Του Κώστα Βενιζέλου 

ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ πληροφορίες ότι η Άγκυρα ενδέχεται να προβεί σε κινήσεις στο Κυπριακό ενόψει της αξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας το Δεκέμβριο από την Ε.Ε. Ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτό το σενάριο επανέρχεται συχνά και σκοπίμως, όπως το 2004 με το περιβόητο χάρτη που θα παρουσίαζε ο Ερντογάν στο Μπούργκενστοκ, χωρίς αυτό να γίνει ποτέ.

Πρόσφατα Τούρκος ΥΦΕΞ είχε δηλώσει πως αναμένονται τις επόμενες ημέρες κινήσεις στο Κυπριακό χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Στη λογική αυτή κινήθηκε και η χθεσινή τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος υπέδειξε πως πολλές φορές στο παρελθόν έγινε λόγος για τουρκικές ενέργειες, που εξαγγέλθηκαν παρασκηνιακά αλλά ποτέ δεν έγιναν. Ο κ. Στεφάνου ρωτήθηκε κατά πόσο η Λευκωσία αναμένει κάποια κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία, όπως άνοιγμα μέχρι το Δεκέμβριο ενός λιμανιού της, ή κάποια κίνηση που αφορά στην Αμμόχωστο. Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «κατά καιρούς ακούγονται και λέγονται διάφορα που πολλές φορές αποδεικνύονται και ως μη βάσιμα. Εάν η Τουρκία θέλει να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης -που στην ουσία δεν θα είναι κίνηση καλής θέλησης αλλά ανταπόκριση σε αυτό που επιβάλλεται να κάνει σύμφωνα με το τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει και έχει βάλει την υπογραφή της κάτω από αυτές τις δεσμεύσεις- είναι να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα που δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα». Στην Αθήνα αναμένονταν χθες βράδυ ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, προκειμένου να λάβουν μέρος στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή.

Σημειώνεται ότι από το γραφείο του Ερντογάν προ ημερών είχε ανακοινωθεί ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει «εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων σε διμερή και πολυμερή θέματα» με τον ομόλογό του. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισκέπτεται την Αθήνα αποδεχόμενος πρόσκληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για να λάβει μέρος στη Διάσκεψη με θέμα την «Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο».

Εξάλλου, ο Τούρκος Πρόεδρος Γκιουλ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι επιθυμούν όπως «Ε/κ και Τ/κ ζουν ειρηνικά στο νησί και ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος». Επεσήμανε ότι «η χώρα του, ως εγγυήτρια δύναμη, θα στηρίξει κάθε συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι Τ/κ με τους Ε/κ».
Παρέμβαση Ράσμουσεν στην κυπρο-τουρκική διαφορά

Ο Γ.Γ.του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, είχε επαφές στην Αθήνα, στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρωτεύουσες κρατών – μελών της Συμμαχίας, καθώς προετοιμάζει, με εντατικούς ρυθμούς, τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα στις 19-20 Νοεμβρίου.

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι λογικό να προωθηθούν σχέσεις με μία χώρα που θέτει βέτο στην ένταξη ενός κράτους – μέλους της ΕΕ σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ απάντησε ότι αυτός είναι ένας στόχος που πρέπει να αντιμετωπιστεί «σόρροπα» και σημείωσε ότι υπάρχει ένα «πρόβλημα συμμετοχής» και από τις δύο πλευρές.

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι «μέχρι τώρα η Ε.Ε., δεν μπόρεσε να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της για να συνεργασθεί η Τουρκία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Άμυνας και ούτε μπόρεσε να συνάψει με την Τουρκία συμφωνία ασφαλείας. Ταυτόχρονα η Τουρκία δεν έχει ακριβώς αποδεχθεί ότι η ΕΕ αποτελείται από 27 κράτη-μέλη», υπογράμμισε. Αυτό είναι το πρόβλημα «συμμετοχής που έχουμε και από τις δύο πλευρές», είπε ο κ. Ράσμουσεν, παροτρύνοντας την ΕΕ να προχωρήσει σε αυτό το Σύμφωνο με την Τουρκία και ταυτόχρονα την Άγκυρα να παραδεχθεί ότι η συνεργασία ΕΕ με το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνεται και με τα 27 κράτη -μέλη.
Ο Γ.Γ. συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Παπανδρέου και τον ΥΠΕΞ, Δρούτσα. 
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ