Διάγγελμα Πούτιν: «Η Κριμαία ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα με τους νέους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας συνθήκη για την ένωση αυτής της χερσονήσου της νότιας Ουκρανίας με τη Ρωσία και το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως, μετά την υπογραφή της συνθήκης αυτής, η Κριμαία είναι από σήμερα ενωμένη με τη Ρωσία.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του ρώσου προέδρου ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, των κυβερνητών και των μελών της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίσθηκε από εξάρσεις πατριωτισμού και πολύ αντιδυτικό τόνο. "Η Δημοκρατία της Κριμαίας θεωρείται ενωμένη με τη Ρωσική Ομοσπονδία από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας", ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. 

Νωρίτερα, ο Πούτιν χαρακτήρισε για ακόμα μια φορά νόμιμο το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Όπως δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, η περιοχή είναι εξαιρετικής σημασίας για τη Ρωσία, ενώ ήταν και παραμένει ρωσική γη.

«Στις καρδιές και το μυαλό των πολιτών η Κριμαία ήταν και παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσίας» δήλωσε τονίζοντας ότι και οι τρεις κύριες εθνικότητες, οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Τάταροι,  θα έχουν ίσα δικαιώματα σε ό,τι αφορά τη γλώσσα.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να ασκήσει κριτική και στους νέους ηγέτες της Ουκρανίας λέγοντας ότι άνοιξαν τον δρόμο στους «νεοναζί».  Παρόλα αυτά, όπως είπε, «δεν θέλουμε να προκαλέσουμε κακό στον λαό της Ουκρανίας, σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα του ουκρανικού κράτους».

«Αυτοί που ήταν πίσω από τα πρόσφατα γεγονότα, προετοίμαζαν ένα πραξικόπημα, άλλο ένα. Σχεδίαζαν να καταλάβουν την εξουσία, να μην σταματήσουν σε τίποτε. Τρομοκρατία, φόνοι, πογκρόμ χρησιμοποιήθηκαν», δήλωσε αποκαλώντας τους «εθνικιστές, νεοναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες».

«Κυρίως είναι αυτοί που αποφασίζουν πώς ζει σήμερα η Ουκρανία. Οι αποκαλούμενες ουκρανικές αρχές εισήγαγαν ένα σκανδαλώδη νόμο για την αναθεώρηση της γλωσσικής πολιτικής, ο οποίος παραβίαζε άμεσα τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων».

Ο ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης πως η Ρωσία δεν επιθυμεί το διαμελισμό της Ουκρανίας.

«Μην πιστεύετε αυτούς που σας φοβίζουν σχετικά με τη Ρωσία, που σας λένε πως, μετά την Κριμαία, θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Δεν θέλουμε το διαμελισμό της Ουκρανίας, δεν τον έχουμε ανάγκη», δήλωσε.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καθοδηγούνται στην εξωτερική πολιτική τους όχι από το διεθνές δίκαιο, αλλά από «το δίκαιο του όπλου».

«Οι δυτικοί εταίροι μας με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να μην καθοδηγούνται από το διεθνές δίκαιο στις πρακτικές πολιτικές τους, αλλά από το δίκαιο του όπλου», δήλωσε.

«Έχουν φθάσει να πιστεύουν πως αποτελούν εξαίρεση και αισθάνονται πως είναι οι εκλεκτοί. Μπορούν να αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου, μόνον αυτοί μπορεί να έχουν δίκιο», πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως οι Δυτικοί «πέρασαν την κόκκινη γραμμή και συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο» στην ουκρανική κρίση.

Η Ρωσία, τόνισε ο Πούτιν, δεν θα επιδιώξει ποτέ να αρχίσει μια αντιπαράθεση με τη Δύση, όμως θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της. Πρόσθεσε πως οι δυτικές προσπάθειες εκφοβισμού της Ρωσίας με κυρώσεις θα θεωρηθούν επιθετική πράξη και η Μόσχα θα απαντήσει.

«Μερικοί δυτικοί πολιτικοί μας φοβίζουν όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και με την προοπτική επιδείνωσης των εσωτερικών προβλημάτων. Θα ήθελα να ξέρω τι εννοούν», δήλωσε. «Θεωρούμε τέτοιες δηλώσεις ανεύθυνες και προφανώς επιθετικές και θα απαντήσουμε καταλλήλως», πρόσθεσε.

ΑΠΕ/καθημερινή

Πούτιν: Υπέγραψε την προσάρτηση της Κριμαίας επιτιθέμενος στη