Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να περάσει χωρίς πολιτικές συνέπειες η προχθεσινή αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποφασίσει, υποκύπτοντας στις πιέσεις των Αμερικανών, να στείλει τους Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται στην Καμπούλ σε περιοχή-κόλαση του Αφγανιστάν, όπου ήταν πιθανότατο πως κάποιοι από αυτούς θα επέστρεφαν ως πτώματα σε φέρετρα! Μάλιστα, ο ελληνικός λαός θα πλήρωνε και 63 εκατομμύρια ευρώ επιπροσθέτως, για να μεταφερθούν οι Ελληνες στρατιώτες στην περιοχή όπου θα τους σφαγίαζαν οι Ταλιμπάν!

Το τραγικό και επικίνδυνο είναι ότι βάσει των εντολών του απελθόντος πρωθυπουργού, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας έχει ήδη καταρτίσει το σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο μεταφοράς των Ελλήνων στρατιωτών στην επαρχία Φαράχ, κοντά στην Κανταχάρ, το προπύργιο των Ταλιμπάν. Πρόκειται για μια πόλη που ούτε οι Σοβιετικοί είχαν ποτέ καταφέρει να ελέγξουν πραγματικά κατά τον δεκαετή πόλεμο στο Αφγανιστάν, ενώ μόλις ο σημερινός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι την επισκέφθηκε, έγινε απόπειρα δολοφονίας του με πολλούς νεκρούς, αν και ο ίδιος γλίτωσε ως εκ θαύματος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε συνειδητά παραπλανήσει και την ελληνική κοινή γνώμη, λέγοντας ότι θα μετακινούσε τους Ελληνες στρατιώτες των ξένων δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν στην επαρχία Χεράτ, στα σύνορα με το Ιράν, η οποία είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη, παρόλο που φυσικά υπάρχουν και εκεί δυνάμεις αντίστασης κατά των ΝΑΤΟϊκών κατακτητών.

Ευτυχώς, χθες το απόγευμα, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, αποφασίστηκε να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή και να μη μετακινηθούν προς τη Φαράχ οι ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Καμπούλ. Σήμερα θα συνεδριάσει και το ΚΥΣΕΑ για να επιβεβαιώσει και τυπικά την απόφαση αυτή και να αποφασίσει επί του θέματος.

Θα αποτελούσε πραγματικά τραγωδία -με ενδεχομένως βαρύτατο πολιτικό κόστος- να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να ρίξει τους Ελληνες στρατιώτες στις μάχες με τους Ταλιμπάν, που όσο και να τους αντιπαθεί κανείς σφοδρότατα για τις μεσαιωνικές, σκοταδιστικές αντιλήψεις τους και τη βαρβαρότητα των πράξεών τους, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι μαζί με τον στόχο τους για κατάληψη της εξουσίας μάχονται και για την υπεράσπιση της πατρίδας τους από τους ξένους κατακτητές.

Ακόμη πιο τραγική και πολιτικά ανόητη θα ήταν η απόφαση να αρχίσει η Ελλάδα τις μάχες με τους ταλιμπάν τώρα, οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της ξένης κατοχής, όταν οι ταλιμπάν έχουν ήδη ανακτήσει περίπου το 75% του εδάφους του Αφγανιστάν και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει διαμορφωθεί συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης υπέρ της απόσυρσης των στρατευμάτων των χωρών τους από την κόλαση αυτή.

«Ο αφγανικός πόλεμος απειλεί να μετατραπεί σε Βιετνάμ για το Ηνωμένο Βασίλειο» έγραφε π.χ. προχθές η ισπανική «Ελ Παΐς», με αφορμή αφενός την κηδεία έξι Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν και αφετέρου δημοσκόπηση του BBC, η οποία έδειχνε ότι το 63% των Βρετανών πολιτών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από τη χώρα αυτή το ταχύτερο δυνατόν και το 64% πιστεύει ότι είναι αδύνατον να κερδηθεί αυτός ο πόλεμος.

Τώρα που όλοι θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνησή του είχαν αποφασίσει να στείλουν στον θάνατο Ελληνες στρατιώτες! Πραγματική πολιτική τρέλα, χωρίς κανένα νόημα.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΖΗΤΗΜΑ Τι κάνουμε εμείς εκεί;

Η αποτροπή του χειρότερου, του να μας έρθουν δηλαδή πτώματα Ελλήνων στρατιωτών από το Αφγανιστάν, δεν πρέπει να εμποδίσει τον προβληματισμό της κυβέρνησης αλλά και του ελληνικού λαού για την ουσία του ζητήματος. Οκτώ χρόνια μετά την κατάκτηση της χώρας και μετά την απερίγραπτη φαρσοκωμωδία με τη νοθεία του Αφγανού προέδρου-ανδρεικέλου των ΗΠΑ, Χαμίντ Καρζάι, στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές που επιβεβαίωσε και ο ΟΗΕ, τι ακριβώς κάνουν τα ελληνικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν; Υπερασπίζονται τη «νομιμότητα» του νόθου προέδρου; Δεν είναι πλέον ώρα να φύγουμε κι εμείς από εκεί;
ethnos.gr