Του Ευρ. Μπίλλη, Τ. Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ

Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε, ότι αν οι τούρκοι επιστρέψουν την πόλη της Αμμοχώστου στους έλληνες της Κύπρου με την εποπτεία των ΗΕ θα επιτρέψει το άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων για την τουρκία. Δηλαδή θα αφήσει την τουρκία να προχωρεί ελεύθερα στην ΕΕ.

 Κύριε Πρόεδρε δεν έχετε προβληματιστεί γιατί οι τούρκοι κρατούν τόσα χρόνια την Αμμόχωστο νεκρή πόλη;

Την κρατούν για δόλωμα. Θα την επιστρέψουν όταν αποδεχθούμε λύση που θα οδηγεί σε τουρκοποίηση της Κύπρου.

Επίσης αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε η Αμμόχωστος μόνη της δεν το ίδιο με την Αμμόχωστο που ξέραμε. Με τον Απόστολο Βαρνάβα της, την Έγκωμη της, τη Σαλαμίνα της,  τον Άγιο Σέργιο κτλ. Τα άλλα όλα φαίνεται ότι τα χαρίζετε Κύριε Πρόεδρε.

Το πρόβλημα δεν είναι η Αμμόχωστος. Είναι όλη η Κύπρος. Να τουρκέψει και Η Κυπριακή Δημοκρατία για να την Αμμόχωστο ;;

Βεβαίως η χωρίς όρους επιστροφή της είναι ευπρόσδεκτη. Όχι όμως με όρους που καταδικάζουν όλην την Κύπρο.

Δεν  θα έχει επίσης καμμία σημασία για τους τούρκους να δώσουν κάποια στιγμή την Αμμόχωστο, όταν θα ξέρουν ότι με τη λύση που ίσως θα δεχθείτε θα ελέγχουν τα θαλάσσια σύνορα του βορρά και θα τουρκοποιήσουν όλην την Κύπρο με τις εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους που θα στελλουν και που θα διαχέονται  σε όλην την Κύπρο.

Το ίδιο θα συμβεί αν συνεχίζετε επ αόριστο, όπως θέλει ο Νταβούτογλου, τις συνομιλίες, έχοντας τις διόδους ανοικτές  με ελεύθερους τους τούρκους εποίκους να διαχέονται σε όλην την Κύπρο, Χωρίς καλά καλά να το καταλάβετε θα έχετε γίνει Αλεξανδρέττα.

 Συμπέρασμα ή σωστή λύση σύντομα ή κλείνουμε την επικοινωνία με τα κατεχόμενα. Αυτό μόνον θα τους πονέσει. Και στη συνέχεια καταγγελία παντού της τουρκίας για την κατοχή της Κύπρου με αγώνα. Όχι στην βαθμιαία τουρκοποίηση της Κύπρου. Δεν αποτελούν άλλοθι γι αυτό οι επ αόριστον με ανοικτές τις ανοικτές τις διόδους.