ΟΤΑΝ ΤΟ 1982 ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΨΩΜΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΠΟΡΟΪΑ ΣΕΡΡΩΝ, ΘΑ ΕΦΤΑΝΕ ΤΟΣΟ ΨΗΛΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ.

Συνέντευξη στο Greek American News Agency και την Αντωνία Πατσίδου.

Η συνέχεια για το νομάρχη Θεσσαλονίκης είναι λίγο-πολύ γνωστή. Τρία χρόνια αργότερα η Νέα Δημοκρατία τον τίμησε, συμπεριλαμβάνοντάς τον δέκατο στη λίστα των βουλευτικών εκλογών. Το 1986 εξελέγη πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Στις βουλευτικές του 1990 εκλέγεται 3ος βουλευτής στην Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ στις βουλευτικές του '93 επανεκλέγεται 3ος βουλευτής, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των σταυρών προτίμησης. Στις επόμενες βουλευτικές του '96, η Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης τον εκλέγει 2ο βουλευτή, ενώ στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 εκλέγεται πλέον 1ος σε προτίμηση βουλευτής.
Δύο δεκαετίες μετά, ο ακούραστος αγώνας για τον τόπο και τους ανθρώπους του συνεχίζεται. Η τοπική αυτοδιοίκηση τον κερδίζει και πάλι. Θέτει υποψηφιότητα για να υπηρετήσει τον τόπο του από τη θέση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης και εκλέγεται πανηγυρικά στις Νομαρχιακές Εκλογές από τον Α΄ Γύρο λαμβάνοντας 50,1%.

Το 2006 επανεκλέγεται στη θέση του με ποσοστό 48,24% από τον πρώτο γύρο.

Η συνέντευξη

Αγαπητέ κ. Νομάρχα, είναι γνωστό ότι ο λόγο σας είναι πάντα καταγγελτικός και  παίρνετε το ρίσκο της γνώμη σας. Τι έφταιξε και η Ν.Δ είχε αυτό το χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές με διαφορά 4,5 μονάδες, πίσω απ'το ΠΑΣΟΚ;

Θεωρώ δεδομένο ότι ο κόσμος της ΝΔ δεν έφυγε, απλά είναι θυμωμένος. Εξάλλου, να έχουμε υπόψη ότι δύσκολα εμπιστεύεται κάποιος το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Όμως κάτι πρέπει να αλλάξει στην επικοινωνία. Δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να κάνει τεράστιο έργο και να μην το προβάλλει. Παρέλαβε ένα κράτος με πολύ μεγάλα δομικά και οικονομικά προβλήματα, προχωρά με αργά έστω βήματα σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αλλά δεν φροντίζει να επικοινωνήσει το έργο της σωστά στο λαό. Και σε επιμέρους θέματα η διαχείριση δεν ήταν η καλύτερη. Σίγουρα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης. Πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και συμπεριφορά απέναντι στο λαό. Να δείξει ότι νοιώθει και αντιλαμβάνεται την καθημερινή αγωνία των πολιτών, να ρίξει χρήμα στην αγορά, να στηρίξει την οικοδομή.

Η δήλωση σας «θεωρώ ότι ο Κώστας Καραμανλής πρέπει να γίνει Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο ελληνικός λαός τον εμπιστεύεται, μπορεί να γίνει ένας νέος Τσε Γκεβάρα. Όμως κρατώντας ισορροπίες, δεν μπορεί να γίνεις επαναστάτης», προκάλεσε αίσθηση. Το όνομα Κώστας Καραμανλής δεν έχει από μόνο του την ανάλογη βαρύτητα ώστε αυτές οι ισορροπίες που αναφέρεται να υπάρχουν χωρίς να χρειαστεί να δείξει ο πρωθυπουργός το «επαναστατικό πρόσωπο», όπως επισημαίνεται;

Ξέρετε, ο επαναστάτης κάνει το όνομα. Ο Κώστας Καραμανλής έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα: τον εμπιστεύεται ο κόσμος, όχι μόνο για το βαρύ όνομα που φέρει αλλά και για την δική του προσωπικότητα. Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα έχουν μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες. Πρέπει να τρέξουμε. Και υπάρχουν βαρίδια, τα οποία η ΝΔ κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατεστημένες συμπεριφορές από πολιτικά στελέχη, συνδικαλιστές, δημόσια διοίκηση, την ίδια την κοινωνία πολλές φορές. Αυτά τα βαρίδια πρέπει να αποτινάξει ο Καραμανλής και να πάει το χώρα μπροστά. Μια τέτοια «επανάσταση» χρειάζεται, επανίδρυση του κράτους όπως την αποκάλεσε ο ίδιος ο Καραμανλής. Και είπα ότι με ισορροπίες δεν γίνονται επαναστάσεις. Απαιτούνται συγκρούσεις κυρίως με συμπεριφορές. Γιατί είναι θέμα πολιτικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα, αν γίνει υπουργός ο τάδε ή ο δείνα. Σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η πολιτική. Φωνάζω εδώ και ενάμιση χρόνο ότι πρέπει οι υπουργοί και τα στελέχη να έρθουν πιο κοντά στο λαό. Δεν είναι δυνατόν να αδιαφορούν για προβλήματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες. μπορεί να φοβούνται να πούνε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο λαός δεν ψήφισε μια φοβισμένη Νέα Δημοκρατία. Ψήφισε τη ΝΔ για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Για να επανιδρύσει το κράτος. Κι αυτό σημαίνει πρώτα απ' όλα μεταρρυθμίσεις συμπεριφορών.

 

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κάνατε ακόμη λόγο για μια νέα λαϊκή οικονομική πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο. Ο κόσμος έδειξε ανοχή και εμπιστεύτηκε τον πρωθυπουργό, έδειξε όμως να απογοητεύεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Υπάρχει χρόνος για παροχές στα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν -ειδικά μετά την οικονομική κρίση- τα τελευταία χρόνια;

Χρόνος υπάρχει, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Το κράτος οφείλει να βρίσκεται κοντά στους απλούς ανθρώπους και τα προβλήματά τους. Προσωπικά, ποτέ δεν φωνάζω χωρίς λόγο. Έχω καθημερινή επαφή με τους πολίτες του νομού μας, συζητώ τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους, κι έχω υποχρέωση να μιλώ κι όχι να σιωπώ. Κάποιοι δεν πήραν το μήνυμα όταν έπρεπε. Ελπίζω να το πάρουν έστω τώρα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενάμιση χρόνο τώρα τους έδειχνα το φως κι αυτοί βλέπανε το δάχτυλό μου! Όταν εγώ φωνάζω για τα σχολικά λεωφορεία, φωνάζω για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Όταν φωνάζω για τη σχολική στέγη, φωνάζω για το πρόβλημα ακόμη περισσότερων. Όταν μιλούσαμε για τη λαθρομετανάστευση, για την ασφάλεια και την καθημερινότητα κάποιοι έκαναν ότι δεν άκουγαν. Πρέπει να επιστρέψουμε στις αρχές μας, στις αρχές της μεγάλης Κεντροδεξιάς παράταξης. Αλλιώς οι πολίτες θα μας γυρίσουν ξανά την πλάτη στις εθνικές εκλογές.

Αναφερθήκατε και στα ποσοστά του ΛΑ.ΟΣ που ήταν υψηλά. Ήταν έκπληξη ή αναμενόμενο για εσάς, το ποσοστό που εισέπραξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης;

Το είχα πει προεκλογικά, το επαναλαμβάνω και τώρα. Θεωρώ ότι όταν μιλάς για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, δεν μπορεί παρά να βγεις κερδισμένος. Από κει και πέρα, πιστεύω ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μια μεγάλη ενωμένη λαϊκή κεντροδεξιά παράταξη για να προχωρήσει μπροστά. Αυτό εισπράττω από τον κόσμο, αυτό πιστεύω, αυτό εκφράζω.

Θεσσαλονίκη και ανάπτυξη. Σε ποιους τομείς πρέπει να επικεντρωθεί η πόλη της Θεσσαλονίκης ώστε οι υψηλοί δείκτες ανεργίας που παρουσιάζει να κατέβουν και η νεολαία να μπορεί να απασχολείται σε θέσεις εργασίας;

Πρέπει να διώξουμε το γκρίζο από τα όνειρα των νέων. Η Πολιτεία οφείλει να κάνει την υπέρβαση και να δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις εκπαίδευσης, δουλειάς και ζωής για τη νεολαία μας. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν χιλιάδες νέοι που διαπρέπουν στα γράμματα, στις επιστήμες, στις τέχνες, στον αθλητισμό, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτή είναι η δημιουργική μαγιά της πατρίδας μας, σ' αυτούς πρέπει να επενδύσουμε για να στηρίξουμε την Ελλάδα της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Νομαρχίας μας, άμεση προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τη νεολαία. Η Ίδρυση του Γραφείου Νεολαίας της Νομαρχίας έχει αναλάβει την πραγματοποίηση ουσιαστικών δράσεων και παρεμβάσεων υπέρ των νέων του νομού μας. Είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός, που απευθύνεται στα ενδιαφέροντα και στις ανάγκες όλων των νέων. Δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις. Η νεολαία μας χρειάζεται βήμα έκφρασης και δημιουργίας, τα οποία οφείλουμε να της προσφέρουμε.

Από κει και πέρα, καλώς ή κακώς, η Νομαρχία μας δεν έχει άμεση αρμοδιότητα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Βρίσκεται σε απόλυτη εξάρτηση από την κεντρική διοίκηση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προχωρούμε το σχεδιασμό και τις μελέτες και να διεκδικούμε περισσότερα κονδύλια για το νομό, προωθώντας έργα μικρής και μεσαίας εμβέλειας στην περιοχή, που βελτιώνουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών. Επίσης, σε όλους τους ξένους (πολιτικούς, διπλωμάτες, επιχειρηματίες κ.ά.) που μας επισκέπτονται απευθύνουμε προσκλήσεις για επενδύσεις, ενώ επίσης διευκολύνουμε όσο μπορούμε τους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή μας. Μας απασχολεί ιδιαίτερα η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην περιοχή μας, γι' αυτό και επιδιώκουμε να θέτουμε το ζήτημα της οικονομικής συνεργασίας σε κάθε επαφή μας με ξένους διπλωμάτες, πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Από κει και πέρα, όμως, αν χθες αρκούσε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας, τώρα πια πρέπει να τρέξουμε, να ανεβάσουμε ρυθμούς, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών.

Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Στρατηγικής σημασίας που μπορεί να διατελέσει το ρόλο της ανάπτυξης που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη. Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν για να γίνουν ανάλογες επενδύσεις;

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο λιμάνι της Ελλάδας, αλλά σημαντικός εμπορικός σταθμός για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο νομάρχης δεν είναι ούτε ο αρμόδιος ούτε ο ειδικός που θα δώσει τη λύση. Όμως, κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε μακριά, πολιτεία και εργαζόμενοι. Δεν είναι δυνατόν η οικονομική ζωή της πόλης να είναι όμηρος συμφερόντων! Εδώ και δύο χρόνια έχει παραλύσει η ζωή στην πόλη εξαιτίας της στάσης ορισμένων. Από την άλλη, εδώ και χρόνια επισημαίνω ότι θα είναι ευχής έργον να πάρουν το λιμάνι οι Κινέζοι. Είναι η ανερχόμενη δύναμη και έχουμε πολλά να ωφεληθούμε εάν κάτι τέτοιο συμβεί. Από την αύξηση της κίνησης μέχρι τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του Λιμανιού. 

Ποιο είναι τo μήνυμα του νομάρχη Θεσσαλονίκης γενικά και ειδικά στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Προσωπικά το μήνυμα στους συμπολίτες μου το δίνω καθημερινά με τη συνεχή επαφή που έχω μαζί τους. Από το 1981 που πολιτεύομαι δεν έχω απλώς τις πόρτες ανοιχτές για τον κάθε πολίτη. Είμαι καθημερινά κοντά στα προβλήματα και στις αγωνίες του, στις χαρές και τις λύπες του, είμαι ένας από όλους αυτούς. Γι' αυτό οι συμπολίτες μου με τιμούν εκλέγοντάς με εδώ και τρεις δεκαετίες πάντοτε μεταξύ των πρώτων. Τους ευχαριστώ και με την ευκαιρία δηλώνω ότι θα συνεχίζω να αγωνίζομαι για τη Θεσσαλονίκη μας, να διεκδικώ όσα αυτονόητα δικαιούμαστε, για να πάει μπροστά ο τόπος μας.