Ενώ η βία κλιμακώνεται στην Συρία, τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συμφωνήσουν σε μια δήλωση που θα καταδικάζει την βία στην Συρία, ύστερα και από την χτεσινή συνεδρίαση. Μάλιστα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε στα βασικά σημεία  της δήλωσης.

Και επειδή στη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών του ΣΑ δεν υπήρξε αποτέλεσμα, το ΣΑ προχώρησε με μια ανοιχτή συνεδρίαση, όπου ο επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων του ΓΓ, Λιν Πάσκοε ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ για την κατάσταση στην Συρία.

-οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν με το αίτημα για περισσότερη ελευθερία, τώρα ζητούν αλλαγή καθεστώτος, οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές και οι διαδηλωτές στην πλειοψηφία τους είναι άοπλοι, ωστόσο υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι έχουν κάνει χρήση όπλων με αποτέλεσμα τον θάνατο μελών των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος.

Ρωσία, Κίνα και Λίβανος εξέφρασαν την αντίθεσή του στο προσχέδιο κειμένου, ενώ η Γαλλία έκανε λόγο για σκληρά μέτρα, στην περίπτωση που ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασάντ απορρίψει την εκκλήσεις για κατάπαυση της βίας. Gerard Araud , γάλλος μόνιμος αντιπρόσωπος στα ΗΕ: «Εάν δεν γίνει κάτι θετικό, η Γαλλία μαζί με άλλους θα μελετήσουν μια σειρά από επιλογές που στόχο θα έχουν να αυξήσουν την πίεση στο καθεστώς Ασάντ, ώστε να σταματήσει την καταπίεση στο λαό του και να μπει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων»

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο εξωτερικών, Η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία σε μια συντονισμένη προσπάθεια εξέφρασαν στους σύριους διπλωμάτες την καταδίκη τους για την κλιμακούμενη βία, καλώντας την Συρία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την μόνιμη αντιπρόσωπο στα ΗΕ, Σούζαν Ράις είπαν ότι ο Ασάντ πρέπει να αλλάξει την στάση και να δώσει την προσοχή του στο αίτημα του ίδιου του λαού του για αλλαγή.  Να θυμίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μονομερώς εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων, κάτι που επανέλαβε και η Σουζαν Ράις χθες και στα ΗΕ.

Η Ρωσία από την πλευρά της είχε την πιο σκληρή στάση, εκφράζοντας την αντίθεσή της προς το ψήφισμα, ενώ επέμεινε ότι όσα συμβαίνουν στην Συρία δεν αποτελούν απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, καθώς και ότι δεν δικαιολογούν την όποια ενέργεια εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η πραγματική απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια μπορεί να προκληθεί από εξωτερική παρέμβαση.

Η Κίνα και η Ινδία έκαναν έκκληση για πολιτικό διάλογο και ειρηνική επίλυση της κρίσης, χωρίς να καταδικάσουν την βία.

Ο Σύριος μόνιμος αντιπρόσωπος στα ΗΕ, Bashar Ja’afari, καλωσόρισε το γεγονός της μη ανάληψης δράσης του ΣΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση Ασάντ ήδη κάνει έρευνα για τις δολοφονίες και ότι υπάρχει ανάγκη για μια επιτροπή του ΟΗΕ. Εδώ να πούμε ότι ο ΓΓ, Μπαν Κι Μουν είχε ζητήσει την διερεύνηση των δολοφονιών διαδηλωτών από μια ανεξάρτητη επιτροπή.

Τέλος και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη αύριο θα συναντηθεί σε μια ειδική συνεδρίαση για την Συρία, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ, που υποστηρίχθηκε από 16 χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία και Ιαπωνία.