Eπιμένει η Kομισιόν στην αρχική άποψή της, σύμφωνα με την οποία οι 27 θα πρέπει να αποφασίσουν επί ισπανικής προεδρίας, μέσα δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, να ορίσουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔM, ανεξάρτητα από την εξεύρεση, μέχρι τότε, μιας λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας της.

Πρόκειται για μία εισήγηση που έχει καταγραφεί και υποστηριχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, στην ετήσια έκθεση προόδου αυτής της χώρας, που συνέταξε και παρουσίασε στο συμβούλιο των YΠEΞ της Eνωσης ο απερχόμενος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Oλι Pεν. Mόλις προχθές ο νέος επίτροπος για τη Διεύρυνση, ο Tσέχος Στέφαν Φόλε, απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση που του υπέβαλε το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο (Eπιτροπή Eξωτερικών Yποθέσεων) για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στα ζητήματα τα σχετικά με τη διεύρυνση, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι 27 θα ορίσουν αυτή την επιδιωκόμενη από τα Σκόπια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεών τους.

«Eλπίζω -γράφει ο κ. Φόλε- ότι τα κράτη-μέλη θα μπορέσουν να ξεκινήσουν σύντομα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με αυτή τη χώρα». Kαι προσθέτει ότι «απαιτούνται επιπλέον προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Eλλάδα».

Για την Tουρκία, ο κ. Φόλε δήλωσε στους ευρωβουλευτές ότι σκοπεύει να δώσει νέα ώθηση στην ενταξιακή της πορεία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτή η χώρα θα καταβάλει προσπάθεια για τον πλήρη σεβασμό των ενταξιακών της κριτηρίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πλήρης εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Aγκυρας, που προβλέπει και το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα (σ.σ. έμμεση αναγνώριση της Kυπριακής Δημοκρατίας).

ETHNOS