Του Θάνου Οικονομόπουλου, ειδική συνεργασία με την αφημερίδα “Αποκαλύψεις”

ΤΗΝ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ περίπου πριν από 25 χρόνια. Και στην διάρκεια των 20 τελευταίων από αυτά, δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που να μην την «εξαγγέλλει» – κάποιες και με… δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα- την έρμη «πρωτοβάθμια περίθαλψη». Που θ’ απλοποιούσε την παροχή υπηρεσιών υγείας, θα συνέβαλλε στην εξοικονόμηση πόρων (εντολές κλινικών εξετάσεων, περιττών σε πολύ μεγάλο βαθμών, κατάχρηση επισκέψεων σε νοσοκομεία με το κόστος που συνεπάγονται, αλόγιστη συνταγογραφία… τη αιτήσει του ασθενούς κ.λπ.), θα λειτουργούσε συμπληρωματικά και αποτελεσματικά προς το ΕΣΥ, αποσυμφορώντας το ουσιαστικά, θα εξορθολόγιζε όλο το σύστημα υγείας στη χώρα.

ΔΕΝ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ κάτι… πρωτότυπο και ρηξικέλευθο – ό,τι ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης πάνω από μισό αιώνα! Και με αποδεδειγμένη, στην πράξη, επιτυχία. Και όμως, 25 χρόνια τώρα το κράτος οπισθοχωρεί, διστάζει. Γιατί αντιδρούν συγκεκριμένα (και διαρκώς καταγγελλόμενα – εδώ είναι το κωμικό!) οργανωμένα συμφέροντα. Γιατρών, φαρμακοποιών, νοσοκομειακού κατεστημένου που έχει μετατρέψει τη «δωρεάν δημόσια υγεία» σε… προθάλαμο των ιατρείων του, ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων που λειτουργούν… παραπληρωματικά με το ΕΣΥ, αναλαμβάνοντας (κατευθυνόμενα και διαπλεκόμενα) τις κλινικές εξετάσεις που το τελευταίο «αδυνατεί», ενώ περιέργως έχει όλο τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό, συχνά αφημένο να σκουριάζει στις αποθήκες…

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ; Το κόστος υγείας στην Ελλάδα είναι προκλητικά πολλαπλάσιο από ευρωπαϊκές χώρες με… τριπλάσιο πληθυσμό. Οι Ελληνες έρχονται μακράν πρώτοι σε… κατανάλωση φαρμάκων, η κατευθυνόμενη συνταγογραφία (με εμπλοκή εταιρειών, γιατρών, φαρμακείων) αποτελεί μια σημαντικότατη παράμετρο της οικονομικής αιμορραγίας του «συστήματος υγείας». Από κοντά και οι (κατευθυνόμενες..) «κλινικές εξετάσεις». Το διαπιστώνουμε, το καταγγέλλουμε και… συνεχίζουμε αδιατάρακτα την καταστροφική μας πορεία!

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ Ευρώπη, λειτουργεί άψογα και αποτελεσματικά ο θεσμός του «οικογενειακού γιατρού», χωρίς το παραπεμπτικό του οποίου δεν έχεις δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσιο νοσοκομείο για εξετάσεις, ούτε βεβαίως δυνατότητα συνταγογράφησης. Οι διαδικασίες απλοποιούνται, το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εξορθολογίζεται και ελέγχεται σ’ όλα τα στάδια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποκλείει τις λοβιτούρες και την τεχνητή διόγκωση της κατανάλωσης φαρμάκων.

ΑΠΟΡΙΑ: Γιατί στην («ευρωπαϊκή», τρομάρα μας…) Ελλάδα δεν μπορούμε απλά να… κοπιάρουμε ό,τι ισχύει αποτελεσματικά στην υπόλοιπη Ευρώπη; Προφανώς επειδή κάτι τέτοιο θα πλήξει το «κύκλωμα» με τα συμφέροντα δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο. Και κανείς πολιτικός δεν είναι διατεθειμένος ν’ αναλάβει το σχετικό «πολιτικό κόστος»! Γι’ αυτό, το πρώτο βήμα, η πρωτοβάθμια περίθαλψη απλώς… κυοφορείται, ως ανεμογκάστρι, 25 χρόνια!

ΑΥΤΟ που επιχειρείται τώρα (με πίεση της τρόικας, μη γελιόμαστε…) με τους γιατρούς του ΙΚΑ αποτελεί το πρώτο απαραίτητο βήμα. Για το διαχωρισμό των κλάδων ασφάλισης και περίθαλψης και ενοποίησης της παροχής υπηρεσιών υγείας σ’ έναν ενιαίο οργανισμό σε συνεργασία με τα δημόσια νοσοκομεία. Και απειλεί το οργανωμένο πλέγμα συμφερόντων -το κύκλωμα «γιατρός-παραπεμπτικό-συνταγογράφηση»- που πάει ν’ ανοίξει, άρα να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου. Γι’ αυτό και η λυσσαλέα αντίδραση. Να δεχθούμε πως αυτό το βήμα γίνεται κάπως βιαστικά, ασυντόνιστα, εξ ου και τα λειτουργικά προβλήματα. Να διορθωθούν, στην πορεία. Να διαπραγματευθούν το «πώς», όχι το «αν», τους όρους επίτευξης του σωστού στόχου, όχι το στόχο αυτό καθ’ αυτό. Δεν μας παίρνει άλλο…