Με έντονη ανησυχία παρακολουθεί η Washington την κατάσταση στην Συρία, σκληραίνοντας την ρητορική της εναντίον του καθεστώτος Αλ Ασάντ, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, ως μια από τις επιλογές, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο συριακό καθεστώς να σταματήσει την βία εναντίον των διαδηλωτών. Και ο εκπρόσωπος της ομάδας εθνικής ασφαλείας του λευκού Οίκου Τομι Βίετορ, αλλά και ο εκπρόσωπο τύπου του λευκού Οίκου Τζέι Κάρνει ανέφεραν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο των κυρώσεων εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο της καταστολή της βίας, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά εκ μέρους του καθεστώτος Αλ Ασάντ εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη.

Την περασμένη Παρασκευή είχαμε την δήλωση του προέδρου Ομπάμα που καταδίκαζε την βία, ζητώντας την άμεση κατάπαυσή της, το State Department κάλεσε τους διπλωματικούς υπαλλήλους στην Συρία (όσους η παρουσία τους δεν κρίνεται απαραίτητη) να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ετοιμάζεται, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, να καλέσει τον σύριο πρέσβη στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τα όσα συμβαίνουν στην Συρία, καθώς επίσης διάβημα διαμαρτυρίας απέστειλε στο συριακό υπουργείο εξωτερικών ο Robert Ford, ο αμερικανός πρέσβης στην Δαμασκό.

Χθες ο αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan. Και οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα όσα συμβαίνουν στην Συρία και την απαράδεκτη χρήση βίας του καθεστώτος Ασάντ εναντίον του ίδιου του λαού του.

Σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ύστερα από πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να εξετάσει το ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Συρία, οι οποίες παράλληλα επιδιώκουν να εμποδίσουν τις προσπάθειες της Δαμασκού να ενταχθεί στο συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, τα μέλη του οποίου συναντώνται την  Παρασκευή.

Το προσχέδιο της δήλωσης διακινείτο στα μέλη του ΣΑ και σήμερα αφού πήραν τις κατάλληλες κατευθύνσεις επρόκειτο να απαντήσουν μέχρι τις 10 το πρωί τοπική ώρα.

Να πούμε ότι η Συρία είναι υποψήφια για μια από τις 4 θέσεις ασιατικών χωρών στο συμβούλιο στις εκλογές που θα γίνουν στις 20 Μαΐου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία, την Γαλλία και την Πορτογαλία ενθαρρύνουν το ΣΑ του ΟΗΕ να καταδικάσει την βία στην Συρία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αμερικανοί αξιωματούχοι, η περίπτωση της Συρίας είναι  διαφορετική από αυτή την Αιγύπτου, θέλοντας να υποστηρίξουν ότι τα περιθώρια ενεργειών και κινήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι πολλά, δεδομένης της μικρής επιρροής της Washington στην Δαμασκό, με το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων να αποτελεί πιθανόν το ισχυρότερο μέσο άσκησης πίεσης στο καθεστώς Αλ΄Ασάντ.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα τονίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παροτρύνουν τους ευρωπαίους εταίρους για την λήψη αντίστοιχων μέτρων, τα οποία, όπως επισημαίνουν μπορεί να αποβούν περισσότερο αποτελεσματικά, δεδομένου των μεγαλύτερων σχέσεων των σύριων αξιωματούχων με την Ευρώπη.