Γράφει ο typhoon

Δεν μας είναι και πολύ ευχάριστο να τα θυμόμαστε. Για παιδαγωγικούς λόγους, ωστόσο, είναι καλό να μην τα ξεχνάμε. Τα γεγονότα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα άλλωστε δίνουν και μια καλή πρόγευση του μέλλοντος. Ιδού τα σημαντικότερα:
2000
9 Απριλίου: Ύστερα από μια εκλογική αναμέτρηση – θρίλερ, ο Κώστας Σημίτης παραμένει πρωθυπουργός με ποσοστό 43,79% έναντι 42,74% του Κ. Καραμανλή.
Ο πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης και ο αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής κατά την άσκηση του εκλογικού τους καθήκοντος στις βουλευτικές εκλογές του 2000.

19 Ιουνίου: Υπογράφεται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ με τις γνωστές συνέπειες… Τα greek statistics της εποχής αμφισβητούνται από πολλούς.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τον Ιούνιο του 2000 σε πρόποση για την ένταξη της Ελλάδας στα μέλη του ευρώ.

26 Σεπτεμβρίου: Η Ελλάδα συγκλονίζεται από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα». 80 νεκροί είναι ο θλιβερός απολογισμός που στοίχειωσε την τότε υπουργία του Χρ. Παπουτσή.
Το «Εξπρές Σάμινα» στο βυθό. Ο Χρ. Παπουτσής πλήρωσε τα λάθη του προκατόχου του (Στ. Σουμάκη).
2001

11 Σεπτέμβρη: Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο έδαφός τους, οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν (από μόνες τους) την αποστολή να… αναδομήσουν την υφήλιο. Έκτοτε, γαία πυρί μειχθήτω…
Φωτογραφία από τη στιγμή της πρόσκρουσης στο δεύτερο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη.

2002

1 Μαρτίου: Αντίο δραχμούλα!
Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την πρωτοχρονιά του 2002 επιδεικνύει τα ευρώ. Μέχρι την 1η Μαρτίου του ίδιου έτους κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα κα τα 2 χαρτονομίσματα (δραχμές και ευρώ).
29 Ιουνίου: Ένας κακός χειρισμός του Σάββα Ξηρού γίνεται αφορμή για την εξάρθρωση της Οικοτεχνίας της 17Ν, μιας Οργάνωσης με ζωή από το 1975 και 26 νεκρούς στο ενεργητικό της.
Φωτογραφία από τη Δίκη της 17Ν

2004

1 Μαρτίου: Η Κύπρος εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος υπογράφει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρες μέλος στην ΕΕ, στις 16/4/2003.
7 Μαρτίου: Με διαφορά 5 ποσοστιαίων μονάδων περίπου, η Ν.Δ. αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις – τόσο έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ρηγίλλης όσο και στο εκλογικό κέντρο της Σανταρόζα – οι οπαδοί της N.Δ. υποδέχονταν τα ευνοϊκά αποτελέσματα από όλη σχεδόν την Ελλάδα.
Ζάππειο. O πρωθυπουργός K. Καραμανλής στο διάγγελμά του τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για θριαμβολογίες και δεσμεύτηκε ότι θα κυβερνήσει με σεμνότητα, μετριοφροσύνη, ταπεινότητα και τόλμη.

4 Ιουλίου: Εθνική έκσταση! Σε μια από τις χώρες – pigs, την Πορτογαλία, ο Θοδωρής Ζαγοράκης σηκώνει το κύπελλο του EURO… Ο Ότο και η ομάδα του γυρίζουν στην Αθήνα σαν ήρωες.

Ο αρχηγός της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Θοδωρής Ζαγοράκης σηκώνει την κούπα του Euro 2004.

Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004: Δρομείς της αρχαίας Ελλάδας.
2005
14 Αυγούστου: Συντριβή Boeing 737-300 της εταιρείας Helios στο Γραμματικό Αττικής. 121 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
Συντρίμια από το ουραίο τμήμα του αεροσκάφους.

2006
2 Φεβρουαρίου: Έρχεται στο φως το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε μια αξέχαστη συνέντευξη Τύπου, Βουλγαράκης – Ρουσόπουλος – Παπαληγούρας διαφωτίζουν το έθνος περί των καρτοκινητών – σκιών.
Φωτογραφία από τη συνέντευξη τύπου για τις υποκλοπές.

2007
Μάρτιος-Απρίλιος: Όλη η χώρα ψάχνει τα αποθεματικά των ταμείων (οέο)… Είναι αργά όμως. Τα χαίρεται η JP Morgan χάρη στο αλάνθαστο κριτήριο και στις επιλογές των στελεχών της Ν.Δ. Περί του σκανδάλου των ομολόγων ο λόγος…
Φωτογραφία από συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δομημένα ομόλογα (2010)

Αύγουστος: Εφιαλτικός μήνας. Οι πυρκαγιές, που κορυφώνονται από τις 23 ώς τις 30 Αυγούστου, κατακαίνε περίπου 270.000 εκτάρια γης. 63 άνθρωποι χάνουν με πρωτοφανή τρόπο τη ζωή τους.
Φωτογραφία απόγνωσης από την Ηλεία.

16 Σεπτεμβρίου: Εκλογές. O Κώστας Καραμανλής παραμένει πρωθυπουργός της χώρας με ποσοστό 41,83%. Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο έχει μειώσει τη διαφορά στις 3 μονάδες. Είναι η αρχή του τέλους.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κερδίζει άλλη μία εκλογή, παρά τα προβλήματα της χώρας από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007.

11 Νοεμβρίου: Ο Γιώργος Παπανδρέου επανεκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν οι βασικοί διεκδικητές της θέσης του πρόεδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

20 Δεκεμβρίου: O Χρήστος Ζαχόπουλος φουντάρει στο κενό και, μαζί με το σώμα του, τραυματίζεται και η «ηθική υπόσταση» της παράταξης που πιστά υπηρέτησε, της Ν.Δ…

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού (2004-2007), Χρήστος Ζαχόπουλος.

2008
Φεβρουάριος: Αρχίζει να συζητιέται η υπόθεση της Siemens. Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη και το ενδιαφέρον κλιμακώνεται την άνοιξη, το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, οπότε αρχίζει να συζητιέται ευρύτατα και το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Η Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος. 

16 Σεπτεμβρίου: Ξεσπά η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Χρεοκοπεί η Lehman Brothers, μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες, ενώ η Merrill Lynch πωλείται στην Bank of America.
Εργαζόμενος της Lehman Brothers αποχωρεί με τα πράγματά του, μετά την πτώχευσή της.

4 Νοεμβρίου: Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με σύνθημα το «Yes, we

4 Νοεμβρίου: Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με σύνθημα το «Yes, we can»…
Ιστορική φωτογραφία από την προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, το 2008.

6 Δεκεμβρίου: O θανάσιμος τραυματισμός του 15χρονου Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου προκαλεί εκτεταμένες αντιδράσεις και ταραχές στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Πλακέτα στο σημείο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

2009
20 Ιουνίου: Εγκαινιάζεται το Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς εγκαινιάζει το Μουσείο της Ακρόπολης.

4 Οκτωβρίου: Με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων και μπόλικο φύκι για μεταξωτή κορδέλα, το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την εξουσία.
Ο πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου προσέρχεται στην επινίκια συγκέντρωση.

29 Νοεμβρίου: O Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται πρόεδρος της Ν.Δ.
Ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν οι βασικοί διεκδικητές της θέσης του πρόεδρου της Ν.Δ.

2010
Μάρτιος: Μόλις τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν θα καταφύγουμε σε δανεισμό κι ότι θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Τον μήνα αυτό, ωστόσο, συστήνεται ο μηχανισμός στήριξης της Ε.Ε. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις κρατάνε ώς τον Απρίλιο.
Φωτογραφία των ευρωπαίων ηγετών από τη συνάντηση κορυφής της 25ης Μαρτίου. Στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε η δημιουργία μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα από Ε.Ε. και ΔΝΤ.

23 Απριλίου: Διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Τα λεφτά βρέθηκαν (ΔΝΤ), αλλά θα χρειαστούν θυσίες.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει από το Καστελόριζο οτι είναι “εθνική ανάγκη η άμεση προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ (γνωστή πλέον ως τρόικα).
5 Μάη: H Αθήνα δονείται από τη μεγαλειώδη πορεία, την οποία όμως σκιάζει ο θάνατος τριών ανθρώπων στο εσωτερικό του καταστήματος της Marfin Σταδίου. Όλος ο πλανήτης μας συζητάει ποικιλοτρόπως…
Μία εκ των τριών νεκρών υπαλλήλων της τράπεζας Marfin και ο πυροσβέστης στο διπλανό μπαλκόνι προσπαθώντας να προσεγγίσει το θύμα.

6 Μάη: Το νομοσχέδιο των νέων μέτρων εγκρίνεται με 172 ψήφους υπέρ, 121 ψήφους κατά και 3 «παρών». Διαγράφονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές Γ. Δημαράς, Σ. Σακοράφα και Β. Οικονόμου (οι 3 παρόντες). Ακολούθησε η διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Οι διαγραφέντες βουλευτές

27 Ιουνίου: Ο Φώτης Κουβέλης μαζί με την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ διασπώνται από το ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας τη Δημοκρατική Αριστερά.  Το Φώτη Κουβέλη ακολούθησαν οι βουλευτές Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Φωτογραφία από την ανοικτή πολιτική συγκέντρωση την 20/12/2010, με θέμα τις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Νοέμβριος 7,14: Δημοτικές – Περιφερειακές εκλογές. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός πως το μισό και πλέον εκλογικό σώμα απείχε, κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Το είπε και ο Στρος – Καν: «Η νίκη του κυβερνώντος κόμματος δείχνει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης έγινε κατανοητό…». Καλορίζικοι.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την ώρα που ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στην κάλπη των πρώτων Περιφερειακών Εκλογών (Νοέμβριος 2010).

21 Νοεμβρίου: Η Ντόρα αναλαμβάνει αυτοβούλως την πρωτοβουλία να μας «σώσει» και ιδρύει τη Δημοκρατική Συμμαχία της.
Η Ντόρα Μπακογιάννη στην ιδρυτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στο θέατρο Μπάντμιγκτον στο Γουδί.

15 Δεκεμβρίου: Γενική απεργία. Διαδηλωτές δέρνουν τον Κωστή Χατζηδάκη.
Η πρώτη γροθιά προς το βουλευτή Κ.Χατζηδάκη από απεργούς. Στη συνέχεια, ο βουλευτής της Ν.Δ. δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα και φυγαδεύτηκε αιμόφυρτος.

Ες το 2011, λοιπόν, τα σπουδαία…