«Οι ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις είναι καλές και ήταν καλές τα τελευταία χρόνια» σύμφωνα με τον Έλληνα Πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, κ. Βασίλη Κασκαρέλη στην συνέντευξη του την Κυριακή 6 Μαρτίου στην εκπομπή «Γεώπολις» στον  ραδιοφωνικό σταθμό Flash που επιμελείται και παρουσιάζει ο πολύ καλός συνάδελφος, εξειδικευμένος στα διεθνή θέματα, Δημήτρης Φαναριώτης.

Ο Έλληνας πρέσβης διαπιστώνει ότι αν και υπάρχει μια στάση αναμονής από τους επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρις ότου διαμορφωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ωστόσο κατά τον τελευταίο χρόνο έχει σημειωθεί αναβάθμιση στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Washington. Η διεύρυνση της ατζέντας των διμερών συζητήσεων, πέρα και έξω από τα εθνικά μας ζητήματα, εστιάζοντας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως αμερικανικού, για τον έλληνα πρέσβη, αποτελεί ένα ισχυρό πλεονέκτημα, αφού καθιστά την Ελλάδα ως έναν αξιόλογο εταίρο σε πρωτοβουλίες που λαμβάνονται, με αποτέλεσμα να δίνεται μεγαλύτερη σημασία εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και στα εθνικά μας ζητήματα.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στην Λιβύη, καθώς και το ενδεχόμενο ανάληψης κάποιας πρωτοβουλίας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης δεδομένων των παραδοσιακά καλών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, ο κ. Κασκαρέλης θεωρεί ότι η κατάσταση είναι πολύ ρευστή ακόμα και εξαιτίας ακριβώς αυτής της ρευστότητας είναι αδύνατο στην παρούσα φάση (να υπάρξουν πρωτοβουλίες), εκτιμώντας ότι «όταν υπάρξει πρόσφορο έδαφος, θα μπορούσε η Ελλάδα να παίξει ρόλο, αξιοποιώντας ακριβώς αυτές τις παραδοσιακά καλές σχέσεις».

Τέλος, ερωτηθείς αν η είσοδος στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του State Department της Σέχτας των Επαναστατών έχει αλλάξει την αίσθηση της Washington ότι η τρομοκρατία έχει καταπολεμηθεί στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αναλύσεις, ιδίως από το ινστιτούτο γεωπολιτικών και στρατηγικών αναλύσεων Statfor, που αναφέρουν ότι η οικονομική κρίση θα φέρει και την εμφάνιση νέων τρομοκρατικών οργανώσεων, ο Έλληνας πρέσβης απορρίπτοντας κάθε ισχυρισμό που μπορεί να υποστηρίζει μια τέτοια σύνδεση (οικονομική κρίση-εμφάνιση εγχώριας τρομοκρατίας), διατυπώνει την άποψη ότι η είδοσος της οργάνωσης στην συγκεκριμένη λίστα αποτελεί ένα τεχνοκρατικό ζήτημα –πλην όμως ειδικής σημασίας-, δίνοντας την δυνατότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων(εντός αμερικανικού εδάφους)  της οργάνωσης ή των ανθρώπων που την στηρίζουν.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξή του στον Δημήτρη Φαναριώτη στο ραδιόφωνο του Flash.

Nα θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο έλληνας πρέσβης τιμήθηκε από τους Άρχοντες του Οικουμενικού πατριαρχείου και ανακηρύχθηκε από το Los Angeles World Affairs Council ως Διπλωμάτης της χρονιάς για τo 2011 ως αναγνώριση μεταξύ άλλων της συμβολής του την ενίσχυση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.