Οι θέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επί των τουρκοευρωπαϊκών σχέσεων.-

Του Erhan Akdemir.

Ο ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι πιστεύει σθεναρά πως η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος στην Ε.Ε. «Η ένταξη είναι στρατηγικός μας στόχος. Τα εμπόδια που τίθενται στην διαδικασία των συνομιλιών δεν μπορούν να μας βγάλουν από την πορεία» είπε κατά λέξη.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι αφότου ανέλαβε το υπουργείο τον Μάιο αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του στα ευρωπαϊκά θέματα αλλά διευκρίνισε πως δεν έχει την πολυτέλεια να παραμελήσει τα άλλα ζητήματα. Σημείωσε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να λάβει αμέσως υπόψη τις περιφερειακές εξελίξεις και να πάρει μέτρα και να απαντήσει εφόσον χρειαστεί. Ο Νταβούτογλου είπε επίσης πως αν κάποιες φορές ορισμένα ζητήματα φαίνονται να ανεβαίνουν στην κλίμακα της επικαιρότητας αυτό δεν σημαίνει πως η πορεία ένταξης στην Ε.Ε. έχει γίνει λιγότερο σημαντική. Αυτό είναι το πρωταρχικό θέμα της επικαιρότητας της Τουρκίας και η ένταξη αποτελεί στρατηγικό της στόχο.

«Πιστεύω ακράδαντα πως η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος. Είναι αναπόφευκτη η ένταξη μιας Τουρκίας που έχει κάνει τις μεταρρυθμίσεις της, έχει εκπληρώσει τα αναγκαία κριτήρια, έχει χτίσει το τρίγωνο ελευθερία-ασφάλεια-ευημερία, επεκτείνει τη σταθερότητα στην περιοχή της και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο να γίνει η Ευρώπη παγκόσμιος ηθοποιός».

Αυτά δήλωσε ο ΥΠΕΞ και υπογράμμισε ότι ο κοινός στόχος των διαπραγματεύσεων όπως άλλωστε αναφέρεται σε πολλά επίσημα ευρωπαϊκά κείμενα είναι η πλήρης ένταξη. Η πραγματικότητα αυτή δεν αλλάζει όσο και αν ορισμένοι πολιτικοί με κίνητρα εσωτερικής πολιτικής και ειδικά σε προεκλογικές περιόδους εκφράζονται αντίθετα με τα έγγραφα που έχουν υπογράψει οι ίδιοι προσωπικά είτε έχουν εγκρίνει οι χώρες τους. Δεν μπορεί να υπάρχει εναλλακτική λύση για την ένταξη. Βασικά η αρχή Pacta Sunt Servanda που σημαίνει οι συμφωνίες είναι τηρητέες, είναι μια σημαντική ευρωπαϊκή αξία και η διατήρησή της είναι προς το συμφέρον και της Ευρώπης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως ο στόχος ένταξης είναι κομμάτι της προσπάθειας που κάνει εδώ και δύο αιώνες η Τουρκία για μεταρρύθμιση. «Είναι ένα σχέδιο εσωτερικής πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής μεταρρύθμισης. Παρέχει στην Τουρκία όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές από το περιβάλλον μέχρι την οικονομία, από τη δικαιοσύνη μέχρι τη βιομηχανία και από τον ανταγωνισμό μέχρι το πρόβλημα της απασχόλησης. Οι μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτική ανάγκη όχι μόνο του ευρωπαϊκού αλλά και του τουρκικού οράματος. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δει κανείς τις γερές βάσεις που απόκτησε η Τουρκία τα 6-7 τελευταία χρόνια στην δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανωτερότητα του δικαίου. Φυσικά και είναι σημαντικό ερώτημα το αν είναι αναγκαία η ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα. Ωστόσο θα ήταν ίσως πιο εύστοχο το θέμα να προσεγγισθεί από μια διαφορετική σκοπιά. Η ένταξη της Τουρκίας θα γίνει ένα φυσικό αποτέλεσμα της εξέλιξης που παρουσιάζει. Γι' αυτό πλέον βλέπουμε πιο καθαρά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας είναι μπροστά μας ολοκάθαρα. Κανένα από αυτά δεν είναι ακατόρθωτο».

Η ένταξη της Τουρκίας θα αυξήσει την βαρύτητα της Κοινότητας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και θα παροτρύνει την ειρήνη και την σταθερότητα. Ο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σημείωσε ακόμα τα εξής: «Η Τουρκία είναι μια ηθοποιός με βαρύτητα στις διεθνείς σχέσεις. Και φυσικά η πρόοδος που έχει κάνει η Τουρκία στην πορεία ένταξης στην Ένωση συμβάλλει στην εδραίωση της σταθερότητας στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε και είμαστε πιο δυνατοί έξω. Το να έχουμε βαρύτητα στην παγκόσμια πολιτική πηγάζει από την θέση που έχουμε στην περιοχή, την εποικοδομητική και ενεργή εξωτερική πολιτική μας, την οικονομική μας δύναμη και πολλά άλλα».

Η ένταξη της χώρας μας θα συμβάλει σημαντικά στο να εξηγηθεί καλύτερα στην Ε.Ε. ο ισλαμικός κόσμος και ο περίγυρός μας και να επέλθει η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Μεσόγειο, την Μαύρη Θάλασσα και την Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ: spynews-gr