Της Ελενας Μπέλλη
Πρόσκληση σε πέντε Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών να επισκεφθούν τη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, η οποία έγινε δεκτή

Ελιωσε ο πάγος που συσσωρεύεται από τον Μάρτιο στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, πρώτον διότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δεν διακινδυνεύει, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, να ανεβάσει ξανά τους τόνους κατά του Ισραήλ και δεύτερον, διότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενγιαμίν Νετανιάχου, αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις αλλεπάλληλες πιέσεις και να φανεί συγκαταβατικός.
Ετσι, η χθεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνη του Μαρτίου, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακοίνωση κατασκευής νέων οικιών στη Δυτική Οχθη ακριβώς στη διάρκεια της επίσκεψης του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ. Ο πάγος στις διμερείς σχέσεις διατηρήθηκε και τον Μάιο, όταν ο Ομπάμα ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, στη σκιά βεβαίως του αιματηρού ρεσάλτο των Ισραηλινών κομάντο στον Στόλο της Ειρήνης.

Χαμογελαστοί
Αυτή τη φορά, οι φωτογράφοι είδαν τους δύο ηγέτες καθισμένους δίπλα – δίπλα και χαμογελαστούς. Όχι βεβαίως ότι υπήρξε θεματικό αποτέλεσμα στις διαβουλεύσεις που υποτίθεται θα «ξεπαγώσουν» όχι μόνον τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.«Αναμένουμε οι έμμεσες διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε απευθείας συνομιλίες», δήλωσε ο Ομπάμα, ενώ ο Νετανιάχου παρουσιάστηκε εξίσου? συγκρατημένα αισιόδοξος.

«Ελπίζω οι απευθείας διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν πολύ πριν λήξει το 10μηνο μορατόριουμ στην ανέγερση νέων οικισμών», δήλωσε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήρθε η ώρα» να ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες, εκτίμηση που είχε προαναγγείλει την Κυριακή, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, «οποτεδήποτε και οπουδήποτε».

Κρίσιμο τεστ
Ωστόσο, το κρίσιμο τεστ για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας είναι τον Σεπτέμβριο, όταν ο Νετανιάχου θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα παρατείνει το μορατόριουμ στους οικισμούς.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επέβαλε το μορατόριουμ μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον αλλά σε αυτή τη φάση, ο Νετανιάχου βρίσκεται σε διελκυστίνδα, καθώς δέχεται εξίσου ισχυρές πιέσεις από την ακροδεξιά πλευρά του κυβερνητικού συνασπισμού, κυρίως τον υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, να μην παρατείνει το μορατόριουμ.

Σε μία χειρονομία «καλής θέλησης», πάντως, ο Λίμπερμαν κάλεσε πέντε ομολόγους του από την Ε.Ε. (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) να επισκεφθούν τη Λωρίδα της Γάζας. Αποδεχόμενοι την πρόσκληση, σε κοινή επιστολή τους, οι πέντε Ευρωπαίοι χαρακτήρισαν την επικείμενη επίσκεψη «σημαντική ευκαιρία για να παρακολουθήσουν την εφαρμογή των μέτρων» προς την άρση του αποκλεισμού.

Εκπτωση φόρου στις ΗΠΑ για δωρεές στους οικισμούς
Επισήμως, το Ισραήλ ελέγχει το 1% της Δυτικής Οχθης, ανεπισήμως έχει καταλάβει το… 42%

Τουλάχιστον 200 εκατ. δολ. σε δωρεές έστειλαν την τελευταία δεκαετία στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη περίπου 40 «φιλανθρωπικές οργανώσεις» των ΗΠΑ. Αυτό αποκάλυψε η New York Times, η οποία επισημαίνει ότι τα χρήματα δωρίζονται σε σχολεία και συναγωγές αλλά και σε «νομικά αμφισβητούμενα αγαθά» όπως διόπτρες για τουφέκια ή υλικά για τη δόμηση κατοικιών, τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει την εποικιστική πολιτική του Τελ Αβίβ «εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία». Από το δημοσίευμα προκύπτει ότι αφού οι δωρεές των αμερικανικών οργανώσεων εκπίπτουν από την εφορία, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ασκεί πολιτική αντίθετη με αυτή του Λευκού Οίκου.

Η δράση των αμερικανικών οργανώσεων προσλαμβάνει πρόσθετη σημασία υπό το φως έρευνας της ισραηλινής οργάνωσης B’tselem, σύμφωνα με την οποία οι έποικοι στη Δυτική Οχθη, έχοντας καταστρατηγήσει το διεθνές και ισραηλινό δίκαιο, ελέγχουν το 42% των εδαφών, όταν η περιοχή των οικισμών καλύπτει μόνον το 1% της Δυτικής Οχθης.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ