Παραβιάσεις, παρενοχλήσεις αεροσκαφών και ενεργοποίηση «κόκκινης γραμμής» το εορταστικό «μενού» της Αγκυρας.«Η νέα ένταση στις σχέσεις ισλαμιστών- κεμαλιστών και ο αντίκτυπος των δηλώσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΒS αποτελούν» σύμφωνα με διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές «τις αιτίες της τουρκικής συμπεριφοράς που ενόχλησε την Αθήνα.

TOY ΑΓΓΕΛΟY ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟY -ΒΗΜΑ

Υπερπτήσεις, καταπάτηση του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ, παρενοχλήσεις ελληνικών αεροσκαφών διά ασυρμάτου, ενεργοποίηση χωρίς λόγο της «κόκκινης γραμμής» Λάρισας- Εσκί Σεχίρ… Η Αγκυρα αποφάσισε να στείλει «χριστουγεννιάτικο μποναμά» στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, με ενέργειες που δεν προμηνύουν ευοίωνες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δείχνουν ότι στο Αιγαίο η ατμόσφαιρα παραμένει ιδιαίτερα βεβαρημένη.

Τι ακριβώς συνέβη την περίοδο των Χριστουγέννων; Αρχικά, στις 23 Δεκεμβρίου, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε υπερπτήσεις σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνους. Ακολούθησε, ανήμερα τα Χριστούγεννα, η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από οκτώ τουρκικά μαχητικά, τα μισά εκ των οποίων ήταν οπλισμένα, σε μια καταφανή παραβίαση των προβλεπομένων από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Μνημονίου Παπούλια- Γιλμάζ του 1988.

Οι Τούρκοι μάλιστα δεν επέδειξαν ούτε τον παραμικρό σεβασμό στην κίνηση που είχε κάνει πρόσφατα ο έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος κ. Ι. Γιάγκος , ο οποίος είχε δώσει εντολή στους έλληνες πιλότους να μην πετούν ανατολικά του 25ου μεσημβρινού (που χωρίζει το Αιγαίο σχεδόν στη μέση) κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής θρησκευτικής εορτής Μπαϊράμι. Και την ίδια στιγμή ο ετήσιος «πόλεμος της τσιπούρας» έχει ξεκινήσει στα Ιμια, χωρίς πάντως προς το παρόν η ένταση να έχει ξεπεράσει τα όρια.

Στη συνέχεια, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο από τη Ρόδο με κατεύθυνση την Αθήνα δέχθηκε δύο κλήσεις από το ραντάρ της Ντάτσα στα μικρασιατικά παράλια ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Και μάλιστα οι Τούρκοι ενεργοποίησαν την «κόκκινη τηλεφωνική γραμμή» (hotline) που συνδέει το CΑΟC της Λάρισας με εκείνο του Εσκί Σεχίρ, η οποία να σημειωθεί ότι χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

«Η νέα ένταση στις σχέσεις ισλαμιστών- κεμαλιστών και ο αντίκτυπος των δηλώσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΒS αποτελούν» σύμφωνα με διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές «τις αιτίες της τουρκικής συμπεριφοράς που ενόχλησε την Αθήνα. Αλλωστε κάθε φορά που οι ένοπλες δυνάμεις αισθάνονται ότι απειλείται η θέση τους υπάρχουν στους κόλπους τους κύκλοι που επιθυμούν να δηλώσουν παρόντες».

Γεννώνται επίσης ερωτήματα αναφορικά με το στοίχημα μιας νέας ελληνοτουρκικής προσέγγισης, την οποία έχει δείξει ότι επιθυμεί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο η Αθήνα, εγκλωβισμένη και στη μέγκενη των οικονομικών προβλημάτων της, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική στο να ανοίξει νέα μέτωπα το προσεχές διάστημα. Ισως γι΄ αυτό να μην έχει ακόμη απαντήσει στην επιστολή του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διάλογο εφ΄ όλης της ύλης. Πηγές σημειώνουν πάντως ότι «η ελληνική πλευρά δεν βιάζεται και δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Αγκυρα να θέσει εκείνη το πλαίσιο των συζητήσεων».