Τη βούλησή τους για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίοι είχαν συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη του κ. Νετανιάχου, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα και ενδεικτική, όπως ανέφερε, των φιλικών σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα.
 
Στη συνέχεια επισήμανε πως συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις τόσο των αρμόδιων για τον τουρισμό αξιωματούχων όσο και των υπουργών Οικονομίας προκειμένου να οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις επιχειρηματιών.
 
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην άμεση απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, κάνοντας λόγο για θετική εξέλιξη.
 
Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, επισήμανε πως η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν αμεσα απευθείας διαπραγμεύσεις.
 
Από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχής» που βρίσκεται στην Αθήνα, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στη χώρα μας.
 
Πρόσθεσε πως αυτή η συνάντηση θα φέρει τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά στα θέματα τεχνολογίας, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υδάτινων πόρων, θέματα επενδύσεων, ενώ σημείωσε πως με τον κ. Παπανδρέου μίλησαν και για συνεργασία σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και στον τουρισμό.
 
Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Νετανιάχου υπογράμμισε πως η οικονομική συνεργασία μας είναι για καλό και των δύο κρατών, ενώ χαρακτήρισε «πολύ δύσκολες» και «πολύ γενναίες» τις αποφάσεις που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση.
 
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα βοηθήσει όσο μπορεί στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
 
 
Οι δηλώσεις των δυο ηγετών μετά την συνάντησή τους έχουν ως εξής:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλησπέρα σας.

Πριν από λίγες εβδομάδες είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ επισήμως το Ισραήλ και είμαι σήμερα ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, κ. Netanyahu, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου να επισκεφτεί την Ελλάδα. Μάλιστα, τόσο σύντομα, μετά την τελευταία μας συνάντηση στο Ισραήλ. Αυτή η επίσκεψη αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στη χώρα μας, κάτι που είναι ενδεικτικό των φιλικών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ καθώς και της αμοιβαίας θέλησής μας να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Είμαι βέβαιος ότι, η επίσκεψη αυτή θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε περαιτέρω τη διμερή συνεργασία μας, όπως βεβαίως και την συνεργασία στην ευρύτερη περιφέρεια, ειδικότερα σε τομείς όπως – ενδεικτικά συζητήσαμε κατά τη συνάντησή μας – των επενδύσεων, του τουρισμού και της ενέργειας.

Θα συνεισφέρει, παράλληλα, στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία επιχειρηματικών συμπράξεων σε τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, οι τεχνολογίες ύδατος, η αφαλάτωση. Μάλιστα, είπαμε και αποφασίσαμε τα δύο αρμόδια για τον τουρισμό Υπουργεία, να έρθουν σε επαφή για την προώθηση της τουριστικής συνεργασίας, όπως επίσης και οι Οικονομικοί Υπουργοί, Οικονομικών και Οικονομίας, ώστε να οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις επιχειρηματιών από το Ισραήλ στην Ελλάδα και αντιστρόφως, για συνεργασία σε πολλούς τομείς.

Να προωθήσουμε επενδυτικές πρωτοβουλίες και τη συνεργασία μας σε τεχνολογίες αιχμής, αλλά και την καινοτομία, όπου βεβαίως το Ισραήλ είναι πολύ μπροστά, κάτι που χρειαζόμαστε και στην Ελλάδα, καθώς και τη συνεργασία μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επίσης στο χώρο των γεωργικών – αγροτικών νέων τεχνολογιών και σε όλους τους άλλους τομείς, όπως βεβαίως και στον τομέα της ασφάλειας.

Γι’ αυτό έχουμε αποφασίσαμε και συστήνουμε μεικτή Επιτροπή Ελλάδας και Ισραήλ, ώστε να διερευνήσουμε και να προωθήσουμε τη συνεργασία μας συστηματικά και στρατηγικά.

Θέλω να τονίσω επίσης, πηγαίνοντας σε ένα άλλο θέμα, ότι η άμεση και άνευ προϋποθέσεων απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων τα οποία συμμετείχαν στο στολίσκο της 31ης Μαΐου, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Γενικότερα, τα βήματα που έχει κάνει η Ισραηλινή Κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει την κυκλοφορία αγαθών προς τη Λωρίδα της Γάζας είναι θετικά και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανακούφιση του Παλαιστινιακού λαού.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία και θα συνεχίσουμε βεβαίως τη συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό. Υποστηρίζουμε τις διεξαγόμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, πιστεύουμε, όμως, ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, διότι πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο λυσιτελέστερος τρόπος, για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και διαρκής ειρήνη και να διασφαλιστεί βεβαίως και η ασφάλεια του Ισραήλ.

Για μας, για την Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα για την περιοχή είναι ζωτικής σημασίας η υπόθεση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας η Ελλάδα είναι πρόθυμη, κ. Πρωθυπουργέ, να συμβάλλει κατά τρόπο που θα κρινόταν χρήσιμος.

Να καλωσορίσω και πάλι εσάς και τη σύζυγό σας στην Ελλάδα, σε αυτή την επίσημη επίσκεψη. Είμαι σίγουρος ότι, θα είναι πολύ παραγωγικές οι συνομιλίες μας, όπως ήταν και στο Ισραήλ. Και πάλι καλωσορίσατε.

Β. NETANYAHU: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Παπανδρέου. Τον τελευταίο μήνα συναντηθήκαμε στο Ισραήλ και πραγματικά ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού, του κ. Γιώργου Παπανδρέου, και σήμερα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα.

Το κράτος του Ισραήλ έχει ιδρυθεί εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, αλλά είναι η πρώτη επίσκεψη Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ελλάδα. Και θα ήθελα να πω ότι η αμοιβαία αυτή επίσκεψη, η δική σας στο Ισραήλ και η δική μου στην Ελλάδα, είναι πραγματικά δύο επισκέψεις οι οποίες αποτελούν επιστέγασμα συνεργασίας δύο μεγάλων λαών, με μεγάλη ιστορία.

Και από το παράθυρο του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένω, εδώ στην Αθήνα, βλέπω την Ακρόπολη και αυτό πραγματικά αποτελεί τη βάση του δυτικού πολιτισμού. Και θα έλεγα επίσης, ότι από το γραφείο μου στην Ιερουσαλήμ βλέπω την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, η οποία όπως και η Αθήνα αποτελούν πρότυπο του δυτικού πολιτισμού.

Και θα έλεγα επίσης, ότι οι δύο λαοί μας, οι οποίοι είναι και αρχαίοι λαοί αλλά και μοντέρνοι λαοί, είναι έτοιμοι να συνεργαστούν για να κάνουν ακόμα πιο ισχυρές τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ σε πάρα πολλούς τομείς, όπως στον οικονομικό τομέα για παράδειγμα, όπου μιλάμε για ένα ουσιαστικό πρόγραμμα το οποίο πιστεύω ότι με αυτή την επίσκεψη θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά σε πολλούς τομείς.

Δηλαδή, όπως στα θέματα τεχνολογίας, στα θέματα εκμετάλλευσης υδάτινων πόρων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε θέματα επενδύσεων, με την παρουσία εδώ Ισραηλινών επιχειρηματιών, οι οποίοι πρόκειται να έρθουν σύντομα για να αναπτύξουν αυτά τα θέματα.

Επιπλέον, θα ήθελα να πω ότι θέλουμε να συνεργαστούμε και στον τομέα του τουρισμού, διότι ξέρω ότι πάρα πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτονται την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να την επισκέπτονται και θα έρθουν και φέτος πάρα πολλοί Ισραηλινοί και πιστεύω και είμαι πεπεισμένος ότι, θα βρουν εδώ μία χώρα πολύ ενδιαφέρουσα, πολύ όμορφη.

Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, είπε κάτι το οποίο με εντυπωσίασε, ότι εάν προσθέσετε όλες τις ακτές που έχει η Ελλάδα, θα φτάσετε περίπου να περικυκλώσετε την Αφρική και πραγματικά έτσι είναι. Και συζητήσαμε επίσης με τον κ. Πρωθυπουργό, τη δυνατότητα να φέρουμε επισκέπτες τουρίστες και στην Αθήνα και στην Ιερουσαλήμ από άλλες χώρες, οι οποίοι θα θέλουν να επισκεφτούν και τις δύο αυτές πόλεις, που αποτέλεσαν ουσιαστικά το λίκνο του δυτικού πολιτισμού.

Μιλήσαμε, επίσης, και για τη συνεργασία μας σε θέματα άμυνας, θέματα πάρα πολύ σημαντικά και για τις δύο χώρες, όπως και θέματα ασφάλειας, δεδομένου ότι θέλουμε μία Μέση Ανατολή σίγουρη, ασφαλή, αλλά πάνω απ΄ όλα, ειρηνική Μέση Ανατολή.

Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό, τον κ. Παπανδρέου, για τα βήματα τα οποία εμείς πραγματοποιούμε για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε απευθείας συνομιλίες με τους Παλαιστινίους. Ελπίζω αυτό να έχει επιτυχία και χαίρομαι που η Ελλάδα υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Ο Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου και εγώ αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, για να μπορέσουμε να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ σε αυτές τις πρωτοβουλίες.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά, εξ ονόματος της συζύγου μου Sarah, και εκ μέρους της αποστολής μου για όλη την υποδοχή, η οποία αναμφισβήτητα προάγει και βοηθάει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

Ελπίζω αυτή η συνάντηση να αποτελέσει την πρώτη από πολλές άλλες, οι οποίες θα μπορέσουν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες και σε δύο αρχαίους λαούς, που όμως έχουν μεγάλο μέλλον το οποίο ανοίγεται μπροστά τους.

Πραγματικά εύχομαι να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία μεταξύ μας, μετά από αυτή την πολύ εγκάρδια υποδοχή. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, σας ευχαριστούμε για την υποδοχή. Είμαι πεπεισμένη ότι είχατε μία πολύ καλή συνάντηση μεταξύ σας και πολύ σημαντική επίσης, αλλά όπως ξέρετε εμείς στο Ισραήλ πάντα έχουμε πράγματα τα οποία θεωρούμε πολύ σημαντικά και γι’ αυτό με την άδειά σας θέλω να απευθύνω μία ερώτηση στον Πρωθυπουργό, στον κ. Benjamin Netanyahu.

Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις επικείμενες συνομιλίες, αν αυτές θα γίνουν στην Ουάσιγκτον ή στο Κάιρο και τι είναι αυτό το οποίο αναμένετε από αυτές τις συνομιλίες;

Β. NETANYAHU: Εδώ και ενάμισι χρόνο προσπαθώ να έχω απευθείας συναντήσεις, χωρίς εκ των προτέρων ατζέντα με την Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτή η πρωτοβουλία πραγματικά, αυτή εξέλιξη είναι σημαντική και πιστεύω ότι έχουμε πολλά πράγματα για τα οποία θα συνομιλήσουμε.

Σε ορισμένα συμφωνούμε, σε άλλα ενδεχομένως όχι, αλλά το βασικό θέμα κατά την άποψή μου και το οποίο θα συμβεί τις επόμενες ημέρες είναι ότι ανοίγει μία διαπραγμάτευση για την ειρήνη, χωρίς εκ προοιμίου να έχουμε μία ατζέντα. Θα ήθελα όμως να πω ότι πρέπει να έχουμε υπομονή, βεβαίως δεν χρειάζεται να περιμένουμε ούτε πάρα πολλούς μήνες ούτε πολλά χρόνια, πιστεύω ότι με λίγη υπομονή θα δείτε αποτέλεσμα. Υπομονή, και πραγματικά θα δείτε αποτελέσματα.

Εμείς, επειδή ρωτήσατε, να πω ότι, μπορούμε να πάμε στο Κάιρο, μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον, μπορούμε να μεταφερθούμε σε οποιοδήποτε σημείο για να μπορέσουμε να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτήν την πρωτοβουλία κι ελπίζω ότι όλα θα έχουν μία θετική εξέλιξη. Αυτή είναι και η άποψή μου και αυτό πιστεύω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό ποιες είναι οι προοπτικές, μετά από τις δύο συναντήσεις που είχατε οι δύο Πρωθυπουργοί σε πολύ σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα.

Και μία ακόμα, κι αν θέλει να απαντήσει και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ σε αυτή την ερώτηση, αλλά και να μας κάνει ένα σχόλιο για τις προσπάθειες που γίνονται από την Ελλάδα για έξοδο από την κρίση, τις προσπάθειες που γίνονται από την Ελληνική Κυβέρνηση για την ελληνική οικονομία, τις δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλει ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, έτσι ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, αλλά και ποιες είναι οι προοπτικές για ταχεία έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι, είμαστε στην ίδια γειτονιά, και η Ελλάδα έχει ζωτικό συμφέρον να δει τις ειρηνευτικές διαδικασίες να ευοδώνονται, να υπάρχει πρόοδος και τελικά να έχουμε δύο κράτη, όπου το Ισραήλ, να αισθάνεται πραγματικά και να είναι ασφαλές, με ένα Παλαιστινιακό Κράτος βιώσιμο, δημοκρατικό και φιλικό δίπλα στο Ισραήλ.

Θέλουμε, λοιπόν, να συμβάλλουμε και ως μέλος της γειτονιάς, αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αυτή την προσπάθεια, που όπως είπα είναι ζωτικής σημασίας, και για την ασφάλεια της περιοχής, αλλά και για την οικονομία της περιοχής.

Θεωρώ όμως ότι, η Ελλάδα έχει πάντα παραδοσιακές σχέσεις με τους γειτονικούς λαούς, έχουμε πολλές γειτονικές φιλικές σχέσεις και παραδοσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και με τον Παλαιστινιακό λαό. Θεωρώ, όμως, ότι είχαμε και έχουμε μεγάλα περιθώρια εμβάθυνσης και ανάπτυξης των σχέσεών μας με το Ισραήλ.

Είναι, λοιπόν, αυτές οι δύο συναντήσεις ιστορικής σημασίας για τις δύο χώρες μας,  και μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις αυτές, να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς, όπως είπε και Πρωθυπουργός ο κ. Νetanyahu, και όχι μόνο να εμβαθύνουμε αυτές τις σχέσεις, αλλά να συμβάλλουμε και εμείς στην ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία και ειρήνη που ωφελεί όλους μας.

Είναι, λοιπόν, ένα πολύ σημαντικό παραγωγικό βήμα αυτές οι δύο επίσημες επισκέψεις.

Β. NETANYAHU: Εγώ θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ είναι για το καλό και των δύο κρατών.

Ξέρω ότι εσείς κ. Πρωθυπουργέ αναγκαστήκατε να πάρετε αποφάσεις πολύ δύσκολες, πολύ γενναίες και το λέω αυτό από προσωπική γνώση και το λέω μετά λόγου γνώσεως, διότι υπήρξα Υπουργός Οικονομικών πριν από κάποια χρόνια στη χώρα μου και αναγκάστηκα να πάρω κι εγώ κάποιες δύσκολες και γενναίες αποφάσεις και ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό.

Αλλά θα ήθελα να υποσχεθώ ότι εμείς από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε για την οικονομική ανάπτυξη, διότι ουσιαστικά αυτή είναι η λύση στην κρίση. Υπάρχουν λοιπόν δύο χώρες, που βρίσκονται η μια δίπλα στην άλλη και μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα στον οικονομικό τομέα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το πράξουμε αυτό.

Πιστεύω ότι σαν ηγέτες των δύο χωρών μπορούμε να δώσουμε το εναρκτήριο λάκτισμα, ώστε να μπορέσει αυτή η συνεργασία τόσο στον οικονομικό όσο και στον τεχνολογικό τομέα, να λάβει σάρκα και οστά. Και πιστεύω, επίσης, ότι μπορούμε να βοηθήσουμε με τον τρόπο αυτό την Ελλάδα και την οικονομία της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το Ισραηλινό Ραδιόφωνο μια ερώτηση.

Κάτι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία και θα ήθελα να ρωτήσω, εάν αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία σήμερα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην περιοχή και αν αυτό μπορεί να δημιουργήσει έκρηξη στην περιοχή. Γιατί ακούσαμε εδώ ότι πρόκειται να γίνει κάποια Επιτροπή και οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ θα γίνουν σχέσεις στρατηγικής σημασίας.

Άρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν η συνάντηση εδώ και αυτή η προοπτική δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις σας με την Τουρκία και αν και κατά πόσον οι σχέσεις με την Ελλάδα πραγματικά έρχονται να δημιουργήσουν το αντίπαλο δέος στις σχέσεις σας με την Τουρκία.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές σχέσεις με άλλες διμερείς ή και πολυμερείς συνεργασίες που έχει η χώρα μας. Η σχέση Ελλάδας – Τουρκίας και η σχέση Ισραήλ – Τουρκίας δεν θεωρούμε ότι είναι ανταγωνιστική των σχέσεων που αναπτύσσουμε εμείς, η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Μάλιστα, θεωρώ ότι, παρόμοια άποψη έχει και ο Πρωθυπουργός, ο κ. Netanyahu. Η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη, για τις καλές γειτονικές σχέσεις και βεβαίως για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή και είναι αρκετά.

Και βεβαίως, γνωρίζετε ότι διαχρονικά έχουμε προβλήματα με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία, υπάρχει το Κυπριακό, υπάρχουν οι διμερείς σχέσεις που έχουν κατά καιρούς οξυνθεί, αλλά η διάθεση που υπάρχει είναι να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις, βασισμένες σε κοινές αρχές, στο σεβασμό, ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου, αλλά και στο σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και κεκτημένων, που σημαίνει το σεβασμό των συνόρων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θρησκευτικών δικαιωμάτων, σειράς ζητημάτων τα οποία είναι γνωστά σε ό,τι αφορά την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύω λοιπόν ότι, είναι βασικό να διατηρηθεί αυτή η πορεία, αλλά παράλληλα να κατανοήσει και η Τουρκία ότι χρειάζεται να παίξει και αυτή ένα ρόλο με τον οποίο θα δείχνει τον σεβασμό της στην ευρύτερη περιοχή, στους λαούς της περιοχής, στις χώρες της περιοχής, με έναν τρόπο ώστε να μπορούμε να εμπεδώσουμε ακριβώς σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας.

Β. NETANYAHU: Εγώ συμφωνώ απολύτως με κάθε λέξη που είπε ο Πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου. Εδώ βρισκόμαστε για να ενισχύσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Άρα νομίζω ότι, εάν δεν το πράξουμε θα είναι κάτι αφύσικο. Το να είμαστε εδώ για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας πιστεύω ότι είναι κάτι φυσικό. Το γεγονός ότι αυτό δεν υπήρξε μεγάλη δραστηριότητα όλο αυτόν τον καιρό, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το αναπτύξουμε.

Όσον αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία, βεβαίως εμείς ενδιαφερόμαστε να κάνουμε καλύτερες τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αλλά καταλαβαίνετε ότι, είναι σαφές ότι, εμείς ενδιαφερόμεθα να έχουμε σχέσεις καλής συνεργασίας με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, τον οικονομικό, τον αμυντικό και όλους τους άλλους τομείς που εξηγήσαμε και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει.

Ξέρετε, στις σημαντικότερες χώρες του κόσμου οι ηγέτες μοιράζονται τις απόψεις τους με τις συμβίες τους, με τις συζύγους τους. Έτσι κάνω κι εγώ, μιλάω πολύ συχνά με τη γυναίκα μου για θέματα που αντιμετωπίζουμε, πώς να λύσουμε το ένα θέμα, τι να κάνουμε στο άλλο θέμα και πραγματικά οι ηγέτες το κάνουν αυτό.

Και πρέπει να πω ότι, η σύζυγός μου είναι παιδοψυχολόγος και για δέκα χρόνια πραγματικά συνεργαζόταν με παιδιά και κοίταζε πως θα μπορούσε να βοηθήσει παιδιά και τις οικογένειές τους και να δώσει λύση στα προβλήματα, άρα ουσιαστικά και εκείνη είναι φυσικό να μπορέσει να δώσει λύσεις σε προβλήματα.

Και πραγματικά, πράγματα που βγαίνουν από την καρδιά μπαίνουν ξανά στην καρδιά και μπαίνουν στην καρδιά πολλών άλλων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου απευθύνεται και στους δύο. Έχετε πραγματοποιήσει μία σειρά επαφών με Αραβικές ηγεσίες, υπάρχει μία σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ με επαφές πολύ υψηλού επιπέδου και με ιδιαίτερο συμβολισμό. Με την ολοκλήρωση αυτού του πρώτου κύκλου, ποια βλέπετε να είναι προοπτικά η θέση της Ελλάδας στην περιοχή και ποια η πολιτική που θέλει να ασκήσει η χώρα μας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί για πολλές δεκαετίες από συγκρούσεις, πολλές φορές, είτε από πολέμους είτε από εχθροπραξίες, είτε από απειλές χρήσης βίας.

Εμείς θέλουμε μια ειρηνική Μεσόγειο, που θα διέπεται από τις καλές σχέσεις όλων των χωρών στην περιοχή, διότι μια τέτοια Μεσόγειος είναι μια Μεσόγειος προς όφελος των πολιτών μας, των λαών μας, της οικονομίας μας, του πλούτου και του πολιτισμού που έχει αυτή η περιοχή και πιστεύω ότι, η Ελλάδα αυτό μπορεί να συμβολίσει και σε αυτό μπορεί να συμβάλει.

Δεν λέμε μεγάλα λόγια για τον ρόλο της Ελλάδας, διότι θεωρούμε ότι ο ρόλος μας δεν είναι να μιλάμε πολύ για  αυτόν, αλλά να πράττουμε περισσότερο. Να βοηθήσουμε πραγματικά, να είμαστε χρήσιμοι, στην προσέγγιση των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, του αραβικού κόσμου με την Ευρώπη, με το Ισραήλ, με την ευρύτερη περιοχή.

Θέλουμε να δούμε την ειρηνευτική διαδικασία να προωθείται και να πετυχαίνει και, όπως έχω πει, σε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε, σε ό,τι μπορούμε να συμβάλουμε, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε. Ο στόχος μας νομίζω εδώ είναι κοινός. Να υπάρξει το συντομότερο μια λύση για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ώστε και στο Ισραήλ να αισθάνονται σίγουροι, ασφαλείς και βεβαίως και ο Παλαιστινιακός λαός να έχει την πατρίδα του, μια βιώσιμη πατρίδα που θα δώσει τέλος σε μια περιπέτεια πολλών δεκαετιών.

Σ’ αυτό θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και το έχω πει και στον Πρωθυπουργό, τον κ. Νetanyahu, αλλά βεβαίως, όπως είπα, χωρίς πολλά λόγια αλλά με πράξεις.

Β. NETANYAHU: Υπάρχει, νομίζω, μια συμμαχία αυτών που επιδιώκουν την ειρήνη και τη μετριοπάθεια.

Η συμμαχία αυτή είναι πολύ ευρύτερη από ότι φαντάζεται κανείς εκ πρώτης όψεως. Ξεπερνά τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές. Συμπεριλαμβάνει και τρίτες χώρες και το Ισραήλ, πολύ περισσότερες αραβικές χώρες από ό,τι αντιλαμβάνεται κανείς συνήθως. Συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα και άλλες καλοπροαίρετες χώρες της περιοχής.

Ελπίζουμε ότι, θα διευκολύνει την πρόοδο στις απευθείας συνομιλίες που όπως σας είπα, ελπίζω να ξαναρχίσουν χωρίς προϋποθέσεις με τους Παλαιστινίους και να τους δώσει μια ώθηση. Αυτή είναι πιστεύω η επιθυμία όλων όσοι επιθυμούν τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

Και θέλω να προσθέσω και την ευημερία. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα και όλα στηρίζουν το ένα το άλλο. Αυτό είναι ακριβώς το είδος των θεμάτων που συζητήσαμε ο κ. Παπανδρέου κι εγώ, ούτως ώστε να προωθήσουμε τα κοινά αυτά συμφέροντα και για τις δυο χώρες μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Είναι ευπρόσδεκτη λοιπόν η υποστήριξή σας και θέλω για μια ακόμα φορά να σας ευχαριστήσω για την καταπληκτική αυτή φιλοξενία. Είναι πάρα πολύ ευχάριστο να βρίσκεται κανείς εδώ και να αισθάνεται αυτά τα αισθήματα φιλίας, την ειλικρίνεια, την επιθυμία για βοήθεια, την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.