Του Χάρη Παυλίδη, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Αναρωτιέται κανείς αν είναι μοιραίο και αναπόδραστο ο φανατισμός να συνοδεύει τη θρησκευτική πίστη. Προφανώς και δεν είναι, για όσους δεν περιορίζουν τον χριστιανισμό στην Ιερά Εξέταση, στις σταυροφορίες, στις σφαγές των Εβραίων και των ειδωλολατρών. Προφανώς και δεν είναι, γιατί στο όνομα του χριστιανισμού δεν έγιναν μόνο εγκλήματα αλλά και έργα που θεμελίωσαν τον σύγχρονο ανθρωπισμό.

Να όμως που και στις μέρες μας ο φανατισμός επανακάμπτει επιδιώκοντας απροκάλυπτα να συνοδεύσει τη θρησκευτική πίστη. Το είδαμε στην περίπτωση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, με τον τότε υποψήφιο και νυν δήμαρχο της πόλης. Καταδικάσαμε απερίφραστα τη στάση τόσο του ενός όσο και του άλλου. Δεν αμφισβητήσαμε όμως την πίστη του κυρίου Άνθιμου σε ιδανικά, αρχές και αξίες.

Και δεν θα το κάνουμε ούτε στην περίπτωση του Μητροπολίτη Πειραιά, ο οποίος προκλητικά παραποιεί την ιστορία.  Ωστόσο, θα πρέπει να μας προβληματίσουν τα συχνά πλέον «κρούσματα» ιεραρχών, οι οποίοι αντί με τη στάση τους να διδάσκουν αγάπη, παραδόξως με το λόγο τους κηρύττουν τη μισαλλοδοξία.

Ο Πειραιώς κύριος Σεραφείμ δεν είναι μόνος. Υπάρχουν και άλλοι ιεράρχες που εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση και το γενικότερο κλίμα απαξίωσης των θεσμών, επιχειρούν να στρέψουν τον κόσμο εναντίον αόρατων εχθρών. Η περίπτωση όμως του Μητροπολίτη Πειραιά είναι βαθιά πολιτική.

Το κήρυγμά του, οι πρωτοβουλίες του, δείχνουν ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «κίνημα» εναντίον του διαφωτισμού στο οποίο οφείλουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες τη χειραφέτησή τους με την επαναστατική φιλοσοφία του Χριστού. Γιατί είναι άλλο η θρησκευτική εξουσία και άλλο ο σύγχρονος ανθρωπισμός όπως διαμορφώθηκε μέσα από την χριστιανική αγάπη, την ελευθερία, την ισότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τέτοιου είδους ακρότητες οι οποίες υπονομεύουν τον χριστιανικό ανθρωπισμό καλό είναι να καταδικάζονται. Και ορθώς κατά τη γνώμη μου, όπως πληροφορήθηκα, δεν θα παραστούν στον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.