ΕΡΕΥΝΑ: ΠΕΠΤΩΚΩΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Σήμερα Κυριακή (14 Νοεμ.2010) στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητρ. Νικήτα και συλλειτουργούντων των μελών της Πατρ. Εξαρχίας. Θα ακολουθήσει εξομολόγηση των πιστών από τους δυο ηγούμενους της Μονής Γρηγορίου Αρχιμανδρίτου κ. Πέτρου και Αγίου Ιωάννου στο essex κ. Κύριλλου.  Με εντολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανοίγει το πολυτελές “κελί” του Παϊσίου. Διαβάστε τι προηγήθηκε 

Συνεχίζεται με  αμείωτο ρυθμό η προσέλευση μαρτύρων και καταγγελλόντων για τα διαδραματιζόμενα εντός της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής της Ελευθερώτριας επί της οδού Ditmars  & 43 Street στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Μέχρι χτες αργά βράδυ, η Πατριαρχική εξαρχία είχε δεχθεί σε ακρόαση περίπου 23 άτομα, τα οποία είχαν προσέλθει εκουσίως και εθελοντικώς ή κατόπιν οδηγιών του περιβάλλοντος Παϊσίου, προκειμένου να εκθέσουν την γνώμη και την άποψη τους υπέρ του. Μεταξύ των ατόμων πιστών ή «εθελοντών»  που προσήλθαν να καταθέσουν υπήρξαν και μερικοί –όχι πολλοί – που υποστήριξαν και τον Επίσκοπο Βικέντιο, αντιθέτως μεγάλος αριθμός ανθρώπων –και συγγενών του- ήταν αυτός που προσήλθε για να υποστηρίξει τον κ. Παϊσίο με, εκδηλώσεις, προτροπές προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ευχές και «προσευχές» ανάλογου περιεχομένου με εκείνα που διαδραματίστηκαν εντός του Ιερού Ναού κατά την τελευταία Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του κ. Παϊσίου.

ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εν τω μεταξύ χθες με ομόφωνη απόφαση και των τριών μελών της Πατριαρχικής Εξαρχίας μετά τις αποκαλύψεις μας σχετικά με τον γνωστό ΕλληνοΑμερικανό διαπρεπή Δικηγόρο Αναστάσιο Σαρίκα, και τις σχέσεις του με διάφορους κύκλους της Ελληνικής Κοινότητας στην Αστόρια και ενώπιον του κινδύνου να προσβληθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, θα απομακρυνθεί και θα διακοπεί κάθε σχέση και επικοινωνία μαζί του, ύστερα και από επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 Τα προσεχή 24ωρα, όπως έχουμε σημειώσει ίσως και εντός του προσεχούς τριημέρου, να έχουμε και νέες καταθέσεις στις αμερικανικές αρχές για την πολύκροτη υπόθεση που από τις 28 Οκτωβρίου έχουμε αποκαλύψει με μια σωρεία αποκαλύψεων που στην πορεία έλαβαν μορφή χιονοστιβάδας. Χιονοστιβάδα με αποκαλύψεις που έχουν συνταράξει συθέμελα την αμιγώς Ελληνική Ορθόδοξη και ΕλληνοΑμερικάνικη κοινότητα στις ΗΠΑ με ένα σκάνδαλο όμοιο το οποίου ουδέποτε στα χρονικά της Ομογένειας, αλλά και σύσσωμης της Ορθοδόξου Ελληνόφωνης Εκκλησίας. Ένα σκηνικό που διαμορφώνεται και συμπληρώνεται όχι μόνο μέσα από τις αποκαλύψεις μας, αλλά και από τις καταθέσεις μαρτύρων και καταγγελιών που ήδη πλέον διαβεβαιώνονται από αυτόπτες μάρτυρες που πιστοποιούν το έκκλητο και έκνομο με βάση τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας μας  και το προκλητικό τρόπο διπλής  ζωής του κ. Παϊσίου…

Εν τω μεταξύ σε επικοινωνία που είχαμε με ασφαλείς  πηγές μας στο αστυνομικό τμήμα 114 στην Αστόρια της Νέα Υόρκης, το οποίο δεν δίνει πληροφορίες σε κανέναν απολύτως ούτε και στα μέλη της Πατριαρχικής Εξαρχίας, ουδείς εκ των αξιωματούχων και όσων επιλαμβάνονται της έρευνας για τις καταγγελίες εναντίον του κ. Παϊσίου, δεν επιβεβαιώνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα όσα αναφέρθηκαν χτες με την μορφή έκτακτης είδησης από τον κ. Απόστολο Ζουπανιώτη.Το μόνο που επιβεβαιώνουν αστυνομικές πηγές είναι ότι η έρευνα συνεχίζεται και τίποτε περισσότερο!



Στο παρασκήνιο τώρα συνεχίζονται οι εντάσεις, οι πιέσεις προς άτομα που θέλουν να καταθέσουν στοιχεία και γεγονότα που κατά την γνώμη τους οφείλει να γνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το ήδη βαρύ κλίμα αλλά και ο εκφοβισμός των μαρτύρων και των καταγγελλόντων είναι πλέον εμφανής και στην Πατριαρχική Εξαρχία για αυτό και αποφάσισε κάποιες εκ των σημαντικών και καθοριστικών καταθέσεων για την έκβαση της υπόθεσης θα λαμβάνονται σε άλλους μυστικούς χώρους που δεν θα ανακοινώνονται ποτέ και  σε κανέναν.

Μια τέτοια κατάθεση επρόκειτο να λάβουν σήμερα αργά το μεσημέρι για αυτό και θα προσέλθουν σε τόπο που δεν σχετίζεται με το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την ημέρα που άρχισαν να λαμβάνονται οι καταθέσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Τα μέλη της Πατριαρχικής Εξαρχίας είναι θορυβημένα με το εύρος της παραπληροφόρησης  αλλά και του επηρεασμού της τοπικής κοινής γνώμης που επιχειρείται από συγκεκριμένα τοπικά ΜΜΕ (μικρής εμβέλειας και κυκλοφορίας με ανύπαρκτη κοινωνική, πολιτική ή άλλης μορφής επιρροή) για τα οποία πια έχει πεισθεί για την εμπλοκή, με  την εμφανή και σαφή τοποθέτηση τους υπέρ της μια πλευράς, εκείνης του κ. Παϊσίου. Το  γεγονός  και η πιστοποίηση του δεν αφήνει αδιάφορη την Πατριαρχική Εξαρχία και  ήδη σχολιάζεται η εντονότατη διαπλοκή τους με τον κ. Παϊσιο αλλά και η προσπάθεια επηρεασμού και του έργου της Πατρ. Εξαρχίας.

Κατάθεση στοιχείων και λίστας μαρτύρων από το GreekAmericanNewsAgency στην Πατριαρχική Εξαρχία.

Χτες 11 11 Νοεμβρίου εκ των τελευταίων που προσήλθαν μετά από σχετική τηλεφωνική πρόσκληση της Πατριαρχικής Εξαρχίας  ήταν και ο γράφων και υπογράφων αυτή την έρευνα, λόγω όμως της μυστικότητας της διαδικασίας και της προσωπικής δέσμευσης που λάβαμε δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία απολύτως  αναφορά στο περιεχόμενο της κατάθεσης μας. Το μόνο που μπορεί να λεχθεί είναι ότι παρεδόθη εκ μέρους μας λίστα με σημαντικά  ονόματα ως  προτεινόμενων μαρτύρων, τα οποία ουδέποτε έχουμε δημοσιοποιήσει ούτε καν τα αρχικά τους και τα οποία προέκυψαν μέσα από την πολύχρονη έρευνα μας. Ενώ η κατάθεση (μας) και παράθεση στοιχείων είναι δυνατόν να συνεχιστεί και σε δεύτερη  φάση, αν αυτό κριθεί αναγκαίο σύμφωνα με σχετικό αίτημα της Πατριαρχικής Εξαρχίας το οποίο και ευγενικά αποδεχθήκαμε με πολύ μεγάλο  σεβασμό.

Τα προσεχή 24ωρα, όπως έχουμε γράψει και αποκαλύψει, η Πατριαρχική Εξαρχία θα βρεθεί ενώπιον σημαντικών μαρτύρων και καταγγελιών από αυτόπτες μάρτυρες και «πρωταγωνιστές» των γεγονότων που έχουμε αποκαλύψει και έχει προκληθεί όλος αυτός ο δικαιολογημένος θόρυβος από τα υγιή τμήματα  της τοπικής  κοινωνίας στην Ελληνική Κοινότητα με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά να σκανδαλίζεται ο διαβεβαιωμένος πιστός που μετέχει της μυστηριακής  και ευχαριστιακής ζωής αλλά και οι μεγάλες μάζες ανθρώπων που κρατούν την πίστη τους, έστω και επιφανειακά ως μέλος της παράδοσης και της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Ο Σκανδαλισμός των πιστών και η συγκράτηση πιστών και απλών ανθρώπων που απλά επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ως μέρος της πολιτιστικής και εθνικό θρησκευτικής παράδοσης τους, είναι το βασικό μέλημα της Πατριαρχικής Εξαρχίας μετά τον κλονισμό της κοινωνίας από την αποκάλυψη του μεγαλύτερου ίσως σκανδάλου που έχει εμπλέξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κανονικό έδαφος και εκκλησιαστική δικαιοδοσία του οποίου αποτελεί από τον Απρίλιο του 1998 η Αγία Ειρήνη και τα μετόχια της ανά τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και την Κυριακή καλούν τον κόσμο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, της οποίας θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Δαρδανελλίων θα φροντίσει με το κήρυγμα του να στείλει μήνυμα αγάπης. Συνοχής αλλά και ενότητας προς το πλήρωμα της Εκκλησίας  αφενός. Αφετέρου αυτό που θα πρέπει, όμως κατά την ταπεινή μας γνώμη, να τονιστεί εκ μέρους των μελών της Πατριαρχικής Εξαρχίας, για να μη μετατρέπεται από Αμπέλι και από αμπελώνας του Κυρίου η Εκκλησία, σε ξέφραγο αμπέλι και μάλιστα από ανώτερους κληρικούς που έχουν ατιμάσει το σχήμα και τον όρκο παρθενίας και ακτημοσύνης, για αυτό και οφείλει κάποτε να εφαρμόζει η διοικούσα Εκκλησία την πιστή εφαρμογή των Ιερών Κανόνων. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να ισχύουν οι Ιεροί κανόνες και να εξαντλείται η αυστηρότητα της φθαρτής γεμάτης ανθρώπινες αδυναμίες διοικούσας Εκκλησίας(από κάθε βαθμό Ιερωσύνης) στους απλούς πιστούς και στα μεγάλα παραπτώματα και παραβιάσεις σημαντικών κανόνων της Εκκλησίας –που μοιάζει να τους έχουν ξεχάσει και να τους θυμούνται κατά το δοκούν- να εφαρμόζεται το παρερμηνευμένο και εντελώς  παρεξηγημένο  «κατ οικονομία». Δηλαδή κοινώς το κουκούλωμα και το κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει, όπως ορθώς λέει και ο λαϊκός τραγωδός.

Η Πατριαρχική Εξαρχία που στο σύνολο των μελών της αποτελείται από άτομα έντονης πνευματικότητας και γεμάτης μυστηριακής και ευχαριστιακής ζωής είναι αποφασισμένη, βλέποντας το εύρος του προβλήματος και τις ρίζες του στον κοινωνικό ιστό, να παραμείνει όσο κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να προβεί σε ενέργειες που θα τονίσουν το  έντονα πληγωμένο θρησκευτικό συναίσθημα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Όχι μόνον Θεία Λειτουργία, όπως αυτή που θα τελεσθεί την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στον καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, αλλά και με το μυστήριο της Θείας Εξομολόγησης, εσπερινούς και αγρυπνίες που θα τελεσθούν κάτω από το Πατριαρχικό και Αγιορείτικο τυπικό το προσεχές διάστημα και καθόσον θα παραμείνει (όσο χρειαστεί) η Πατριαρχική Εξαρχία.

Το δράμα της Οικογένειας του πατρός Ιακώβου (Φιτζπάτρικ) συγκλονίζει τα μέλη της Πατριαρχικής Εξαρχίας.

Μάλιστα την Κυριακή στην Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί έχει προσκληθεί να συλλειτουργήσει και πατήρ Ιάκωβος, πατέρας της 26χρονης νεαρής πρώην μοναχής ο οποίος τις ημέρες αυτές ζει ένα μεγάλο οικογενειακό δράμα. Δράμα ανείπωτο και πόνο και πληγές που δύσκολα μπορούν να επουλωθούν, αφού επί χρόνια ζούσε σε μια κατάσταση η βαθιά άγνοια της οποίας –λόγω της προσήλωσής του στα ιερατικά του καθήκοντα και στα οικογενειακά βάρη με 12 παιδιά να μεγαλώνει- σήμερα τον έχει κλονίσει τόσο πολύ. Μάλιστα η φτώχεια και πολύ δύσκολη κατάσταση που για χρόνια αντιμετώπιζε η  πολύτεκνη οικογένεια Φιζτπάτρικ, και αυτό το γνώριζε ο κ. Παϊσιος και προφανώς το χρησιμοποιούσε ως μέτρο πίεσης, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε  προκειμένου να κρατά στην μονή την νεαρή έφηβη Χριστονύμφη είτε ως εργατικό προσωπικό, διότι έκανε όλες, ακόμα και τις βαριές  δουλειές.  Είτε ακόμα χειρότερα εμπλέκοντάς την σε ένα δράμα και ένα κυκεώνα συναισθημάτων και σαρκικών απολαύσεων που απάδουν και δεν συνάδουν με το μοναχικό σχήμα, ούτε πολύ περισσότερο με το σχήμα και το αξίωμα του ιδίου… Στο σημείο αυτό να πούμε ότι οι πιέσεις προς την οικογένεια αλλά και  προς την νεαρή Χριστονύμφη συνεχίζονται καθημερινά για αυτό και συνεστήθη προς όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της οικογένειας αλλά και προς την 26χρονη νεαρή που είναι περιπεπλεγμένη μέσα σε ένα κυκεώνα συναισθημάτων και πίεσης συναισθηματικής από τα βιώματα και τις εμπειρίες τις οποίες είχε ζήσει δίπλα και υπό τον Παϊσιο(…) να αλλάξει αριθμούς κινητών και σταθερών.

Μια από τις τραγικές  διαπιστώσεις που είχε την ευκαιρία να δει με τα ίδια της τα μάτια η Πατριαρχική Εξαρχία είναι η Φτώχεια και η  εξαθλίωση που δεν δικαιολογούταν σε καμία περίπτωση, όταν ο ίδιος ζούσε σε προκλητική χλιδή.

ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Χαρακτηριστικό αυτής της χλιδής και για την ανάγκη των θεατρικών παραστάσεων του που θα έδινε με ένα ακόμα show-off o Κ. Παΐσιος, δεν δίστασε να δαπανήσει περισσότερα των 3000$ για την τελευταία Θεία Λειτουργία στις 24 Οκτωβρίου, έχοντας δίπλα του ως συλλειτουργό στο μυστήριο των μυστηρίων την Θεία Λειτουργία, το άκρον άωτο της φτώχειας και της μιζέριας τον πατέρα Ιακώβο Φιτζπάτρικ, πατέρα της νεαρής 26χρονης πρώην  μοναχής. Οι εικόνες που αντίκρισε η Πατριαρχική Εξαρχία στο φτωχικό του πιστού και ενάρετου κληρικού, η τύχη του οποίου εξαρτάται πια από το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αναμένεται να λάβει μέριμνα και φροντίδα προκειμένου όχι μόνο να μη κλονιστεί η πίστη του και να παραμείνει άξιος Λειτουργός του Υψίστου αλλά και να βοηθηθεί με κάθε τρόπο και οικονομικά η ίδια κατά ταλαιπωρημένη οικογένεια η οποία δέχθηκε τεράστιο πλήγμα με την αποκάλυψη όλου αυτού του δράματος.   Εάν και εφόσον όλες αυτές οι καταγγελίες και μαρτυρίες των ανθρώπων  που  έχουν γίνει πια  –ποταμός  που  ελπίζουμε ευχόμεθα να ξεπλύνει τα αμαρτήματα και τα ανομήματα όλων μας (και πρώτου του γράφοντος και υπογράφοντος αυτή την δημοσιογραφική έρευνα) για να μη πούμε εγκλήματα σε ψυχές και σώματα- αληθεύουν και δεν είμαστε όλοι ενώπιον μιας πλάνης που έπλεξε κάποιο σατανικό μυαλό και αρρωστημένη ψυχή… Ενώπιον ενός ακόμα Αγίου, όπως χαρακτηριστικά μας είπε χτες κάποιος εκ των πιστών και θερμών υποστηριχτών του ότι «αν υπάρχει δεύτερος χριστός αυτός είναι Παϊσιος» όπως μας το ανέφερε έτσι σας το μεταφέρουμε…  Λέμε τώρα.

Και προς Θεού, όταν μιλάμε για θρησκευτικό συναίσθημα σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε εκείνο το επίπλαστο και επιφανειακό θεατρικών εκδηλώσεων και παραστάσεων προς το πρόσωπο του κ. Παϊσίου που είδαμε και βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα σε όλο του, το «μεγαλείο» με κάθε είδους εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις- από όσα έχουν αποκαλυφθεί από αυτό εδώ το βήμα με αδιάσειστα στοιχεία. Αποδείξεις και ντοκουμέντα. Ντοκουμέντα που ενεργοποίησαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και απέστειλε την Πατριαρχική Εξαρχία όχι μόνο προς έρευνα και διερεύνηση των καταγγελλομένων και όσων έχουμε αποκαλύψει που σχεδόν στο σύνολο τους πλέον επιβεβαιώνονται από άσχετες μεταξύ τους μαρτυρίες και από πρόσωπα και χρονικές περιόδους που δεν θα μπορούσε να συνδεθούν. Το μόνο συνδετικό στοιχείο είναι το πρόσωπο και η διπλή του ζωή του κ. Παϊσίου εδώ και δεκαετίες. Διπλή ζωή που θα δούμε με συγκλονιστικές λεπτομέρειες περιγραφές και ντοκουμέντα τα προσεχή 24ωρα.

Η έρευνα και το ρεπορτάζ συνεχίζεται.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ