Επιχείρηση υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου του με τη δημιουργία «ομάδας στήριξης». Το στρατηγικό σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού και οι καθημερινές επαφές με στελέχη της ΝΔ

Του Τάκη Χατζή
Τον τελευταίο μήνα το γραφείο του Κώστα Καραμανλή στην Παναγή Κυριακού έχει μετατραπεί σε κέντρο πολιτικών πρωτοβουλιών και εξελίξεων. Ο πρώην Πρωθυπουργός αναζητά τρόπους να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά και το Κυβερνητικό του έργο δημιουργώντας «ομάδα στήριξης» από παλιούς και νέους συνεργάτες του οι οποίοι θα κληθούν να υπεραμυνθούν επικοινωνιακά την κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας. Καθημερινά τον επισκέπτονται για να δηλώσουν συμμετοχή στην «επιχείρηση δικαίωση» στελέχη αλλά και πολιτικοί του φίλοι. Τα συμπτώματα δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα άσκησης ηγεμονίας στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Ο Κώστας Καραμανλής έχει αντιληφθεί πλήρως το πρόβλημα αλλά και τις επιμέρους δυσκολίες που δεν αφήνουν την Νέα Δημοκρατία να μετατραπεί(και πάλι) σε ένα νέο κυρίαρχο συγκρότημα εξουσίας αφού ήδη πατάει σε… τρεις βάρκες.

«Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ρεύμα, με κυβερνητική προοπτική, καλούμεθα να σφυρηλατήσουμε τους αστικολαϊκούς ιδεολογικούς δεσμούς του κόμματος με την κοινωνία» φέρεται να είπε ο πρώην Πρωθυπουργός σε στενούς του συνεργάτες προκειμένου να τους εξηγήσει το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονήσει για το επόμενο διάστημα.

Το τίμημα των επιλογών

Η βασική εξήγηση που κυριαρχεί σχετικά με τη απαξίωση τόσο του ιδίου όσο και της πενταετούς πολιτικής που άσκησε έχει κυρίαρχη αναφορά στον σταθερό προσανατολισμό του στην Δύση, αφού φαίνεται να έχει απαρνηθεί το πέπλο της αστερόεσσας που επι σειρά ετών σκέπαζε την ελληνική πολιτική σκηνή. Ο κ. Καραμανλής επιμένει να πιστεύει ότι η απόφαση του στο Βουκουρέστι έπληξε το γόητρο των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να πληρώσει αυτός το βαρύ τίμημα της πρωτοβουλίας του.

«Πληρώσαμε την απόφασή μας για τα Σκόπια αλλά παράλληλα δεν καταφέραμε να πείσουμε για τις αρετές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ούτε για τις αναπτυξιακές κινήσεις που κάναμε με την Ρωσία και την Κίνα. Χάσαμε παράλληλα το ηθικό μας πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ αφού σπιλώθηκαν πολλά και σημαντικά στελέχη μας» λέει στους συνομιλητές του, επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα όσα συνέβησαν αλλά και να δικαιολογήσει την βαριά ήττα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Νέα Δημοκρατία στην παρούσα τουλάχιστον φάση πάσχει από ιδεολογική ένδεια και ο κ. Καραμανλής φαίνεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί την δική του ιστορία αφού με το σύνθημα του Αβέρωφ «ανήκομεν είς την Δύσιν» έχει την βεβαιότητα ότι θα προσεγγίσει ακόμα περισσότερο τον Αντώνη Σαμαρά.

Το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού έχει ήδη συλλέξει και αποκωδικοποιήσει το έργο που παρήγαγε η Κυβέρνηση από το 2004 έως και το τέλος του 2008. Με βάσει τα συγκεκριμένα στοιχεία πασπαλισμένα με μπόλικο ιδεολογικό… grand marnier ο Κώστας Καραμανλής έχει συνθέσει μια «ομάδα στήριξης» αποτελούμενη από στενούς του συνεργάτες οι οποίοι καλούνται να υπερασπιστούν τόσο τον ίδιο όσο και το έργο του.

Τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει την ευθύνη να επικοινωνήσουν τα κυβερνητικά πεπραγμένα(2004-2008) είναι κατά κύριο λόγο οι –σχεδόν- καθημερινοί συνομιλητές του πρώην Πρωθυπουργού. Βασικό συντονιστικό ρόλο στην «ομάδα στήριξης» έχει ο Βαγγέλης Αντώναρος ο οποίος θεωρείται από τους πλέον πιστούς «καραμανλικούς». Αλλά ο άνθρωπος που ο Κώστας Καραμανλής συμβουλεύεται για όλα δεν είναι άλλος από τον Πέτρο Μολυβιάτη, με τον οποίο συναντάται πολύ συχνά αλλά και μιλάει μαζί του τηλεφωνικά καθημερινά.

Στα θέματα οικονομίας φαίνεται να έχει αναλάβει την ευθύνη ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου ενώ για ζητήματα Ανάπτυξης οι κ. κ. Κωστής Χατζηδάκης και Γιώργος Βλάχος.

Ο κ. Καραμανλής θεωρεί τον Νίκο Δένδια έναν από του καλύτερους πολιτικούς της νέας γενιάς και σχεδόν καθημερινά ενημερώνεται για ζητήματα Δικαιοσύνης αλλά και για την πορεία των εξεταστικών επιτροπών από τον πρώην Υπουργό του.

Από τη «ομάδα» δεν λείπει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον οποίο έχει ζητηθεί να επιχειρήσει τακτικότερες εμφανίσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Σταθερός συνομιλητής του πρώην Πρωθυπουργού είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος διατηρεί ατύπως τον ρόλο που είχε και επι Κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος θεωρείται από τους βασικούς εισηγητές των πολιτικών πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει ο κ. Καραμανλής στο μέλλον. Παρόμοιο ρόλο έχει στην «ομάδα» και ο Δημήτρης Σιούφας.

Στο περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ανήκει και ο πρώην υφυπουργός κ. Χρήστος Ζώης.

Τακτικοί επισκέπτες στην Παναγή Κυριακού είναι και οι κ.κ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Γιάννης Τραγάκης, Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. Καραμανλής έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τον κ. Μεϊμαράκη ενώ με τον κ. Ρουσόπουλο μιλάει στο τηλέφωνο σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα.