Του Μάνου Οικονομίδη, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Στην πολιτική, όπως και γενικότερα στη ζωή, ο ετεροπροσδιορισμός κάποιου, όχι με βάση το ποιος είναι ο ίδιος, αλλά το ποιοι μπαίνουν απέναντί του, είναι συνηθισμένη πρακτική. Ενίοτε και θεμιτή, από τη στιγμή που σε μια εποχή ακραίας παγκοσμιοποίησης, έννοιες, αξίες, αρχές και ιδανικά τείνουν να χάσουν τη σημασία και το περιεχόμενό τους.

Αν διαβάσει κανείς τον σημερινό, φιλικό προς την Κυβέρνηση Τύπο, θα διαπιστώσει ότι, κατά παράφραση του παλαιού συνθήματος, ο «εχθρός» είναι και πάλι… ένας. Μόνο που στη θέση του «καπιταλισμού» και του «ιμπεριαλισμού», θα πρέπει να βάλουμε την Τίνα Μπιρμπίλη.

Η Υπουργός Περιβάλλοντος αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις έντονες πιέσεις που της ασκήθηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και να τροποποιήσει το νομοσχέδιο για την οικοδομική δραστηριότητα στις περιοχές Natura. Σε… πιο απλά ελληνικά, να κάνει εκπτώσεις υπέρ του «μπαζώματος» περιοχών, που εδώ και 20 χρόνια, η πολιτισμένη Ευρώπη τις προσδιορίζει ως προστατευόμενες, σε μια στοιχειώδη απόπειρα να διασφαλιστεί η διαιώνιση απειλούμενων μελών του ζωϊκού βασιλείου, και να προστατευτεί το περιβάλλον.

Το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του αρμόδιου Τομέα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ, προσήλθαν αυθορμήτως και βουλευτές που δεν συμμετέχουν στις εργασίες του, για να… ζητήσουν τον λόγο από την Τίνα Μπιρμπίλη, περιγράφει πλήρως και εξηγεί επαρκώς την πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας:

Το ΠΑΣΟΚ… δεν αντέχει και πολύ Natura, ειδικά όταν οι βουλευτές του υποψιάζονται ότι θα λειτουργήσει υπονομευτικά στη δυνατότητά τους να μοιράζουν ρουσφέτια στην εκλογική πελατεία τους. Και μάλιστα, σε μια εποχή κατά την οποία δεν αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα να περιοδεύουν στα καφενεία και τα σοκάκια της εκλογικής περιφέρειάς τους, λόγω… ΔΝΤ.

Μήπως όμως το πρόβλημα είναι βαθύτερο και περισσότερο σύνθετο; Χτυπούν την Τίνα Μπιρμπίλη ως Υπουργό, ή και ως άνθρωπο του Γιώργου Παπανδρέου; «Εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να φωτογραφίζεται στο πλευρό του Γιώργου», ακούστηκε χθες στους διαδρόμους της Βουλής, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και μάλλον δίνει στο όλο ζήτημα τις πραγματικές του διαστάσεις.

Το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» δεν αποδέχτηκε ποτέ την Τίνα Μπιρμπίλη. Ούτε άλλους, επί σειρά ετών συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης επειδή ο Πρωθυπουργός εμπιστεύεται τις ικανότητές τους, και… δεν μετράει τα κομματικά τους ένσημα.

Η δε πολιτική ψυχολογία της Υπουργού Περιβάλλοντος, και η κουλτούρα που τη διακρίνει, απέχουν μακράν από το παρασκήνιο και τους βυζαντινισμούς, που διακρίνουν την πλειοψηφία του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ.

Η στρέβλωση δεν προέκυψε σήμερα, ούτε είναι ευκαιριακή. Εδράζεται στη λάθος ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος του 2009. Στο ΠΑΣΟΚ νομίζουν ότι κέρδισαν οι ίδιοι. Οι δημοσκόποι επιμένουν ότι οι πολίτες εμπιστεύτηκαν περισσότερο από το Κίνημα, τον Γιώργο