Ακριβώς στις 13.30 της 19ης Νοεμβρίου 1958, ο ήρωάς μας βροντοφώναξε μέσα από το κρησφύγετό του στο Δίκωμο, λίγο πριν από τη ρίψη χειροβομβίδας εναντίον του από τους Άγγλους,

«Όχι. Δεν παραδίδομαι. Αν θα βγω, θα βγω πυροβολώντας».

ΤΟΥ ΚΛΕΟΠΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Αυτούσια κατάθεση Τούρκου λοχία της Αστυνομίας, ο οποίος συνόδευε τα τουρκικά στρατεύματα μετά τον εντοπισμό του ήρωα της ΕΟΚΑ, Κυριάκου Μάτση. Τούρκος λοχίας: «Άκουσα το μεταφραστή να φωνάζει στα ελληνικά, Μάτση,

Μάτση, πιάστηκες στο κρησφύγετο, δεν υπάρχει πιθανότητα να δραπετεύσεις, παραδώσου. Στη συνέχεια άκουσα μια βαριά φωνή που φαινόταν ότι ερχόταν κάτω από το δωμάτιο ν’ απαντά στα ελληνικά. “Δεν παραδίδομαι”.

Ο μεταφραστής στη συνέχεια ρώτησε: Πόσοι άντρες είστε εκεί κάτω; Και η φωνή απάντησε: “Τρεις”. Ο μεταφραστής ακολούθως ρώτησε: “Πόσα όπλα έχετε μαζί σας;”. Και η φωνή απάντησε: “Δύο”.

Ο μεταφραστής ρώτησε: Έχετε βόμβες; Και η φωνή απάντησε: “Ναι, έχουμε βόμβες”. Ο μεταφραστής είπε στη συνέχεια: Ελάτε ένας – ένας άοπλοι και παραδοθείτε.

Η φωνή απάντησε: “Δύο πρόσωπα έρχονται άοπλα, μην τους πυροβολήσετε”. Ο μεταφραστής ρώτησε: Εσύ τι θα κάνεις;

Και η φωνή απάντησε: “Σκέφτομαι τι θα κάνω με τον εαυτό μου”. Εάν δεν θέλετε να πολεμήσετε, είναι καλύτερα να φύγετε από το δωμάτιο».