Του Πέτρου Τατούλη

Το άρθρο 85 του ν. 2238/94 προβλέπει με σαφήνεια το φορολογικό απόρρητο. Αντιγράφω για την οικονομία της συζήτησης.

«Οι φορολογικές δηλώσεις… οι πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων, τα φύλλα ελέγχου, οι αποφάσεις του προϊστάμενου της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και κάθε στοιχείο του φακέλου που έχει σχέση με τη φορολογία ή άπτεται αυτής είναι απόρρητα και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίησή τους σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από το φορολογούμενο τον οποίο αφορούν αυτά».

Το άρθρο 85 επικαλέσθηκε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να μην απαντήσει επί της ουσίας σε ερώτηση που άσκησα στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων σχετικά με 16 στο σύνολό τους υποθέσεις έκνομων ή παράτυπων διαδικασιών σε βεβαιώσεις φόρων (ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ), που υπέπεσαν στην αντίληψή μου.

Η δημοσιότητα θεωρείται θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας. Ο κοινοβουλευτισμός γεννήθηκε από την ανάγκη ελέγχου των κρατικών δαπανών και της αποτελεσματικής/χρηστής λειτουργίας του κράτους, ως αντίβαρο στην παντοκρατορία του μονάρχη

Ο νόμος που θεσπίζει (και καλώς πράττει) το φορολογικό απόρρητο έχει στόχο την προστασία του πολίτη και συγκεκριμένων προσωπικών του δεδομένων. Αντίθετα, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να «εγγυάται» με τερτίπια το ανέλεγκτο των ελεγκτικών μηχανισμών, της πολιτείας και του κράτους. Αιτούμενος την κατάθεση των σχετικών εγγράφων και την ενημέρωση σχετικά με αυτές τις 16 υποθέσεις, στόχος μου ήταν η άσκηση ελέγχου για την ορθή και χρηστή λειτουργία των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Οχι η αποκάλυψη των ονομάτων κάποιων ιδιωτών που ενδεχομένως να παρανόμησαν. Με απλά λόγια. Το όνομα του εκάστοτε φοροδιαφεύγοντα ή απατεώνα δεν αποτελεί μέρος γόνιμου δημόσιου διαλόγου. Αντίθετα, ο καταλογισμός των ευθυνών στους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου, που δεν έκαναν καλά τα δουλειά τους, συνεπεία διαφθοράς ή ανικανότητας, είναι μια υπόθεση που πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους ανεξαιρέτως, πολίτες και πολιτικούς.

Θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις. Η δημοσιότητα θεωρείται θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας. Ο κοινοβουλευτισμός γεννήθηκε από την ανάγκη ελέγχου των κρατικών δαπανών και της αποτελεσματικής/χρηστής λειτουργίας του κράτους, ως αντίβαρο στην παντοκρατορία του μονάρχη. Οπου το σύστημα δεν λειτουργεί (κομματική αφωνία/συνενοχή στη διαφθορά) συνεχίζει να υπάρχει η κοινή λογική για να ξεδιπλώσει με ορθολογισμό την πραγματικότητα.

Εν προκειμένω, τι μας λέει το υπουργείο Οικονομίας; Οτι μεγάλες υποθέσεις (Βατοπέδι, δομημένα ομόλογα, Siemens, υπουργείο Πολιτισμού επί Ζαχόπουλου) είτε διερευνώνται είτε εκκρεμούν ενώπιον των Διοικητικών δικαστηρίων. Τι μας λέει η κοινή λογική; Οτι, βάσει πρόσφατης και απώτερης εμπειρίας (χρηματιστήριο, εξοπλιστικά, κα) ένοχοι δεν θα εξευρεθούν, ευθύνες δεν θα καταλογισθούν, κρυφοί λογαριασμοί με διαδρομές μαύρου πολιτικού χρήματος δεν θα ανοίξουν τελικώς ποτέ.

βάσει πρόσφατης και απώτερης εμπειρίας (χρηματιστήριο, εξοπλιστικά, κα) ένοχοι δεν θα εξευρεθούν, ευθύνες δεν θα καταλογισθούν, κρυφοί λογαριασμοί με διαδρομές μαύρου πολιτικού χρήματος δεν θα ανοίξουν τελικώς ποτέ

Τι μας λέει το υπουργείο Οικονομίας; Οτι η ιδιότητα του αιτούντος (εμού του γράφοντος) δεν δικαιολογεί την άρση του φορολογικού απορρήτου. Τι μας λέει η κοινή λογική; Οτι η διάταξη που προβλέπει το φορολογικό απόρρητο προστατεύει τον πολίτη και ότι ο νόμος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν για να καλύψει τις όποιες ανεπάρκειες ή διαπλοκές του κρατικού μηχανισμού και ειδικότερα των μηχανισμών ελέγχου.

Ανακεφαλαιώνοντας.. Τον Ελληνα πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος συμπολίτης του φοροδιαφεύγει, αλλά γιατί το κράτος (εν προκειμένω η πολυδιαφημισμένη ΥΠΕΔΑ) δεν μπορεί να ελέγξει και να καθυποτάξει τη φοροδιαφυγή. Δεν τον ενδιαφέρει ποιος μεγαλοκαναλάρχης ή εκδότης είναι κοινός απατεώνας, αλλά γιατί η πολιτεία συνεχίζει να τον επισιτίζει παχυλά με κρατική διαφήμιση. Δεν τον ενδιαφέρει να μάθει τα ονόματα των εργαζομένων στην ΕΡΤ δημοσιογράφων, αλλά ποιανού μισθό πληρώνει ο ίδιος. Δεν τον ενδιαφέρει να μάθει σε ποιο στάδιο διαδικασίας βρίσκονται τα μεγάλα σκάνδαλα που βασάνισαν τον τόπο, αλλά να καταλογισθούν οι ευθύνες, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και τα χρήματα που εκλάπησαν να επιστραφούν.

Πηγή: e-rooster