Με μια  δήλωση που θα συζητηθεί, θα σχολιασθεί και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα  ένα 24ωρο πριν την επίσκεψη (απόβαση) του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν  ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρας  Λαμπρινούδης, «αντεπιτίθεται»  στους ποικιλώνυμους  επικριτές του, και «σχολιαστές» θέσεων και απόψεων του με αφορμή την επιστολή του της 26ης Απριλίου 2010 προς τον Γ. Παπανδρέου, μεταφέροντας  το πάγιο αίτημα 100αδων φορέων όλων των νησιωτικών περιοχών Λέσβου, Χίου, Δωδεκανήσου, και Σάμου για κατάργηση της visas για ένα το πολύ δυο 24ωρα, και για λόγους ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας αλλά και τον φραγμό της διαρροής Ελλήνων προς τα παράλια της Μ.Ασίας, βγαίνει στο προσκήνιο και «απαντά»   με μια αποκλειστική συνέντευξη του  GreekAmericanNewsAgency.  Ο κ.  Λαμπρινούδης προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς  στους επικριτές του θέτει επί τάπητος το παντελώς ξεχασμένο από την πολιτική ηγεσία της χώρας το  μεγάλο εθνικό  ζήτημα της σφαγής και γενοκτονίας της Χίου τον Απρίλιο του 1822!  Στην ίδια,  αρκούντως αποκαλυπτική συνέντευξη του  βάζει τα πράγματα στην θέση τους και επιχειρεί να   θέσει τέρμα στις παρανοήσεις, παρερμηνείες και τυχόν παρανοήσεις που έγινα το τελευταίο διάστημα με τις θέσεις και τις τοποθετήσεις που ανέπτυξε τροφοδοτώντας μια σειρά δυσμενή και επικριτικά για τον ίδιο σχόλια. Εκτός της αποκλειστικής συνέντευξης που ευγενώς και άμεσα μας παραχώρησε ο Νομάρχης Χίου κ. Λαμπρινούδης θα διαβάσετε και ένα εξίσου αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που θα συζητηθεί.

 

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το τελευταίο διάστημα ο Νομάρχης της Χίου Πολύδωρας Λαμπρινούδης, παιδί και ανάθρεμμα  της Ομογένειας με σπουδές και ομολογουμένως, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας,   πετυχημένη πορεία στα κοινά   βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Αφορμή, για τις επικρίσεις, τα δυσμενή σχόλια αλλά και την στοχοποίηση του ήταν η  επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου της 26ης Απριλίου 2010.  ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ μαζί μια σειρά άλλα εξόχως ενδιαφέροντα στοιχεία που θα δούμε στην συνέχεια του ρεπορτάζ και της έρευνας μας.  Την επιστολή αυτή, που έγινε αφορμή για να επικριθεί από αρκετούς κύκλους, ο κ. Λαμπρινούδης  έστειλε εν όψει της επίσημης  επίσκεψης(απόβασης λέμε εμείς, με 10 υπουργούς και 100 επιχειρηματίες) του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρ.Τ Ερντογάν στην  Αθήνα που ξεκινά από τις 14 Μαϊου(010)  με μια σειρά επίσημων συναντήσεων και ως κατάληξη θα έχει  την υπογραφή τουλάχιστον 10 επί μέρους οικονομικών και τουριστικών συμφωνιών.  Η επιστολή αυτή ήταν η αφορμή για την μεγάλη διαμάχη που ξέσπασε  καταρχήν στο διαδίκτυο με  ένα έντονα επικριτικό δημοσίευμα από το έγκυρο και εξειδικευμένο Defence.net στις  27 04 2010 με γενικό τίτλο ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΕΥΡΩ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΖΗΤΑ Η ΧΙΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.

 

Ο Νομάρχης αναγκάστηκε να απαντήσει  και στις 29 04 2010 ακολούθησε και δεύτερο δημοσίευμα από τον ίδιο ειδησεογραφικό site.Την σκυτάλη των επικρίσεων   παρέλαβε ο  έντυπος τύπος με τελευταίο επίσης επικριτικό  δημοσιεύματα αυτό της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της προηγούμενης Κυριακής( 2 Μαϊου 2010) των συναδέλφων Γκοτζάνη-Πολάτου το οποίο απλά αναπαράγει χωρίς να προσθέτει τίποτα νεότερο στην όλη υπόθεση και στο ρεπορτάζ. Αυτό περίπου είναι το χρονικό της διαμάχης και των επικρίσεων εις βάρος του Νομάρχη Χίου που έφερε στο επίκεντρο της δημοσιότητας τον κ. Λαμπρινούδη. Το GreekAmericanNewsAgency, όντας ευαισθητοποιημένο στα λεπτά και κρίσιμα εθνικά ζητήματα,   πάγια προσηλωμένο στις αρχές, τις αξίες, τα πιστεύω και τα οράματα της ομάδας μας για έντιμη και επαγγελματική, χωρίς λαϊκισμούς και επιδερμική, επιφανειακή και στο πόδι   δημοσιογραφία, με στοιχεία, αποδείξεις και ντοκουμέντα για αυτά που δημοσιοποιεί ή αποκαλύπτει έψαξε το θέμα κάνοντας ρεπορτάζ και  εκτενή δημοσιογραφική  έρευνα. Ακολούθησε ένα μπαράζ αναδημοσιεύσεων και επίσης αρνητικών(ενίοτε και υβριστικών) σχολίων στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Το νεότερο στοιχείο το οποίο προφανώς είτε διέφυγε της προσοχής είτε «θάφτηκε» σκόπιμα, και προφανώς για λόγους σκοπιμοτήτων που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν,   είναι ότι η επιστολή αυτή του Νομάρχη Χίου κ. Λαμπρινούδη αποτελεί πάγιο αίτημα των τελευταίων 10 ετών των οικονομικών, παραγωγικών και τουριστικών παραγόντων ( τουριστικά επιμελητήρια, ταξιδιωτικά γραφεία, κτλ) και  των υπολοίπων επίσης ευαίσθητων εθνικά  νησιωτικών  περιοχών   Λέσβου, Δωδεκανήσου, Σάμου και Χίου. Απόδειξη τούτου αποτελεί η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι παραπάνω αντίστοιχες Νομαρχίες  στην 3 Μαϊου 2010  και την οποία  σήμερα αποκαλύπτουμε. Το ίδιο όμως  αίτημα, ένα 24ωρο πριν την επίσεκψη Ερντογάν, με τους Νομούς Λέσβου Χίου, Δωδεκανήσου και Σάμου θέτουν σήμερα  και στον Νομό Έβρου!

 

Με την ίδια ένταση στο παρελθόν είχε επικριθεί άκριτα και χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουν λεπτομέρειες  ο Νομάρχης Χίου κ. Λαμπρινούδης  και για την μετακίνηση του γνωστού πίνακα του Ντελακρουά πέρσι το 2009. Μετακίνηση που είχε γίνει για λόγους συντήρησης και μόνον. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά και αποδεικνύει η σχετική  αλληλογραφία  την οποία και σήμερα αποκαλύπτουμε για το συγκεκριμένο θέμα.  Διαβάστε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ και κρίνετε.

 

Αυτό που επίσης δεν είναι γνωστό –τουλάχιστον στην ευρύτερη κοινή γνώμη αλλά και σε δεκάδες συναδέλφους είναι η άλλη πλευρά του Νομάρχη της Χίου κ. Λαμπρινούδη , είναι η  έντιμα εθνικά υπεύθυνη πολιτική  στάση  τον Νοέμβριο  του 2007 όταν  στις 06 11 2007  έλαβε μια πρωτοφανή  και προκλητική επιστολή  από το Τουρκικό γενικό  Προξενείο της Ρόδου- ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ- Επιστολή στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ οι «φίλοι» μας Τούρκοι επισκέπτες τουρίστες τάχα θιγόταν από τις αναγραφές-μνήμες στα οστεοφυλάκια  της Χίου όπου εκτίθενται τα λιγοστά  αγιασμένα οστά στην Νέα Μονή της Χίου από την Σφαγή  γενοκτονία της Χίου τον Απρίλιο του 1822.

 

Ένα θέμα που επίσης έχει ανακινήσει το GreekAmericanNewsAgrency με παλαιότερα άρθρα και σχόλια του. Και για αυτό το θέμα είχε επικριθεί τότε ο Νομάρχης Λαμπρινούδης και άλλοι παράγοντες του Νησιού με σχετικά  σχόλια και άρθρα που είχαν κάνει την εμφάνιση τους για αρκετό καιρό   και για όσο κράταγε η συντήρηση του πίνακα.

Το GreekAmericanNewsAgency σήμερα αποκαλύπτει και δημοσιοποιεί την επιστολή – απάντηση της 26ης Νοεμβρίου του 2007 προς το γενικό προξενείο της Ρόδου( Ihsan YUCEL) του Νομάρχη κ. Λαμπρινούδη,  έτσι ώστε οι αναγνώστες μας-και εσείς που μας διαβάζετε και μας εμπιστεύεστε- να σχηματίζουν μια πληρέστερη εικόνα για πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις.

 

Χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι για αυτό και  όλα  που σήμερα αποκαλύπτουμε, ο Νομάρχης Χίου πρέπει να πάρει παράσημο ανδρείας και πατριωτισμού,  επειδή απλά έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του ως υπεύθυνος πολιτικός εκφράζοντας και διερμηνεύοντας, πάλι ως εκλεγμένος άρχοντας της περιοχής, τα πατριωτικά και άσβηστα εθνικά αισθήματα  των ιδίων ανθρώπων και πολιτών που σήμερα ζητούν για καθαρά τουριστικούς, και λόγους ανάπτυξης των περιοχών τους την κατάργηση της visas για ένα το πολύ δυο 24ωρα.

 

Αντιθέτως είμαστε υποχρεωμένοι   προς αποκατάσταση της αλήθειας με στοιχεία, γεγονότα και αποδείξεις να δώσουμε την πλήρη εικόνα όχι μόνο για τον άνθρωπο Πολύδωρα Λαμπρινούδη, το ήθος και τον πατριωτισμό του οποίου ουδείς ( πολιτικοί αντίπαλοι αλλά και εχθροί) μπορεί να αμφισβητήσει, αλλά και για τον πολιτικό που εδώ και χρόνια, από τα χρόνια που ήταν ακόμα εδώ στους κόλπους της ομογένειας, είτε σπουδάζοντας, είτε δραστηριοποιούμενος στα κοινά της ομογένειας και αργότερα στην πολιτική του σταδιοδρομία, έχει αποδείξει εμπράκτως ότι είναι άτομο ικανό. Έντιμο. Με ήθος. Αρχές. Αξίες και πατριωτισμό.

 

Ιδανικά και οράματα- όπως η πλειονότητα όσων ανατράφηκαν ορθώς, εντίμως και με ξεκάθαρες αρχές και ιδεολογίες ανεξαρτήτως χρώματος και κόμματος- που δεν ξεπουλά την εθνική της συνείδηση όχι για  μια χούφτα ευρώ αλλά ούτε και για όλο το χρυσάφι του κόσμου παραμένοντας προσηλωμένοι (όλοι αυτοί οι έντιμοι πατριώτες  γεννήματα και αναθρέματα της Ομογένειας). Ιδέες και απόψεις που δεν θα αντάλλασσαν ούτε και θα ενέδιδαν σε  κάθε είδους  πολιτικά ανταλλάγματα.

 

LAMPRYNOUDHS_POLYDWRAS_NOM_XIOUΕμείς βρήκαμε τον Νομάρχη Χίου, κύριο Πολύδωρα Λαμπρινούδη  και κυριολεκτικά τον «ανακρίναμε» σε μια αποκλειστική και εφ όλης της   ύλης συνέντευξη  για όλα αυτά τα ζητήματα αλλά και για μια σειρά  άλλα εσωτερικά και μάλιστα εσωκομματικά θέματα όπου εν όψει των δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών έχουν αρχίσει «συντροφικά μαχαιρώματα» μέσα στο πολιτικό χώρο  που δραστηριοποιείται.  Στην συνέντευξη του αποκαλύπτει ότι στις ερχόμενες εκλογές θα κατέλθει ως υποψήφιος Δήμαρχος στον ενοποιημένο Δήμο με βάση τον νέο νόμο Καλλικράτη.  Στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Νομάρχης όμως βγαίνουν και  πολιτικές ειδήσεις σχετικά με το θέμα της σφαγής, και πρωτοφανούς στα  ιστορικά χρονικά γενοκτονίας της Χίου τον Απρίλιο του 1822 όπου σφαγιάσθηκαν περισσότεροι από 100.000 Χιώτες. Ο κ. Λαμπρινούδης,   δίδει ευθείς και ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσα ερωτήματα  του θέσαμε χωρίς δισταγμούς και αιτιολογεί όλες τις θέσεις και τις απόψεις του με επιχειρήματα έχοντας δίπλα του σύσσωμο  τον επιχειρηματικό κόσμο της Χίου και όχι μόνο.

Ο Νομάρχης, όταν τον ρωτάμε γιατί εδώ και 188 χρόνια δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική πολιτική  κίνηση για την αναγνώριση της γενοκτονίας της σφαγής της Χίου;  Με μια προσεχτικά διατυπωμένη απάντηση προχωρά ένα  βήμα πιο πέρα και πετά το μπαλάκι στο Ελληνικό  Υπ.Εξ..

 

Επί λέξει  αναφέρει ότι κατ αρχήν το θέμα «…μας έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός αυτό, γιατί δηλαδή αυτό το ιστορικό γεγονός, που είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μας σαν μια σφαγή, ένα massacre, είναι κάτι extreme αυτό που έγινε τότε, γιατί να μην πάρει τις διαστάσεις που πρέπει να πάρει. Άποψη μου είναι ότι θα πρέπει όντως αυτό το γεγονός να το έχουμε πάντα στην επικαιρότητα και να το έχουμε πάντα ψηλά μέσα στη σκέψη μας».

 

Στην συνέντευξη του ο κ. Λαμπρινούδης,  αν και τα νούμερα και τα στοιχεία δεν είναι  ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά  προς το παρόν σε ότι αφορά τον Τουρισμό στην σεζόν που ανοίγει δηλώνει αισιόδοξος και υπεραμύνεται της θέσης του για το πάγιο αίτημα των φορέων και παραγωγικών και οικονομικών παραγόντων της Χίου για κατάργηση της visas έστω και για  ένα το πολύ δυο 24ωρα.

Ακολουθεί η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του  Νομάρχη Χίου κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη στον δημοσιογράφο  Αλέξανδρο Στεφανόπουλο – Greek American news agency   ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΝ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  LIVE

 

Α.Σ.: Κύριε Λαμπρινούδη καλημέρα σας. Ήθελα να μου πείτε πώς ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία με την παρανόηση που έγινε σχετικά με την επιστολή που έφυγε από εσάς προς το γραφείο του Πρωθυπουργού, να δώσουμε ένα ιστορικό στους ακροατές μας  και στους αναγνώστες μας, και μετά να δούμε τις λεπτομέρειες αυτής της ιστορίας, τι σημαίνει για τα νησιά του Αιγαίου όλη αυτή η υπόθεση με τη βίζα προς τους Τούρκους.

 

Lamprinoudis_Nom_Xiou_3Π.Λ.: Να σας πω καταρχάς ότι το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους πολίτες της Τουρκίας για να έρχονται για 24 ώρες ή 48 ώρες είναι ένα πάγιο αίτημα που υποβάλλουν οι νησιώτες διαχρονικά τα τελευταία δέκα χρόνια , λαμβάνοντας υπόψη ότι ενώ φεύγουν από τη Χίο, από τα νησιά μας, οι κάτοικοι και οι τουρίστες και οι πολίτες και πάνε στην Τουρκία χωρίς βίζα, και βλέπουμε κάθε Σ/Κ χιλιάδες άτομα να φεύγουν και να πηγαίνουν στα παράλια της Μ. Ασίας και ειδικά στη Σμύρνη που μοιάζει πάρα πολύ με τη Χίο, αλλά αντίστροφη ροή τουριστών από την Τουρκία να μη γίνεται λόγω της ύπαρξης της βίζας. Για να βγάλεις βίζα χρειάζεται να πληρώσεις παράβολο 50 δολάρια στην Τουρκία, και οπωσδήποτε οι διαδικασίες στο προξενείο είναι χρονοβόρες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, τώρα τελευταία και λαμβάνοντας υπόψη την συγκυρία ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας να επισκεφθεί την Ελλάδα, υποβάλαμε ένα αίτημα όλοι οι φορείς του Αιγαίου, Επιμελητήρια, Δήμαρχοι, Νομάρχες, όλοι υπέγραψαν αυτήν την δήλωση που τη στείλαμε στον Πρωθυπουργό ώστε να καταργηθεί η βίζα τουλάχιστον για 24 ή 48 ώρες. Παράλληλα με το αίτημα αυτό που υποβλήθηκε στο γραφείο μου από όλους τους φορείς, εγώ ανέλαβα πρωτοβουλία να έρθω σε επαφή με το γραφείο του Πρωθυπουργού με μία νεότερη επιστολή, που έλεγα εκεί ότι οπωσδήποτε για να μπορέσει να αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή μας, και όχι μόνο η περιοχή μας αλλά και τα νησιά, λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών, που έχουν κοπεί και τα τσάρτερ από την Ευρώπη, και λόγω του ότι το αεροδρόμιο της Χίου δεν έχει τις απαιτούμενες διαστάσεις για να τα φιλοξενεί και βλέποντας την καχεξία την οικονομική και τουριστική που υπάρχει στο νομό, θεώρησα σκόπιμο να κάνω ακόμη μία επιστολή στον πρωθυπουργό που να του προτείνω να καταργηθεί η βίζα για 24 ή 48 ώρες. Όταν όμως έστειλα το έγγραφο στο γραφείο του πρωθυπουργού και στα ΜΜΕ, άρχισαν κάποια  sites μέσω του διαδικτύου να στέλνουν υβριστικά κείμενα εδώ στη Χίο και θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει το γραφείο τύπου της Νομαρχίας στα υβριστικά αυτά σχόλια αυτών των sites, defence site και κάτι άλλα, πιστεύω εθνικιστικά site, με αποτέλεσμα κάπου να δημιουργηθεί μια παρεξήγηση, κάπου να μη διατυπωθεί κάτι σωστά στις απαντήσεις μεταξύ του γραφείο τύπου της νομαρχίας και των site και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εμείς θέλουμε να καταργηθεί η βίζα για να έλθουν να εποικιστούν – αν είναι δυνατόν – τα νησιά μας από τους Τούρκους. Κατά την άποψή μου αυτό το θέμα καλλιεργείται από συγκεκριμένους κύκλους που δεν θέλουν την προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία, για να δημιουργήσουν προβλήματα σε αυτό το δίκαιο αίτημα των νησιωτών που κάνουμε στον πρωθυπουργό και προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά και να δημιουργήσουν προβλήματα και εντυπώσεις. Στην ουσία δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, εμείς ζητάμε καθαρά την κατάργηση της βίζας για μία μέρα, για καθαρά τουριστικούς λόγους.

 

Α.Σ.: Μάλιστα. Μιλάμε δηλαδή για την τελευταία επιστολή που στείλατε στις 3 Μαΐου οι Νομαρχίες Χίου, Λέσβου, Σάμου, Δωδεκανήσου απαντώντας στα δημοσιεύματα και τα σχόλια.

 

Π.Λ.: Ακριβώς, έγινε μία διατύπωση από όλους τους Νομάρχες του Αιγαίου, του ανατολικού και νότιου Αιγαίου, για να φανεί ότι η αγωνία μας και ότι το μέτρο αυτό της κατάργησης της βίζας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και για να μην παρεμβαίνουν κάποιοι κύκλοι και δημιουργούν προβλήματα με το θέμα της κατάργησης της βίζας.

 

Α.Σ.:Να ρωτήσω κάτι τώρα κάνοντας το δικηγόρο του διαβόλου επειδή δεν έχουμε απέναντί μας όλους αυτούς τους επικριτές αυτής της πρότασης. Γιατί όντως η πρόταση αυτή υπογράφεται από τέσσερις νομάρχες. Πώς θα προστατευθεί η χώρα από το ενδεχόμενο εισροής εκτός από νόμιμους Τούρκους πολίτες και άλλων στοιχείων, παρακρατικών, στοιχείων πρακτόρων ας πούμε, που ξέρουμε ότι αλωνίζουν τα νησιά της περιοχής μας ούτως ή άλλως. Αυτό πώς θα γίνει;

 

Π.Λ.:Αν θέλει κάποιος πράκτορας ή οποιοσδήποτε άλλος να έρθει στα νησιά και στη Χίο, βγάζει βίζα και έρχεται και παραμένει και όσες μέρες θέλει. Εμείς αυτή τη στιγμή βλέποντας την οικονομική συγκυρία και την τουριστική κατάσταση όπως διαμορφώνεται, και τη στιγμή που έχουμε απέναντι μία πόλη των 5 – 6 εκατομμυρίων όπως είναι η Σμύρνη, ζητάμε μόνο για μία ή δύο βραδιές να μπορούν να έρχονται με ένα ταξιδιωτικό έγγραφο οι Τούρκοι στα νησιά. Μπορεί και έχει γίνει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως π.χ. στην Κω, αν δεν κάνω λάθος, όπου εκεί μπορεί ένας με το διαβατήριό του να μπει στην Ελλάδα, παραδίδει το διαβατήριό του στις τελωνειακές αρχές και φεύγοντας την άλλη μέρα το πρωί το παίρνει. Δε νομίζω ότι το θέμα της κατάργησης της βίζας θα έχει σαν αποτέλεσμα να έρθουν κάποια στοιχεία από απέναντι στη Χίο ή στα νησιά για να ψαρέψουν ή για να κάνουν οτιδήποτε μπορούν να κάνουν. Διότι και σήμερα μπορεί να πάρει κανονικά βίζα από την πρεσβεία, από το προξενείο, και να έρθει και να κάτσει όσες μέρες θέλει.

 

Α.Σ. : Σαφής η απάντησή σας, σαφέστατη. Να ρωτήσω κάτι ακόμα, μιας και το θίγετε. Με βάση όλη αυτήν την – και φαντάζομαι θα έχετε την ανάλογη εικόνα – με βάση όλη αυτήν την κατάσταση που υπάρχει και με δεδομένο ότι είμαστε στην αρχή μιας τουριστικής περιόδου, ποιο κλίμα βλέπετε να διαμορφώνεται από πλευράς οικονομικής και από τουριστικής άποψης για αυτή τη σεζόν;

 

Π.Λ.: Κοιτάξτε να δείτε, η κατάσταση πιστεύω ότι οι δείκτες και από ό,τι βλέπω η προσέλευση θα διαμορφωθεί με βάση τα περσινά επίπεδα και αυτό είναι καλό για να μην έχουμε και νέα υποχώρηση στην άφιξη τουριστών. Αλλά αυτό το οποίο με έκπληξη διαπιστώνω είναι τη συνεχή ροή τουριστών και Χιωτών στα παράλια της Μ. Ασίας. Δεν σας κρύβω ότι Πρωτομαγιά, πριν από μερικές μέρες πήγα νωρίς στο λιμάνι και είδα τρία πλοία γεμάτα με Χιώτες και Έλληνες να πηγαίνουν στα παράλια της Μικράς Ασίας. Από την απέναντι πλευρά βέβαια κανένας δεν έρχεται προς τα εδώ. Κι αυτοί που έρχονται είναι μετρημένοι στα δάκτυλα. Με αυτόν τον τρόπο, με αυτήν την αφαίμαξη που γίνεται, με το ισοζύγιο να γέρνει συνέχεια εις βάρος μας, πού οδηγούμαστε; θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος, και από τη στιγμή που αναφέρονται και λέγονται τόσα, ότι κάποια στιγμή και η Τουρκία θα μπει στην Ε.Ε. ή θα έχει μια ειδική σχέση με την Ε.Ε., αν μη τι άλλο, στα πλαίσια της τουριστικής και μόνο συνεργασίας, να υπάρξει η δυνατότητα και στους Τούρκους πολίτες που μπορούν να έρθουν εδώ – και είναι αρκετοί οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να έρθουν εδώ – θα μπορούν με την κατάργηση της βίζας για μία μέρα να έρχονται εδώ και να εισρέει και κάποιο συνάλλαγμα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Εξάλλου οι μαρίνες οι απέναντι είναι γεμάτες από γιοτ ελληνικά. Γιατί να μη γεμίσουν και οι μαρίνες οι δικές μας με γιοτ τουρκικά, τα οποία θα έρθουν, θα κάνουν το τουρ τους και την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μέρα θα φύγουν. Εμείς το συνάλλαγμά τους θέλουμε.

 

Α.Σ.: Μάλιστα. Υπάρχει ένα ζήτημα, μιας και σας έχω, να αξιοποιήσω δηλαδή την ευκαιρία. Υπάρχει ένα θέμα σχετικά με μία επιστολή που σας έστειλε η πρόξενος της τουρκικής δημοκρατίας στη Ρόδο σχετικά με κάποιες επιγραφές που υπάρχουν συγκεκριμένα στο νησί της Χίου. Εμείς την επιστολή αυτή την έχουμε στα χέρια μας και θα τη δημοσιεύσουμε ως ντοκουμέντο και την επιστολή της προξένου και την απάντησή σας. Θα θέλατε να μας δώσετε το ιστορικό αυτής της υπόθεσης και τι προτίθεστε να κάνετε παρακάτω;

 

Π.Λ.: Η πρόξενος της Τουρκίας στη Ρόδο έχει κατά κάποιο τρόπο αρμοδιότητα στα νησιά μέχρι φαντάζομαι την Κω, στα Δωδεκάνησα και μέχρι την Κω. Κατά διαστήματα έρχεται εθιμοτυπικά και στη Χίο, στη Μυτιλήνη και στη Σάμο. Στην τελευταία επίσκεψη που έκανε στη Χίο πήγε στα μοναστήρια και στη Νέα Μονή όπου εκεί υπάρχουν τα οστεοφυλάκια των σφαγιασθέντων από τους Οθωμανούς στην Καταστροφή της Χίου το 1822 και όταν γύρισε στην πατρίδα της μου έστειλε μία επιστολή, όπου έλεγε ότι στα πλαίσια της συνεργασίας και των καλών σχέσεων θα πρέπει οι επιγραφές που αναφέρουν ότι όλοι αυτοί οι σωροί από τα οστά ανήκουν σε Έλληνες που θανατώθηκαν από τους Τούρκους να απαλειφθεί, να φύγει, διότι προσβάλλει τις καλές μας σχέσεις. Και οπωσδήποτε πήρε την απάντηση που έπρεπε να πάρε, διότι σε αυτά τα θέματα, κύριε Στεφανόπουλε, δεν κάνουμε εκπτώσεις και είναι κάποια γεγονότα τα οποία καταγράφηκαν και είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη του λαού μας και η ιστορία δεν παραγράφεται με επιστολές. Αυτή ήταν η απάντηση η οποία στείλαμε και έκτοτε βέβαια δεν επανήλθε, διότι είδε ότι έσπασε τα μούτρα της σε πρώτη φάση.

 

Α.Σ.: Να θέσω και ένα θέμα το οποίο συζητιέται πολλά χρόνια, αλλά κανείς δεν έχει πάρει μία πρωτοβουλία και μιλάμε για ένα ιστορικό γεγονός. Μιλάω για την περιβόητη Σφαγή της Χίου τον Απρίλιο του 1822, που στα ιστορικά δεδομένα και επειδή εσείς είστε και από εκείνα τα μέρη, δεν έχει όμοιά της. Δηλαδή μιλάμε για ένα σφαγιασμό καθολικό του νησιού εκείνη την περίοδο. Γιατί η Χίος δεν έχει αποκτήσει ένα μουσείο για τη Σφαγή της Χίου ή εν πάσει περιπτώσει γιατί δεν έχει γίνει μία εκστρατεία ώστε να υπάρξει αναγνώριση της γενοκτονίας – γιατί αυτό ήταν γενοκτονία με βάση τα δεδομένα τα αριθμητικά και τα επιστημονικά. Δεν είναι μόνο ο πίνακας του Ντελακρουά και όλα αυτά που έχουν γραφτεί.

 

Π.Λ.: Είναι ένα θέμα, κύριε Στεφανόπουλε, που αφορά περισσότερο το Υπουργείο Εξωτερικών. Διότι δεν σας κρύβω ότι ενώ είχε κατηγορηθεί πάρα πολύ το Υπουργείο Πολιτισμού ότι το τελευταίο διάστημα ανακατασκευάζει κάποια παλιά τζαμιά και κάποια παλιά μουσεία τούρκικα, ενώ δεν κάνει το ίδιο ή δεν διαθέτει τα χρήματα του ΕΣΠΑ ή του τρίτου ΚΠΣ για άλλα βυζαντινά μνημεία – πράγμα βέβαια λανθασμένο, διότι η αναστήλωση της Νέας Μονής έγινε πρόσφατα, όπως και της Παναγίας της Κρήνας και άλλα ιστορικά μνημεία, που είναι συνδεδεμένα με τον πολιτισμό μας και με τη θρησκεία μας, έχουν το τελευταίο διάστημα αναπαλαιωθεί. Και θα πρέπει να σας πω ότι και σε μας έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός αυτό, γιατί δηλαδή αυτό το ιστορικό γεγονός, που είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μας σαν μια σφαγή, ένα massacre, είναι κάτι extreme αυτό που έγινε τότε, γιατί να μην πάρει τις διαστάσεις που πρέπει να πάρει. Άποψη μου είναι ότι θα πρέπει όντως αυτό το γεγονός να το έχουμε πάντα στην επικαιρότητα και να το έχουμε πάντα ψηλά μέσα στη σκέψη μας. Δεν σας κρύβω ότι εγώ πρόσφατα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, που έγινε, πήρα από το Λούβρο από το Μουσείο ένα DVD με τον ορίτζιναλ πίνακα του Ντελακρουά και τον έβγαλα σε αφίσα 10.000 αντίγραφα, αφίσα, και τη μοίρασα σε όλους που παραβρέθηκαν, στους Χιώτες και όχι μόνο, που παραβρέθηκαν στην παρέλαση. Αλλά ας κάνουμε τα απλά, δηλαδή εδώ έχουμε ένα Μουσείο στη Χίο, στο κέντρο της Χίου, όπου εκεί εκτίθενται διάφορα Βυζαντινά και όχι μόνο θέματα, όπου θα μπορούσε εδώ και χρόνια να είναι ο πίνακας του Ντελακρουά και να στολίζει με την επιβλητικότητά του το Μουσείο. Αυτός ο πίνακας ήταν για πολλά χρόνια σε μια αποθήκη  και με δικές μου πρωτοβουλίες και με έξοδα της Νομαρχίας φέραμε συντηρητές από την Αθήνα για να τον βγάλουμε από την αποθήκη και με τη βοήθεια της αρχαιολογίας και της κας Καββαδία να τον βάλουμε εκεί που του αξίζει, στην είσοδο του Μουσείου, στο τζαμί δηλαδή στην ουσία που έχει μετατραπεί σε μουσείο, στο κέντρο της πόλεως. Για το άλλο θέμα πάντως που περισσότερο με ρωτάτε, νομίζω ότι είναι αρμόδιο το Υπουργείο Εξωτερικών γιατί είναι και θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής.

 

Α.Σ.: Να ρωτήσω, πάνω σε αυτό το θέμα, επειδή όλη η ιστορία μας ξεκινάει από τους τουρίστες και αυτούς που δεν έρχονται. Θεωρείτε ότι αν ανακινηθεί και επίσημα αυτό το θέμα θα κάνει κακό στον τουρισμό, στα νησιά και ειδικότερα στη Χίο; Θα ταράξει δηλαδή περισσότερο τις ήδη θολές σχέσεις μεταξύ της γείτονος και της πατρίδας;

 

Π.Λ.: Πιστεύω ότι η πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια είναι ότι θα πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις. Να βρούμε περισσότερο πράγματα που μας ενώνουν παρά που μας χωρίζουν, για να μπορούμε να ζήσουμε σε αυτήν την ακριτική περιοχή, και ίσως γι’ αυτόν τον λόγο δεν τα σηκώνουν τα θέματα αυτά.

 

Α.Σ.: Να πάω τώρα και σε κάτι εσωτερικό, πριν μάλλον πάω σε αυτό το εσωτερικό, το εσωκομματικό θέμα που έχει δημιουργηθεί, εσάς σε τελική ανάλυση όλη αυτή η ιστορία – γιατί βλέπω και το σχόλιο του κυριακάτικου τύπου, συγκεκριμένα βλέπω μπροστά μου το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, “να έρθουν μόνιμοι κάτοικοι στη Χίο οι Τούρκοι”. Ποιο είναι εν τέλει το σχόλιό σας, ώστε να λυθεί η παρεξήγηση και να μην υπάρχει παρερμηνεία είτε των δικών σας προθέσεων και δηλώσεων, είτε των δημοσιογράφων, ή  κάποιων άλλων κύκλων που εκμεταλλεύτηκαν ενδεχομένως.

 

Lamprinoudis_Xios_1Π.Λ.: Εμάς η πάγια πολιτική, η πάγια προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι ακρίτες σε όλα τα νησιά, διαμέσου των φορέων τους, είναι ότι θα πρέπει να καταργηθεί η βίζα για λόγους τουριστικούς και μόνο. Και αυτές τις προσπάθειες τις αναδεικνύουμε το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα πριν από έξι χρόνια είχαμε επισυνάψει με τον κ. Βαληνάκη τότε τον υφυπουργό εξωτερικών προς αυτήν την κατεύθυνση ξανά, αλλά δεν πετύχαμε τον στόχο μας τότε. Όλες αυτές οι προσπάθειες που γίνονται, όλες αυτές οι επιστολές που είναι καθαρές, ξεκάθαρες και απευθύνονται είτε στον πρωθυπουργό είτε στην ηγεσία του ΥΠΕΞ, έχουν σαν στόχο την κατάργηση καθαρά της βίζας για μία βραδιά, για λόγους καθαρά τουριστικούς. Αν όντως αυτό δεν το καταλαβαίνουν τα ΜΜΕ, ή μια μερίδα των ΜΜΕ, και προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά, λαμβάνοντας υπόψη κάποια εσωτερική αλληλογραφία που έγινε μεταξύ του γραφείου τύπου και κάποιου site, που εκεί παρερμηνεύτηκαν κάποια πράγματα, λυπούμεθα πάρα πολύ. Οι απόψεις μας είναι ξεκάθαρες για το θέμα της κατάργησης της βίζας. Δεν ανακατεύουμε εθνικά θέματα. Εθνικά θέματα και προβλήματα δημιουργούν αυτοί, οι οποίοι δεν θέλουν αυτήν την προσέγγιση, την τουριστική προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών. Εξάλλου όπως είπα και προηγουμένως, τι θα γίνει αν μετά από κάποια χρόνια η Τουρκία μπει στην Ε.Ε. Κι αυτό είναι ένα θέμα, όταν θα μπει η Τουρκία στην Ε,Ε, εκεί θα αναδειχθεί ένα μείζον θέμα το οποίο θα πρέπει να λύσουν οι κυβερνήσεις με διμερείς συμφωνίες, έτσι ώστε ακόμη και αν μπει η Τουρκία στην Ε.Ε., να μην δίνεται η δυνατότητα Τούρκων υπηκόων να έρθουν και να κατοικήσουν στα νησιά μας. Και αυτό είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι το οποίο θα έχουμε μελλοντικά να αναδείξουμε. Εμείς αν και θέλουμε σαν λαοί να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε., θα είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μια άνευ όρων διαδικασία όπου θα μπορεί ο καθένας ελεύθερα να μετακινηθεί. Εκεί θα αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτά τα λέω για να βγάλω προς τα έξω ξεκάθαρα τις απόψεις μου, διότι πραγματικά όλοι μπορεί να είναι πατριώτες, όπου κι αν μένουν, αλλά εμείς εδώ το αποδεικνύουμε στην πράξη ζώντας σε μια ακριτική περιοχή, βλέποντας τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες και όλα τα υπόλοιπα τα οποία τα συνοδεύουν.

 

Α.Σ.: Ήθελα λίγο να μου διευκρινίσετε σχετικά με κάποια δήλωση της κυρίας Τσουρή που αφορά μάλλον εσωκομματικά ζητήματα. Ήθελα να ‘ρθούμε και σ’αυτό το θέμα. Τι ακριβώς έχει συμβεί;

 

Π.Λ.: Υπάρχει κάποια δήλωση τώρα τελευταία, δεν ξέρω.

 

Α.Σ.: Είχατε κάνει μία δήλωση διευκρινιστική σε κάποια στάση σε κάποια θέση που πήρε η κυρία Τσουρή για έδρες για την περιοχή σας εκεί πέρα, αν βλέπω καλά το αρχείο μου, είναι μια δήλωση που απαντάτε στην κυρία Τσουρή.

 

Π.Λ.: Και τι λέει, γιατί δεν το θυμάμαι.

 

Α.Σ.: Μισό λεπτό να σας πω αμέσως Λέτε επί λέξει το εξής… Εντάξει ας το προσπεράσουμε αυτό και μόλις βρω το σχετικό… Κλείνοντας ήθελα να μου δώσετε λίγο μία εικόνα, ενόψει τουριστικής περιόδου, έχετε καθόλου κάποια θετική εικόνα ή τα πράγματα είναι λίγο…

 

Π.Λ.: Σας είπα και προηγουμένως ότι φέτος εμείς είμαστε πάρα πολύ κουμπωμένοι όσον αφορά την προσέλευση τουριστών. Κάποιες συζητήσεις που έκανα με κάποιους τουριστικούς πράκτορες, μου είπαν ότι ίσως σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα επίπεδα τα περσινά. Το πρόβλημά μας είναι ότι εμείς είμαστε ακριβός προορισμός τουριστών λόγω της απόστασης, λόγω του ότι το κόστος της μεταφοράς με τα αεροπλάνα είναι αρκετά  μεγάλο για έναν ο οποίος θέλει να επισκεφθεί τη Χίο και παράλληλα έχουμε πρόβλημα με τα τσάρτερ από τη βόρεια Ευρώπη, διότι δεν έχουμε αρκετά μεγάλο διάδρομο, με αποτέλεσμα τα τσάρτερ να κάνουν ανεφοδιασμό καυσίμων όταν έρχονται από τη βόρεια Ευρώπη και να κοστίζει περισσότερο στους τουρίστες η πτήση τσάρτερ για τη Χίο. Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα κάναμε μία καλή καμπάνια να φέρουμε κόσμο από τη βόρεια Ελλάδα, απ’ τη Μακεδονία, και νομίζω ότι αποδίδει αυτή η προσπάθεια. Τώρα στα πλαίσια των άγονων γραμμών υπάρχει σχεδόν καθημερινά πτήση αεροπλάνου 120 θέσεων από Θεσσαλονίκη. Ευελπιστούμε ότι θα κυμανθούμε περίπου στα περσινά επίπεδα. Αλλά είναι, νομίζω, πολύ γρήγορα ακόμη για να μπορώ να πω με βεβαιότητα κάποια αποτελέσματα.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΗ εν όψει δημοτικών εκλογών

Α.Σ.: Λοιπόν, έχω μπροστά μου τη δήλωσή σας στις 12 Απριλίου που λέει Ότι “δυσκολεύομαι πραγματικά να κατανοήσω τη σκοπιμότητα και τους στόχους που υπηρετεί η δήλωση της κυρίας Τσουρή, βουλευτή Χίου,  με την οποία αποδοκιμάζεται η πρόθεσή μου να υποβάλω υποψηφιότητα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές”. Τι ακριβώς συμβαίνει γιατί βλέπω ότι υπάρχει μία φόρτιση μέσα από τη δήλωσή σας.

 

Π.Λ.: Η κυρία Τσουρή είχε κάνει κάποια δήλωση και είχε πει ότι όταν θα έρθει η κατάλληλη ώρα, τότε θα αποφανθώ, αφού λήξουν οι διαδικασίες πώς θα γίνει με τα εσωκομματικά, πώς θα γίνει με τις προτάσεις, αφού ακόμη δεν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο και άφησε να αιωρείται ότι ίσως να μην είναι και στις προθέσεις της να με στηρίξει ως υποψήφιο δήμαρχο. Δεν ξέρω. Εγώ δεν ανακατεύομαι με τις δηλώσεις της κυρίας Τσουρή. Αυτό ακριβώς το νόημα είχε το έγγραφο το οποίο έστειλα, δεδομένου ότι εγώ προσωπικά σαν νομάρχης έχω καταξιωθεί στην κοινωνία της Χίου, πήρα ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό την τελευταία φορά που προσεγγίζει το 60%. Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι ευχαριστημένος από τη διοίκησή μου όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν γίνει πάρα πολλά έργα και στον τομέα των υποδομών. Συμπαραστεκόμαστε και είμαστε δίπλα στο πρόβλημα του κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από  πολιτικής προέλευσης και ίσως αυτό να ενοχλεί κάποιους. Πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να καταλάβουν κάτω από το πρίσμα των σημερινών συγκυριών οικονομικών και κοινωνικών ότι θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί, και να προχωρήσει ο τόπος με κάποια άτομα που γνωρίζουν τα θέματα και τα προβλήματα και έχουν την δυνατότητα να δίνουν λύσεις.

 

Α.Σ.: Δηλαδή, εσείς έχετε την πρόθεση στις προσεχείς δημοτικές εκλογές να κατέλθετε ως υποψήφιος; Γιατί από ότι καταλαβαίνω, με τον Καλλικράτη, για τον οποίο ήθελα την άποψή σας, σχετικά με τον ανασχηματισμό και την αναδιάταξη της χώρας σε περιφέρειες κλπ, εσείς σκοπεύετε να κατέβετε στις δημοτικές εκλογές, να εκτεθείτε, και σε ποιο αξίωμα;

 

Π.Λ.: Επειδή με τον Καλλικράτη κάθε νησί γίνεται και δήμος, εμείς εδώ στη Χίο, έχουμε τρία νησιά, οι Οινούσσες θα είναι ξεχωριστός δήμος, τα Ψαρά ξεχωριστός δήμος, και η Χίος, η οποία έχει σήμερα οκτώ δήμους, θα συνενωθεί σε ένα Δήμο. Είχα εκδηλώσει την επιθυμία πριν από αρκετό καιρό ότι, αν η Χίος γίνει ένας Δήμος μέσω του Καλλικράτη, τότε ήταν στις προθέσεις μου να κατέβω υποψήφιος. Αυτό λέω και σήμερα. Το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμα. Πιστεύω ότι μέσα στο Μάιο θα ψηφιστεί, οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα να τα ξαναπούμε.

 

Α.Σ.: Κύριε Λαμπρινούδη σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Π.Λ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

Κλείνοντας εμείς θα προσθέσουμε τα εξής. Χωρίς να πάρουμε το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς,  των επικριτών ή  αντίστοιχα υποστηριχτών της πρότασης για κατάργηση της visas για ένα το πολύ δυο 24ωρων για τους Τούρκους Πολίτες εμείς  παραθέσαμε και μια σειρά άλλα στοιχεία που αφορούν σε επίσης σημαντικές λεπτομέρειες που έρχονται για πρώτη φορά στην δημοσιότητα. Λεπτομέρειες που συνθέτουν αν μη τι άλλο μια πληρέστερη  εικόνα για πρόσωπα γεγονότα και καταστάσεις. Ωστόσο δεν μπορούμε ελαφρά τη καρδία να δεχθούμε εντελώς  αβασάνιστα ότι τόσες χιλιάδες άνθρωποι έλληνες πολίτες των ευαίσθητων ακριτικών νησιωτικών περιοχών μας θυσιάζουν την πατρίδα και την θέτουν σε πιθανούς κινδύνους  με ένα τέτοιο αίτημα παραμερίζοντας  οράματα, αξίες,  και ιδανικά θυσία στο βωμό του κέρδους. Αρκεί να αναφερθεί ότι σχεδόν κάθε ΣΚύριακο κατευθύονται προς τα παράλια της Μ. Ασίας περισσότεροι από 700 Χιώτες και άλλοι Έλληνες από πολλά μέρη είτε ως τουρίστες είτε ως επιχειρηματίες που αναζητούν νέους δρόμους διαφυγής εξόδου από την οικονομική ύφεση που ρίχνει βαριά την σκιά της πάνω σε  όλα τα νησιά μας  σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές, όπως πρόσφατα αποκάλυψε η τοπική μεγάλης κυκλοφορίας καθημερινή εφημερίδα Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ.

 

Περιοχές, που εμείς οι ίδιοι αν σκεπτόμαστε επιφανειακά και επιδερμικά με το πρόσχημα των εθνικών φόβων και συνδρόμων που μας κατατρέχουν, ή ακόμα χειρότερα  καλυπτόμενοι κάτω από τον μανδύα του πατριωτισμού και του εθνικά ευαίσθητου λαϊκίζουμε άλλοτε προς όφελος πολιτικής ψηφοθηρίας και άλλοτε για πρόσκαιρα  ιδιοτελή οφέλη(κυκλοφορίας πχ της εφημερίδας ή αύξησης της επισκεψιμότητας μας στην ιστοσελίδα επενδύοντας σε συγκεκριμένο target group)    αφαιρώντας μας έτσι  το μεγάλο πλεονέκτημα, δια του οποίου απλώθηκε στα μήκη και πλάτη της γης αλλά και διαχρονικά της ιστορίας ο Ελληνισμός. Το ανοιχτό και ελεύθερο εμπόριο μαζί με την αντίστοιχη ελεύθερη διακίνηση ιδεών  ήταν και θα είναι πάντοτε το ακαταμάχητο «υπέρ όπλο» μέσω το οποίου ο Ελληνισμός απλώθηκε, καταξιώθηκε, ξεχώρισε και διακρίθηκε  σε όλο τον πλανήτη αιώνες τώρα της μακραίωνης ιστορίας του.

 

Από την άλλη ουδείς αφελής μπορεί να δεχθεί, γνωρίζοντας και μια σειρά άλλων εθνικά ευαίσθητων λεπτομερειών ότι με την κατάργηση της Visas για ένα το πολύ δυο 24ωρων διευκολύνοντας και δίνοντας οικονομική ανάσα στα νησιά μας, και σε χιλιάδες οικογένειες,  που ασφυκτιούν οικονομικά,  όχι μόνο τώρα στην  παρούσα  πρωτόγνωρη δεινή  οικονομική  ύφεση ευρισκόμενοι όντας στο κατώφλι της χρεοκοπίας,  αλλά και τα προηγούμενα χρόνια από το κακό ανοργάνωτο ή και ανύπαρκτο Ελληνικό κράτος, με αυτό το αίτημα παραδίδεται η χώρα βορά σε εν δυνάμει εχθρούς(πράκτορες ή άλλα εθνικιστικά στοιχεία) που θα εισέλθουν αθρόα και κατά ορδές ωσάν βάρβαροι για να κατασπαράξουν την χώρα και ειδικότερα τα νησιά μας.

 

Τέτοιοι ισχυρισμοί μόνον αστείοι ακούγονται γνωρίζοντας πολύ καλά –ειδικά οι συνάδελφοι που ορθώς εκ μιας απόψεως άσκησαν καλόπιστη κριτική  στην στάση αυτή αλλά μάλλον επιφανειακά και επιδερμικά  με προφανή στόχο ένα και μόνον πρόσωπο και όχι όλους τους υπόλοιπους φορείς που επίσης θέτουν ως αίτημα την κατάργηση της visas για ένα ή δυο 24ωρα- ποιοι και πόσοι πράκτορες της ΜΙΤ αλωνίζουν κυριολεκτικά τις περιοχές αυτές. Λες και είναι δύσκολο σε αυτά τα παρακρατικά και εθνικιστικά στοιχεία να προμηθευθούν νομίμως  visa και να εισέλθουν στην  χώρα αλωνίζοντας και υλοποιώντας τα σχέδια τους…

 

Μετά από όσα διαβάσατε και όσα σας αποκαλύψαμε με στοιχεία, ντοκουμέντα και αποδείξεις εσείς κρίνετε  πρωτίστως εμάς,  και εσείς βγάζετε τα δικά σας  συμπεράσματα.

 

Α.Σ.