Γραμματέας του Παραρτήματος ΑΚΕΛ Βρετανίας, Χριστόδουλος Στυλιανού και άλλα στελέχη του κόμματος.