Από την αυριανή έκδοση των “Αποκαλύψεων”

Tου Θ. Οικονομόπουλου

«Ακόμη και οι ’’τροϊκανοί’’ επισημαίνουν πώς δεν μπορεί να συνεχίσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι να πληρώνουν το μάρμαρο…»

ΠΑΡΑ ΤΟ γεγονός ότι συνεχίζονται τ’ απόνερα των Greek statistics (μας ήρθε από τις Βρυξέλλες, με χρονοκαθυστέρηση, το μαντάτο πως το έλλειμμα του 2009 δεν ήταν 13,6% αλλά σκαρφαλώνει στο 15%, και το χρέος «τσιμπάει» περί τις 7 μονάδες -άς είναι καλά η «ειλικρίνεια» της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, που είχε εμπνευσθεί και την «απογραφή»!), είναι αλήθεια πώς τις τελευταίες μέρες «έξω, πάμε καλά…».

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ καλύτερα. Η Moody’s, που πριν από μερικούς μήνες μας καταβαράθρωνε στις αξιολογήσεις της, σήμερα μας ανεβάζει. Ο ένας μετά τον άλλο (πρωθυπουργό, υπουργό Οικονομικών, ανώτατο αξιωματούχο της Ευρώπης) δηλώνουν το «θαυμασμό» και την έκπληξή τους επειδή η Ελλάδα «τα καταφέρνει» και διαψεύδουν μετά βδελυγμίας όποια σενάρια για επερχόμενη χρεοκοπία μας διακινούνται στο διεθνή Τύπο. Η Κίνα έχει κυριολεκτικά «ξετρελαθεί» μ’ εμάς, προθυμοποιείται ν’ αγοράσει ελληνικά ομόλογα με λογικό επιτόκιο. Οι σεΐχηδες στριμώχνονται στην ποδιά μας για επενδύσεις. Τα spreads, δειλά αλλά ευκρινώς, αρχίσουν ν’ αποκλιμακώνονται…

ΕΞΩ ΠΑΜΕ καλά -μέσα; Δίχως αμφιβολία, για να επιτευχθεί η απαρχή της πολυπόθητης ανάπτυξης, σε μια χώρα βαλτωμένη όπως η δικιά μας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βελτίωση (αφού πρώτα σταματήσει η κατρακύλα τους…) των δημοσιονομικών. Και προς την κατεύθυνση αυτή, της δημοσιονομικής εξυγίανσης, μ’ όλες τις πρωτοφανείς καθυστερήσεις, ολιγωρίες, πισωγυρίσματα, σφάλματα, ανώφελους «νεωτερισμούς», από κάποια στιγμή και μετά φάνηκε να κινήθηκε η κυβέρνηση. Παράτησε τα προεκλογικά γλειφιτζούρια για «αυξήσεις μισθών πάνω από τον προϋπολογισμό», πήρε πίσω το «λεφτά υπάρχουν…», ξέχασε τις «πράσινες εμμονές» περί του… «εγκλήματος εκμετάλλευσης του Ελληνικού…», κι άρχισε να σκέφτεται και να ενεργεί ρεαλιστικά. Ως κυβέρνηση, κι όχι ως σωματείο… ιδεολογικού προβληματισμού.

ΑΛΛΑ το έπραξε στρεβλά. Εστίασε τις προσπάθειες  συμμαζέματος των δημοσιονομικών μόνο στις απολύτως απαραίτητες (κι εύκολες…) περικοπές δαπανών πού αφορούσαν  τους μισθωτούς και συνταξιούχους, τα συνήθη «φορολογικά υποζύγια». Καθυστερεί εγκληματικά στον ουσιαστικό περιορισμό της κρατικής σπατάλης και τον περιορισμό του αχανούς πελατειακού κράτους. Αδράνησε προκλητικά στον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού -«έμεινε» στις επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις για τους «σκαφάτους» και τους «μεγαλογιατρούς», που παραμένει άγνωστο αν τελικά… κλήθηκαν στο ταμείο! Και -το σημαντικότερο- αύξησε δραματικά και «μονόπαντα» τους φόρους, ιδίως τους άδικους έμμεσους. Μείωσε έτσι την κατανάλωση, πάγωσε την αγορά, έκλεισε επιχειρήσεις, αύξησε κατακόρυφα την ανεργία -και φυσικά… δεν κατόρθωσε να εισπράξει φόρους!

ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙ κανείς την (κι αυτή με δραματική κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου…) απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, στην πραγματικότητα η σημερινή κυβέρνηση δεν πήρε κανένα αναπτυξιακό μέτρο -ας σκεφθούμε μόνο την προκλητική καθυστέρηση παρουσίασης του νέου αναπτυξιακού νόμου! Κι έρχεται τώρα με το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2011, να… επιβεβαιώσει την «εμμονή» της στη φοροεισπρακτική λογική, στραγγίζοντας ακόμη περισσότερο τους ήδη στραγγισμένους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Με την αύξηση του ΦΠΑ, για ν’ αυξήσει τα δημόσια έσοδα που… απέτυχε να εισπράξει με την προηγούμενη φορολογική επιδρομή, η οποία νέκρωσε την αγορά! Κοντά στα 7 δισ. οι (προβλεπόμενοι, απλώς -να δούμε το ταμείο…) επιπλέον φόροι, απονέκρωση της (κινητήριας της οικονομίας…) οικοδομής με την αύξηση των «αντικειμενικών» (που… απλώς θα ανεβάσουν στα ύψη καμιά 30αριά φόρους οι οποίοι εξαρτώνται από αυτές -χωρίς την παραμικρή αναπτυξιακή «κίνηση»!), μ’ αποτέλεσμα ακόμη και οι «τροϊκανοί» να επισημαίνουν πως «δεν μπορεί να συνεχίσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι να πληρώνουν το μάρμαρο…».

ΚΑΛΟΙ οι «αριθμοί» -μόνο που πίσω τους υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι! Κι όταν από την πίκρα, την απογοήτευση, την οργή ξεσηκωθούν, κανένα… «σχέδιο» δεν θα μπορεί να εφαρμοσθεί…