Με τον Λάζαρο Μαύρο

Π Ο Ι Ο ΜΗΝΥΜΑ έστειλαν με το συλλαλητήριο της 2.3.11, ως συνέχεια εκείνου της 28.1.11, οι 50 χιλιάδες της τ/κ μειονότητας, ήταν το κύριο θέμα σε όλες τις ελληνικές εφημερίδες της Λευκωσίας την επόμενη μέρα. Η ίδια η λέξη «μήνυμα», στον ενικό ή στον πληθυντικό, με επίθετα όπως «ηχηρό» και «ξεκάθαρο», τυπώθηκε στις επικεφαλίδες, στα άρθρα και στα σχόλια, έγινε δε και αντικείμενο δηλώσεων των πολιτικών…

Α Π Ο Σ Τ Ο Λ Ε Α Σ των μηνυμάτων, οι μετασχόντες στο συλλαλητήριο, όλων σχεδόν των κομμάτων του κατοχικού ψευδοκράτους και διαφόρων συνδικαλιστικών κ.ά. οργανώσεων. Με σωρεία τις αναμεταξύ τους ευδιάκριτες διαφορές στα συνθήματα και στις δηλώσεις. Από το κατοχικό κόμμα του υιού Ντενκτάς που ύψωσε πλήθος αφίσες με τη φάτσα του Κεμάλ Ατατούρκ, μέχρι και τη μικρή ομάδα «Γιασεμί» του διωκόμενου Σενέρ Λεβέντ, τις κυπριακές σημαίες της οποίας κατάσχεσαν βιαίως τα ένοπλα όργανα του καθεστώτος… 

Π Α Ρ Α Λ Η Π Τ Η Σ των μηνυμάτων – προς τον οποίο δεδηλωμένα απευθύνονταν και για τον οποίο συγκροτήθηκε το συλλαλητήριο – ήταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν, το τουρκο-ισλαμικό κόμμα του και η κυβέρνηση της Άγκυρας. Εξαιτίας κυρίως δύο πτυχών της πολιτικής του επί των κατεχομένων, που αφορούν (α) την οικονομία και (β) το εύρος του εποικισμού. Αμφότερες προκαλούν τη συμπίεση της τ/κ μειονότητας που δυσφορεί επειδή, με τις αποφάσεις που παίρνει η Άγκυρα, χωρίς καν να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των Τ/κ, υπέρτερος αριθμός εποίκων και εκ Τουρκίας εταιρείες μετέχουν στη λεία της κατοχής, αφήνοντας μικρότερο «μέρισμα» στους Τ/κ επί των λαφύρων που κατέκτησε από το ’74 ο Αττίλας έχοντας εκτοπίσει βιαίως τους αυτόχθονες Έλληνες Κυπρίους από Κερύνεια, Μόρφου, Αμμόχωστο και Καρπασία… 

Μ Ε ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ της παρωπίδες ανάγνωσης των μηνυμάτων του συλλαλητηρίου, η ηγεσία του κυβερνώντος ΑΚΕΛ κατέληξε στο θριαμβευτικό συμπέρασμα που δημοσίευσε την επαύριον η κομματική «Χαραυγή»: «Ειρήνη – Λύση – Τώρα, απαντούν σε Ερντογάν οι Τ/κ – Ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στην Τουρκία από χιλιάδες Τ/κ» («Χ» 3.3.11). Όμως, ούτε στα ρεπορτάζ του κομματικού οργάνου της κυβέρνησης, ούτε στα μηνύματα του συλλαλητηρίου περιέχεται οτιδήποτε που να συνιστά διαφορά στο είδος της «λύσης» που η Άγκυρα επιδιώκει. Καμία διαφορά και ουδεμία αντιπαράθεση μεταξύ τ/κ κομμάτων και Άγκυρας, είτε για τη διαδικασία των συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ – Έρογλου, είτε για την επιδιωκόμενη από την Τουρκία λύση. Και: Ουδείς απαίτησε «δώστε την Κερύνεια στους Κερυνειώτες»…