Του Σάββα Καλεντερίδη

Σε πολλούς στην Ευρώπη και σε ορισμένους στην Ελλάδα είναι γνωστός ο στόχος της Τουρκίας για εκτουρκισμό της Ευρώπης είτε μέσω της μετανάστευσης, είτε μέσω της επιβολής τουρκικών πολιτικών κριτιρίων στο νομικό πολιτισμό και τις δικαστικές διαδικασίες της Ευρώπης, είτε μέσω της επιβολής των όρων και των κριτιρίων της Άγκυρας στη διαδικασία της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά την πρώτη μέθοδο που ακολουθεί επί δεκαετίες η Άγκυρα, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, γνωστός και ως ο πολιτικός νονός του βαθέος κράτους στην Τουρκία, ο στόχος είναι η δημιουργία μιας κοινότητας δέκα εκατομμυρίων Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη, η οποία θα λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της Άγκυρας στα εθνικά κράτη, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πολιτκή αυτή της Άγκυρας αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο, όταν σε πρόσφατο ταξίδι του ο Ερντογάν ζήτησε από τη Γερμανία, ενώπιον της Άγγλεας Μέρκελ, το σεβασμό των δικαιωμάτων των Τούρκων της Γερμανίας και συγκεκριμένα ζήτησε τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στη Γερμανία, τονίζοντας ότι το δικαίωμα στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας είναι ιερό και ότι η παραβίασή του συνιστά έγκλημα. Η συγκεκριμένη δήλωση του Ερντογάν προκάλεσε την έντονη δυσφορία της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ ανέδειξε και την υποκρισία της Άγκυρας, η οποία διεκδικεί δικαιώματα για τους Τούρκους μετανάστες στην Ευρώπη, τη στιγμή που καταπατά και στερεί τα ίδια ακριβώς δικαιώματα από τους αυτόχθονες λαούς που κατοικούν στην ίδια τους τη χώρα.

Ένας άλλος τρόπος μέσω του οποίου επιδιώκεται ο εκτουρκισμός της Ευρώπης, είναι οι συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας να ακυρώσει τον νομικό πολιτισμό της Ευρώπης, προσπάθειες που επικεντρώνονται στην αποφυγή υλοποίησης των καταδικαστικών αποφάσεων που αφορούν σφετερισμό περιουσιών ελληνοκυπρίων από Τούρκους ή Άγγλους, σφετερισμός που γίνεται υπό την υψηλή προστασία της Άγκυρας, δια των στρατευμάτων κατοχής που συνεχίζουν να παραμένουν στην Κύπρο.

Πρόσφατα μάλιστα η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για παραπομπή στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου 12 προσφυγών Ελληνοκυπρίων, για τις οποίες έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της, αίτημα που απορρίφθηκε αρμοδίως.
Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη πολύ σημαντική, είπε ότι «επιβεβαιώνεται η υφιστάμενη γραμμή του ΕΔΑΔ, ότι δηλαδή η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, που έχουν την περιουσία ή την κατοικία τους στα κατεχόμενα». Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα κληθεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις, μετά την επιδίκασή τους από το ΕΔΑΔ, ίσως και εντός του Καλοκαιριού.

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου έρχεται να ενισχύσει τις θέσεις εκείνων που επιμένουν ότι η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. εισάγει νέες παραμέτρους στο Κυπριακό και ισχυροποιεί τις ελληνικές θέσεις και ότι ακριβώς αυτές οι νέες παράμετροι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη στρατηγική εποίλυσης του Κυπριακού, μια στρατηγική που θα έχει σαφώς κατεύθυνση ευρωπαϊκή και θα απομακρύνεται από τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου και από λογικές τύπου Ανάν.

Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη απόφαση του ΕΔΑΔ ενισχύει τις θέσεις εκείνων που πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα και στενά με μόνιμου χαρακτήρα νομικές και πολιτικές προσαρμογές της Τουρκίας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να απαιτηθεί η συμμόρφωση της Τουρκίας με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, την άνευ όρων αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την άρση της απειλής πολέμου και την αναγνώριση της κυριαρχίας της Ελλάδος στο Αιγαίο.

INFOGNOMON