Η εκλογική νίκη των Ρεπουμπλικάνων της περασμένης εβδομάδας, μπορεί να τροφοδοτήθηκε κυρίως από την αντίθεση στην οικονομική και εσωτερική πολιτική του Ομπάμα, όμως μάλλον θα έχει και δυσμενείς συνέπειες στην εξωτερική του πολιτική, που εστίαζε στη στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία.

Προκειμένου να προχωρήσει με τα σχέδια του για  συνεργασία με τη Μόσχα, ο Ομπάμα έχει μεγάλη ανάγκη στήριξης από το κογκρέσο για τρεις τουλάχιστον πολιτικές του πρωτοβουλίες: Μια συνθήκη μείωσης των πυρηνικών όπλων και επανέναρξης των επιθεωρήσεων, μια συμφωνία συνεργασίας για πυρηνικά μη στρατιωτικής χρήσης, και μια ανάκληση των εμπορικών περιορισμών της εποχής του ψυχρού πολέμου, προκειμένου η Ρωσία να συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Το να πειστεί το κογκρέσο να συμφωνήσει με τα παραπάνω, ήταν ήδη δύσκολο ακόμη και όταν το έλεγχαν οι Δημοκρατικοί. Σήμερα φαντάζει αδύνατο. Αν αποτύχει ο Ομπάμα, θα ακυρωθεί η πολιτική reset που ξεκίνησε, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των θέσεων του Vladimir Putin και άλλων σκληροπυρηνικών που ήταν από την αρχή σκεπτικοί απέναντι στη προσέγγιση με την Αμερική.

«Δεν πρόκειται για κομματικό ζήτημα αλλά για ζήτημα εθνικής ασφάλειας», λέει ο Ομπάμα. Και δηλώνει αισιόδοξος πως αν εγκριθούν τα σχέδιά του, θα σταλεί ένα μήνυμα στη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ μιλάνε σοβαρά όσον αφορά στις μειώσεις των πυρηνικών οπλοστασίων. Αν όμως αποτύχει, οι ειδικοί ανησυχούν πως οι σχέσεις με τη Μόσχα θα παγώσουν σε μια εποχή που η Ουάσιγκτον χρειάζεται τη ρωσική συναίνεση σε αρκετά μέτωπα, ειδικά σε αυτό του Ιράν.

Ένα εφιαλτικό σενάριο που ταράζει τη κυβέρνηση Ομπάμα είναι το γεγονός ότι οι Ρώσοι ηγέτες παραδοσιακά αναζητούν σημάδια αδυναμίας στους προέδρους των ΗΠΑ. Η αδυναμία επιβολής των απόψεων του στο κογκρέσο είναι κάτι που θα χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα.  Ένα αποτέλεσμα θα είναι και η υπονόμευση του Medvedev που κόντρα στη θέληση του Putin, προσπάθησε να καταστήσει τις καλές σχέσεις με την Αμερική βασική του προτεραιότητα. Αν η πολιτική αυτή αποτύχει, μερικοί αναλυτές πιστεύουν πως ο Putin δεν θα επιτρέψει στον Medvedev να είναι ξανά υποψήφιος το 2012. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει όλους εκείνους που στηρίζουν το Ιράν, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η Ρωσία αναμένεται να χάσει $13 δισ. από πωλήσεις οπλικών συστημάτων, αν ισχύσουν οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Η πιο σημαντική πώληση αφορά στους εξελιγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 που μπλόκαρε ο Medvedev. Αν όμως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ χαλάσουν, και προχωρήσει η πώληση, τότε οι ειδικοί θεωρούν πως το Ισραήλ θα αντιδράσει και πολύ πιθανόν να επιτεθεί στο Ιράν πριν πραγματοποιηθεί η μεταφορά και εγκατάσταση των πυραύλων, οπότε και θα ήταν πιο επικίνδυνη η οποιαδήποτε επίθεση.

S.A. -The New York Times