Του Εμμανουήλ Ζερβού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η μετακόμιση των κεντρικών υπηρεσιών της Νέας Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Συγγρού, συνεπάγεται και την παράλληλη κάλυψη των κενών γραφείων της Ρηγίλλης από τα στελέχη του Ινστιτούτου Δημοκρατίας. Δηλαδή, από τη σημειολογική «επιστροφή» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Ρηγίλλης.

Ο σημερινός πρόεδρος του «think tank» της Κεντροδεξιάς, υπήρξε «συγκάτοικος» του Κώστα Καραμανλή στο ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης μετά το 2000, και μέχρι ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να ανέβει, ως πρωθυπουργός πλέον, τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, το 2004.

Από τη θέση του Γραμματέα της (τότε) Κεντρικής Επιτροπής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξελίχτηκε στον «επιλοχία» του κομματικού μηχανισμού και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, στον δύσκολο αγώνα που προηγήθηκε της «πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας» της 7ης Μαρτίου του 2004.

Ακόμη όμως και μετά τη νίκη των εκλογών εκείνων, προτίμησε να παραμείνει στη Ρηγίλλης, ώστε από τη θέση του Γραμματέα, να διασφαλίσει ότι το κόμμα θα συνέχιζε να λειτουργεί, και δεν θα… αφομοιωνόταν από το κράτος.

Με τις προτάσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ήρθε αρκετές φορές σε κόντρα με υπουργούς της πρώτης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, ειδικά την περίοδο που εγκαινίασε τους «ελέγχους» στα υπουργεία, προκειμένου να πληροφορείται δια ζώσης την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Τελικά, αυτή η «συγκατοίκηση» τερματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2006, όταν στον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Καραμανλή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετακινήθηκε στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, για να τον διαδεχθεί στη Ρηγίλλης και το αξίωμα του Γραμματέα ο Λευτέρης Ζαγορίτης.

Τα υπόλοιπα… είναι ιστορία, για να φτάσουμε τελικά στο καλοκαίρι του 2010, οπότε και ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ακόμη μια υπέρβαση ενότητας, και ανέθεσε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τα ηνία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας.

Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η μετακόμιση του Ινστιτούτου στο κτίριο της Ρηγίλλης, θεωρείται βέβαιο ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα αρχίσει να λειτουργεί σε δυο επίπεδα: Εκτός από τον εμπλουτισμό της πολιτικής επιχειρηματολογίας της Νέας Δημοκρατίας, μέσω από τη δουλειά του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, θα ασχοληθεί και με την αφύπνιση του κομματικού μηχανισμού, οι σχέσεις του με τον οποίο παραμένουν αδιατάρακτες, από την εποχή που ήταν Γραμματέας του κόμματος.

Μια αφύπνιση που κρίνεται απαραίτητη, στην τελική ευθεία της πολιτικής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ, ειδικά από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθούν οι φήμες και οι εκτιμήσεις περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το 2011.